Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Σχόλιο για την πρόταση διαχωρισμού του σωματείου με δημιουργία νέου στην INTRACOM TELECOM

ένα πρώτο σχόλιο του Β. Συλαϊδή, μετά την ανακοίνωση από το ΔΣ και κάλεσμα Γεν. Συνέλευσης σχετικά με την πρόταση διαχωρισμού του σωματείου και δημιουργίας νέου στην INTRACOM TELECOM και τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης ΑΚΕ.

Στο θέμα αυτό, η ΓΕΝΟΒΑ ήδη τοποθετήθηκε με ανακοίνωση σε όλα τα μέλη του ενιαίου σωματείου μας ήδη από τις 1 Απρίλη
https://protovoulia-genova-intracom.blogspot.com/2019/03/blog-post_29.html 

Πιστεύουμε ότι το ενιαίο σωματείο μας που λειτουργεί εδώ και  35 χρόνια μπορεί και πρέπει να μας εκπροσωπεί και στη συνέχεια, έτσι είμαστε δυνατότεροι απέναντι στην εργοδοσία. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να συγκληθεί Γ.Σ. σε όλο τον όμιλο για να συζητήσουν και να γνωμοδοτήσοουν ψηφίσζοντας όλα τα μέλη, όλους μας αφορά σε οποιαδήπτε εταιρεία εργαζόμαστε, τα συμφέροντά μας είναι κοινά κι είμαστε αλληλέγγυοι, έχουμε ιστορικούς δεσμούς και κοινούς αγώνες, απέναντι στις εργοδοσίες, αναεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, απέναντι στις σαρωτικές πολιτικές λιτότητας και τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, για να προασπίζουμε τα δικαιώματά μας, για ένα καλύτερο αύριο.

Τελικά η πλειοψηφία του ΔΣ (με σύμφωνη γνώμη ΑΚΕ, ΑΕΕ, ΕΚΕΙ, αν και με διαφορετικά επιχειρήματα) προχώρησαν στην υλοποίηση απόφασης για ίδρυση νέου σωματείου. Αρχικά η πλειοψηφία ΑΕΕ-ΕΚΕΙ δεν ήθελε καν να γίνει Γ.Σ. έστω μόνο στην Telecom όπου θα γινόταν το νέο σωματείο, αλλά μετά από σφοδρή αντίδραση της ΓΕΝΟΒΑ και της ΑΕΕ δέχτηκε να συγκαλέσει Γ.Σ. στην Telecom (αφού είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συναντήσεις στα τοπικά Θεσσαλονίκης και Πάτρας).

Η ανακοίνωση του ΔΣ βγήκε από την πλειοψηφία ΑΚΕ-ΕΚΕΙ, αλλοιώνοντας τις θέσεις ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ που στάλθηκαν και γραπτά για να δημιουργεί εντυπώσεις. Καλεί σε Γ.Σ. στην 21.5.2019 στο εστιατόριο Α5 (11:00-13:00) για όλους τους εργαζόμενους στην Telelecom και σε ψηφοφορία σε κάλπη την επομένη 22.5 (09:00-17:00) σε Παιανία, Πάτρα, Θεσσαλονίκη για να παρθούν αποφάσεις.

Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις:

- Δεν είναι σαφές αν θα μπουν 2 κάλπες για τα 2 θέματα (1.αν πρέπει να ιδρυθεί νέο σωματείο στην Telecom η θα συνεχίσουμε στο ενιαίο INTRACOM και 2.πως να αποφασίζεται η απεργία, μόνο με απόφαση Γ.Σ. και τις νέες απαρτίες που απαιτούνται ή ΚΑΙ από το Δ.Σ., όπως ο νόμος προβλέπει για σωματεία με πανελλαδικό κι όχι τοπικό χαρακτήρα)). Όπως είναι λογικό, το αποτέλεσμα στη 2η κάλπη θα ισχύει μόνο αν εγκριθεί στην 1η η ίδρυση νέου σωματείο. Κανονικά στην ίδι ατη Γ.Σ. θάπρεπε να πρώτα μπει το θέμα για ίδρυση νέου σωματείου ήγ όχι και μετά, αν αποφασιζόταν για την οργάνωση του νέου σωματείου. Επίσης, είναι λογικό και το μόνο που μοιάζει να μην παραβιάζει ευθέως τη νομιμότητα, στη ΓΣ και την ψηφοφορία να συμμετέχουν μόνο μέλη του υπάρχοντος σωματείου (από την INTRACOM TELECOM), αλλιώς είναι πραξικοπηματικό το ΔΣ να αποφασίζει ΓΣ και ΜΗ ΜΕΛΩΝ, κάτι παράνομο καταστατικά. Εννοείται, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, π.χ. σε απεργιακές Γ.Σ. να μπορούν να γράφονται στο υπάρχον σωματείο για να συμμετέχουν στη Γ.Σ. και κάλπη κι όσοι άλλοι το επιθυμούν, μέσα στη Γ.Σ. (όχι την άλλη μέρα στην κάλπη).

(Το νέο σωματείο δεν έχει νομική υπόσταση για να γράφονται μέλη του μέχρι να εγκριθεί απο το πρωτοδικείο η αίτηση και το καταστατικό που καταθέτουν τα ιδρυτικά μέλη και διορισθεί το προσωρινό Δ.Σ. για να γραψει μέλη και να οργανώσει εκλογές.).

Η Πρωτοβουλία Γένοβα στην INTRACOM έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και παραμένει σταθερή στη συμμετοχή και στήριξη του υπάρχοντος ενιαίου σωματείο, με τα επιχειρήματά μας που αναπτύξαμε στην ανακοίνωση 1.4.2019 και στις ενημερωτικές συναντήσεις με τους συναδέλφους σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Επειδή .ομως δεμσυτήκαμε ότι πρέπει δημοκρατικά να συζητηθεί σε Γ.Σ. από τα μέλη και να κφράσουν τη γνώμη τους και να ψηφίσοουν και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοικι όλες οι παρατάξεις να δεσμευτούμε ότι θα στηρίξουμε την απόφαση, προχωρήσαμε στο ΔΣ του σωματείου και καταθέσαμε τις απόψεις μας για το πως - αν η Γ.Σ. και η ψήφος θα είναι υπερ της ίδρυσης νέου σωματείου - για να προχωρήσει το υπό ίδρυση σωματείο σαν ένα δημοκρατικό, μαζικό και πραγματικά δυνατό σωματείο. Οι προτάσεις μας αφορούν το καταστατικό του υπό ίδρυση σωματείου και σε μεγάλο βαθμό συνέκλιναν με τις απόψεις της ΑΕΕ. Εμείς καταθέσαμε και γραπτά την πρότασή μας που, με βάση το υπάρχον καταστατικό του ενιαίου σωματείου, όπως τροποποιήθηκε τελευταία το 2006 αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στα συνδικαλιστικά θέματα που "καίνε" όλους τους εργαζόμενους, προτείνοντας τις ελάχιστες αλλαγές για συμπλήρωση-βελτίωση του καταστατικού, πάντα στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος, ακόμη και ο "πειραγμένος" νόμος από το Γενάρη '18 με την απεργοκτόνα τροπολογία Αχτσιόγλου στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 (με περιορισμένες αλλαγές το 1990 και 1994) την οποία επέβαλαν δανειστές και μεγάλο κεφάλαιο (κυρίως ο ΣΕΒ). Θυμίζουμε ότι η τροπολογία αυτή αλλάζει τα της απαιτούμενης απαρτίας σε Γ.Σ. των μελών σωματείου για λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας με κάλπη από κατ' ελάχιστο 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών, με πρόσθετη πρόβλεψη αυξημένης τότε πλειοψηφίας των 3/4 των παρόντων) σε πλέον απαρτία του 50% (με απόλυτη πλειοψηφία 50%+1 των παρόντων). Αυτό που επιβλήθηκε αφορούσε ένα πράγμα: την αναγκαία απαρτία της Γ.Σ. για λήψη απόφασης. Αυτό "έκαιγε" τους εκπρόσωπους του κεφαλαίου, δανειστές και επίσημα και τον ΣΕΒ, αυτό ψήφισε και η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Όσοι από μας έχουμε συμμετάσχει σε Γ.Σ. και ειδικότερα για λήψη απεργιακής απόφασης, γνωρίζουμε τη μεγάλη δυσκολία που έχει η εξασφάλιση απαρτίας σε Γ.Σ. με αυτό το αίτημα. Απεργία χρειάζεται σαν έσχατο όπλό των εργαζομένων με τη συλλογική τους έκφραση, το σωματείο, για να υπερασπίσουν ΖΩΤΙΚΑ τους δικαιώματα, βασικά ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - απέναντι σε απολύσεις  και ΑΜΟΙΒΕΣ - απέναντι σε μειώσεις, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς ή ακόμη και για να διεκδικήσουντην υπογραφή δίκαιης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την εργοδοσία (εφόσον αρνείται ή κωλυσιεργεί). Η ΑΠΕΡΓΙΑ είναι μια σκληρή μορφή αντιπαράθεσης με την εργοδοσία, δεν αποφασίζεται στο πόδι, μπορεί να προχωρήσει μόνο αν έχει τη συμμετοχή και στήριξη των εργαζομένων. Αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν ΕΜΠΟΔΙΑ στο να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, προβλέπεται βέβαια μυστική ψηφοφορία με κάλπη αλλά η παρουσία στη Γ.Σ. και στην ψηφοφορία είναι αναγκαστικά φανερή, είναι ένα πρώτο μεγάλο εμπόδιο που η εργοδοσία με την τρομοκρατία της σε περίπτωση ευθείας σύγκρουσης με το σωματείο (τότε μιλάμε για απεργία), θέλει να το βάλει όσο μπορεί πιο ψηλά. Αυτό επέβαλε με τη μνημονιακή αλλαγή του 1264 το Γενάρη του '18 στο ελάχιστο όριο απεργιακής απαρτίας στη Γ.Σ. από 1/4 (αλλά τότε με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 στην κάλπη ενώ με 1/3 απαρτία και πάνω ισχύει η απόλυτη πλειοψηφία 50%+1 στην κάλπη), επιβλήθηκε λοιπόν ελάχιστο όριο απαρτίας 1/2 (με πλειοψηφία 50%+1 στην κάλπη). Πρόκειται για στρατηγική επιτυχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου (δανειστές - ΣΕΒ κλπ.) απέναντι στα κατακτημένα με αγώνες δικαιώμτατ των εργαζομένων.

Απέναντι στα παραπλανητικά επιχειρήματα που προβάλει η ΑΚΕ στην ανακοίνωσή της - και στο κάλεσμα Δ.Σ. που έβγαλε μόνη της, φθάνει μόνο να αντιπαραθέσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις που έβγαλαν ΓΣΕΕ (πέρα απ' όλα τα κουσούρια και τις ευθύνες της, εδώ τα λέει καλά), της ομοσπονδίας ΠΟΕΜ στην οποία συμμετέχει το σωματείο μας (και στην οποία είναι πρόεδρος ο Δ. Τσόκας, πρόεδρος του ενιαίου σωματείου μας και επικεφαλής της παράταξης ΑΚΕ), αλλά και το ίδιο το σωματείο μας στην INTRACOM, απέναντι στην αντεργατική-απεργιοκτόνα τροπολογία Αχτσιόγλου του 50%+1 απεργιακή απαρτία ΓΣ. Προσέξτε:


Για τη σημασία και το απαράδεκτο της "απεργοκτόνας", όπως χαρακτηρίσθηκε, η ΓΣΕΕ έστιλε στις 10.1.2018 αναλυτικό υπόμνημα προς όλους τους βουλευτές για να μην το ψηφίσουν

μεταξύ  άλλων επισημαίνει:
....

Με το άρθρο 19 του ν.1264/82 (όπως τροποποιήθηκε με τους ν.1915/90 και 2224/94), καθορίζεται λεπτομερέστατα και επακριβώς αυστηρή διαδικασία για τη λήψη της απόφασης για απεργία. Η παράβαση οποιασδήποτε από τις διαδικαστικές διατυπώσεις, δημιουργεί κίνδυνο κήρυξης της απεργίας παράνομης. Απαιτείται π.χ. για την κήρυξη της απεργίας στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις απόφαση γενικής συνέλευσης (το ίδιο ισχύει και για τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις των δημόσιων υπαλλήλων). Οποιαδήποτε ασήμαντη παρατυπία στη λήψη της απόφασης αρκεί για να χαρακτηριστεί όλη η απεργία παράνομη, άσχετα με την πραγματική θέληση των εργαζομένων και την πραγματική συμμετοχή τους στην απεργία.
Οι συνέπειες αυτής της ρύθμισης για το δικαίωμα της απεργίας θα είναι καταλυτικές, αφού θα καθιστά περίπου αδύνατη την άσκησή του contra στο άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος για την αποτελεσματική προστασία και άσκηση του δικαιώματος απεργίας.
Ήδη κατ’ επιταγή των διεθνών δανειστών προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η Βουλή καλείται να ψηφίσει διάταξη, που προβλέπει αυξημένη σε πάνω από το 50% απαρτία των ταμειακά εντάξει μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων κατά τη Γενική Συνέλευση για τη σύννομη λήψη της απόφασης για απεργία.
Στο καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και υπό την απειλή της απόλυσης, απαρτία τέτοιου μεγέθους θα είναι πλέον σχεδόν ανέφικτη. Επομένως η απεργία θα θεωρείται παράνομη a priori για τη μέγιστη πλειονότητα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

________________________________________________________________________
Η δε ΠΟΕΜ σε δική της ανακοίνωση στις 12.1.2018 τονίζει


....

Η κυβέρνηση υποταγμένη στις εντολές των τροϊκανών ,  παρεμβαίνοντας στο Ν.1264, καταργεί ουσιαστικά  το  δικαίωμα στην απεργία, προσπαθώντας έτσι να φιμώσει  και να  υποτάξει τις αντιδράσεις των  εργαζομένων.
Το  δικαίωμα  της απεργίας είναι χτισμένο  με αίμα και αγώνα και κανείς δεν  έχει το δικαίωμα να το πάρει πίσω.
Οι  εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν, τον όποιο νόμο θα τον καταργήσουν στη πράξη.
.....

Το δε δικό μας σωματείο έβγαλε τουλάχιστον 2 ανακοινώσεις για το θέμα αυτό όταν πρωτοανακοινώθηκε αρχές Δεκέμβρη '17 και προσωρινά αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων για να επανέλθει και να ψηφισθεί το Γενάρη του 2018. Στην πρώτη, στις 8.12.2017 έλεγε ανάμεσα στα άλλα:

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα! Πρακτικά απαγορεύει τις απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία (όπως είναι και το δικό μας), αφού στο εξής για τη λήψη απόφασης για κήρυξη απεργίας σε Γ.Σ. που θα καλεί το πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται απαρτία του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών.....
 Στη δε δεύτερη (13.12.2017) καλώντας στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που είχε κηρθχτεί για 14.12.2017) ανέφερε μεταξύ άλλων:
  1. ...
  2.  ...
  3. Το «κερασάκι στην τούρτα» για την «3η αξιολόγηση» είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει ακόμη και με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών με την επιβολή απαρτίας 50%+1 στις Γ.Σ. στα α’βάθμια σωματεία για να πάρουν απόφαση απεργίας (ενώ μπορούσε να παρθεί ακόμη κι από απαρτία 1/4  – τότε με αυξημένη πλειοψηφία 3/4). Τα επιχειρησιακά α’βάθμια σωματεία είναι η «καρδιά» του συνδικαλιστικού κινήματος κι εκεί που οι απεργιακές κι άλλες αποφάσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία αλλά και τις μνημονιακές επιθέσεις παίρνονται και στηρίζονται συνελευσιακά, δημοκρατικά, όπως γνωρίζουμε κι από τη δική μας εμπειρία στην INTRACOM (στον όμιλο, DEFENSE, INMAINT κ.ά). Τους αγώνες αυτούς θέλουν να φιμώσουν υπακούοντας στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των δανειστών, σε αυτό βρίσκουν συμπαραστάτη και την αξιωματική αντιπολίτευση… Η κυβέρνηση βέβαια έκανε προσωρινά πίσω μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από συνδικάτα κι εργαζόμενους, αλλά υπόσχεται να επανέλθει...

  Συγρίνετε αυτά μεόσα ισχυρίζεται η εστιθελική (χωρίς σύσκεψη του ΔΣ, παρά τη διαφορετική θέση ΑΕΕ και ΓΕΝΟΒΑ, μόνο με την πλειοψηφία και με "μασάζ" αλλοιώνοντας το τι ισχυρίζονται αυτές.

Εμείς τουλάχιστον σαν ΓΕΝΟΒΑ πάντα ζητάμε να παίρνονται οι αποφάσεις μετά πό Γ.Σ. και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τφων εργαζομένων. Όμως στο απεργιοκτόνο κατασκεύασμα - τροπολογία του νόμου του Γενάρη 2018 είναι επιτακτικό πιστεύουμε να αξιοποιούν τα α'βάθμια σωματεία  όποιο πλεονέκτημα τους δίνει ο νόμος. Κι εδώ ο νόμος 1264/82 με τις κάποιες μεταβολές (1990 και 1994) άλλξε ΜΟΝΟ στην απαραίυητη ΑΠΑΡΤΙΑ Γ.Σ. α΄βάθμιου σωματείου για απεργιακή απόφαση! Παρέμεινε όμως απείραχτο το άρθρο 20

Παρέμεινε όμως σε ισχύ το άρθρο 20 του Ν. 1264/82 που προβλέπει για τα α'βάθμια και μια άλλη οδό για απεργιακή απόφαση:
....Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή
πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.

Λοιπόν, τι λέeι το ισχύον καταστατικό μας (ενιαίου σωματείου INTRACOM) στο άρθρο 30, ακριβώς με βάση το νόμο 1264/82 όπως ίσχυε μέχρι πέρσι:
...
Η απεργία κηρύσσεται με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.. Η κήρυξη της απεργία είναι άκυρη αν δεν γίνει με μυστική ψηφοφορία (κάλπη). Σε Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία με το ¼ των μελών για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφία των ¾ των παρόντων. Η απόφαση για απεργία μπορεί να αφορά το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου ή τους εργαζόμενους μιας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων, πόλεων ή περιοχών.
...
Θυμίζουμε ότι με βάση αυτή την απαρτία  του 1/4 αλλά με συντριπτική πλειοψηφία ΥΠΕΡ αποφασίστηκαν οι 2 48ωρες απεργίες στον όμιλο αρχές Φλεβάρη 2011 (ενάντια στις ανακοινωμένες απολύσεις και μειώσεις μισθών)! Αυτές που έβαλαν φρένα στην εργοδοσία στο να μην προχωρήσει σε νέα πογκρόμ. Αντίστοιχα, με απαρτία του 1/3 και πλειοψηφία λίγο πάνω από 50% αποφάσισε η ΓΣ να μην γίνει απεργία στον όμιλο το Γενάρη του 2012 (ακολούθησαν βέβαια οι δυναμικές αλεππάλληλες απεργίες στην Defense που αποφάσιζε η ΓΣ με όλο και μεγαλύτερή συμμετοχή, αλλά έπρεπε να ξεκινήσει από το κατώφλι του 1/4 κι αυτή).

Απέναντι σε αυτό το καταστατικό βέβαια υπερισχύει από 14.1.2018 ο τροποποιημένος μόνο για το θέμα της επίμαχης απεργιοκτόνας απεργιακής απαρτίας 50%.
Για το λόγο αυτό η ΓΕΝΟΒΑ είχε βάλει στο ΔΣ από τότε (αρχές του '18) την ανάγκη να τροποποιηθεί το καταστατικό και να προβλέπει ρητά - σύννομα - να παίρνεται απόφαση για απεργία ΚΑΙ απο το Δ.Σ., σαν ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ έκτασης σωματείο - έτσι κι αλλιώς το ΔΣ είναι δημοκρατικά εκλεγμένο και θα πρέπει να προκαλεί συνελεύσεις στην έδρα (Παιανία αλλά και Πάτρα, Θεσσαλονίκη) για να συζητήσει κι εκφρασθεί ο κόσμος δημοκρατικά. Στη συνέχεια, συνεκτιμώντας αν είναι καλό το δείγμα 
Το ίδιο βάζουμε και τώρα να ισχύσει σε τροποιποίηση του καταστατικού του υπάρχοντος ενιαίου σωματείου μας, που, λόγω των παραρτημάτων όχι μόνο της Telecom αλλά και της INTRASOFT Intnl σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, έχει Πανελλαδικό χαρακτήρα (αυτό ισχύει ακόμη και αν ιδρυθεί νέο σωναατείο στην Telecom).
Εξ άλλου, σε σχέση και με τη δυναρτότητα videoconference με τους συναδέλφους σε Πάτρα - Θεσσαλονίκη σε περίπτωση απεργίας, πώς εξασφαλίζεται η αίθουσα κι οι εγκαταστάσεις σε περίπτωση απεργίας; Με την άδεια της εργοδοσίας, ενώ θα είμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση και μόνο με στάση εργασίας και Γ.Σ. στο ύπαιθρο ή έστω, στο υπόστεγο, μπορούμε να συνεδριάσουμε... Έτσι έγινε και στη 2η Γ.Σ. για τη 2η 48ωρη απεργία το 2011 αλλά και στις περισσότερες ΓΣ στις αλλαπάλληλες απεργίες στη Defense το 2012, έτσι και στην INMAINT επανειλημμένα, στη HOL κ.ο.κ. Ακόμη κάτι σοβαρό: Οι νομικές γνώμες διίστανται για το αν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη ΓΣ για απεργία με συγκεντρώσεις σε διαφορετικές πόλεις (έστω και με vodeoconference, πόσω μάλλον χωρίς.. Και σε μια σκληρή - απεφευκτέα βέβαοα αναμέτρηση με την εργοδοσία, η τελευταία μπορεί - και θα το κάνει - να χρησιμοποιήσει 'ολα τα ένδικα μέσα να βγάλει κατεπιγόντως την απεργία τουλάχιστον παράνομη και να την απαγορεύσει στη συνέχει ακόμη και για τυπικούς λόγους (π.χ. όχι ενιαίος χώρος Γ.Σ.). Ενώ, ας γίνουν Γ.Σ. στις 3 πόλεις, μακάρι να έχουν και απαρτία 50% αν γίνει εφικτό, αλλά ας καλυφθεί η απόφαση , - απόλυτα σεβαστή μεταξύ μας σαν εργαζόμενοι μέλη του σωματείου - ΚΑΙ με μια απόφαση-κήρυξη απεργίας κι από το Δ.Σ κι απέναντι σε οποιεσδήποτε νομικές περιπέτειες από πιθανές εργοδοτικές αγωγές... Τα ίδια επιχειρήματα ουσιαστικά ενισχύονται κι από όσα λεγραψε η ΓΣΕΕ στους βουλευτές (βλ. παραπάνω). Βέβαια για μας στο καταστατικό ίσχυαν οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα με το νόμο 1264 (1/4 απαρτία με 3/4 πλειοψηφία. Αυτό μπορεί με ευθύνη του ΔΣ να τρέξει, όποτε είναι εφικτό στις 3 πόλεις και τότε αποφασίζει δυναμωμένο το Δ.Σ. Αλλά και σε μια ακραία περίσταση που δεν εξασφαλίζεται απαρτία 1/4 με τον όποιο τρόπο, να μπορεί το ΔΣ να αποφασίσει για ΑΠΕΡΓΙΑ σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ, και να κριθεί στην πράξη αν την στηρίξουν τα μέλη. Αν δεν περάσει και της γυρίσουν την πλάτη, τότε μπορύν μέχρι και να καθαιρέσουν τα μέλη το ΔΣ με βάση το καταστατικό αν θεωρήσουν σαν απαράδεκτη την απεργιακή του απόφαση!. Σε κάθε περίπτωση, αυτό του θα κρίνει μιαν απεργία είναι η συμμετοχή και στήριξη του κόσμου μέσα από συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, με όποιο πρόσφορο τρόπο - κι όχι απλά οι αποφάσεις του ΔΣ, που είναι απλά όργανο του σωματείου, υπικείμενο στην ανώτατη δικαιοδοσία της Γ.Σ.
Για να μην ξεχάσουμε, τα β'βάθμια (Ομοσπονδία, Ε.Κ. έχουν δικαιοδοσία και μπορούν να αποφασίσουν απεργία σε εργασιακούς χώρους, χωρίς καμιά γενική συνέλευση, πολλές φορές έχει ζητηθεί από το ΔΣ η υνδρομή τους, π.χ. στην περίπτωση της ΙΝΜΑΙΝΤ το Μάρτη του 2017, το ΕΚΑ κήρυξε απεργία όταν το πρωτοδικείο έβγαλε (ως συνήθως) παράνπομη την απεργία που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι με Γ.Σ. Τελικά η εργοδοσία επαναπροσέλαβε τους 2 απολυμένους εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση... Έ λοιπόν, είναι Ο.Κ. π.χ. η ΠΟΕΜ  με τον Δ. Τσόκα πρόεδρο να κηρύσσει απεργία χωρίς Γ.Σ. αλλά να απαγορεύεται από το καταστατικό να κηρύσεει απεργία το ΔΣ, π.χ. πάλι με τον Δ. Τσόκα πρόεδρο και πλειοψηφία στην παράταξή του.

Δείτε τη δημοκρατική - συνδικαλιστική - αγωνιστική συνέπεια όσων λέει και πράτει η ΑΚΕ τώρα και διαχρονικά. Πλήρης κωλοτούμπα σε σχέση  με προηγούμενες σωστές θέσεις και καταγγελίες για απεργιοκτόνες τροπολογίες, σήμερα είναι φανερό ότι θέλει να δώσει "εξετάσεις" υπακοής απέναντι σε μια εργοδοσία που αφενός απαίτησε να σπάσει το σωματείο δηιουργώντας νέο στην INTRACOM TELECOM και στη συνέχεια να του επιβάλλει εθελόδουλη απάρνηση του νόμιμου δικαιώματος να παίρνει ΚΑΙ με το ΔΣ απόφσση για απεργία, κάτι που επιτρέπει ο νόμος για πανελλαδικά σωματεία, αλλά με πλήρη υποταγή στην απεριοκτόνα διάταξη του 50%. Που να έλθει κι άλλος συνδικαλιστικός νόμος, ακόμη χειρότερος, όπως απιλούν κάποιοι από την αντιπολίτευση... Τότε πάλι θα βγάζουμε σαν σωματείο "ανακοινώσεις - καταγγελίες";Σημειώνουμε ότι αυτό επικαλέσθηκε η ίδια η κα. Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας σαν δικαιολογία για να περάσει την τροπολογία που επέβαλλαν δανειστές-εργοδότες. 
 η τροπολογία για 50% απαρτία ...

....Δεν αφορά πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Για το καταστατικό, σε σχέση με την απόφαση για απεργία, φθάνει να μπει πρόβλεψη ότι παίρνεται σύμφωνα με τον ισχύοντα  νόμο,   αφού όμως φροντίσουμε να χαρακτηρίσουμε - ονομάσουμε το Σωματείο σαν Πανελλαδικό στο χαρακτήρα του στο 1ο άρθρο ενώ στο άρθρο 15 έτσι κι αλλιώς προβλέπονται τα περιφερειακά τμήματα.

Ακόμη, ένα επιχείρημα που ακούστηκε από την πλειοψηφία στις συζητήσεις στο Δ.Σ. ότι θα μπορεί στο μέλλον μια καταστατική συνέλευση να αλλάξει το καταστατικό και να προβλέψει ΚΑΙ το ΔΣ να αποφασίζει, σαν έσχατο όπλο, για απεργία, ξεχνάει κάτι: ότι και για καταστατική ΓΣ προβ΄λέπεται - από παλιά - απαρτία 50%+1 - κι αυτό βέβαια δεν είναι παράλογο, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο τότε, για τους ίδιους λόγους απεργιακής απόφασης, αν πρόκειται να δοθεί στο σωματείο η αναγκαία ευελιξία και δύναμη για απεργία. Μην ξεχνάμε άλλωσυτε ότι ένα ΔΣ που θα έχει ΚΑΙ ΑΥΤΟ τη δυνατότητα να κηρύξει και απεργία σαν έσχατο μέσον πίεσης ακόμη και μην φθάνοντας τελικά στην απεργία, θα μπορεί να διαπραγματεύεται με την εργοδοσία πολύ πιο ενισχυμένο - να κάτι που η όποια εργοδοσία ασφαλώς απεχθάνεται...

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ! Αυτό δεν λέει κι ανακοίνωση της ΠΟΕΜ: οι εργαζόμενοι "τον όποιο νόμο θα τον καταργήσουν στη πράξη."... Αμ' έπος, αμ' έργον - κατά τους αρχαίους ημών προγόνους - και εφευρέτες της δημοκρατίας...

Βασίλης Συλαϊδής
(μέλος Δ.Σ. του Ε.Κ.Α., προερχόμενος σαν εκλεγμένος από το σωματείο INTRACOM)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου