Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Α ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

Σήμερα Τετάρτη 26 Μάρτη οι εργαζόμενοι στην INTRACOM στην Παιανία υποδεχθήκαμε τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους + απολυμένους (50% ήδη με το σύστημα 5% ανά μήνα) από τα Τσιμέντα Χαλκίδας και πολλούς αλληλέγγυους που πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το συγκρότημα Α της INTRACOM (στο Α7 τα γραφεία της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής LAFARGE). Και βέβαια με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στην κεντρική είσοδο και με διμοιρία ΜΑΤ μέσα στο συγκρότηταμα Α που η έντρομη εργοδοσία έσπευσε να καλέσει, κάτι απαράδεκτο που καταγγέλουμε αλλά που θύμωσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο και τον έκανε πιο αποφασισμένο να κλιμακώσει και βαθύνει τον αγώνα του απέναντι σε εργοδοσία και κρατική - κατασταλτική μηχανή στην υπηρεσία της κόντρα στο δικαιο αγώνα των εργαζόμενων.

Η συγκέντρωση κράτησε περίπου 3 ώρες (11:00-14:00) και εδειξε για μια φορά ακόμη την αποφασιστικότητά τους για να ξανανοίξει μετά από 1 χρόνο το εργοσατάσιο που έκλεισε η LAFARGE και να ξαναπάρουν πίσω τις δουλιές τους. Μαζί τους και με τα πανό τους αλληλέγγυοι εργαζόμενοι - απολυμένοι από το εργοστάσιο της COCACOLA στη Θεσ/κη που επίσης έκλεισε η εργοδοσία μεταφέροντας την παραγωγή εκτός Ελλάδος (αντιπροσωπεία από τους αγωνιζόμενους από τα Τσιμέντα Χαλκίδας τους είχαν επισκεφθεί πριν 10 μέρες περίπου στη Θεσ/κη και στη συνέχεια επισκέφθηκαν και μίλησαν στην ΕΤ3) αλλά κι οι αγωνιζόμενοι απολυμένοι από την ΕΡΤ, που συνεχίζουν σαν ERTOPEN (www.ertopen.gr) να παράγουν ζωντανό διαδικτυακό πρόγραμμα προβάλλοντας τους αγώνες των εργαζόμενων και της κοινωνίας που δίνονται σε πολλά μέτωπα. Επίσης το πανό, μέλη του ΔΣ του σωματείου κι οι εργαζόμενοι από την INTRACOM (με στάση εργασίας 12:00-13:00), βοηθώντας όπως μπορούσαμε και την επιτυχία της συγκέντρωσης σε πρακτικά θέματα (νερά, αναψυκτικά, διευκόλυνση για τουαλέτες κλπ.).

Πήραν το λόγο και χαιρέτησαν εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους στο τσιμεντάδικο Χαλκίδας (http://www.eetx.gr) και τους αλληλέγγυους φορείς (Εργατικά Κέντρα Χαλκίδας και Λαυρίου, Ομοσπονδίες Τσιμέντου και ΠΟΣΠΕΡΤ-ertopen, σωματεία Χάλυβα, Τιτάνα, INTRACOM, κόμματα - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά.).

Η δύναμη των εργαζόμενων είναι η ενότητα κι ο αγώνας τους, αγώνας που γίνεται αναγκαστικά πολιτικός για την ανατροπή των μνημονίων της καταστροφής και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν, για μια άλλη πορεία που θα φέρει πίσω τις δουλιές κι όλες τις κατακτήσεις γενιών που σαρώνουν τα ανδρείκελα του μεγάλου ντόποπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου που maw κυβερνούν και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη σύμφωνα με τις ανάγκες και προτεραιότητες των εργαζομενων και του κοινωνικού συνόλου.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση από τη συνάντηση των παρεμβάσεων – συσπειρώσεων – κινήσεων και των εργατικών σχημάτων την 24-2-2014



Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ η σύσκεψη των εργατικών σχημάτων σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, έπειτα από πρόσκληση των σχημάτων Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ, ΑΣΕ ΟΤΕ, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, ΕΑΣ ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ και Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, εκτός από τα 5 σχήματα των διοργανωτών, η Πρωτοβουλία Οικοδόμων, η Ταξική Ενότητα Φαρμάκου, συνδικαλιστές από το χώρο του βιβλίου, των ΜΜΕ, των τηλεπικοινωνιών, την ΗΔΙΚΑ, τo ΣΕΦΚ, το αεροδρόμιο, τον κλάδο του μετάλλου, την ιδιωτική υγεία και τους λιθογράφους.  
Κοινή ήταν η εκτίμηση όλων ότι κυβέρνηση και Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ) συνεχίζουν και θα εντείνουν την επίθεση στην εργατική τάξη. Τα μέτρα που παίρνονται από το κεφάλαιο είναι βαθειά ταξικά και με αυτή την αντεργατική επίθεση η αστική τάξη επιχειρεί να αντιμετωπίσει την εφιαλτική κρίση που δημιούργησε,  ενώ συνοδεύονται ταυτόχρονα από ένα πλέγμα κρατικής καταστολής, αυταρχισμού και διώξεων αγωνιστών εργατών. Αναιρούνται κατακτήσεις δεκαετιών και επιβάλλουν ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, εργοδοτικής ασυδοσίας, ξεπουλήματος τα δημόσιας περιουσίας, κατάργησης κάθε κοινωνικής παροχής, φτωχοποίησης της εργατικής τάξης, έναν αντεργατικό-αντιλαϊκό-αυταρχικό Αρμαγεδδώνα για να αποκαταστήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη μιας πιο συστηματικής προσπάθειας ενιαίας δράσης και συζήτησης-παρέμβασης των εργατικών σχημάτων και της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα, η προβολή κοινών θέσεων και προγραμμάτων πάλης σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ήρθε πλούσια εμπειρία από τους εργασιακούς χώρους και την παρέμβαση των σχημάτων, πχ ομοσπονδία φαρμάκου, ενώ έγινε διάλογος και για το ζήτημα των ανέργων. Τονίστηκε η αναγκαία παρέμβαση στους αγώνες που εκτυλίσσονται, καθώς και η συμβολή στο ξετύλιγμα αγώνων με διάφορες μορφές, όπως πχ η στήριξη απεργίας από τα κάτω. Για την ενίσχυση των αγωνιστικών τάσεων στο εργατικό κίνημα, απαιτείται και η σύγκρουση με τον συνδικαλισμό της υποταγής, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τα εργατικά συμφέροντα.

. Αιχμές σ αυτή την προσπάθεια είναι η πάλη ενάντια :
·      στις απολύσεις, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, στην ανεργία και το κλείσιμο των εργοστασίων.
·      στη διάλυση/ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες κ.α.)
·      στη φοροληστεία, τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς, την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.
·       στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, στην κρατική, εργοδοτική και φασιστική βία
·      σε κάθε εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό

Διεκδικούμε: άμεση υπογραφή αξιοπρεπών ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια σε σταθερή πενθήμερη εργασία, ξήλωμα όλου του μνημονιακού πλαισίου και μονομερή κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, έξοδο από ευρώ και ΕΕ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ριζική αύξηση στη φορολόγηση του κεφαλαίου και ραγδαία μείωση της φορολογίας των εργατών, διαγραφή των χρεών της 1ης κατοικίας, μείωση των ωρών εργασίας για άμεση εύρεση δουλειάς από τους χιλιάδες ανέργους, μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, να γίνει τώρα δημόσιο το τραπεζικό σύστημα με εργατικό κοινωνικό έλεγχο.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργατικές συσπειρώσεις θα αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα που στοχεύουν στην αναβάθμιση, πολιτική ενοποίηση και ανάπτυξη της ταξικής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο εργατικό ,και συνδικαλιστικό κίνημα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η προσπάθεια για μόνιμο συντονισμό των σχημάτων, ώστε να ενισχυθούν και να γενικευθούν από τα κάτω οι αγώνες όπου ξεσπούν, κι η ταξική ενότητα,  αγωνιστικότητα κι αποτελεσματικότητα του εργατικού κινήματος. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκε επιτροπή, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση του παρόντος κειμένου προς τα υπόλοιπα σχήματα στους εργασιακούς χώρους και θα καθορίσει την επόμενη συνέλευσή τους, που θα ανακοινωθεί άμεσα.

παρεμβάσεις – συσπειρώσεις – εργατικά σχήματα
στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ