Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΑΙΤΗΜΑΤΑ 2009 για να αποφασισθούν στη Γ.Σ. 25/06/2009

Συνάδελφοι,

Η μαζική συμμετοχή όλων μας στη Γ.Σ. του σωματείου την Πέμπτη 25/6 θα εξασφαλίσει να πάρουμε και να στηρίξουμε ισχυρή απόφαση για το πακέτο αιτημάτων που θα διεκδικήσουμε από την εργοδοσία για το 2009.

Η φετινή συγκυρία έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Από πέρσι έχει ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις εδώ και 70 χρόνια. Οι καπιταλιστές δεν κερδίζουν με τον ίδιο τρόπο που κέρδιζαν παλιά και αυτό είναι αρκετό για να γυρίζουν την κοινωνία προς τα πίσω και να απειλούν για χειρότερες μέρες. Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίζεται σαν η ιστορική χρεοκοπία του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, φέρνει την καταστροφή και την απόγνωση στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που και στη χώρα μας είτε χάνουν τις δουλειές τους είτε υπονομεύονται οι εργασιακές τους σχέσεις, η κοινωνική πρόνοια κι όλα τα δικαιώματα που είχαν κερδίσει με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι απ’ το κεφάλαιο και το σύστημα εξουσίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι εργαζόμενοι που δεν ήταν μέτοχοι στα κέρδη όταν με απίστευτους ρυθμούς συσσωρεύονταν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε μια έκρηξη πλουτισμού και των κοινωνικών αντιθέσεων προς όφελος ελάχιστων, καλούνται τώρα να σηκώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι ίδιοι οι εκμεταλλευτές τους.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες με τη συνδρομή και της Ε.Ε. που σιγοντάρει αυτή την τακτική, ανοίγει τα σεντούκια με τα λεφτά των φορολογούμενων, δηλ. των ίδιων των εργαζόμενων και των παιδιών τους, για να σώσει την κερδοφορία των τραπεζών και συνολικά των καπιταλιστών (π.χ. τα 28δις ενίσχυση, κι από πάνω ληστρικός για το δημόσιο δανεισμός απ’ τις ίδιες τις τράπεζες, ενώ ασφυκτιούν δανειολήπτες και παραγωγικές επιχειρήσεις).Ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους στρέφοντας την οργή τους σε αποδιοπομπαίους τράγους όπως οι μετανάστες που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας και σίγουρα δεν είναι αυτοί που προκαλούν την οικονομική κρίση και τους πολέμους.

Η κυβέρνηση λοιπόν αυτή των κερδοσκόπων, συχνά πρωταγωνιστών και σε απάτες, έφαγε μαύρο στις πρόσφατες ευρωεκλογές κι η πολιτική της είναι μετέωρη κι αστήριχτη, οδηγείται δε σύντομα σε εθνικές εκλογές που πιθανόν θα χάσει.

Είναι ώρα συνολικά οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα δίκια τους, καθώς κι όσα τους στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα όμως να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα.

Στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ έχουμε γνωρίσει μια μορφή της κρίσης σχετικά με την κερδοφορία του ομίλου για μια σειρά χρόνια, στερώντας από μας και τις οικογένειές μας ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής μέσα σε μια λαίλαπα ακρίβειας, υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Πιο πρόσφατα η διοίκηση με αφορμή την οικονομική κρίση που άρχιζε, προώθησε ένα κύμα απολύσεων, στις οποίες οι εργαζόμενοι απάντησαν με μια καθολική απεργία στις 20 Νοέμβρη ’08 που ταρακούνησε την εργοδοσία, έστω κι αν στη συνέχεια η προηγούμενη πλειοψηφία στο Δ.Σ. του σωματείου δεν έδωσε συνέχεια. Οι απολύσεις έγιναν «εθελούσιες αποχωρήσεις» κι οπωσδήποτε περιορίστηκαν παρά το κλίμα απειλών και διαδόσεων, ταυτόχρονα όμως δεν υπήρξαν και μισθολογικές αυξήσεις για το 2008, κάτι που επίσης διεκδικούσαμε με την απεργία μας. Οι εμπειρίες αυτές, οι γενικότερες δυσμενείς εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο κι η δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου για τη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού κι εργασιακού του επίπεδου έφεραν και μια σοβαρή ανατροπή στο σωματείο, όταν στις εκλογές της 7 Μάη ανατράπηκε η προηγούμενη πλειοψηφία και η ΓΕΝΟΒΑ πέτυχε ουσιαστικά διπλασιασμό σε ψήφους και έδρες στο Δ.Σ, αλλαγή που πιστεύουμε είναι υποθήκη για όλους τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ που αξιώνουν μια πιο δυναμική κι ακηδεμόνευτη απ’ την εργοδοσία πορεία.

Με βάση λοιπόν όσα έχουν προηγηθεί και ιδιαίτερα τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού και εργασιακού μας επιπέδου, ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια και εκτιμώντας ότι η διοίκηση του ομίλου δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί το επιχείρημα των ζημιών αφού με τα δικά της στοιχεία ο όμιλος, παρά την γενικότερη κρίση, δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης στην κερδοφορία και τη χρηματιστηριακή του αποτίμηση, προτείνουμε να διεκδικήσουμε τα παρακάτω αιτήματα:

· Η μισθολογική πρόταση της ΓΕΝΟΒΑ βγαίνει από συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που συσσωρεύει η κρίση είναι γενική αύξηση 170 ευρώ για όλους (μικτά). Το ποσό των 170ευρώ αντιστοιχεί στην εισοδηματική απώλεια για 2 χρόνια, ενώ μέχρι πρόσφατα ο τιμάριθμος έτρεχε με φρενήρεις ρυθμούς κι ακόμη σήμερα είναι εξουθενωτικός, π.χ. για όσους ανατρέφουν παιδιά, με σχολεία, παραπαιδεία, υγεία κλπ. Δεν δεχόμαστε τη λογική των αξιολογήσεων ή άλλων μηχανισμών, π.χ. δήθεν μέσων όρων αυξήσεων που στην πράξη φαλκιδεύονται σε βάρος μας και είναι πλασματικοί.

Η ΑΚΕ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10/6 πρότεινε εξαιρετικά χαμηλές αυξήσεις(6% για όλους με minimum τα 60 ευρώ και maximum τα 150 ευρώ), ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, με μια νοοτροπία εργοδότη/μετόχου, ουσιαστικά συμβολικού χαρακτήρα. Η ΑΕΕ πάλι απλά αναπαρήγαγε τη γνωστή πρόταση για 1400 ευρώ ελάχιστο μισθό που βάζει τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά με τη μορφή κλαδικής σύμβασης που προτείνει το ΣΕΤΗΠ, χωρίς όμως επεξεργασία, αποδοχή και συντονισμό από τα μαζικά σωματεία του κλάδου. Η επιδίωξη για ουσιαστική αναβάθμιση της αμοιβής με βάση κριτήρια πραγματικού κόστους ζωής δικαιολογεί ασφαλώς 1400 ευρώ και πολύ παραπάνω, αλλά εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο σε μια ρεαλιστική, άμεση και σθεναρή διεκδίκηση στα πλαίσια του επιχειρησιακού σωματείου. Ασφαλώς προοπτικά μπαίνει το θέμα διαμόρφωσης και διεκδίκησης αναβαθμισμένων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε συντονισμό με άλλα επιχειρησιακά ή και κλαδικά σωματεία. Το επιχείρημα πάλι της ΑΚΕ ότι η όποια αύξηση δεν πρέπει να είναι ενιαία σε ευρώ αλλά ποσοστιαία, κατά την ομολογία της άλλωστε ταιριάζει στα κριτήρια του εργοδότη και σίγουρα δεν απαντάει στο γεγονός ότι οι εξελίξεις κάνουν επιτακτικό να δοθεί γενικά ένα αξιοπρεπές ποσό για να καλύψουμε οικογενειακές δαπάνες που είναι σε όλους ανελαστικές.

· Εμείς διεκδικούμε μια ενιαία απόλυτη ελάχιστη αύξηση για όλους σύμφωνα με στοιχειώδη εκτίμηση της απώλειας, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους. Είμαστε ανοιχτοί σε μια κοινά υποστηριζόμενη πρόταση από όλο το Δ.Σ. που θα έμπαινε στη Γ.Σ, βάλαμε το θέμα στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10/6 μετά τις αρχικές προτάσεις όλων των παρατάξεων, όπου προτείναμε σε όλους να κατέβουμε στη Γ.Σ. με ενιαία πρόταση για ελάχιστη γενική αύξηση τα 150 ευρώ, αλλά δεν έγινε δεκτή. Θα την επαναφέρουμε στη Γ.Σ. σαν ενωτική πρόταση που δυναμώνει το μέτωπο απέναντι στον εργοδότη με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν και οι άλλες παρατάξεις.

· Αυτονόητη πρέπει να είναι η απόλυτη αντίθεση σε όποια απόπειρα για τυχόν απολύσεις, μείωση ωραρίου και μισθών ή άλλη εργασιακή και βιοτική υποβάθμιση τυχόν θα επιχειρούνταν: η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση κι ακόμη πιο αποφασιστική από την απεργιακή κινητοποίηση - ορόσημο στις 20 Νοέμβρη 2008.

· Παραμένει το αίτημα για τις υπερωρίες, να αμείβονται σύμφωνα με το νόμο, πράγμα που κατάφορα καταστρατηγείται στον όμιλο.

· Να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ σωματείου και διοίκησης που θα κατοχυρώνει τις αυξήσεις και τις σημερινές παροχές απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή ιδιοκτησιακή αλλαγή στο μέλλον.

· Ζητάμε τέλος σημαντική αναπροσαρμογή στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού τουλάχιστον 25% γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγάλη επιβάρυνση τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στηρίξουν αυτά ή και τυχόν άλλα αιτήματα που θα βάλουν στη Γ.Σ. και να είναι έτοιμοι να τα διεκδικήσουν και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πάντα σε αλληλεγγύη με τους άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται να ανατρέψουν τις επιπτώσεις και τα βάρη της κρίσης που προσπαθούν να τους επιβάλουν Ε.Ε., κυβέρνηση κι εργοδοσία - σε αγαστή σύμπνοια. Με ενότητα κι αγώνα, είναι οι εργαζόμενοι που θα νικήσουν.

Όλοι στη Γ.Σ. στις 25/6 στις 11.30 π.μ. στο εστιατόριο του Α5.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Σύσκεψη στο Δ.Σ. στις 10 Ιουνίου.

Στις 10 Ιουνίου συγκλήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. του Σωματείου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κύρια για να προετοιμάσει τα αιτήματα που θα μπουν στη Γ.Σ. για να εγκριθούν εκεί και να προωθηθεί η περαιτέρω αποφασιστική διεκδίκησή τους από τη διοίκηση, που πιθανότατα να απαιτήσει κινητοποιήσεις, συνυπολογίζοντας και την αντίδραση της διοίκησης και τυχόν άλλα δεδομένα που θα προκύψουν στην πορεία.

Κατ' αρχήν αποφασίστηκε σα μέρα σύγκλησης Γ.Σ. η Πέμπτη, 25/6 και θα βγεί σχετική ανακοίνωση. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη για να υπάρχει απαρτία αλλά και να στηριχθούν ουσιαστικά τα αιτήματα κι η διεκδίκησή τους.

Επίσης κανονίστηκε επίσκεψη του Δ.Σ. για ενημέρωση των συναδέλφων, νέες εγραφές κλπ. στη HOL την Πέμπτη 11/6, ενώ αποφασίστηκε να γίνει επίσκεψη στο παράρτημα Πάτρας στις 18 και στη Θεσαλλονίκη στις 19/6. Η μετάβαση αποφασίστηκε να γίνει ομαδικά με ενοικιαζόμενο van/minibus για μείωση του κόστους. Ενημερώσεις θα γίνουν στα κτίρια στην Παιανία 22-24/6.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι μισθολογικές προτάσεις - αυξήσεις των παρατάξεων, ως εξής:
Για την ΑΚΕ, η πρόταση είναι 6% αύξηση από 1/1/2009 με ελάχιστη τα 60ευρω και μέγιστο τα 150.
Για την ΑΕΕ, πρότεινε το πλαίσιο του σχέδιου κλαδικής σύμβασης που έχει ετοιμάσει το ΣΕΤΗΠ (με βασική αφετηρία - ελάχιστο) τα 1400ευρώ και διαπραγμάτευση για τις τελικές αυξήσεις.
Η ΓΕΝΟΒΑ χαρακτήρισε αφενός τελείως ανεπαρκή την πρόταση της ΑΚΕ, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα και τις απώλειες τα 2 τελευταία χρόνια και γενικό και μαξιμαλιστικό το πλαίσιο ΣΕΤΗΠ χωρίς δυναμική να κινητοποιήσει τον κόσμο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης έγινε η παρατήρηση πως δεν έχει υπάρξει προηγούμενα συνενόηση ενδιαφερόμενων σωματείων σχετικά με διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης, κάτι που απαιτεί σωστό προγραμματισμό και χρόνο ενώ τα αιτήματα πρέπει να είναι άμεσα για να αντιμετωπισθεί η απώλεια εισοδήματος, ειδικά σε χαμηλόμισθους. Η εργοδοτική πλευρά συνήθως βάζει αυξήσεις με δικά της κριτήρια και σε ψηλότερα κλιμάκια.
Η πρόταση λοιπόν της ΓΕΝΟΒΑ που βγαίνει από συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που συσσωρεύει η κρίση κι αποφασίστηκε σε συνάντηση της παράταξης στις 9/6, είναι γενική αύξηση 170 ευρώ για όλους (ακαθάριστα). Είναι ανοιχτή όμως για μια κοινή υποστηριζόμενη πρόταση από το Δ.Σ., π.χ. θα μπορούσε να είναι το ελάχιστο 150.
Η ΕΚΕΙ (Χ.Βουλδής) δέχτηκε σαν αρχή τα 150 στη βάση της πρότασης ΓΕΝΟΒΑ αλλά θα επανέλθει πιθανόν με μια συμβιβαστική πρόταση.

Στη συνέχεια η ΑΚΕ συσκέφθηκε χωριστά και κατέβασε μια πρόταση που θεώρησε συμβιβαστική, δηλ. αύξηση 10% μέχρι το ανώτατο ποσό των 120 ευρώ, με τη λογική να μην είναι η πρόταση μακριά από τις περιορισμένες δυνατότητες στον όμιλο αυτή η στιγμή, αλλά και να μην ζητείται η ίδια γενική απόλυτη αύξηση που η διοίκηση έχει απορρίψει στο παρελθόν.

Η ΓΕΝΟΒΑ ξανασυσκέφθηκε και απέρριψε τη νέα πρόταση της ΑΚΕ, θεωρώντας ότι οι πραγματικές ανάγκες πρέπει να οδηγούν το αίτημα της αύξησης και κυρίως για τους χαμηλόμισθους και να μην μπαίνουμε στην εργοδοτική λογική, οπότε μια και δε βγήκε ενιαία υποστηριζόμενη πρόταση, θα επιμείνει στην αρχική για 170ευρώ να μπεί στη Γ.Σ.
Το ίδιο κι η ΑΚΕ, γύρισε στην αρχική πρόταση για 6% (min.60, max. 150ευρώ), η δε ΑΕΕ επέμεινε στο πλαίσιο του σχέδιου κλαδικής του ΣΕΤΗΠ.
Έτσι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 τουλάχιστον προτάσεις να μπουν στη ΓΣ στις 25/6, η ΓΕΝΟΒΑ όμως παραμένει ανοιχτή για κάποια συμβιβαστική πρόταση όπως ήδη πρότεινε.

Εκτός απ' το μισθολογικό, συμφωνήθηκε να στηριχθούν πάλι τα αιτήματα για αμοιβή στις υπερωρίες, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, αύξηση στο επίδομα παιδικού σταθμού όπου οι τιμές εχουν εκτιναχθεί.

Θα υπάρξει για τα παραπάνω αιτήματα κι αναλυτικότερη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ πριν τη ΓΣ στις 25/6.

Ακόμη συζητήθηκε κι αποφασίστηκε να προχωρήσει η έκδοση καρτών μελών του σωματείου και να ζητήσουμε και διαπραγματευθούμε ειδικές εκπτώσεις με καταστήματα και παρεχόμενες υπηρεσίες για τα μέλη. Συζητήθηκαν κάποια ειδικά θέματα για τους εργαζόμενους στην ΙΝΜΑΙΝΤ και θα εξασφαλισθούν σαν τους άλλους εργαζόμενους (κατασκηνώσεις παιδιών, κράτηση εισφοράς σωματείου από το μισθό). Τέλος προχωράει η συγκρότηση web site και forum του σωματείου (το κοιτάζει ο Ν. Τσονιώτης).

Με συναδελφικούς και συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. - ΑΡΝΗΣΗ της Διοίκησης για επίσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Το Κεντρικό εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α μπροστά στην Εθν. Βιβλιοθήκη (Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους) απ' όπου περνούσαν κι ενημερώνονταν χιλιάδες κόσμος καθημερινά, δέχθηκε επίθεση από άγνωστους τραμπούκους-εμπρηστές μετά τα μεσάνυχτα 2 προς 3 Ιουνίου που το έκαψαν με βενζίνη. Σημειώνεται ότι στους γύρω δρόμους υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που δεν αντιλήφθηκαν τίποτε... Παρόμοιες επιθέσεις και τραμπουκισμοί παρατηρούνται και σε άλλα συνοικιακά στέκια της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α καθώς κι απειλές εναντίον αγωνιστών-μελών της. http://www.tvxs.gr/v13122

Η κυβέρνηση κι η Αστυνομία έχουν βαριά ευθύνη για τη δράση φασιστικών-τραμπούκικων ομάδων μέσα στο κέντρο της Αθήνας, που μετά τους μετανάστες τώρα τάβαλαν και με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α έβγαλε καταγγελία http://www.antarsya.org/.

Τέτοιοι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν κι αυτό δεν αφορά μόνο τους αγωνιστές κι υποστηρικτές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., αλλά κι όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες που προασπίζουν τα δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στη συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ με τον κ. Προύντζο στις 2 Ιουνίου, ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν (όπου θα υπάρξει ενημέρωση), μπήκε από τη ΓΕΝΟΒΑ το αίτημα να γίνει επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιό της στηνΙΝΤΡΑΚΟΜ για ενημέρωση των συναδέλφων, αίτημα που υποστήριξαν κι οι άλλες παρατάξεις (ΑΚΕ, ΑΕΕ) αλλά αρνήθηκε η διοίκηση, εμμένοντας στη λογική των κοινοβουλευτικών κομμάτων μόνο, παρότι η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. έχει σημαντική παρουσία στο χώρο και στο Δ.Σ. στου σωματείου. Αυτή είναι μια άδικη διάκριση που παρεμποδίζει την ελεύθερη και δημοκρατική ενημέρωση των συναδέλφων για κεντρικά πολιτικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις συνθήκες εργασίας.

Πάντως, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θα μοιράσει εκλογικό υλικό στους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.