Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΟΒΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. στις 20.1



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Eπέκταση των υφιστάμενων μειώσεων των μισθών και για το 2016 για DEFENSE και ΤELECOM, χωρίς πρόγραμμα απολύσεων, ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.
Στη δε INTRASOFT INTERNATIONAL η διοίκηση προχώρησε σε μισθολογικές αλλαγές και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μερική ή ολική αποκατάσταση των μισθών στο επίπεδο του 2010 για ένα μέρος του προσωπικού: στο σύνολο των 650 που εργάζονται στην Ελλάδα κι από τους οποίους είχαν ακόμη μειώσεις οι 190, θα ισχύσει ότι 60 συνάδελφοι θα επανέλθουν στους μισθούς του 2010 (δε θα υπογράψουν εκ νέου ατομικές συμβάσεις για το 2016), άλλοι 100 συνάδελφοι θα πάρουν αύξηση 4% στον υφιστάμενο καταβαλλόμενο μισθό -που ήταν μειωμένος κατά 8% σε σχέση με το 2010- με τον όρο ότι στη νέα ατομική σύμβαση δε θα προβλέπεται στο τέλος του έτους επαναφορά του μισθού στο επίπεδο του  2010 (αυτό συνεπάγεται ότι χάνεται στο μέλλον το δικαίωμα αποζημίωσης με βάση το μισθό του 2010). Επίσης για 30 εργαζόμενους με πάνω από 3000 ευρώ μικτά θα δοθεί bonus και θα ζητηθεί νέα ατομική σύμβαση, αλλά με τον υφιστάμενο μειωμένο κατά 8% μισθό, επίσης χωρίς τον όρο επαναφοράς στο τέλος του 2016, άρα μονιμοποίηση της μείωσης. Σημειώθηκε ακόμη ότι υπάρχει ένας αριθμός εργαζομένων που ήταν ακριβώς πάνω στη συλλογική του σύμβαση και δεν είχαν μπει ποτέ στην πολιτική των μειώσεων μισθών της εταιρείας, καθώς και ότι υπάρχει ένας αριθμός συναδέλφων που είχε υποστεί μείωση αλλά έχει στο μεταξύ αποκατασταθεί. Επίσης ο σχεδιασμός της  διοίκησης της INTRASOFT προβλέπει ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός νέων συναδέλφων που προσλήφθηκαν μετά τις μειώσεις του 2011-12 και με μισθούς κάτω από τις καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, δε θα έχει καμία μεταβολή, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο του 2016 όπου θα γίνουν αξιολογήσεις (μόνο το 2015 προσλήφθηκαν, κατά δήλωση της διοίκησης, 170 νέοι συνάδελφοι).
Η πρότασή μας σα ΓΕΝΟΒΑ στη Γενική Συνέλευση  στις 20/1 είναι η αγωνιστική κινητοποίηση με αίτημα την πλήρη επαναφορά των μισθών όλων των συναδέλφων, όλων των εταιρειών,  στα επίπεδα του 2010 και για τους νεότερους  συναδέλφους η εφαρμογή των προηγούμενων συλλογικών κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, των «καταργημένων» από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όχι στις ατομικές συμβάσεις. Υπογραφή  επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων με HOLDINGS και TELECOM που να κατοχυρώνουν τα προηγούμενα.
Το καθοριστικό κριτήριο για τους εργαζόμενους είναι οι ανάγκες μας, η διασφάλιση του βιοτικού μας επιπέδου, η προάσπιση των συμφερόντων μας με συλλογικό τρόπο που βάζει φραγμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν είμαστε συνέταιροι με τους μετόχους, δεν μοιραζόμαστε τα κέρδη για να μοιραστούμε και τις ζημιές, ανάλογα με τα πάνω-κάτω της συγκυρίας. Ούτε μοιραζόμαστε το τίμημα όταν αλλάζουν χέρια οι εταιρείες. Οι εργαζόμενοι ήταν o τελευταίος τροχός της αμάξης όταν σημαντικά  κεφάλαια  άλλαζαν χέρια μαζί με τις μετοχές κατά την πώληση της  TELECOM και HOL. Η επαναφορά τόσο των μισθών που είχαμε κερδίσει μέχρι και πριν 5 χρόνια, όσο και των συλλογικών συμβάσεων που κατοχυρώνουν τους μισθούς  μας στο παρόν και στο μέλλον είναι  πολύ βασικά και αδιαπραγμάτευτα αιτήματά μας.
Η ΙNTRACOM TELECOM βρέθηκε σε μια αρνητική συγκυρία το 2015, όχι με ευθύνη των εργαζομένων, η οποία και κατά δήλωση της διοίκησης είναι παροδική, αφού μέσα σε συνθήκες ύφεσης ολισθαίνουν κάποιες επενδύσεις διαφόρων παρόχων του εξωτερικού για τον επόμενο χρόνο και ξαναμοιράζεται η πίτα στο εσωτερικό. Έτσι η διοίκηση έχει  πρόβλεψη για μείωση πωλήσεων κατά 40 εκ. ευρώ και αρνητική λειτουργική κερδοφορία, δηλ. λειτουργική ζημιά κοντά στα 6 εκ. ευρώ για το 2015, αλλά σταδιακή αύξηση στις πωλήσεις το 2016. Επίσης η εταιρεία έχει πλέον μειώσει στο μισό το δανεισμό της και κατά συνέπεια βελτιώσει σημαντικά τη χρηματοοικονομική της θέση μετά την αλλαγή στο μετοχικό της κεφάλαιο στο τέλος του 2014.
Ο δε όμιλος INTRACOM HOLDINGS έχει ανακοινώσει στο 9μηνο του 2015 συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων με τριπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με το 2014, στα 24,2 εκ. ευρώ, αλλά και επαναφορά στα κέρδη προ φόρων στο ύψος των 5,3 εκ. ευρώ. Η συνολική εικόνα προκύπτει από το ότι όλες οι εταιρείες της HOLDINGS (DEFENSE, INTRASOFT, INTRAKAT) γράφουν κέρδη (https://www.intracom.com/el/ir/announcements).


Οι διοικήσεις δεν προχωράνε σε αυξήσεις και αποκατάσταση των μισθών, τόσο στις εταιρείες που έχουν κερδοφορία την προηγούμενη χρονιά, όπως η DEFENSE (δίνει μόνο ένα bonus μισού μισθού με τη μορφή των διατακτικών σε μερικούς εργαζόμενους), όσο και σε αυτές που δεν έχουν, όπως η TELECOM. Στη δε κερδοφόρα INTRASOFT η μερική αποκατάσταση των παλιών συναδέλφων γίνεται σε βάρος των νεότερων, που η διοίκηση τους κρατάει πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις και αποτελούν πάνω από το 1/3 του συνόλου -μετά και τις αποχωρήσεις μεγάλου αριθμού συναδέλφων- αλλά και γενικότερα η εργοδοσία κινείται σε μια λογική διαίρει και βασίλευε με τεμαχισμό όλων των εργαζομένων σε πολλές κατηγορίες και ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστική και η μεθόδευση της διοίκησης της INTRASOFT να προχωρήσει  άμεσα σε υπογραφή των νέων μειωμένων συμβάσεων χωρίς να δώσει χρόνο για συζήτηση και τουλάχιστον μέχρι τη Γ.Σ. της Τετάρτης, 20.1. Στην INMAINT, θυγατρική της κερδοφόρας INTRAKAT, οι συνάδελφοι έχουν υποστεί δύο διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς τους (η δεύτερη στα τέλη του 2013 και μετά από σκληρή μάχη με την εργοδοσία). Οι φύλακες σε όλες τις εταιρείες υπέστησαν  22% μείωση μισθού.
Το πραγματικό ζητούμενο είναι ο  συσχετισμός  δύναμης μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών. Οι αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα (48ωρες το 2011, πολυήμερη στη DEFENSE το 2012, στην ΙΝΜΑΙΝΤ το 2013 κι άλλες δράσεις) με εργαλείο το σωματείο, έβαλαν τα φρένα στην πολιτική των μειώσεων των μισθών και στις απολύσεις και δημιούργησαν ένα τείχος στις παραπέρα επιθέσεις. Η δε συμμετοχή μας στις γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις ανατροφοδοτούσε στη συνέχεια την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα και τη συλλογικότητά μας απέναντι και στον εργοδότη.
Οι αγώνες μας στη συνέχεια είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε όλοι πίσω αυτά που χάσαμε, μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, πληρωμή των υπερωριών-όχι ανταλλαγή με ρεπό (πρακτική που παραβιάζει ακόμη και την εναπομείνασα εργατική νομοθεσία).
Δεν πρόκειται να τα χαρίσει η εργοδοσία, ακόμη και να γράφει συνεχώς κέρδη.
Στη Γ.Σ. της Τετάρτης 20/1 συζητάμε και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Χρειάζεται να επιμείνουμε αγωνιστικά και να έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη. Δεν αποδεχόμαστε τις νέες μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο -και με την τρόικα θα χειροτερεύσουν- προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να πληρώνονται οι τόκοι του δημόσιου χρέους. Δεν είναι φιλεργατική μεταρρύθμιση η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η βίαιη προσαρμογή της κοινωνικής ασφάλισης στους όρους του τρίτου μνημονίου. Είναι συνέχιση της λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά και της ύφεσης και της ανεργίας, για να διασωθούν οι τραπεζίτες και οι δανειστές, να συνεχίζουν να κερδίζουν, αλλά και να εισφοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν οι εργοδότες, να φοροδιαφεύγουν οι πλούσιοι. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους τα χρόνια του μνημονίου έχουν δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικό αριστερόστροφο ρεύμα στην κοινωνία. Όλο το 2015 έδειξαν ότι επιμένουν σ’ αυτή την κατεύθυνση με κορύφωση το δημοψήφισμα του Ιούλη και το 62% ΟΧΙ στα Μνημόνια. Η προσαρμογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του εγχώριου και του ευρωπαϊκού κατεστημένου, μέσα από την απόρριψη της σύγκρουσης με αυτά τα συμφέροντα προκειμένου να σπάσει η λιτότητα, τον αφήνει συνεχώς εκτεθειμένο στην εργατική τάξη που μαζικά τον ψήφισε, τον ανέδειξε, αλλά επιμένει να αλλάξουν τα πράγματα και δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Ήδη για το ασφαλιστικό πάμε για τρίτη γενική απεργία.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 11.00 στο Α5 εστιατόριο.
Να δυναμώσουμε  την ενότητά μας,  να δυναμώσουμε τα επιχειρήματά μας για το δίκιο μας και να πάρουμε απόφαση για τη στάση μας απέναντι στις εργοδοσίες για τους μισθούς του 2016.
Στηρίζουμε τη δράση μας  στην ενότητα κι αλληλεγγύη των συναδέλφων για τα εργατικά δικαιώματα, δεν εξαρτάται η δράση του σωματίου από τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση στην ιδιοκτησία των εταιρειών. Είναι ρεαλιστικό να θιχτούν τα προνόμια των μετόχων και των μεγαλοστελεχών τους και να αποκατασταθούν οι μισθοί όλων στο επίπεδο του 2010. Να μην περάσει η εκβιαστική πολιτική των ατομικών συμβάσεων, όπου με το πιστόλι στον κρόταφο αποσπώνται οι υπογραφές των συναδέλφων.
   Να απαιτήσουμε αγωνιστικά:
·         ΜΙΣΘΟΙ  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 2010 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
·         Να εφαρμόζονται οι (μνημονιακά καταργημένες) ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ για  τους νέους  συναδέλφους.
·         Καμιά απόλυση - Όχι στο διευθυντικό «δικαίωμα» της απόλυσης με τη δικαιολογία της αξιολόγησης.
·         Να πληρώνονται οι υπερωρίες με βάση το νόμο. 
·         Σταθερές Εργασιακές Σχέσεις με Συμβάσεις Αορίστου για Όλους
·         ΟΧΙ στις Ατομικές Συμβάσεις. Να υπογραφούν ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ  με τις εργοδοσίες  που να κατοχυρώνουν τα παραπάνω.
Θα προτείνουμε σαν ΓΕΝΟΒΑ στη Γ.Σ. την κήρυξη κατ’ αρχήν 24ωρης Προειδοποιητικής Απεργίας σε όλες τις εταιρείες  την Παρασκευή   22/1 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου