Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ στις 25/11/09

Συνάδελφοι, /σες,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη καμπή για το σωματείο μας, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας που ψήφισε η Γενική Συνέλευση τον Ιούλη και τα οποία απέρριψε η διοίκηση.

Μαζευτήκαμε για τη Γ. Σ. στις 19/11 – κι ήμασταν πολλοί, 350 άτομα ήδη και διαρκώς έρχονταν κι άλλοι. Εκτιμούμε ότι η απαραίτητη πλειοψηφία θα συγκεντρωνόταν πολύ γρήγορα και θα ανάδειχνε ισχυρή παρουσία στην κάλπη, όπως έγινε και πέρσι στην κάλπη της ΓΣ στις 13/11/2008 (που στήθηκε κι αποφάσισε την πρωτοφανή στα χρονικά της ΙΝΤΡΑΚΟΜ πετυχημένη απεργία της 20/11/2008), όπου τελικά προσήλθαν σχεδόν 700 συνάδελφοι, πολλοί περισσότεροι απ’ όσους ξεκίνησαν τη Γ.Σ.

Όμως με επιμονή και σύμπνοια οι παρατάξεις ΑΚΕ και ΑΕΕ δεν άφησαν να προχωρήσει η ΓΣ μπροστά σ’ όλον αυτό το συγκεντρωμένο ήδη κόσμο, παρόλο που πασχίσαμε σθεναρά σαν Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ να ξεκινήσει η ΓΣ και να μπει κάλπη, για να εκφρασθούν δημοκρατικά και με την απαιτούμενη πλειοψηφία τα μέλη για το πώς να διεκδικηθούν τα αιτήματα. Στη συνέχεια συνεδρίασε 2 φορές το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) το απόγευμα της Πέμπτης 19/11 και στις 23/11. Εκεί παρουσιάσαμε υπεύθυνα συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει το σωματείο:

• Να ορίσουμε τη νέα ΓΣ και να ζητηθεί από τη διοίκηση της εταιρίας χώρος και χρόνος σε ώρα εργασίας μια και δεν έγινε τελικά η ΓΣ στις 19/11. Σε περίπτωση που δεν μας δινόταν ο χώρος και χρόνος για τη ΓΣ σε ώρα εργασίας, τότε να προχωρήσουμε σαν ΔΣ σε στάση εργασίας και ταυτόχρονη σύγκληση ΓΣ, κινητοποιώντας τον κόσμο μπροστά και σ’ αυτή τη νέα άρνηση μαζί με τα προηγούμενα αιτήματά μας.
• Στη νέα ΓΣ να μην μπουν ξανά τεχνητά εμπόδια, αλλά να μπορέσει ο κόσμος να συνεδριάσει ελεύθερα και να αποφασίσει με την απαιτούμενη πλειοψηφία, η οποία θα μετρηθεί τελεσίδικα στην κάλπη, όπως άλλωστε πανηγυρικά έγινε και πέρσι με την απεργία και σ’ άλλες ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν.
• Να επιμείνουμε στο ψηφισμένο από την προηγούμενη ΓΣ πλαίσιο αιτημάτων αλλά και στην προτεινόμενη μορφή κινητοποίησης με 2 24ωρες απεργίες ώστε να μπει για να ψηφισθεί τελικά στην κάλπη (εκτός αν η ΓΣ προκρίνει εναλλακτική μορφή κινητοποίησης).

Γενικότερα ακολουθήσαμε κι αυτή τη φορά, όπως και στη Γ.Σ. στις 19/11, με συνέπεια, τη μόνη ενωτική κι αγωνιστική συνδικαλιστική στάση, να παλέψουμε για να παραμερίσουμε όλα τα εμπόδια προκειμένου οι συνάδελφοι με κάθε διευκόλυνση να πραγματοποιήσουμε τη Γ.Σ. και μέσα από τη δύναμη που θα μας δώσει αυτή η συλλογική διαδικασία και αν αυτή είναι η απόφαση που θα βγάλει η κάλπη, να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην πραγματοποίηση των αγωνιστικών - απεργιακών μας κινητοποιήσεων. Αυτή είναι η απλή μέθοδος για να πάρει ο κόσμος άμεσα την ευθύνη για το πώς θα διεκδικήσει τα αιτήματά του, δυναμώνοντας ταυτόχρονα με τη συλλογικότητα κι αποφασιστικότητα το σωματείο, το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στην εργοδοσία, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση - για να μην την πληρώσουμε άδικα εμείς.

Αντί γι’ αυτό, συνεχίζοντας την ανοιχτή σύμπραξή τους οι παρατάξεις ΑΚΕ και ΑΕΕ, επέλεξαν να πάνε απευθείας σε στάση κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί Γ.Σ., παραγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βάζει κάτι τέτοιο σ’ όλους τους συναδέλφους, ενώ προηγούμενα δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες για να γίνει η ΓΣ στο χρόνο του ωραρίου χωρίς στάση εργασίας. Στην αρχική τους δε τοποθέτηση, συμφώνησαν να προχωρήσουμε στη Γ.Σ., μόνο εφ’ όσον κατά τη στάση συγκεντρωθούν 415 συνάδελφοι (¼ μελών), πράγμα που τελικά τροποποιήθηκε κάτω από τη δική μας πίεση.

Μπροστά στη δύσκολη συγκυρία και παρόλο που διαφωνήσαμε έντονα με τις επιλογές που ΑΚΕ-ΑΕΕ επέβαλαν, στηρίζουμε την απόφαση του Δ.Σ. που κοινοποιήθηκε στις 23/11 όσον αφορά τη στάση εργασίας 11-3 την Πέμπτη 26/11 και ΓΣ στο συγκρότημα του Β. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν προκειμένου να πετύχει η στάση εργασίας και ιδίως να γίνει η ΓΣ, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται μέσα από το επιχειρησιακό μας σωματείο να αποφασίσουμε άμεσα όλοι μας, δημοκρατικά και συγκροτημένα το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Eμείς δε θα ακολουθήσουμε όσους προτιμούν να ρίχνουν τις ευθύνες στον κόσμο, αντί να παίρνουν με συνέπεια κάθε δυνατή ενωτική και αγωνιστική πρωτοβουλία εξαντλώντας κάθε δυνατότητα να εκφρασθούν οι συνάδελφοι μέσα από τη ΓΣ και την κάλπη συγκροτημένα, ελεύθερα κι αγωνιστικά.

Δεν πρέπει η δικαιολογημένη αγανάκτηση των συναδέλφων για τη διάλυση της ΓΣ στις 19/11 κι οι επόμενες επιλογές της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. (από τις παρατάξεις ΑΚΕ-ΑΕΕ), να μας παγιδεύσει να παίξουμε τελικά παθητικά το παιχνίδι της εργοδοσίας. Πρέπει να πετύχει η στάση εργασίας στις 26/11, να ξεκινήσει η ΓΣ και να αποφασίσει ο κόσμος μαζικά στην κάλπη πώς να διεκδικήσει τα αιτήματά του. Σε κάθε περίπτωση μια απόφαση ψηφισμένη σε Γ.Σ., όποια και να είναι, στηρίζεται σε συλλογικές λειτουργίες και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, βάζει δε πάντα σοβαρή υποθήκη αποφασιστικότητας κι ενότητας, όποτε προκύψει ανάγκη, σε γνωστές ή ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις να μπορεί να παρθεί συλλογικά η κατάλληλη απόφαση. Να κατοχυρώσουμε την ενότητα κι αλληλεγγύη μας, με την αγωνιστική και δημοκρατική λειτουργία του σωματείου μας και του ανώτερου οργάνου, της Γ.Σ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11-3 ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/11!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου