Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της "ΓΕΝΟΒΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM
1/4/2019
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
    Δεν ακολουθούμε τον εργοδότη. Γενική Συνέλευση όλων των μελών, όλων των εταιρειών για απόφαση
Το Δ.Σ. του σωματείου μας συνεδρίασε στις 26/3 και πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση να εισηγηθεί σε Γ.Σ. την αποχώρηση των εργαζομένων της INTRACOM TELECOM από το ενιαίο σωματείο μας και την ίδρυση ενός δεύτερου σωματείου αποκλειστικά με τους συναδέλφους της TELECOM. Σαν ΓΕΝΟΒΑ INTRACOM διαφωνούμε με το σπάσιμο του σωματείου μας γιατί αποδυναμώνει συνδικαλιστικά όλους τους εργαζόμενους, ενώ κερδισμένη βγαίνει μόνο η εργοδοσία.
Τη θέση υπέρ του σπασίματος υιοθέτησαν οι παρατάξεις ΑΚΕ, ΕΚΕΙ και ΑΕΕ, αλλά με διαφορετικό ως και αντικρουόμενο σκεπτικό. Η παράταξη ΑΚΕ (και επίσης η ΕΚΕΙ που την ακολουθεί συστηματικά)  μέχρι πρόσφατα στήριζε τη διατήρηση του ενιαίου σωματείου σαν τον  ισχυρότερο  βραχίονα προστασίας των συμφερόντων των συναδέλφων και των δύο ομίλων (θυμίζουμε και τις τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου στις Γ.Σ. σε TELECOMκαι DEFENSE το Γενάρη του 2019). Ξαφνικά υιοθέτησε την επιχειρηματολογία ότι το ενιαίο σωματείο δεν μπορεί να λειτουργήσει : εφόσον οι εργοδότες διαχωρίστηκαν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οι εργαζόμενοι είναι κι αυτοί μοιραίο να εγκλωβιστούν σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, να διαλέξουν στρατόπεδο και να ακολουθήσουν τελικά τον εργοδότη τους. Μια τέτοια φιλοεργοδοτική λογική όμως οδηγεί στην απεμπόληση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της κάθε πλευράς και στο σπάσιμο της αλληλεγγύης ανάμεσά τους.
Η ΑΕΕ καλλιεργεί τη θέση για σπάσιμο του σωματείου από το 2015. Αποφεύγει να υιοθετήσει το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι είμαστε ανταγωνιστές αλλά και να συγκρουστεί με μια τέτοια συντηρητική λογική, αν κι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα του διαχωρισμού. Και τοποθετείται ότι το ενιαίο σωματείο δεν μπορεί να λειτουργήσει κυρίως γιατί δεν μπορούν να κάνουν κοινή Γ.Σ. οι εργαζόμενοι των δύο ομίλων εφόσον εργάζονται σε ξεχωριστούς εργοδότες. Την ίδια στιγμή όμως οι συνάδελφοι της ΑΕΕ  καλούν  τους εργαζόμενους από  τις δεκάδες εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας,  σε κοινή Γ.Σ. του πρωτοβάθμιου κλαδικού ΣΕΤΗΠ, την οποία θεωρούν εφικτή και πραγματοποιήσιμη. Το ζήτημα της κοινής συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία για να μην τους εγκλωβίζουν  οι εργοδότες  δεν κρίνεται συμβολικά -από το τυπικό όνομα της συνδικαλιστικής οργάνωσης (πρωτοβάθμιο κλαδικό ή πρώην ομιλικό) - αλλά  από τους αγωνιστικούς τους δεσμούς, την πραγματική συμμετοχή, ένταξη και πύκνωση των γραμμών τους σε ένα σωματείο. Αυτές τις δύσκολες προϋποθέσεις για την κοινή μας συνδικαλιστική δράση έχει στην πράξη εξασφαλίσει το δικό μας σωματείο, με τη μέχρι τώρα διαδρομή του,  ξεκινώντας το 1984 από επιχειρησιακό και μετασχηματιζόμενο το 2006 σε ομιλικό. Και συνεχίζει να τις διατηρεί, παρά την αλλαγή χεριών των μετοχών της TELECOM στο τέλος του 2014.
Η θολή αντιμετώπιση και οι αντιφάσεις της ΑΕΕ οφείλονται στο ότι η ΑΕΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στους αγώνες των συναδέλφων και μέσα από αυτή την ηττοπάθεια αποδέχεται  τη  λογική ότι στο σήμερα δεν γίνεται να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί που φέρνουν οι  εργοδότες στους εργαζόμενους. Επομένως η μόνη προοπτική που απομένει είναι,  σε ένα συμβολικό επίπεδο, στην ενίσχυση των κλαδικών που ελέγχει το ΠΑΜΕ ώστε μελλοντικά να διαμορφωθούν καλύτεροι συσχετισμοί. Ούτε οι αιτιάσεις για μη νομιμοποίηση του σωματείου μας στέκουν. Το σημερινό νόμιμο κι εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο καταστατικό μας είχε προβλέψει -από το 2006 που αναθεωρήθηκε- ότι στο σωματείο μας μπορούν να είναι μέλη όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εταιρείες που προέρχονται από τη μητρική  ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ανεξάρτητα από την πιθανή μελλοντική αλλαγή ιδιοκτησίας του μετοχικού κεφαλαίου των επιμέρους εταιρειών. Η αμφισβήτηση από τις διοικήσεις της νομιμότητάς μας –το έκανε μια φορά η διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ/ΙΝΜΑΙΝΤ το 2013 αλλά δεν δικαιώθηκε στα δικαστήρια- αποδεικνύει ότι ενωμένοι σε κοινό σωματείο είμαστε πιο δυνατοί απέναντι στις επιθέσεις της εργοδοσίας.
Οι εργοδότες και οι διοικήσεις των εταιρειών θα ισχυροποιηθούν από τη διαίρεσή μας, όχι η δική μας συνδικαλιστική αποτελεσματικότητα και δράση. Δεν πρέπει να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας. Δε θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν διαχωριστούμε.
H διαίρεση είναι πάντα αποδυνάμωση. Θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε σωματείο, θα διαιρεθεί το κομμάτι των συναδέλφων που τραβάει όλο το σωματείο μέσα από την πιο  ενεργή συμμετοχή του στα κοινά (Γενικές Συνελεύσεις, Απεργίες, συμμετοχή στις παρατάξεις και στις εκλογές),θα οδηγηθούμε σε δύο πιο αδύναμα Δ.Σ. με συρρικνωμένη αντιπροσώπευση μελών και με ασθενέστερο στελεχικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις θα εκμεταλλευτούν τη δική μας διαίρεση για να αυξήσουν την τρομοκρατία τους, τον έλεγχο και την ισχύ τους απέναντι στους συναδέλφους.
Η εμπειρία των αγώνων μας δείχνει ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Το σωματείο είναι κυρίως όργανο άμυνας και διεκδικήσεων  των εργαζομένων από την εργοδοσία και το ιδρυτικό μας καταστατικό  δίνει όλη την ευελιξία να οργανώσουμε αποτελεσματικά την πάλη μας:
          Μπορούμε να αμυνθούμε  καλύτερα μέσα από το ενιαίο σωματείο με το κεντρικό Δ.Σ. να οργανώνει τους συναδέλφους στην καθεμία επιχείρηση που ανοίγει ένα μέτωπο η εργοδοσία. Θυμίζουμε τον αγώνα στη DΕFENSE για το τετραήμερο: χωρίς το κεντρικό Δ.Σ. - που εξέφραζε την πίεση του συνόλου των συναδέλφων και ήταν πιο ανεξάρτητο από τις επιμέρους εταιρικές διοικήσεις - θα ήταν πιο δύσκολο να δώσουμε και να κλιμακώσουμε την πολυήμερη απεργιακή μάχη και να φτάσουμε να πάρουμε ανταλλάγματα και κυρίως να βάλουμε φρένα για την επόμενη περίοδο (μάχη που λειτούργησε σαν ασπίδα για τα δικαιώματα των συναδέλφων όλων των εταιρειών και που πάτησε στις κοινές μας 48ωρες το 2011). Το ίδιο δείχνουν  και οι απεργίες στην πρώην ΙΝΜΑΙΝΤ το 2017 (και πιο πριν το 2013), όπου χωρίς το κεντρικό Δ.Σ. θα ήταν αδύνατο να δοθεί με επιτυχία η μάχη ενός αριθμητικά μικρού μέρους των συναδέλφων - παρά την αγωνιστική δυναμική που είχαν.  
         Αλλά μπορούμε και ισχυρότερα να διεκδικήσουμε τα κοινά μας αιτήματα με όργανο το ενιαίο σωματείο μας, παλεύοντας να ξεπεράσουμε λογικές απομόνωσης και τελικά «αναγκαίων» θυσιών για να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της δικής μας εταιρείας : στη βάση των αναγκών μας  κι όχι στη  βάση της κερδοφορίας και του σεβασμού των προνομίων των εργοδοτών. Στηριγμένοι στους αγωνιστικούς μας δεσμούς, στη μαζικότητά μας, στη συνάφεια των επιχειρήσεων που εργαζόμαστε,  στην μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που φέρνει η  ενότητά μας και την όσο γίνεται πιο πλατιά  κοινή μας δράση απέναντι στην εργοδοσία των  δυο ομίλων, προωθώντας τα κοινά μας αιτήματα για πλήρη επιστροφή των μισθών, για  επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις.
Με το ενιαίο σωματείο δίνουμε πιο μαζικά και αποτελεσματικά και τις γενικές μάχες ενάντια στη μνημονιακή λιτότητα που φέρνουν κυβερνήσεις και αφεντικά, ενώ κρατάμε πιο ισχυρό  το μέτωπο ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό, αντιδραστικές ιδεολογίες που θέλουν να κατακερματίσουν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα και να σαρώσουν κάθε δημοκρατικό και εργατικό δικαίωμα.

Πώς θα αποφασίσουμε για το πώς θα πάμε παρακάτω.         

Εφόσον  μπαίνει από την πλειοψηφία του Δ.Σ. ζήτημα διαίρεσης του σώματος, θα πρέπει όλο  το σώμα να σταθμίσει και να αποφασίσει αν μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε ή θα ζημίωνε τα συμφέροντα των μελών του. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΤΕLECOM γιατί έχει συνέπειες σε όλους τους συναδέλφους, γιατί μας αποδυναμώνει όλους.
Προτείναμε στις άλλες παρατάξεις να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων όλων των εταιρειών που εκπροσωπούμε και να εκφραστεί δημοκρατικά η βούληση του συνόλου του σώματος, όχι μόνο των μελών μας στην TELECOM. Οι άλλες τρεις παρατάξεις δεν το δέχτηκαν,  στη λογική ότι το ζήτημα αφορά μόνο αυτούς που ενδέχεται να φύγουν.
Τους καλούμε να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πάμε όλοι μαζί σε Ενιαία Γενική Συνέλευση. Ενιαία το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν είναι προς όφελός του να διαιρεθεί ή όχι και αυτή η έκφραση βούλησης θα πρέπει να γίνει οδηγός για όλες τις παρατάξεις.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ INTRACOM πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί μέσα από το ενιαίο σωματείο. Καλούμε τους συναδέλφους, σε όποιες συγκεντρώσεις και Γ.Σ. ακολουθήσουν,  να περιφρουρήσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, εκφράζοντας τη βούλησή τους για τη συνέχιση της κοινής μας συνδικαλιστικής οργάνωσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου