Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM" Για τη Γ.Σ. στην ΙΝΜΑΙΝΤ 5.2.2014 και για Γ.Σ. στον Όμιλο 23.1.2014



        
   Την Τετάρτη 5.2 συγκλήθηκε από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο INTRACOM Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην INMAINT στο χώρο του Δ συγκροτήματος στην Παιανία, για να συζητηθεί κι αποφασισθεί με κάλπη η στάση των εργαζομένων σχετικά με την απόλυση (μη ανανέωση 8μηνης σύμβασης θα ανανεωνόταν για 3η φορά) εργαζόμενου ο οποίος με την ευσυνειδησία, επάρκεια  κι αποτελεσματικότητα έχει κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων του, καλύπτοντας διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν στα διάφορα έργα της εταιρείας. Ήδη την Παρασκευή 31.1 το απόγευμα, μόλις έγινε γνωστή η απόλυση του συναδέλφου, πριν την κοπή πίτας για το προσωπικό της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη συγκέντρωση εργαζομένων στο προαύλιο (γύρω στα 25-30 άτομα) στην οποία παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου από ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ και ο πρόεδρος από την ΑΚΕ. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η μεθόδευση για απόλυση του συναδέλφου ο οποίος επρόκειτο σε 1-2 μήνες να αποκτήσει και τυπικά άδεια σαν ηλεκτρολόγος λόγω της προϋπηρεσίας που συμπλήρωνε στην εταιρεία. Ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα επαναπρόσληψης συναδέλφου που απολύθηκε τον Οκτώβρη πριν να ξεκινήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΙΝΜΑΙΝΤ. Οι κινητοποιήσεις δεν συνεχίσθηκαν όταν δεσμεύθηκε η εταιρεία για να επαναπροσληφθεί ο απολυμένος συνάδελφος και να μην γίνουν άλλες απολύσεις μέχρι τέλους του 2014 (ενώ είχε ανακοινώσει 10), αλλά παρέμειναν σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές (αν και μικρότερες από τις αρχικά ανακοινωμένες).

  Τώρα η εταιρία διαρκώς κωλυσιεργεί στην επαναπρόσληψη του συναδέλφου από τον Οκτώβρη, αλλά προχώρησε και στην απόλυση και του άλλου συναδέλφου (μη ανανέωση σύμβασης). Οι «λογαριασμοί» για τις αμοιβές και τις μειώσεις που μας κοινοποιήθηκαν τον Οκτώβρη από τους κ.κ. Σουρέτη και Καλή (Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΝΜΑΙΝΤ) περιλάμβαναν τις ακριβείς νέες αμοιβές για όλο το προσωπικό (με σβησμένα τα ονόματα), με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή και έργου (με μπλοκάκι) και συγκεκριμένα υπήρχε κι η – πιο χαμηλή – αμοιβή του συναδέλφου με τις 8μηνες συμβάσεις που δεν του ανανέωσαν (706 ευρώ μικτά). Επομένως κι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας που δεσμεύθηκε η εταιρία αφορούσε όλον τον κόσμο χωρίς εξαιρέσεις κι έτσι παρουσιάσθηκε στους συναδέλφους από τον πρόεδρο του Σωματείου, όταν στην τελευταία Γ.Σ. και ψηφοφορία οριακά δεν πέρασε συνέχιση της απεργίας, όπως είχαμε προτείνει ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ.

  Με βάση τα παραπάνω ο κόσμος που είχε μαζευτεί την Παρασκευή 31.1 εξέφραζε την αγανάκτησή του για την απόλυση του συναδέλφου με πρόσχημα την μη ανανέωση σύμβασης, εκλαμβάνοντας πλέον σαν εμπαιγμό τη δέσμευση της εταιρίας τον Οκτώβρη για προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και την μη επαναπρόσληψη του άλλου συναδέλφου από τον Οκτώβρη. ΟΛΑ τα παρόντα μέλη του ΔΣ (από ΑΚΕ – ο πρόεδρος, ΑΕΕ, ΓΕΝΟΒΑ), με δεδομένη την ανακοινωμένη απόλυση του συναδέλφου, συμφώνησαν μπροστά στους συγκεντρωμένους για στάση εργασίας και ΓΣ το πρωί της Τρίτης 4.3, για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι  περαιτέρω τη στάση τους. Θα μεσολαβούσε το βράδι της Δευτέρας 3.2 συνάντηση του Δ.Σ. με τον κ. Καλή για να εξεταστεί αν υπήρχε η οποιαδήποτε πρόθεση αλλαγής στάσης από την εταιρία.

  Τη Δευτέρα 3.2 η παράταξη ΑΚΕ υπαναχώρησε στην προκήρυξη στάσης εργασίας και Γ.Σ. για την Τρίτη. Υιοθέτησε τη στάση να πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση αφού πρώτα δούμε τον κ. Καλή. Τελικά μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις από  ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ, έγινε ΔΣ το μεσημέρι της Δευτέρας όπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε ότι σε τηλεφωνική συζήτηση με τον κ. Καλή η εταιρία αρνείται την επαναπρόσληψη του συναδέλφου με τις 8μηνες συμβάσεις, οπότε δεν θα γινόταν η συνάντηση τα βράδι μαζί του. Μετά απ’ αυτό η ΑΚΕ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να γίνει την Τετάρτη 5.2 Γ.Σ. σε χρόνο εργασίας που θα δίνονταν από την εταιρεία, κάτι που αποδεχόταν η εταιρία, για να αποφασίσει ο κόσμος το πώς θα αντιδράσει, βάζοντας κάλπη (σ’ αυτό συμφώνησε και το μέλος τους ΔΣ από το ΕΚΕΙ σε τηλεφωνική επικοινωνία).
    Τελικά αποδείχτηκε εμπαιγμός το γεγονός ότι  η εταιρεία «έδωσε χρόνο» για Γ.Σ., καθώς έχουμε σοβαρές ενδείξεις πως ασκήθηκαν στο μεταξύ μεγάλες πιέσεις από προϊσταμένους σε πολλούς να μην συμμετάσχουν στη Γ.Σ. για να μην έχει απαρτία και για να μην παρθεί αγωνιστική απόφαση.
    
   Παρόλα αυτά το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Δ περί τους 20 αρχικά εργαζόμενοι και ξεκίνησε η Γ.Σ. όπου οι παρατάξεις πρόβαλαν τις θέσεις τους. Σαν ΓΕΝΟΒΑ ταχθήκαμε ξεκάθαρα στη ΓΣ για αγωνιστική κινητοποίηση με 24ωρη κατ’ αρχήν απεργία την Παρασκευή. Η ΑΕΕ μιλούσε για συνέχεια των κινητοποιήσεων του Οκτώβρη, χωρίς να υιοθετεί τη πρόταση της ΓΕΝΟΒΑ να στηθεί άμεσα κάλπη για κήρυξη 24ωρης απεργίας. Η ΑΚΕ ήταν κάθετα αντίθετη σε αγωνιστική κινητοποίηση με τη δικαιολογία ότι ο απολυμένος δεν ήταν με αόριστη σύμβαση, παραβλέποντας ότι μέλη του Σωματείου είναι οι εργαζόμενοι με κάθε σχέση εργασίας και το Σωματείο έχει καταστατικά την υποχρέωση να τα προασπίζει, πρώτα και κύρια βέβαια για την κάθε θέση εργασίας. Επίσης η ΑΚΕ αμφισβήτησε ότι ο συνάδελφος που απολύθηκε, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής του,  συμπεριλαμβάνονταν στη δέσμευση της εταιρείας για μη μείωση του προσωπικού, με το πρόσχημα ότι η λίστα των μισθών που μας κοινοποιήθηκε δεν είχε ονόματα για να εξακριβωθεί αν ο συνάδελφος ήταν μέσα (παρά το ότι η λίστα αφορούσε τους μισθούς του συνόλου του προσωπικού και υπήρχε μόνο ένας με 706ευρώ μικτά). Επίσης η ΑΚΕ τοποθετήθηκε ότι για τους ίδιους ήταν αυτονόητο ότι η πρόταση για μη μείωση προσωπικού αναφερόταν μόνο στους αορίστου χρόνου, αποδέχτηκε όμως ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, αλλά και στις Γ.Σ. με τους εργαζόμενους, δεν έγινε καμία τέτοια νύξη ούτε από τη διοίκηση, αλλά ούτε και από τους ίδιους για τέτοιου είδους διάκριση. Η ΑΚΕ μετά την όψιμη ερμηνεία της για τις δεσμεύσεις της διοίκησης, οδηγήθηκε κατά την τοποθέτησή της στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού στην ΙΝΜΑΙΝΤ, στα μπλοκάκια και σε όποιον άλλο έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν και δεν εκτιμά ότι είναι το πιο πιθανό. (Θυμίζουμε ότι από τους 80 εργαζόμενους στην ΙΝΜΑΙΝΤ, οι 43 που βρέθηκαν στα  1100-1800 ευρώ μικτά μετά τη γενική μείωση στον όμιλο, υπέστησαν μείωση στον  σύνολο του εναπομείνοντα μισθού τους επιπλέον 10%, χωρίς πλέον επιστροφή στον παλιό μισθό, οι 7 που έχουν υψηλότερους μισθούς επιπλέον 20%-25%, ενώ οι υπόλοιποι 30 που ήταν κάτω από τα 1100 ευρώ μικτά δεν υπέστησαν παραπάνω μειώσεις. Επίσης υπήρξαν τουλάχιστον 3 απολύσεις ακριβώς πριν τις κινητοποιήσεις του Οκτώβρη και άλλες 2 απολύσεις μετά το σταμάτημα των κινητοποιήσεων σε συναδέλφους που δεν υπέγραψαν τις νέες ατομικές συμβάσεις).

   Η στάση της ΑΚΕ βρήκε σφοδρά αντίθετους όσους μίλησαν από τους εργαζόμενους επειδή διαφωνούσε να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση για τον απολυμένο αλλά και για την ουσιαστική ανατροπή των δεσμεύσεων για τις θέσεις εργασίας (που είχαν παίξει καίριο ρόλο στο να μην αποφασισθεί – οριακά – η συνέχιση/κλιμάκωση των απεργιών τον Οκτώβρη). Ο κόσμος στην ΙΝΜΑΙΝΤ εξέφρασε επιπλέον την αγωνία κι αγανάκτησή του για την ελλιπή «επάνδρωση» των έργων και στα παλιά αλλά και για τα νέα που έρχονται, προκύπτουν ακόμη κίνδυνοι υγιεινής & εργασιακής ασφάλειας, οπότε δεν δικαιολογούνται απολύσεις όταν χρειάζεται να προσληφθεί και νέος κόσμος.
   Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. επίσης η ΑΚΕ πρόβαλε πως δεν υπήρχε απαρτία για να ολοκληρωθεί η Γ.Σ. και να μπει κάλπη. Η ΓΕΝΟΒΑ κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. διεκδίκησε σθεναρά να ολοκληρωθεί η Γ.Σ. και να μπει κάλπη προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος που συμμετείχε να εκφράσει συλλογικά τη θέση του και να πάρει απόφαση, εφόσον και στην κάλπη διαπιστωνόταν απαρτία. Ο κόσμος αυτός είχε επανειλημμένα εκδηλώσει και παλιότερα την αγωνιστικότητά του, συμμετέχοντας σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Η ΑΕΕ πρότεινε τότε να προκηρύξει το ΔΣ στάση εργασίας και νέα ΓΣ, αλλά την πρόταση δεν δέχθηκε η ΑΚΕ (που ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ), οπότε κι η ΑΕΕ στήριξε τελικά να μπει κάλπη και να αποφασίσει ο ίδιος ο κόσμος, προτείνοντας την υπερψήφιση της απεργίας.
    Στο μεταξύ επειδή η ώρα έφθασε 10 κι ο κόσμος έφευγε πλέον να πάει στα έργα του (η Γ.Σ. είχε καθορισθεί 7-10 το πρωί), τελικά αποχώρησε η ΑΚΕ, στη δε κάλπη που στήθηκε από τη Γ.Σ. ψήφισαν τελικά 18 εργαζόμενοι (13 υπέρ απεργίας 3 κατά, 1 λευκό, 1 άκυρο), οπότε δεν υπήρχε απόφαση αφού δεν διαπιστώθηκε απαρτία (απαιτούνταν 28 ψηφίσαντες).   Έδειξε όμως ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, τη θέληση να αγωνισθεί για να στηρίξει τον απολυόμενο συνάδελφο (και τον μη επαναπροσληφθέντα μετά από 4 μήνες), ενώ καταγράφηκαν δημοκρατικά κι αντίθετες απόψεις, οι οποίες και με το γεγονός ότι ψήφισαν έστω αρνητικά για την απεργία έδειξαν ότι ήθελαν να συμμετέχουν μέχρι τέλους στην προσπάθεια να παρθεί συλλογικά απόφαση μέσα από τη διαδικασία της Γ.Σ.
    
    ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ
   Όλες οι μάχες, ακόμη κι αυτές που δεν «νίκησαν» όπως στις ΓΣ στον όμιλο και μόλις τώρα στην ΙΝΜΑΙΝΤ, δίνουν όμως εμπειρία και γνώση, ξεδιαλύνουν καταστάσεις, γραμμές και στάσεις που πρέπει να αξιοποιήσουμε στη συνέχεια με συνέπεια κι αποφασιστικότητα.
  Στη Γ.Σ. του ομίλου το Γενάρη (23.1), η εργοδοσία είχε καλλιεργήσει εκβιαστικά διλήμματα για τη βιωσιμότητα των εταιρειών του ομίλου, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την τρομοκρατία που ασκεί η μεγάλη ανεργία έξω, προκειμένου να επιβάλει την επέκταση των μειώσεων των μισθών. Σ’ αυτή την κατάσταση καθοριστικό ρόλο παίζει ρόλο η οργανωμένη στάση από την πλευρά του σωματείου.

   Η ΓΕΝΟΒΑ πήρε μια ξεκάθαρη θέση στην ανακοίνωσή της ενόψει της Γ.Σ., στις επισκέψεις που προηγήθηκαν σε Πάτρα-Θεσσαλονίκη μελών του Δ.Σ. και σε όλες τις ζυμώσεις με τους συναδέλφους στην Παιανία, υποστηρίζοντας απεργιακή  κινητοποίηση για να μπλοκάρουν οι ατομικές συμβάσεις και να επανέλθουν οι μισθοί και οι ΣΣΕ. Η θέση της ΑΚΕ ήταν από την αρχή αντίθετη για οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση αποκατάστασης των αμοιβών και των μνημονιακά καταργηθεισών ΣΣΕ. Αλλά και η ΑΕΕ, προσαρμοζόμενη στο μέσο όρο της αντίληψης που επιχειρούσε να διαμορφώσει η εργοδοσία, με τη στάση της επίσης δεν προπαγάνδιζε (ούτε στην ανακοίνωσή τους πριν τη ΓΣ) άμεση αγωνιστική κινητοποίηση, παρά μια προετοιμασία για διεκδίκηση στο μέλλον επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα αποκαθιστούσε τις αμοιβές.

   Η συμμετοχή στο ξεκίνημα της Γ.Σ. (200 περίπου άτομα) εκτιμήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. ότι δημιουργούσε ζήτημα απαρτίας, οπότε η Γ.Σ μετατράπηκε από την αρχή σε συγκέντρωση. Παρά το γεγονός ότι είχαμε σημαντική απόσταση από τα 450 άτομα που απαιτεί η απαρτία να ψηφίσουν για να βγει απόφαση, εκτιμάμε ότι οι συνάδελφοι που συμμετείχαν -η συμμετοχή έφθασε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα 250 άτομα- με την παρουσία τους και τη στάση τους διεκδίκησαν στο εξής να υπάρχει απόφαση μέσα από τις μαζικές μας διαδικασίες αλλά και απάντηση αγωνιστική στην πολιτική μείωσης του εργατικού κόστους στον όμιλο, καθώς και στις αρνητικές έως απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που έδειξε ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τηρεί μέσα στη χρονιά τις δεσμεύσεις που παίρνει στην αρχή του χρόνου, στις προτάσεις της απέναντι στους εργαζόμενους - όπως οι εξελίξεις απέδειξαν μέσα στο 2013 σε ΗΟL, INTRASOFT INTERNATIONAL, αλλά και σε ΙΝΜΑΙΝΤ το 2013 και συνεχίζονται και το 2014.
  
  Η αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων έχει  εκφρασθεί πολλές φορές στη συμμετοχή τους στις δράσεις του Σωματείου αλλά ιδιαίτερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις επιχειρήσεις, στον όμιλο, κι ευρύτερες σε πανελλαδικό επίπεδο.
   Η διάθεση κι η μαχητικότητα αυτή είναι που δίνει ζωή και προοπτική στο Σωματείο.
  
   Στόχος του καθενός και πυξίδα για τη στάση και την κατεύθυνση που βάζει η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στην INTRACOM είναι να δυναμώσουμε  τους αγωνιστικούς μας δεσμούς, να κερδίσουμε και πάλι στο δίκαιο αγώνα την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, πάντα με δημοκρατικό τρόπο να παλεύουμε για μαζικότητα-αλληλεγγύη-ενότητα-αγώνα στα άμεσα ζητήματά μας στις επιχειρήσεις και στον όμιλο, αλλά και σε συντονισμό και συμμετέχοντας στους αγώνες όλων των εργαζόμενων και των δημοκρατικών πολιτών που αντιστέκονται σε μια πρωτοφανή ισοπεδωτική επίθεση στις δουλειές, μισθούς, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις γενιών από το μεγάλο κεφάλαιο – δανειστές – τρόικα - μνημονιακές κυβερνήσεις, αντιπαλεύοντας παράλληλα το ρατσισμό και φασισμό. 
      Οι μόνες μάχες σίγουρα χαμένες είναι αυτές που δεν δίνονται, για να βρούμε όμως το δρόμο για τη νίκη πρέπει να παλέψουμε συλλογικά και με αποφασιστικότητα με βάση καθαρές αρχές, ξεπερνώντας αδυναμίες, διαιρετικές και υποχωρητικές τακτικές. ΕΝΟΤΗΤΑ κι ΑΓΩΝΑΣ για τα δικαιώματα τα δικά μας και το μέλλον των παιδιών μας. Για να θυμηθούμε ένα γνωστό απόφθεγμα, συλλογικά οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο τις αλυσίδες μας, ενώ έχουμε ένα κόσμο ολόκληρο να κερδίσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Στο να αναφέρεται την λέξη συνάδελφος έχει καλός να αναφέρεται όμως και το όνομα να ξέρουμαι και για ποιόν μιλάμε και επίσης θα παρακαλούσα να αναφέρεται όχι μόνο το σύνολο των παρευρισκομένων αλλά και το σύνολο των μη παρευρισκομένων και αναφέρωμαι για την ΙN MAINT

    ΑπάντησηΔιαγραφή