Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ" 25-1-2010

Συνάδελφοι, Στο Δ.Σ. του σωματείου που συνεδρίασε 1η φορά μέσα στο 2010 στις 21/1, μπήκαν δύο βασικά ζητήματα: 1) οι εξελίξεις στο χώρο της ΗΟL που αφορούν πρόσφατες απολύσεις αλλά και γενικότερα δυσμενείς εργασιακές σχέσεις(συστηματική χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, κλίμα φόβου στους εργαζόμενους) και 2) Η απεργία στις 10 Φλεβάρη και η στάση που πρέπει να κρατήσει το σωματείο μας, μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να συντονιστεί με την ΑΔΕΔΥ. Η στάση που κρατήσαμε σα Γένοβα Iντρακόμ και στις δύο περιπτώσεις, ήταν μια σταθερή προσπάθεια να προωθήσουμε τους αγώνες των συναδέλφων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μέσα από ουσιαστικές πρωτοβουλίες που το δικό μας σωματείο μπορεί να πάρει.

1)Για το ζήτημα της ΗΟL, μετά και την ενημέρωσή μας από την ΑΕΕ, ότι στη HOL ήδη το ΣΕΤΗΠ (πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη 26/1, η δική μας τοποθέτηση ήταν ότι η όποια απόφαση του σωματείου μας για απεργιακή κινητοποίηση στη HOL, για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τον εργασιακό τους χώρο, δεν μπορεί να παρθεί ερήμην των συναδέλφων στη HOL. Αντιπροτείναμε, παρά το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, να προχωρήσει το σωματείο μας σε Γενική Συνέλευση στη HOL τη Δευτέρα 25/1 με θέμα : Εργασιακές σχέσεις στη ΗΟL – Κινητοποιήσεις, κάτι που ήταν όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και απόλυτα εφικτό. Η ΑΚΕ και η ΑΕΕ ήταν αντίθετες με την πρότασή μας να προκαλέσουμε άμεσα Γ.Σ. στη ΗΟL. Η ΑΚΕ δεν ήθελε να γίνει καμία προσπάθεια να πάρει το σωματείο μας άμεσα κάποια πρωτοβουλία που να απαντάει στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει να βγάλει ανακοίνωση το δικό μας σωματείο που να τορπιλίζει την απεργία που είχε βγάλει το ΣΕΤΗΠ. Η Α.Ε.Ε. ζητούσε να βγει απεργιακή κινητοποίηση και από το Δ.Σ του σωματείου μας για τους εργαζόμενους στη HOL στις 26/1, χωρίς όμως να προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια από το Δ.Σ. για οργανωμένη συζήτηση με τους συναδέλφους της HOL μέσα από Γ.Σ. Τελικά η ΑΕΕ καταψήφισε την πρότασή μας για σύγκληση επιχειρησιακής Γ.Σ. στη ΗΟL, στην πραγματικότητα μπλοκάροντας κάθε πραγματική δυνατότητα να προχωρήσει το δικό μας σωματείο σε μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία με Γ.Σ. και να δοθεί έτσι η δυνατότητα να παρθεί απόφαση κινητοποίησης που να στηρίζεται αποφασιστικά στον κόσμο της HOL. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ταυτιζόμαστε με τον τρόπο που καθοδηγείται η απεργιακή κινητοποίηση από το ΣΕΤΗΠ, υπερασπίζουμε το δικαίωμα των συναδέλφων στην απεργία και τους καλούμε να δυναμώσουν τη συνδικαλιστική τους οργάνωση μαζικοποιώντας τη συμμετοχή τους στο επιχειρησιακό σωματείο.

2)Η απεργία στις 10/2 αποτελεί συνέχεια και διεύρυνση της πρώτης προσπάθειας για πανεργατικό απεργιακό συντονισμό που είχαμε στις 17 Δεκέμβρη, απέναντι στη νέα κυβέρνηση και τις πολιτικές που προωθεί υπέρ των εργοδοτών και ενάντια στους εργαζόμενους, με τις ευλογίες και της Ε.Ε. Κάτω από τις πιέσεις των σωματείων κι ομοσπονδιών που στις 17 Δεκέμβρη προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση , η ΑΔΕΔΥ κήρυξε τελικά, ομόφωνα, πανεργατική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο για τις 10/2 (ενώ το είχε αρνηθεί μαζί με τη ΓΣΕΕ στις 17/12), το ΠΑΜΕ αναγκάστηκε ν’ αλλάξει την κινητοποίησή του και από τις 11/2 πήγε στις 10/2, διευρύνοντας τον πανεργατικό χαρακτήρα της απεργίας, ενώ το μέτωπο μεγαλώνει συνεχώς με αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση όπως του Τ.Ε.Ε. και άλλων που θα ακολουθήσουν.

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται ξεκάθαρο για όλους τους εργαζόμενους ότι έχουμε απέναντί μας μια λαίλαπα που μας παρασύρει όλους, εργαζόμενους στο δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, έκτακτους κι αδιόριστους, stage, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ελαστικές μορφές εργασίας, ημιαπασχολούμενους, κύματα απολύσεων και κλεισίματα επιχειρήσεων, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, υπονόμευση στα ασφαλιστικά ταμεία, στην υγεία και εκπαίδευση, σ’ ολόκληρο το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για αληθινό αντεργατικό τσουνάμι που οι εργαζόμενοι ενωμένοι κι αποφασιστικοί πρέπει να αντικρούσουν για να αποτρέψουν την επιβολή ενός νέου Μεσαίωνα ή και ακόμη χειρότερα, αν συνυπολογίσουμε και τους κινδύνους με την καταστροφή του περιβάλλοντος που μαζί με την οικονομική κρίση καταδικάζει την οικουμένη ο όψιμος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

Μπροστά στην πρόκληση αυτή σα Γένοβα προτείναμε ΑΜΕΣΑ το σωματείο μας, που είναι από τα μεγαλύτερα στον ιδιωτικό τομέα , να προχωρήσει με απόφαση του ΔΣ, σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις 10/2 (αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει), να ενημερώσει και να ζυμώσει το θέμα με όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, να οργανώσει με πούλμαν το κατέβασμα των συναδέλφων στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και να διεκδικήσει από τη ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΠΟΕΜ την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας μαζί με το δημόσιο και τα άλλα σωματεία κι ομοσπονδίες που συμμετέχουν. Πρόκειται για μια μεγάλη εργατική-πολιτική κινητοποίηση που πρέπει να αναδείξει την ενότητα ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αποκρούοντας τις διαιρετικές τακτικές στις οποίες επιδίδονται από δεκαετίες οι πονηρές αλεπούδες – κυβερνήσεις – εργοδοσία – ΕΕ – ΜΜΕ αλλά συχνά και συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Η απόφαση του Δ.Σ. για στάση εργασίας που ζητάμε, σε ένα ζήτημα ευρύτερης-πανεργατικής-πολιτικής σημασίας είναι αναγκαία γιατί δρα καταλυτικά, ΑΜΕΣΑ στις διεργασίες τόσο ανάμεσα στους συναδέλφους, όσο και προς τα έξω, στη ΓΣΕΕ, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες αλλά και σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα που αγωνίζονται να συντάξουν τις δυνάμεις τους κι από τα κάτω να συντονιστούν και να διεκδικήσουν τα πανεργατικά δίκια, στριμώχνοντας πραγματικά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΣΕ ώστε να κινητοποιηθούν όλοι αποφασιστικά.

Είναι η ίδια στάση που τηρήσαμε σα ΓΕΝΟΒΑ και στην κινητοποίηση της 17/12, εφαρμόζοντας κατά γράμμα και το ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της απεργιακής συγκέντρωσης στην Παιανία στη στάση εργασίας στις 26/11 που κήρυξε το ΔΣ. Τότε η ΑΚΕ υπαναχώρησε στο ψήφισμα κατά τρόπο απαξιωτικό της όποιας συνδικαλιστικής δεοντολογίας καλυπτόμενη πίσω από την άρνηση της ΓΣΣΕ να κηρύξει απεργία, ενώ η ΑΕΕ παρέμεινε τυφλά προσηλωμένη στην απόφαση του ΣΕΤΗΠ για 24ωρη απεργία, μπλοκάροντας την λήψη απόφασης του σωματείου μας για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας την δική μας πρόταση για στάση εργασίας.

Δυστυχώς τα ίδια και τώρα. Η ΑΚΕ αρνήθηκε τη στάση εργασίας, καλυπτόμενη πίσω από το διασπαστικό ελιγμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ+ΔΑΚΕ) για απεργία στον ιδιωτικό τομέα ξεχωριστά, προς το τέλος του Φλεβάρη. Η ΑΕΕ τοποθετήθηκε ότι δε συζητάει παρά μόνο για απεργία, αυτή τη φορά καλύπτεται πίσω από το αίτημα για Γ.Σ. στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ (πράγματι μόνο έτσι κηρύσσεται απεργία από το σωματείο μας). Στην πραγματικότητα η πρόταση της ΑΕΕ για Γ.Σ. για απεργία στις 10/2, δεν είναι παρά ένα τέχνασμα για να πλασάρει η ΑΕΕ τη στοίχιση πίσω από το ΣΕΤΗΠ-ΠΑΜΕ σαν μοναδική διέξοδο απέναντι σε μια Γ.Σ. που δε θα αποδώσει. Γιατί με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε γενικό επίπεδο, κύρια από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που για να στηρίξει την κυβέρνηση έχει βάλει πάγο στις 10/2, τραβώντας εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που ελέγχει , αλλά και εσωτερικά την ανάγκη για αυξημένη συμμετοχή για να πάρει απόφαση απεργίας η Γ.Σ. που απαιτείται από το καταστατικό, σε συνδυασμό και με τη διαλυτική στάση των υπόλοιπων παρατάξεων που τορπίλισαν τη Γ.Σ. για απεργία για τα αιτήματά μας το Νοέμβρη, αλλά και τους περιορισμούς στον αριθμό των Γ.Σ. που μας βάζει η εργοδοσία σε ώρα εργασίας, εκτιμάμε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να αποδώσει σ’ αυτή τη συγκυρία μια απόπειρα για σύγκληση Γ.Σ. με πρόταση για απεργία στις 10/2. Η πρόταση της ΑΕΕ για ΓΣ στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ – διανθισμένη μάλιστα και με αιτήματα υποτίθεται επιχειρησιακά (πότε θα έβγαιναν και θα συζητιόνταν άραγε σ’ όλα τα παραρτήματα κι επιχειρήσεις– εκτός αν βέβαια αναφέρονται στο πάγιο πακέτο του ΠΑΜΕ…) είναι προσχηματική ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προτείναμε και να μη βγει τελικά κάποια απόφαση από το σωματείο συμμετοχής στην απεργία. Είναι άλλοθι προκειμένου να μείνουν προσκολλημένοι στη στείρα θέση για απεργία μέσα από τα κλαδικά σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ και μόνο. Ασφαλώς και αξιοποιούμε αποφάσεις για απεργία από άλλα συναφή σωματεία σαν τελευταία λύση, όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να την κηρύξουμε από το δικό μας σωματείο. Το κάναμε στις 17/12 και θα το κάνουμε και στις 10/2 αν χρειαστεί.

Για το δικό μας σωματείο όμως σ’ αυτή τη συγκυρία, πραγματικά εφικτό αλλά και αναγκαίο είναι να βγει τώρα απόφαση του Δ.Σ. για στάση εργασίας στις 10/2 που θα είναι καταλυτική για να πάει μπροστά η απεργιακή κινητοποίηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να πιέσουν τις υπόλοιπες παρατάξεις προκειμένου να αποφασίσει το Δ.Σ. άμεσα στάση εργασίας στις 10/2 και να οργανώσει τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΟΜΟΝΟΙΑ 6μμ, 26/1/2010

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή και μια σειρά από σύλλογοι μεταναστών καλούν στο αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλλητήριο με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών που αν και αποτελεί κάποια πρόοδο, δεν προχωράει αποφασιστικά να λύσει το πρόβλημα.

http://www.antiracismfascism.org/index.php?option=com_content&view=article&id=111:-26-6&catid=38:press-releases-announcements&Itemid=150

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


STOP ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ