Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΜΑΙΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM
25/9/2013
Συναδέλφισες ,συνάδελφοι

      Η εργοδοσία  εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει επιβάλει σε όλον τον όμιλο για το 2013,  προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στη μείωση των μισθών -μονομερώς ή με υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης- και των 25 περίπου ηλεκτρολόγων της ΙΝΜΑΙΝΤ (στο τέλος του Μάη του 2013 έληξε η κλαδική τους σύμβαση και η μετενέργεια). H διαφορά των ηλεκτρολόγων σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους που επικαλείται η ΑΕΕ –ότι δηλ. υπάρχει νέα  σύμβαση για τους ηλεκτρολόγους που έχει υπογραφεί από το κλαδικό τους και έναν εργοδοτικό φορέα- δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα,  αφού  αυτή η σύμβαση δε δεσμεύει τo δικό μας εργοδότη. Για την ιστορία, το κλαδικό των ηλεκτρολόγων υπέγραφε προηγούμενα με 5 εργοδοτικούς φορείς τη σύμβαση για τους ηλεκτρολόγους και η ΙNTRACOM/ΙΝΜΑΙΝΤ ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει λόγω του ισχύοντος τότε θεσμού της επέκτασης, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος  σε κανέναν από αυτούς τους φορείς. Σε σχετική συνάντηση τον Ιούνη με το  Δ.Σ. του Σωματείου, η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι  δε θα  εφαρμόσει καμιά συλλογική σύμβαση -ακόμη κι αν υπογραφεί από κάποιους φορείς-  από τη στιγμή που δεν  υποχρεώνεται να το κάνει.
    Στη συνέχεια μπήκε από την ΑΕΕ το ζήτημα να υποστηριχτεί αγωνιστικά το αίτημα να εφαρμοστεί η νέα σύμβαση για τους ηλεκτρολόγους με κήρυξη  στάσης εργασίας από το Δ.Σ. μόνο για τους  ηλεκτρολόγους της ΙΝΜΑΙΝΤ. Τοποθετηθήκαμε σα ΓΕΝΟΒΑ ότι το θέμα  θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το καλοκαίρι για να μπορούμε στοιχειωδώς να συγκεντρώσουμε τους συναδέλφους ηλεκτρολόγους. Έγιναν 2 συγκεντρώσεις στον Ευαγγελισμό, στις 12/9 και στις  16/9, όπου ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ δουλέψαμε για να έρθουν όλοι οι ηλεκτρολόγοι - η ΑΚΕ δε βοήθησε καθόλου. Στη δεύτερη συγκέντρωση που ήταν η μεγαλύτερη (ήρθαν 15 ηλεκτρολόγοι), οργανώσαμε ψηφοφορία προκειμένου να υπάρχει πρόταση προς το Δ.Σ. από όσους συμμετείχαν στη συγκέντρωση.
    Η τοποθέτησή μας σα ΓΕΝΟΒΑ  ήταν ότι δεν υπάρχει στις συγκεκριμένες συνθήκες η δυνατότητα  άσκησης ισχυρής πίεσης στην εργοδοσία μέσα από αγώνα που μπορεί να κλιμακωθεί, γιατί οι εργαζόμενοι ηλεκτρολόγοι στην ΙΝΜΑΙΝΤ ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων στην ΙΝΜΑΙΝΤ –ακόμη λιγότεροι αυτοί που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΜΑΙΝΤ έχουν ήδη δώσει τη μάχη για να μη σπάσουν οι συμβάσεις που λήγουν μέσα στο  2013, στην αρχή του χρόνου, μαζί με όλους τους συναδέλφους του ομίλου. Η μάχη συνολικά  δεν κερδήθηκε για φέτος αφού δε βγήκαν απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γ.Σ. του ομίλου το Γενάρη του 2013, με κύρια ευθύνη τη στάση της ΑΚΕ που εναντιώθηκε στην κοινή πρόταση για απεργία από ΓΕΝΟΒΑ-ΑΕΕ, παρά τα όσα προηγούμενα έλεγε τουλάχιστον για το θέμα του σπασίματος των κλαδικών συμβάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως όλοι γνωρίζουν, ότι οι μειώσεις συνεχίστηκαν για το 2013, αλλά πέρασαν αυτή τη χρονιά και σε αυτούς που ήταν πάνω στις συλλογικές συμβάσεις. Εκτιμήσαμε σα ΓΕΝΟΒΑ ότι δεν άλλαξε ο συσχετισμός δύναμης μέσα στην ΙΝΤΜΑΙΝΤ επειδή υπογράφηκε μια σύμβαση σχετική με τους 25 ηλεκτρολόγους, η οποία όμως δεν υποχρέωνε τον εργοδότη να την εφαρμόσει. 
     Από κει και πέρα ξεκαθαρίσαμε πριν την ψηφοφορία, ότι αν οι ίδιοι οι ηλεκτρολόγοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση θέλουν κατά πλειοψηφία να στείλουν ένα αγωνιστικό μήνυμα στην εργοδοσία, θα το στηρίξουμε σαν παράταξη και θα το διεκδικήσουμε στο Δ.Σ. Μπήκε κάλπη όπου 9 συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι στους 14 παρόντες, ψήφισαν υπέρ της πρότασης  για στάση εργασίας (μεταξύ αυτών και ο συνδικαλιστής ηλεκτρολόγος της ΓΕΝΟΒΑ και εκπρόσωπος της ΙΝΜΑΙΝΤ). Στηρίξαμε στο Δ.Σ. στις 17/9 σα ΓΕΝΟΒΑ την επιλογή των 9 συναδέλφων όπως είχαμε δεσμευθεί και τελικά η πρόταση για στάση υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλο το Δ.Σ. Η  στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/9, στηρίχτηκε από όλους τους ηλεκτρολόγους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την ψηφοφορία και έστειλε ένα αγωνιστικό μήνυμα στην εργοδοσία.
   Στη συνάντηση με το Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε κατά  τη διάρκεια της στάσης, η διοίκηση της ΙΝΜΑΙΝΤ επανέλαβε ότι δε δεσμεύεται από καμία νέα σύμβαση και ότι θα εφαρμόσει και για τους ηλεκτρολόγους την πολιτική όλου του ομίλου. Υποσχέθηκε πληρωμή των απλήρωτων επί μήνες υπερωριών μέσα στο επόμενο δίμηνο και περαιτέρω έλεγχο για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους, ζητήματα που θα πρέπει να ξαναμπούν αγωνιστικά από το Δ.Σ.  αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούν στο σύνολο των εργαζόμενων της ΙΝΜΑΙΝΤ.
    Στη συνέχεια στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 23/9 η ΑΕΕ πρότεινε παραπέρα κλιμάκωση με στάση εργασίας σε μια βδομάδα για όλους τους εργαζόμενους στην ΙΝΜΑΙΝΤ, προκειμένου  να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση και να βγει απεργιακή κινητοποίηση αλληλεγγύης στους ηλεκτρολόγους. H πρόταση απορρίφθηκε από ΓΕΝΟΒΑ και από ΑΚΕ. 
   Τοποθετηθήκαμε σα ΓΕΝΟΒΑ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή σαν επιχειρησιακό σωματείο να προσπαθήσουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις σε σχέση με το ζήτημα της επαναφοράς των συμβάσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι  η μάχη των κλαδικών συμβάσεων είναι ανοιχτό μέτωπο για όλους τους συναδέλφους της ΙΝΜΑΙΝΤ, αλλά και του ομίλου και η εκτίμησή μας είναι ότι οι διαθέσεις και των συναδέλφων στην ΙΝΜΑΙΝΤ είναι να παλευτεί συνολικά το ζήτημα των συμβάσεων μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, στο τέλος της χρονιάς,  όπου λήγουν όλες  οι φετινές  ατομικές συμβάσεις και θα μπει για όλους το ζήτημα τι θα γίνει για τη συνέχεια. Τέλος καλέσαμε και την ΑΚΕ να αλλάξει τη στάση που κράτησε φέτος το Γενάρη και στη Γ.Σ. του ομίλου στο τέλος του χρόνου να πάρει θέση, στην πράξη, υιοθετώντας πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση, υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, αλλά  και των μισθών του 2010 για όλους τους συναδέλφους.
  Σε δυο μήνες θα έχουμε  πραγματικά τη  δυνατότητα και στην ΙΝΜΑΙΝΤ και σε όλο τον όμιλο  να συσπειρωθούμε  στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως απαιτείται για να βγάλουμε πέρα μια τέτοια μάχη. Συντεταγμένα παλεύονται αυτά τα ζητήματα, κινητοποιώντας τις μέγιστες δυνάμεις που μπορείς να συσπειρώσεις  για να διαφυλάξεις την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την ενότητα που έχεις ανάγκη και για τη συνέχεια, αλλά και για να έχεις αποτελέσματα. Δεν αρκούν οι συμβολικές ενέργειες. Πολύ περισσότερο με κανένα τρόπο δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αποτυχίες και αποσυσπείρωση που θα τις βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια και μάλιστα πολύ γρήγορα.
    Καμιά εργοδοσία ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή κρίση δεν παίρνει πίσω το ζήτημα της κατάργησης των συμβάσεων παρά μόνο αν δεχτεί πολύ ισχυρή πίεση μεγάλης διάρκειας από το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Απορρίπτουμε τη λογική του συμβιβασμού, αλλά ταυτόχρονα δεν υιοθετούμε μια λογική επιμονής σε συμβολικές ενέργειες που οδηγούν όμως στην απομαζικοποίηση, τη διαίρεση  και την απογοήτευση των συναδέλφων.
    Η επιμονή της ΑΕΕ σε μια τακτική να βγάλουμε στο δρόμο το σύνολο των  συναδέλφων της επιχείρησης εδώ και τώρα -όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό  αυτή τη στιγμή- δεν είναι  αποτέλεσμα μόνο λάθους εκτίμησης για το συσχετισμό δύναμης αυτή τη στιγμή μέσα στην ΙΝΜΑΙΝΤ. Αυτές οι λάθος τακτικές  προκύπτουν από την λάθος αντίληψη που κουβαλάνε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τους αγώνες γύρω τους. Στην πραγματικότητα όταν έχεις μια ηττοπαθή πολιτική αντίληψη ότι έτσι κι αλλιώς οι εργατικοί αγώνες γύρω σου δεν μπορούν να νικήσουν, δε βλέπεις τη δυναμική που αναπτύσσεται και επιμένεις σε κάποιες συμβολικές κινήσεις, ακόμη και αν μπροστά σου είναι αδιέξοδο (τέτοιο παράδειγμα είναι η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΙΝΜΑΙΝΤ). Στην  περίπτωση δε που πράγματι διεξάγεται ένας τέτοιος αποφασιστικός αγώνας μπροστά σου, λειτουργείς ανοιχτά σα φρένο (τέτοιο παράδειγμα είναι η στάση του ΠΑΜΕ στον αγώνα των  καθηγητών και το Μάη και τώρα). Η χειρότερη συνέχεια είναι να αντιμετωπίζεις τα αδιέξοδα της πολιτικής σου  με το να ψαρεύεις  στα θολά νερά καταγγέλλοντας συνεχώς, χωρίς ουσία και χωρίς αρχές,  τις άλλες αριστερές παρατάξεις.
    Ζούμε αυτή την περίοδο προχωρημένες μορφές αγώνα, σαν αυτόν στην ΕΡΤ που οι εργαζόμενοι για τρεις μήνες έχουν πάρει τον έλεγχο της παραγωγής προγράμματος στα χέρια τους και  σαν των  καθηγητών που ξεκίνησαν  απεργία διαρκείας  με  πενθήμερες επαναλαμβανόμενες που στην αρχή υπερψηφίστηκαν στις Γ.Σ.- σε αντιπαράθεση με την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρες-, αλλά  και υλοποιήθηκαν με 90% επιτυχία. Ζούμε και συμμετέχουμε στα μεγάλα αντιφασιστικά συλλαλητήρια με στόχο τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή σαν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και του κράτους που θέλει όχι μόνο να αποπροσανατολίσει και να διαιρέσει τους εργαζόμενους στοχοποιώντας τους μετανάστες για την κρίση, αλλά κυρίως να τους τρομοκρατήσει για να μη βγουν στο δρόμο του αγώνα,  δολοφονώντας αρχικά  τους μετανάστες και στην συνέχεια τους έλληνες αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων.
   Και η μάχη των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, είναι ανοιχτό μέτωπο για όλους. Αυτό υπογραμμίζουν και οι συγκεντρώσεις και η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι ηλεκτρολόγοι της ΙΝΜΑΙΝΤ. Προετοιμαζόμαστε και θα τη δώσουμε στην ΙΝΜΑΙΝΤ και σε όλο τον όμιλο στην INTRACOM το επόμενο διάστημα, ενωτικά, μαζικά και δυναμικά, όταν θα έχουμε εμείς τους καλύτερους όρους κι όχι η εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου