Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ_ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-1 ΣΤΟ Α5‏



Επέκταση και για το 2014 των υφιστάμενων μειώσεων των μισθών, χωρίς πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων, ανακοίνωσε η εργοδοσία στις συναντήσεις και τις επικοινωνίες του Δ.Σ. του Σωματείου με τους  διευθύνοντες των εταιρειών του ομίλου.
 
   Στην TELECOM oι ατομικές συμβάσεις για το 2014 για το 98% των συναδέλφων θα είναι ίδιες με το 2013. Στη DEFENSE, ο διευθύνων ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον περσινό μέσο όρο στους μισθούς, αλλά θα ακολουθήσει μια πολιτική ακόμη μεγαλύτερων διαφοροποιήσεων από πέρσι, σπάζοντας ακόμη περισσότερο τα κατώτερα όρια που καθόριζαν οι συλλογικές συμβάσεις,  χωρίς να δηλώνει τον αριθμό των εργαζομένων που θα έχουν χειρότερες αμοιβές από τις περσινές. Είναι μια καθαρή επιδίωξη ενίσχυσης της εξουσίας της διευθυντικής ιεραρχίας και μεγαλύτερης διαίρεσης των συναδέλφων. Μετά την έντονη διαμαρτυρία του Δ.Σ. του Σωματείου, ο διευθύνων της DEFENSE υποσχέθηκε ότι θα μας ενημερώσει για το ποσοστό των εργαζομένων που θα δει χειροτερεύσεις στο μισθό του, πριν τη Γ.Σ. της Πέμπτης. Η ΙΝTRASOFT θα κινηθεί όπως το 2013. ΗΟL και ΙΝΜΑΙΝΤ θα παραμείνουν στο υφιστάμενο καθεστώς.

  Συνολικά η  διοίκηση δε δεσμεύτηκε για μηδενικές απολύσεις το 2014, διατηρώντας το διευθυντικό «δικαίωμα»  να προχωρήσει σε απολύσεις με  τη δικαιολογία της αξιολόγησης.

  Οι εργαζόμενοι στον όμιλο, έχουν χάσει τα τρία τελευταία μνημονιακά χρόνια θέσεις εργασίας, έχουν υποστεί μειώσεις στους -ήδη για πολλά  χρόνια παγωμένους- μισθούς του 2010, ακόμη και τετραήμερο, έχουν χαθεί τα επιδόματα, έχουν σπάσει οι Συλλογικές Συμβάσεις. Πρόσφατα το 60% του προσωπικού της HOL μετακινήθηκε σε άλλη εταιρεία, με την απειλή της απόλυσης και άθλιες ατομικές συμβάσεις. Στην ΙNTRASOFT είχαμε απολύσεις 10 συναδέλφων το Δεκέμβρη, παρά το γεγονός ότι η μείωση των μισθών το 2013 γινόταν υποτίθεται για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσα στη χρονιά.  Στην  INMAINT πρόσφατα οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους απέτρεψαν τις απολύσεις και το μισθολογικό γκρεμό που τους οδηγούσε η εργοδοσία, αλλά τελικά επιβλήθηκαν νέοι μισθοί (όπου θα υπολογίζονται και οι αποζημιώσεις) πιο τσεκουρωμένοι, με επιπρόσθετες μειώσεις στις αρχικές (το 15% πάνω από τα 1000 ευρώ), της τάξης του  10%-20%, για όλους όσοι ήταν πάνω από 1100 ευρώ μικτά. Οι μισθοί δε των φυλάκων έχουν μειωθεί κατά 21%. Συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί μια αντεργατική επίθεση στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας του ομίλου, μέσα σε συνθήκες ύφεσης και της μείωσης των πωλήσεων που συνεπάγεται.
  
  Το διαθέσιμο εργατικό εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει παράλληλα μειωθεί από τους φόρους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατεδάφιση γενικότερα του κοινωνικού κράτους, αυτή την περίοδο επιχειρούν να κλείσουν ακόμη και τα ιατρεία του ΙΚΑ–ΕΟΠΥΥ, ισοπεδώνοντας ασφαλιστικά ταμεία, συντάξεις, υγεία, παιδεία.

Η εργοδοσία στην INTΡΑΚΟΜ αξιοποιεί τους αντεργατικούς νόμους των μνημονιακών κυβερνήσεων και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι είναι αναγκαιότητα να συνεχιστεί η μείωση των μισθών και το 2014, προκειμένου να μην πληγεί η βιωσιμότητα της εταιρείας.

 Εκτιμάμε ότι η εργοδοσία κινδυνολογεί με το επιχείρημα της βιωσιμότητας  προκειμένου να αξιοποιήσει το περιβάλλον ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη ανεργία έξω και  να περάσει την πολιτική της μείωσης του εργατικού κόστους για άλλη μια χρονιά. Προβάλλονται από τη μεριά της διοίκησης οι λογιστικές ζημιές που γράφει ο όμιλος το 2013 (14 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο), προκειμένου να δικαιολογηθεί η συνέχιση της λιτότητας στους μισθούς των εργαζομένων. Ο όμιλος όμως, διατηρώντας μεγάλα προνόμια για τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη της διοίκησης και εκτιμούμε συνολικά σημαντικά κόστη διοίκησης, καταγράφει και βελτιώνει στο εννεάμηνο τη λειτουργική του κερδοφορία ΕΒΙΤDA (κέρδη, αν στα συνολικά έξοδα δεν υπολογιστούν οι τόκοι, οι φόροι και οι αποσβέσεις) στα 58,8 εκ. ευρώ από 57,9 πέρσι, παρά τη μείωση του τζίρου κατά 4,4%, στα 377 εκ. ευρώ.
  Λειτουργική κερδοφορία έχουν όλες οι εταιρείες του ομίλου το εννεάμηνο, η μεγαλύτερη προέρχεται από τη HOL. Η DEFENSE έχει προεξοφληθεί ότι θα κλείσει και με καθαρή κερδοφορία στο τέλος του χρόνου κοντά στο 1 εκατομ. Στην TELECOM η  λειτουργική κερδοφορία είναι οριακή και το πιο πιθανό αρνητική στο τέλος του χρόνου -με βάση την εκτίμηση του διευθύνοντα στη συνάντηση με το Δ.Σ-. Είναι καθαρό ότι και γι’ αυτό το συγκεκριμένο οριακό αποτέλεσμα στην TELECOM ευθύνεται το ιδιοκτησιακό που δεν καταλήγει, με ευθύνη των μετόχων και με αποτέλεσμα μειωμένες δραστηριότητες από τη μεριά της MTS, όταν το 70% του τζίρου της εταιρείας το 2013 προέρχεται από το εξωτερικό.
  Συνολικά στον όμιλο από το ΕΒΙΤDA, σύμφωνα με τις ταμειακές ροές στον ισολογισμό του εννιαμήνου, πληρώνονται οι τόκοι των δανείων, γύρω στα 20 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο, γύρω στα 38 εκ. ευρώ, μετατρέπεται κατά κύριο λόγο σε νέες επενδύσεις, όπου προφανώς οι εργαζόμενοι επίσης δεν έχουν κανένα έλεγχο, όπως και σε τόσα άλλα σημαντικά κόστη που κρύβουν τα προνόμια αυτών που έχουν το τιμόνι στην εταιρεία. Οι λογιστικές ζημιές προκύπτουν κυρίως επειδή οι αποσβέσεις, οι θεωρητικές ετήσιες απομειώσεις του υπάρχοντος εξοπλισμού κάθε είδους -που θεωρούνται ζημιές-, εκτιμώνται λογιστικά στα 48 εκ. ευρώ, μεγαλύτερες κατά 10 περίπου εκ. ευρώ από τις νέες επενδύσεις. Η διαφορά καταγράφεται τελικά σαν μείωση στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και επιμερίζεται αρνητικά στην αξία των μετοχών του ομίλου. Κοιτώντας τη συνολική εικόνα, στο εννεάμηνο, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας -το ενεργητικό του ομίλου-  βρίσκεται στα 972,5 εκ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια 332,5 εκ. ευρώ και οι υποχρεώσεις 640 εκ. ευρώ.
  
  Διεκδικούμε αγωνιστικά σα ΓΕΝΟΒΑ να αποκατασταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και συνολικά οι μισθοί των εργαζομένων στον όμιλο, στο επίπεδο του 2010, πληρώνοντας από τα συγκεντρωμένα κέρδη και τον πλούτο που προήλθε από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και έχουν οι μέτοχοι στη δική τους ιδιοκτησία, διεκδικώντας ένα συγκεκριμένο αντίκρισμα  σαν εργαζόμενοι και από τη θετικότερη στροφή που παίρνει ο όμιλος το 2014, όπως τοποθετήθηκαν και οι διευθύνοντες  των εταιρειών.
   
   Η μόνη εγγύηση για τα δικαιώματά μας απέναντι στον εργοδότη μέσα στην κοινωνική καταστροφή που έφερε η καπιταλιστική κρίση είναι η αγωνιστική ενότητα και η αλληλεγγύη μας. Η ανακούφιση ότι δεν έχουμε χειροτερεύσεις δεν πάει μακριά. Ζητάμε πίσω αυτά που χάσαμε για να αποκαταστήσουμε τις απώλειές μας και να κλείσουμε το δρόμο για χειροτερεύσεις. Να κλείσουμε την προοπτική να είναι  τα 586 ευρώ μικτά (ή και χειρότερα) η προοπτική των παιδιών μας σήμερα και η δική μας προοπτική στο κοντινό μέλλον.
   Η αντίσταση μέσα στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια είναι που κατά κύριο λόγο αναγκάζει την εργοδοσία να προχωράει στη μείωση του εργατικού κόστους με αυτούς τους ρυθμούς (στασιμότητα για φέτος). Χρειάζεται να απαντήσουμε αγωνιστικά στη συνέχιση των μειώσεων των μισθών, συνεχίζοντας στο δρόμο που ανοίξαμε   με  τις 48ωρες του ομίλου το ’11, το κλείσιμο της DEFENSE το Γενάρη  του 2012, τη δυνατή κινητοποίηση στην ΙΝΜΑΙΝΤ πρόσφατα, όλες τις τοπικές στάσεις εργασίας και απεργίες, όπως σε ΙNTRASOFT και ΗΟL, γενικότερα τη μαζικότητα που έχουμε πολλές φορές πετύχει στις συλλογικές μας διαδικασίες, τις συγκεντρώσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις με τις αγωνιστικές μας αποφάσεις, αλλά και την καθολική τους υπεράσπιση στην πράξη. Κομμάτι των κινητοποιήσεών μας που δείχνει και τα γενικότερα πολιτικά προχωρήματα μέσα στο χώρο, είναι και η μόνιμη συμμετοχή μας -λιγότερο ή περισσότερο κάθε φορά πετυχημένα- στους γενικούς απεργιακούς αγώνες ενάντια στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Αγώνες που δώσαμε ενάντια στην ανεργία και τη φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας, σε σύγκρουση  με τους δανειστές, τους τραπεζίτες και τα σκάνδαλά τους, αλλά και με την πολιτική της ανάκαμψης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μισθών των εργαζομένων καθώς και της προστασίας των υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων που δεν πληρώνουν φόρους και έχουν βγάλει εκατοντάδες δις στο εξωτερικό.
  
  Συνολικά η  εργατική αντίσταση δεν έχει σταματήσει όλα αυτά τα 4 τελευταία χρόνια, παρά την τρομοκρατία που δημιουργεί η τεράστια άνοδος της ανεργίας στο 30% και η μείωση των εργατικών εισοδημάτων κατά 40% κατά μέσο όρο, παρά τις επιθέσεις που κλιμάκωσε η κυβέρνηση με πολλούς τρόπους: με την καταστολή (επιστρατεύσεις), τους ξαφνικούς θανάτους αλά ΕΡΤ, με το χαρτί του ρατσισμού και μέχρι πρόσφατα τις πλάτες στους νεοναζιστές. Έχουμε κλάδους ολόκληρους με απεργίες μηνών σε πολλές περιπτώσεις, όπως πρόσφατα οι διοικητικοί στα Πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι στη Coca Cola και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τώρα. Ενώ ηρωική είναι η  μάχη των εργαζομένων στην ΕΡΤ που πήραν στα χέρια τους ένα μεγάλο οργανισμό για να τον λειτουργήσουν για πολλούς μήνες - και συνεχίζουν και μετά την επέμβαση των ΜΑΤ με όσα μέσα διαθέτουν,  απαλλαγμένοι από τα δεσμά της κυβερνητικής και της εργοδοτικής λογοκρισίας, κερδίζοντας μαζικά τη συμπαράσταση των εργαζομένων και της νεολαίας και δείχνοντας στην πράξη ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να διευθύνουν συλλογικά και πολύ καλύτερα τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ανοίγοντας πραγματικά δρόμους για όλους τους εργαζόμενους, κυριολεκτικά σε διεθνές επίπεδο. Και χέρι-χέρι με τη συνδικαλιστική αντίσταση οι εργαζόμενοι δίνουν και πολιτικές μάχες και διαμορφώνουν και τις πολιτικές τους ιδέες. Δεν είναι η πονηρή εκλογική στρατηγική της Ν.Δ., αλλά το πάντρεμα το Σεπτέμβρη του απεργιακού κινήματος- με αιχμή του δόρατος τότε τους καθηγητές- με το  αντιφασιστικό κίνημα που ξέσπασε με τη δολοφονία Φύσσα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να φτάσει η κυβέρνηση να κάνει την κωλοτούμπα και να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή, από νόμιμο πολιτικό κόμμα που ψηφίζεται από μέρος του λαού, εγκληματική  οργάνωση που πρέπει να κάτσει στο σκαμνί.

Στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 23/1 πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να δώσουμε αγωνιστικό παρών ενάντια στη συνέχιση της πολιτικής των άδικων μειώσεων που η εργοδοσία θέλει να εφαρμόσει για τέταρτη χρονιά και το σπάσιμο για δεύτερη χρονιά των συλλογικών συμβάσεων. Είναι ρεαλιστικό να θιχτούν τα προνόμια των μετόχων και των μεγαλοστελεχών τους και να αποκατασταθούν οι μισθοί στο επίπεδο του 2010. Να μην περάσει η εκβιαστική πολιτική των ατομικών συμβάσεων, όπου με το πιστόλι στον κρόταφο αποσπώνται οι υπογραφές των συναδέλφων. Να απαιτήσουμε αγωνιστικά:
·         ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
·         ΜΙΣΘΟΙ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ 2010
·         Να εφαρμόζονται οι (μνημονιακά κατηργημένες) συλλογικές συμβάσεις στις προσλήψεις των νέων συναδέλφων.
·         Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση που να κατοχυρώνει τα παραπάνω.
Θα προτείνουμε σα  ΓΕΝΟΒΑ στη Γ.Σ την κήρυξη κατ’ αρχήν 24ωρης απεργίας στον όμιλο την Παρασκευή 24/1 -μέρα που η διοίκηση σχεδιάζει να αποσπάσει τις υπογραφές των ατομικών συμβάσεων- και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης την επόμενη βδομάδα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/1 11.00-14.00 ΣΤΟ Α5 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου