Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση - Εκλογές Σωματείου 28 Ιούνη


Ανακοίνωση - Εκλογές Σωματείου 28 Ιούνη
Οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούμε την εργοδοσία - Η ενότητά μας μέσα από το ενιαίο σωματείο είναι η δύναμή μας
Προχωράμε  στις εκλογές του Σωματείου με βασικό σύνθημα σαν ΓΕΝΟΒΑ: οι αγώνες μας παραμένουν ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε  τις δουλειές, τους μισθούς, τα δικαιώματά μας, να πετύχουμε νίκες.
Τελευταίο  δείγμα αυτής της σκληρής πραγματικότητας ήταν ο πρόσφατος νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην ΙΝΜΑΙΝΤ, οι οποίοι με απεργιακές κινητοποιήσεις πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα και πήραν πίσω τις τρομοκρατικές  απολύσεις των δύο εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Αποτέλεσε μια συνέχεια  στους δυνατούς αγώνες που έχουμε δώσει οι εργαζόμενοι με το σωματείο μας στο παρελθόν, με πιο κομβικούς τις 48ωρες στον  όμιλο το 2011 και  την  πολυήμερη στη DEFENSE το 2012, όπου δεν πέρασε η «οικογενειακή» υποτίθεται νοοτροπία με την εργοδοσία. Τουναντίον  παλέψαμε και βάλαμε φρένα στις εργοδοτικές επιθέσεις δημιουργώντας οι εργαζόμενοι ένα συσχετισμό δύναμης που απέτρεψε περαιτέρω γενικευμένες χειροτερεύσεις τα τελευταία χρόνια.
Αυτοί οι αγώνες είναι οι πραγματικοί διαπραγματευτές με την εργοδοσία. Το ζήτημα είναι ποιος είναι ο ρόλος της κάθε παράταξης για να τους προετοιμάσει, να τους ξεκινήσει και να τους κλιμακώσει αποφασιστικά.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ έχουμε πρωτοστατήσει σε όλες τις κινητοποιήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και κάθε άλλη εργοδοτική αυθαιρεσία, με εμπιστοσύνη στη συλλογική μας πάλη, τραβώντας πότε τη μια και πότε την άλλη παράταξη.
Η τακτική μας απέναντι στην πλειοψηφούσα παράταξη, τη φιλοεργοδοτική ΑΚΕ,  η οποία αναπαράγει τις εργοδοτικές απειλές και διαχρονικά βάζει τρικλοποδιές στους αγώνες,  είναι να πιέζουμε ασφυκτικά στη βάση αιτημάτων και τρόπων δράσης,  που δε  θέλει αλλά και δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί, μέσα από την απαίτηση του κόσμου  να δοθεί απάντηση από το σωματείο πάνω στα μέτωπα που ανοίγει η εργοδοσία. Η αφήγηση της ΑΚΕ ότι οι εργαζόμενοι είμαστε συνέταιροι με τους μετόχους και όλοι μαζί πασχίζουμε -άρα τι τις θέλουμε τις κόντρες και τις απεργίες, αρκεί ο  νηφάλιος διάλογος- είναι μια πλαστή πραγματικότητα που αφήνει εκτεθειμένους  τους εργαζόμενους  στις εργοδοσίες, οι οποίες θέλουν τα κέρδη δικά τους και τις ζημιές στους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να ξεπερνάμε  τις ταλαντεύσεις και την ηττοπάθεια της ΑΕΕ, που επιχειρηματολογεί ενάντια στην εργοδοσία και συμμετέχει κατ’ αρχήν στους αγώνες, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορούν να πάνε παραπέρα από το να έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα. Τελικά βάζει θέματα για μη κλιμάκωση ή και για σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Ουσιαστικά η ΑΕΕ καθορίζεται από την αντίληψη ότι ο κόσμος δεν τραβάει, δεν εμπιστεύεται τον κόσμο, περιορίζεται στο να καλεί συνεχώς για λύσεις μέσα από κάποιον εναλλακτικό υποτίθεται δρόμο, της απομονωμένης, συμβολικής δράσης, μέσα από το ΣΕΤΗΠ στα επιχειρησιακά ζητήματα ή μέσα από το ΠΑΜΕ στα γενικά. Αυτή η στάση την έχει οδηγήσει τελευταία στο να πριμοδοτεί τη συντηρητική θέση για χωριστά σωματεία. Επίσης από το 2009-2013 που η ΑΚΕ, ακόμη και με στήριξη του ΕΚΕΙ, είχε χάσει την πλειοψηφία, η ΑΕΕ αρνούνταν επίμονα την πρότασή μας να αναλάβει μαζί μας το προεδρείο του σωματείου, αφήνοντας απέξω την ΑΚΕ - την οποία συνεχώς καταγγέλλει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Τα τελευταία δυο χρόνια ζήσαμε τη διάψευση των ελπίδων ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων που επένδυσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την κωλοτούμπα της ηγεσίας του που μετέτρεψε το 62% του ΟΧΙ στη λιτότητα σε ΝΑΙ, οδηγώντας στο 3ο και τώρα στο 4ο μνημόνιο διαρκείας, μέχρι …το 2060, ουσιαστικά θυσίες χωρίς προοπτική.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ πήραμε μια καθαρή θέση για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, η ΑΚΕ πριμοδότησε το ΝΑΙ, η ΑΕΕ κράτησε ίσες αποστάσεις. Οι διαδοχικοί συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά μια δεξιά κατρακύλα, ήταν αποτέλεσμα της αυταπάτης ότι μπορεί να σταματήσει η λιτότητα χωρίς  ρήξεις με το κεφάλαιο. Απέναντι στους ενδιάμεσους «ρεαλιστικούς» δρόμους της νέας κυβέρνησης, σαν ΓΕΝΟΒΑ  οργανώσαμε στο χώρο  μας τα  κατεβάσματα στις γενικές  απεργίες για τη συνέχιση του κινήματος που αναζητά  μια γνήσια αριστερή εναλλακτική προοπτική, με συνθήματα: για στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, δημοκρατικό-εργατικό  έλεγχο στα κλειδιά της οικονομίας - όχι ατέλειωτες θυσίες στο βωμό των …επερχόμενων επενδυτών. Επιμείναμε  στη λογική της συσπείρωσης και της κοινής δράσης πάνω στα εργατικά αιτήματα - και όχι των εκνευριστικών τελεσίγραφων που βάζουν προϋποθέσεις που εμποδίζουν την κοινή δράση, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια.
Πρωτοστατήσαμε και πήρε το Σωματείο πρωτοβουλίες για να συμμετάσχουμε σε δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, εναντιωθήκαμε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποστηρίξαμε σθεναρά τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.
Στηρίξαμε σαν ΓΕΝΟΒΑ αλληλέγγυα και έμπρακτα τους εργατικούς αγώνες που εκδηλώνονταν σε διάφορους χώρους. Το ίδιο παλέψαμε και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας σε ΠΟΕΜ και ΕΚΑ.
Παλέψαμε ουσιαστικά μόνοι μας στο χώρο και τα δυο προηγούμενα χρόνια, με ανακοινώσεις-καλέσματα για απεργιακή κινητοποίηση και περιοδεία παντού, προκειμένου να βγουν Γενικές Συνελεύσεις που αγωνιστικά  θα σπάσουν το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων. Αλλά και τρέξαμε μέσα στο χώρο και κάθε ζήτημα της καθημερινότητας που δημιουργεί προβλήματα στις συνθήκες εργασίας, όπου και εκεί δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός, διεκδικώντας από τις διοικήσεις: την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Σωματείου: από τη θέρμανση των χώρων στην INTRASOFT, μέχρι την προστασία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς- όπως στο βαφείο της DEFENSE- και τις συνθήκες υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους κ.ά.

Oι κύριες διεκδικήσεις μας και στη συνέχεια, που θα στηριχθούν σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, είναι:
·        Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μισθών μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργοδότες μας, που θα επαναφέρουν τα επίπεδα μισθών του 2010 και  τα minimum επίπεδα των «κατηργημένων» κλαδικών συμβάσεων για παλιούς και  νέους εργαζόμενους.
·        Όχι στην τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που μεταφέρουν ισχύ στον εργοδότη και ισοπεδώνουν τους μισθούς.
·        Όχι σε απολύσεις. Όχι στο μηχανισμό των αξιολογήσεων που οδηγεί σε εντατικοποίηση, σε εξατομίκευση - διαίρεση των εργαζομένων υπονομεύοντας τη δυνατότητά μας να  συνασπιστούμε για να ανεβάσουμε πραγματικά τους μισθούς μας,  χρησιμοποιείται για να δικαιολογούνται οι απολύσεις.
·        Καμιά παραβίαση στις   νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στην ελάχιστη πληρωμή των υπερωριών, στην πληρωμή των εκτός έδρας, των νυχτερινών, στην  πληρωμή τα Σαββατοκύριακα, στο standby, στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Στις εκλογές του Σωματείου συμμετέχουμε μαζικά. Στηρίζουμε τους Αγώνες μας! Ψηφίζουμε “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ” για ΔΣ, ΠΟΕΜ, ΕΚΑ.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΗ:
Για ΔΣ και  ΠΟΕΜ
ΒΟΡΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΙΟΥΣΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΕΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ (συνεργ.-Ένωση Εργαζομένων)
ΠΑΛΑΜΗΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΗΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΟΡΜΠΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (συνεργ.-Ένωση Εργαζομένων)
Για ΕΚΑ
ΒΟΡΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΙΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΛΑΜΗΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΗΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΝΙΚΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΑ
ΣΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου