Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΟΒΑ INTRACOM_ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 18. 1. 2017

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN ΙΝΤΡΑΚΟΜ
16/1/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Eπέκταση των υφιστάμενων μειώσεων των μισθών και για το 2017 για  ΤELECOM, DEFENSE, INTRASOFT, INMAINT,  χωρίς πρόγραμμα απολύσεων, ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των εταιρειών.
Η Defense έγραψε λειτουργική κερδοφορία  (έσοδα-έξοδα όταν στα έξοδα δεν υπολογίζονται οι τόκοι, οι φόροι και οι αποσβέσεις), αλλά και τελική -λογιστική  κερδοφορία μέσα στο 2016, για δεύτερη συνεχή χρονιά και περιμένουν ότι και το 2017 θα είναι κερδοφόρο. Παρόλα αυτά δεν προχωράνε σε αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα του 2010, ούτε καν σε αποκατάσταση του minimum επιπέδου μισθών που προέβλεπαν οι «καταργημένες» συλλογικές (κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές) συμβάσεις. Δίνουν, με μορφή διατακτικών, ένα πολύ μικρό επίδομα των 200 ευρώ για το 78% του προσωπικού (που δεν αναπληρώνει ούτε τις απλήρωτες υπερωρίες τους) και για το υπόλοιπο 22%, διατακτικές αξίας ίσης με το μισό μικτό υφιστάμενο μισθό, με εργαλείο την αξιολόγηση των εργαζομένων από τους διευθυντές τους. Αφήνουν ουσιαστικά έξω τους εργαζόμενους από την ανάπτυξη της εταιρείας, επιμένουν στους μειωμένους μισθούς με όπλο τις τρομοκρατικές  ατομικές συμβάσεις και δίνουν μια επιδοματική παροχή με το σταγονόμετρο, εφάπαξ και με όρους εξατομίκευσης και διαίρεσης των συναδέλφων, ενισχύοντας ταυτόχρονα το διευθυντικό «δικαίωμα» σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.
Η Ιntrasoft International έγραψε επίσης λειτουργική κερδοφορία, αλλά και τελική-λογιστική κερδοφορία και το 2016 και επίσης έχει την πρόβλεψη ότι το 2017 θα συνεχιστεί η κερδοφόρος λειτουργία. Αλλά  δεν προχωράει σε καμιά γενική αλλαγή των μισθών που πέρσι διαμορφώθηκαν με την επαναφορά, πλήρη (60 συναδέλφων) ή μερική (100 συναδέλφων).  Σημειώνουμε ότι αυτές οι μισθολογικές διορθώσεις δεν χρηματοδοτήθηκαν  από την κερδοφορία της εταιρείας, αλλά από τους πολύ χαμηλούς-μνημονιακούς- μισθούς των 300+ συναδέλφων που προσλήφθηκαν μετά το Φλεβάρη του 2012 (όταν καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις), κυρίως αντικαθιστώντας  όσους  αποχώρησαν για να εργαστούν αλλού. Χαρακτηριστικά, ένας νέος μηχανικός προσλαμβάνεται πλέον από την Intrasoft με 800 ευρώ μικτά το μήνα για να φτάσει στα 960 ευρώ μικτά, μέσα στο χρόνο, αν αξιολογηθεί επαρκώς, ενώ με βάση τις παλιές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις ο mimimum μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου μηχανικού ήταν υποχρεωτικά στα 1490 ευρώ μικτά και 1640 με επίδομα γλώσσας, κατ’ αναλογία δε και στις άλλες κατηγορίες, π.χ. απόφοιτοι ΠΕ πληροφορικής κλπ.(αυτή είναι και η βασικότερη πλευρά της μνημονιακής λαίλαπας που βιώνουμε).
Η διοίκηση της Intrasoft εφαρμόζει μια πολιτική πολλαπλών μισθολογικών ταχυτήτων με στόχο τη μείωση του μέσου μισθού και τη συνδικαλιστική αποδυνάμωση των συναδέλφων, την προωθεί με εργαλείο  τους μνημονιακούς νόμους που διασφαλίζουν χαμηλούς μισθούς κατά την πρόσληψη και στη συνέχεια ενισχύει και αναπαράγει αυτή την πολιτική με τα διαιρετικά συστήματα αξιολόγησης-εντατικοποίησης, που συνεχώς διαπιστώνουν υπερτιμημένους εργαζόμενους, ουσιαστικά στοχεύουν να  εμποδίσουν τους εργαζόμενους να συνασπιστούν  για να  ανεβάσουν πραγματικά τους μισθούς τους. Μαζί με το αίτημα για πλήρη αποκατάσταση των μισθών όλων των παλιότερων συναδέλφων, επιτακτικά μπαίνει η απαίτηση  για να ισχύσουν οι παλιές «καταργημένες» συλλογικές συμβάσεις για τους εκατοντάδες νέους συναδέλφους στην Ιntrasoft. Είναι το κύριο αίτημα που ενώνει, βελτιώνει σημαντικά, αλλά  και διασφαλίζει τους μισθούς όλων των συναδέλφων.   
 Η Telecom σημείωσε πτώση των πωλήσεων των προϊόντων της, κυρίως λόγω της γενικής ύφεσης, της πτώσης των επενδύσεων των μεγάλων παρόχων διεθνώς, αλλά και τις μικρές παραγγελίες από την ΜΤS, καθώς και την κρίση στην εσωτερική αγορά που οδηγεί σε πιο οξυμένο ανταγωνισμό στον κλάδο. Το 2015 είχε μείωση του τζίρου κατά 40,5 εκ. ευρώ, από τα 165 στα 124,5 εκ. ευρώ, ενώ το 2016 θα πέσει στα 117-118 εκ. ευρώ. Η διοίκηση στη συνάντηση με το Δ.Σ. στις 12/1 άνοιξε ζήτημα ακόμη και για περαιτέρω μειώσεις μισθών για το 2017, στο όνομα της διάσωσης της εταιρείας που αντιμετωπίζει πτώση των πωλήσεών της, για να το αποσύρει στη συνέχεια, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το μέλλον.
Το 2015 η Telecom είχε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 1,97 εκ. ευρώ, αλλά έγραψε λογιστική ζημιά περίπου 11 εκ. ευρώ (η  εξυπηρέτηση του δανεισμού είναι σχετικά περιορισμένη γιατί ο δανεισμός της εταιρείας είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια, η παραπάνω διαφορά οφείλεται στις ενσώματες και κυρίως τις άϋλες αποσβέσεις-τις απομειώσεις των περιουσιακών  στοιχείων της εταιρείας (εξοπλισμός,κτίρια και λογισμικό) κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, που επιμερίζονται σε ετήσια βάση και λογιστικά περνάνε σαν έξοδα στην τελική ετήσια κερδοφορία/ζημιά).
Εκτιμάμε ότι η συνεχιζόμενη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας και ο σημαντικά μειούμενος δανεισμός της (περιορίστηκε από 153 εκ. ευρώ πριν 4 χρόνια σε 78 εκ. το 2015 και σε 65 εκ. στο τέλος του 2016), δείχνουν ότι η εταιρεία παραμένει ισχυρή παρά την περίοδο της ύφεσης. Ταυτόχρονα η ψαλίδα μεταξύ του uppermanagement και των απλών συναδέλφων είναι μεγάλη. Ούτε μπορούμε σαν εργαζόμενοι να δεχτούμε ότι θα γίνουμε στην ύφεση συνέταιροι, μιας και δεν είμαστε συνέταιροι στην ανάπτυξη, ούτε βέβαια συνιδιοκτήτες στην περιουσία της εταιρείας. Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά από τα προνόμια των μετόχων και των μεγαλοστελεχών τους.
Η επιστροφή των μισθών με πρώτο άμεσο βήμα την επιστροφή του minimum επιπέδου των μισθών που προέβλεπαν οι  κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές   συμβάσεις είναι δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα και για τους εργαζόμενους στην Telecom, όπως και για όλους τους συναδέλφους όλων των εταιρειών.
Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος να  υποστηρίξουμε αυτά τα αιτήματα στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν πρόκειται να χαρίσει η εργοδοσία συλλογικές συμβάσεις και μισθούς, ακόμη και αν γράφουν οι εταιρείες συνεχώς κέρδη. Οι συλλογικοί  αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα (48ωρες το 2011 σε όλες τις εταιρείες, πολυήμερη στη DEFENSE το 2012, στην ΙΝΜΑΙΝΤ και την INTRASOFT πριν 3 περίπου χρόνια) έβαλαν τα φρένα στην πολιτική των μειώσεων των μισθών και στις απολύσεις και δημιούργησαν ένα τείχος στις παραπέρα επιθέσεις. Εντελώς πρόσφατα, πριν 1,5 μήνα η σχεδόν καθολική απόφαση των συναδέλφων στην ΙΝΜΑΙΝΤ μέσα από μαζική στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση να προχωρήσουν σε απεργία για να διεκδικήσουν τον καθυστερούμενο μισθό και τις απλήρωτες υπερωρίες τους, οδήγησε σχεδόν άμεσα σε συμμόρφωση της εργοδοσίας. Η δε συμμετοχή μας στις γενικές απεργίες και τις κεντρικές μάχες ανατροφοδοτεί συνεχώς την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα και τη συλλογικότητά μας απέναντι και στον εργοδότη.
Μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο κεντρικά, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, μπορούμε να υπερασπισθούμε μισθούς και θέσεις εργασίας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια, με πρώτο και κύριο τις συλλογικές συμβάσεις.
 Η πρότασή μας της ΓΕΝΟΒΑ στη Γενική Συνέλευση στις 18/1 είναι η κήρυξη κατ’ αρχήν 24ωρης Προειδοποιητικής Απεργίας σε όλες τις εταιρείες, τη Δευτέρα 23/1 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης, με αιτήματα:
·         την εφαρμογή των παλιών κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων για όλους τους συναδέλφους και  την επαναφορά όλων των μισθών στο επίπεδο του 2010,                                                                                                                   
·         Καμιά απόλυση ή εξαναγκασμένη «αποχώρηση». Όχι στο διευθυντικό «δικαίωμα» της απόλυσης με τη δικαιολογία της αξιολόγησης.
·         Πληρωμή υπερωριών με βάση το νόμο.

·         Όχι στις ατομικές συμβάσεις. Υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων στη HOLDINGS και στην TELECOM που να κατοχυρώνουν τα προηγούμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου