Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Καλεσμα ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24.9 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΦΥΣΣΑ 18.9 ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ 20.9


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM TELECOM         

18/9/2019

Πανεργατική – πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη

18.9 Συλλαλλητήριο στην 6η επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

20.9 Διαδήλωση - Παγκόσμια Ημερα Δράσης για τη Σωτηρία του Πλανήτη

 

1.     Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη συνέχεια το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η ΑΔΕΔΥ  έχουν ήδη κηρύξει 24ωρη απεργία την επόμενη Τρίτη 24/9 για να σταματήσει το νομοσχέδιο της Ν.Δ. που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ), και χτυπάει τον συνδικαλισμό.  Ακολουθούν καθημερινά πλήθος Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών (η ΓΣΕΕ έχει προσωρινή διοίκηση και δεν κηρύσσει απεργίες).

      

Είναι η πρώτη Πανεργατική απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και την αντεργατική της ατζέντα, η οποία έρχεται να γκρεμίσει οτιδήποτε διέσωσε, τελικά,  ο εργαζόμενος μέσα στα μνημόνια.

 

Μετά την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της προστασίας των εργολαβικών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΔΕΗ, που βαφτίζονται επενδύσεις,  έρχεται  το “αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, όπου  μαζί με τα  αντι-περιβαλλοντικά δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί, εκ νέου, το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, υπέρ του ΣΕΒ και της εργοδοσίας και το χτύπημα του συνδικαλισμού και όπου προβλέπονται :

·        Η επικράτηση τοπικών και επιχειρησιακών Συμβάσεων εργασίας έναντι Κλαδικών (ακύρωση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης κατά τη συρροή ΣΣΕ)

·        Η εξαίρεση επιχειρήσεων, που έχουν «οικονομικές δυσκολίες», από την εφαρμογή κλαδικών Συμβάσεων (ακύρωση της αρχής της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ)

·        Η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, τον ΟΜΕΔ  (ακύρωση της διαδικασίας της Διαιτησίας).   Η στόχευση είναι ξεκάθαρη από την κυβέρνηση: όταν οι φορείς των εργοδοτών απλά δεν δέχονται να υπογράψουν κλαδική σύμβαση, να κλείνει εκεί το θέμα.

·        Το πολυνομοσχέδιο επίσης ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους, ενώ είναι τουλάχιστον θολό το ποιος θα έχει τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μητρώων που προωθούν. Μέσα από τις προωθούμενη ηλεκτρονική ψηφοφορία προωθείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαδικασίας για την απόφαση για απεργία μέσα από την Γενική Συνέλευση. Επιχειρούν να τοποθετήσουν το κέντρο βάρους της απεργιακής απόφασης στη βάση της εξατομικευμένης ψηφοφορίας, σε ένα περιβάλλον αδιεξόδων που θα έχει ήδη (πριν την κάλπη ή πλέον το τερματικό) δημιουργήσει η εργοδοσία  στον  εργασιακό χώρο.

Γνήσια συλλογική βούληση των εργαζομένων έχουμε μόνο όταν προηγείται της κάλπης (παραδοσιακής ή ηλεκτρονικής) η μαζική  διαδικασία της Γ.Σ. (με ισχυρή μεν απαρτία, αλλά όχι και την πρακτικά ανέφικτη του 50%+1 που επιβλήθηκε πέρσι),  που διασφαλίζει την ουσιαστική ζύμωση και τη ζωντανή επαφή των συναδέλφων, την  εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και την ενωτική τους δύναμη, όπου ο καθένας εργαζόμενος γίνεται μέρος του συνόλου των συναδέλφων στο σωματείο, προχωρώντας προς την τελική του απόφαση. Εξ άλλου, χωρίς κλαδικές συμβάσεις δεν υπάρχει μηχανισμός για να προστατευθούν και αυξηθούν οι σημερινοί μισθοί, οι εργοδότες δεσμεύονται μόνο από τον ελάχιστο μισθό των 650 ευρώ μικτά. Χωρίς κλαδικές συμβάσεις δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τη νέα γενιά.

 

Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ! Όχι στην υπονόμευση της  συλλογικής λειτουργίας των συνδικάτων!

 

Να μην ανεχθούμε τα νέα μέτρα σε βάρος μας και να κόψουμε το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να σαρώσει τα δικαιώματά μας!

 

24/9 Πανεργατική απεργία, 11πμ όλοι στην Κλαυθμώνος.

2.     Οι εργαζόμενοι παλεύουμε για όλα τα δικαιώματά μας, ταυτόχρονα, έχοντας κατά νου ότι η  μεγαλύτερη απειλή για το εργατικό κίνημα , τις ελευθερίες και τις ζωές των εργαζομένων είναι η φασιστική απειλή. Δεν ξεχνάμε ότι ο φασισμός ιστορικά επωάζεται για να μεγαλώσει  στο θερμοκήπιο του ρατσισμού και του εθνικισμού των αστικών κυβερνήσεων. Τέτοιες πολιτικές επιλογές, όπως η σημερινή  ρατσιστική πολιτική της Ε.Ε. και των ΗΠΑ που βαφτίζει πρόσφυγες και μετανάστες σαν «απειλή»,  υιοθετούνται  από τα πάνω ιδιαίτερα σε περιόδους που το σύστημα είναι σε οικονομική κρίση, προκειμένου  να αποπροσανατολιστούν και  να χειραγωγηθούν οι λαοί.

Καλούμε με αφορμή τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χέρι δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, στη διαδήλωση στο Κερατσίνι, οδός Παύλου Φύσσα, τη Τετάρτη 18/9/2019, ώρα 6.00 μ.μ. Η ναζιστική οργάνωση τελεί υπό διάλυση μετά την απομόνωση που την οδήγησε το αντιφασιστικό κίνημα, το βάρος της δίκης για τα εγκλήματά της και η ψήφος του ελληνικού λαού που την πέταξε από τη Βουλή κι ένα-ένα τα γραφεία της να κλείνουν.  Να οδηγήσουμε όχι μόνο τους φυσικούς αυτουργούς αλλά αυτούς που τους διεύθυναν, την ηγεσία τους, στη φυλακή, να στείλουμε πολιτικά τους ακροδεξιούς νεοναζί στα αζήτητα της ιστορίας.

3.     Ιδιαίτερα κρίσιμο μέτωπο στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού είναι και το μέτωπο  των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων  στον κόσμο και στη χώρα μας , αφορά πλέον όχι μόνο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων  αλλά την επιβίωση της ίδιας της ανθρωπότητας. Η κοντόθωρη λογική του γρήγορου και άμεσου κέρδους, η αλόγιστη κατασπατάληση των φυσικών πόρων και η καταστροφή του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή προέρχονται από την τύφλα της αγοράς που γίνεται χαώδης από τη δράση των πολυεθνικών αλλά και των αντίπαλων κρατών που τρέχουν να υποστηρίξουν το καθένα τις δικές του μεγάλες εταιρείες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα διεθνικό, δημοκρατικό σχέδιο για την οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από το έλεγχο των εργατών. Οι δραματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί (πρωτοφανείς πυρκαγιές σε Αμαζόνιο, Σιβηρία Αλάσκα, λειώσιμο των πάγων σε Αρκτική και Ανταρκτική) θα χρειαστούν την αποφασιστική κινητοποίηση  του διεθνούς εργατικού κινήματος και των λαών για να αντιμετωπιστούν.

Με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τη Σωτηρία του Πλανήτη, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη διαδήλωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 6μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου