Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗ HOL - νεα για INTRASOFT INTL

(ανακοίνωση Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ στην INTRACOM)


ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ στη HOL

   Η διοίκηση της ΗOL οργάνωσε πίσω από την πλάτη των εργαζομένων της εταιρείας και του Επιχειρησιακού Σωματείου του ομίλου, τη μεταφορά του 60% του προσωπικού της σε άλλη εταιρεία. Χρησιμοποίησε το όπλο του αιφνιδιασμού και της δημιουργίας τετελεσμένων για να υπονομεύσει τη δυνατότητα οργανωμένης συλλογικής αντίδρασης των εργαζομένων με εργαλείο το επιχειρησιακό τους σωματείο.

  Επέμεινε να αποκρύπτει, επί της ουσίας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας που θα παρέδινε 460 εργαζόμενους, ακόμη και στην εκ των υστέρων ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/12 στο Δ.Σ. του Σωματείου από τον διευθύνοντα της ΗOL  και αφού είχαν προχωρήσει το βράδυ  της προηγουμένης και   όλο το πρωινό,  στην κύρια πράξη της αντεργατικής τους μεθόδευσης, την μεταφορά εξοπλισμού και το ξεκίνημα των υπογραφών  νέων ατομικών συμβάσεων–γαλέρας, των εργαζομένων με την  νεοσύστατη εταιρεία 360 Connect (με 2 σκοτεινές offshore από πίσω).
  Την Τετάρτη 18/12 από νωρίς το πρωί, η διοίκηση προχώρησε σε σύντομη ενημέρωση -τελεσίγραφο από το διευθύνοντα και στη συνέχεια σε πίεση από τους διευθυντές για απόσπαση υπογραφής «οικιοθελών» αποχωρήσεων και νέων ατομικών συμβάσεων με την νέα εταιρεία, με το πιστόλι στον κρόταφο, τρομοκρατώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο εργαζόμενος μένει χωρίς αντικείμενο, οπότε απολύεται.
   Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται από τη ΗΟL με τη μορφή της «οικιοθελούς» αποζημίωσης. Η δε νέα σύμβαση προβλέπει πολύ χειρότερους όρους από τους υφιστάμενους (μικρότερους μισθούς ως 200 ευρώ, το δε ποσό των μισθών που υπερβαίνει τα 586 που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική θα δίνεται εξ ελευθεριότητας και σε κάθε περίπτωση θα συμψηφίζονται σε αυτό όλες οι υπερωριακές εργασίες, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.λπ. Δηλ στην πράξη όσο και να δουλεύεις δε θα πληρώνεσαι παραπάνω από τον κουτσουρεμένο ονομαστικό μισθό της νέας ατομικής σύμβασης (μόνο για τρεις μήνες διατηρούνται σε όλους οι παλιές απολαβές). Είναι δε προφανές ότι μετά τους τρεις μήνες, είναι στην ευχέρεια του νέου εργοδότη να μειώσει περαιτέρω  το νέο κουτσουρεμένο μισθό,  χωρίς καν νέα ατομική σύμβαση, αλλά και να τορπιλίσει κάθε έννοια σταθερής εργασίας, ζήτημα που ήδη είχε καταστρατηγηθεί σοβαρά και μέσα στη HOL .
   Καθεστώς γαλέρας για την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΗΟL ήταν  η απάντηση της εταιρείας στο 60% του προσωπικού της, που στην ίδια αναλογία έχει οδηγήσει με την εργασία του την εταιρεία να έχει λειτουργική κερδοφορία το 2013 στο 31% των εσόδων της εταιρείας, όπως ο ίδιος ο διευθύνων υπογράμμισε στην πρώτη παράγραφο του mail-τελεσιγράφου που έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους της HOL. Οι εργαζόμενοι που βγάζουν τον πλούτο αντιμετωπίζονται σα βάρος από αυτούς που τους εκμεταλλεύονται στο βωμό της αναζήτησης  μεγαλύτερου κέρδους, οι εργοδότες επιμένουν σε ένα τυφλό ανταγωνισμό που κάνει βαθύτερη την ύφεση και την κρίση.
  Το Δ.Σ. προχώρησε σε κάλεσμα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου τελικά δεν πάρθηκε απόφαση. Όμως πλάι στις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιούργησε η μεθόδευση της εργοδοσίας υπήρχαν και οι υποκειμενικές
 Η συμμετοχή του κόσμου στη HOL, στην πλειοψηφία τους νέοι εργαζόμενοι, στις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου ήταν μικρή όλο το προηγούμενο διάστημα που η HOL εντάχθηκε στον όμιλο. Η μαζική τους συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές του σωματείου τον Ιούνη του 2013, για πρώτη φορά, όπως έχουμε επανατοποθετηθεί  σα ΓΕΝΟΒΑ,  δεν ήταν καρπός των συλλογικών μας διαδικασιών, αλλά  σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα της μεθόδευσης της εργοδοσίας  να στηριχτεί η ΑΚΕ, την τελευταία στιγμή, σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στο management της εταιρίας. Προηγήθηκε η προσπάθεια  να εκφυλισθεί η ιδιότητα  του εργαζόμενου να είναι μέλος του σωματείου -που σημαίνει σέβεται και συμφωνεί με τις κατευθύνσεις του καταστατικού, συμμετέχει στις μαζικές διαδικασίες και ταυτόχρονα έχει δικαίωμα ψήφου σε όλες τις αρχαιρεσίες , όπου και όπως το καταστατικό του προσδιορίζει-  και αντίθετα να μετατραπεί ο εργαζόμενος σε μέλος-ψηφοφόρο όπου μόνο ψηφίζει κάθε δυο χρόνια στις εκλογές στηρίζοντας τις εταιρικές επιλογές. (Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του σωματείου από τους συναδέλφους της HOL, με ευθύνη των ΑΚΕ,ΑΕΕ που αφέθηκαν να εμπαίζονται από τη διοίκηση της ΗΟL, κατ’ εξακολούθηση, ακυρώνοντας συνεχώς τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις που παίρναμε σαν Δ.Σ. για συλλογή εισφορών με δικές μας διαδικασίες, συρόμενοι από τα προσχηματικά  κολλήματα της εταιρείας, τα νομικά τερτίπια που προέβαλε πριν τις εκλογές του Ιούνη, που θα λύνονταν τελικά την επομένη των εκλογών, για να προκύψουν στη συνέχεια καινούργια εμπόδια -λόγω επικείμενων αλλαγών στο λογιστήριο- τα οποία  θα λύνονταν …από το Γενάρη του 2014, τώρα ξέρουμε και την επιπλέον αιτία).

   Αυτή η μεθόδευση (που οργάνωσε η διοίκηση και αντικαταστατικά όπως έχουμε καταγγείλει επέτρεψαν η ΑΚΕ, αλλά και η ΑΕΕ) είχε σα στόχο να καλλιεργεί την υποταγή στις εταιρικές επιλογές μέσα από την ατομικοποίηση του κόσμου. Αλλά είχε και ως στόχο να αλλάξει και το συσχετισμό δύναμης συνολικά στο Δ.Σ. του Σωματείου, όπου τελικά η ΑΚΕ παίρνοντας μία έδρα παραπάνω σε βάρος της ΓΕΝΟΒΑ, λόγω της πρωτοφανούς εκλογικής συμμετοχής από ΗΟL,  έβγαλε 7 έδρες (οι 3 από τη HOL όπου πριν δεν είχε καμιά) και με τη μόνιμη στήριξη και της μιας έδρας της παράταξης ΕΚΕΙ, έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 8 στις 15, στην πράξη, έδρες. Ο  συσχετισμός στο Δ.Σ. δεν έχει αλλάξει σημαντικά  γιατί  υπάρχει ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση από ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ με 3+4, σύνολο 7 έδρες, αλλά η ΑΚΕ μπορεί να βάζει περισσότερες τρικλοποδιές, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος δεν προλαβαίνει να ανασυγκροτηθεί στις στροφές της εργοδοσίας είτε στο ξεκίνημα είτε στη συνέχεια των αγώνων μας.
     Η ΑΚΕ προσαρμόστηκε πλήρως στο πλαίσιο της εργοδοσίας της ΗΟL. Έβαλε στην ουσία πλάτη στην μετακίνηση του προσωπικού, με τους όρους της εργοδοσίας. Κωλυσιεργούσε και λειτουργούσε διαλυτικά κατά το ξεκίνημα της Γ.Σ. με πρόσχημα το σημείο που θα πραγματοποιηθεί  η Γ.Σ. (μέσα ή έξω από το εστιατόριο- στο προαύλιο, προκειμένου να παρακάμψουμε ή όχι την απόφαση της διοίκησης να μην παρευρεθούν μέσα στο χώρο πρώην εργαζόμενοι στη HOL και  εκπρόσωποι άλλων σωματείων του κλάδου, που ήρθαν να εκφράσουν αλληλεγγύη και να μεταφέρουν δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες)..Τελικά  η ΑΚΕ τοποθετήθηκε τελευταία και δεν εναντιώθηκε στην πράξη σε τίποτα σε όλη αυτή την αντεργατική μεθόδευση. Η θέση της ΑΚΕ ήταν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι για να μην μείνουν χωρίς δουλειά και να οργανωθούν συνδικαλιστικά στον νέο εργοδότη για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους. Στην πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στη HOL ήταν αντίθετη.
   Η θέση μας σα ΓΕΝΟΒΑ ήταν ότι ο στόχος που έπρεπε να μπει  είναι να μπλοκαριστεί και να ματαιωθεί το outsourcing, γιατί αν γίνει η μετακίνηση του προσωπικού έστω και με καλύτερους όρους, δεν υπάρχει η  παραμικρή διασφάλιση ότι αυτοί οι όροι θα διατηρηθούν το επόμενο διάστημα από τη νέα εταιρεία. Αυτό το πλαίσιο ήταν και ο μοναδικός τρόπος να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του κόσμου και να δοθεί η μάχη απέναντι στο αντεργατικό σχέδιο της εργοδοσίας. Βάλαμε την πρόταση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για να μπλοκαριστεί και να ματαιωθεί το outsourcing.  
    H AEE προσαρμόστηκε στο πλαίσιο της εργοδοσίας και ζήτησε καλύτερους όρους. Τοποθετήθηκε ότι δεν μπορεί να σταματήσει το outsourcing και διεκδίκησε να πάρει αγωνιστική απόφαση η Γ.Σ. για να  περάσουν οι εργαζόμενοι με τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις στη νέα εταιρεία (οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν με την προϋπηρεσία, τις αμοιβές και τα δικαιώματά τους στην νέα εταιρεία, τα δε βάρη των αποζημιώσεων να αναληφθούν από τη νέα εταιρεία). Στη συνέχεια να οργανωθούν συνδικαλιστικά για να διασφαλίσουν αυτά τα δικαιώματα με επιχειρησιακή σύμβαση στο νέο εργοδότη.

Τελικά κατέβηκε από κοινού η πρόταση από ΓΕΝΟΒΑ-ΑΕΕ για  48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να σταματήσει και να μπλοκαριστεί κατ’ αρχήν η υφιστάμενη διαδικασία των υπογραφών των προτεινόμενων ατομικών συμβάσεων. Η πρόταση δεν υπερψηφίστηκε, αφού η κάλπη που στήθηκε δεν έβγαλε απόφαση λόγω μη απαρτίας (ψήφισαν στην κάλπη και υπερψήφισαν την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση μόλις 46 εργαζόμενοι – ενώ ήδη η μεγάλη μάζα από τους 460 είχε υπογράψει).

INTRASOFT INTERNATIONAL  

Μέσα στο Δεκέμβρη είχαμε  την επίθεση με τις 10 απολύσεις στην INTRASOFT αλλά και την απεργιακή απάντηση, για πρώτη φορά, τοπικά, των εργαζομένων στην INTRASOFT στην άδικη επίθεση στους συναδέλφους μας, στο βωμό της ενίσχυσης της κερδοφορίας της επιχείρησης (στην Ελλάδα η INTRASOFT απασχολεί 580 άτομα και μαζί με τους εργαζόμενους στο  εξωτερικό πλησιάζει τα 1500, οι δε απολύσεις ήταν και πάνω από 30 στο εξωτερικό).
Η διοίκηση της INTRASOFT δεν είχε αντιμετωπίσει άλλη φορά το ενδεχόμενο να αποφασιστεί απεργία τοπικά μόνο από τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Κάνοντας ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, οι εργαζόμενοι στην INTRASOFT μαζικοποίησαν τη Γ.Σ. στις 9/12 κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ουσιαστική συζήτηση. Βάλαμε την πρόταση σα ΓΕΝΟΒΑ να μπει κάλπη επί τόπου για να αποφασιστεί 24ωρη απεργία. Η ΑΕΕ συμφώνησε, η ΑΚΕ διαφωνούσε να μπει κάλπη.   Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κηρύξει το σωματείο  24ωρη απεργία για τις 11/12, δείχνοντας αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, πυκνώνοντας τους αγωνιστικούς τους δεσμούς. Η διοίκηση  αιφνιδιάστηκε, θορυβήθηκε και προσπάθησε με πιέσεις, ακόμη και ανοιχτές  απειλές να ανακόψει την απεργιακή δυναμική. Ότι και να εμφανίζει στα στατιστικά της για την ίδια την μέρα της απεργίας, το γεγονός είναι ότι το 70% του κόσμου δεν ήρθε στην Παιανία και οι περισσότεροι από αυτούς που εργάστηκαν local ή remotely, λειτούργησαν υπό το καθεστώς των συνεπειών αν δεν συμμορφώνονταν.
   Η διοίκηση της ΙΝTRASOFT  προσήλθε τελικά σε διάλογο με το Δ.Σ. του Σωματείου στις 18/12 και υπάρχει η υπόσχεση ότι για 3 από τους απολυμένους θα υπάρξει σοβαρή προσπάθεια να απορροφηθούν στον όμιλο.
 Η απόφαση στη Γ.Σ. στις 20/12 στην INTRASOFT ήταν να αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας μετά την οριστική απάντηση της διοίκησης.
   Οι επιπλέον μειώσεις των μισθών τον Οκτώβρη στην INMAINT, οι 10 απολύσεις στην INTRASOFT, οι πιέσεις σε πιο ήπιους τόνους και στην TELECOM για 10-12 αποχωρήσεις και ακόμη πιο εκκωφαντικά το outsourcing στη HOL, με τον πολύ μαζικό χαρακτήρα που πήρε και τη συνολική αντεργατική μεθόδευση που ακολουθήθηκε  για να επιβληθούν οι συμβάσεις-γαλέρας, είναι προφανώς μηνύματα που πρέπει να μας βρουν όσο γίνεται πιο συσπειρωμένους την επόμενη χρονιά. Άμεσα το Γενάρη θα υπάρχει η συζήτηση και οι αποφάσεις και της εργοδοσίας και οι δικές μας μέσα από Γενική Συνέλευση για το ύψος των  μισθών το 2014. Είναι εφικτό να επιστρέψουν οι μισθοί στο επίπεδο του 2010, αν κοιτάξει κανείς ακόμη και τα στοιχεία του εννιάμηνου του ομίλου, αν δει τη ψαλίδα μέσα στις  εταιρείες. Ακόμη και στην TELECOM που υπάρχει μείωση του τζίρου με οριακή λειτουργική κερδοφορία, ξέρουμε ότι η ευθύνη βαραίνει τους ιδιοκτήτες της εταιρείας- και όχι τους εργαζόμενους.  Δεν μπορούμε να ξέρουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην κάθε επιχείρηση, πότε και αν θα αλλάξει. Αυτό που έχει σημασία είναι σε ποια κατάσταση βρίσκεται η δική μας μεριά για να αντιμετωπίσει την πολιτική της μείωσης του εργατικού κόστους με απολύσεις, μειώσεις μισθών outsourcing ολόκληρων κομματιών ή πώληση ολόκληρης εταιρείας. Ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ της εκάστοτε εργοδοσίας και των εργαζομένων που χτίζουν τη δύναμη του σωματείου τους είναι πάντοτε ο πιο αποφασιστικός παράγοντας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
·         ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.
·         ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ  ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ  ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.
·         ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ (με μνημονιακούς νόμους) ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΙ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου