Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. 26.9 12μμ Εστιατόριο Α5

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM TELECOM          26/9/2019

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ  ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ  Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΣΗΜΕΡΑ 26.9 ΣΤΙΣ 12.00 -14.00  ΣΤΟ Α5  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
          Η εγγραφή μελών στο νέο σωματείο της IntracomTelecom είναι  πολύ επιτυχημένη καθώς έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 860 μέλη (έναντι 830 στο ενιαίο σωματείο από Telecom). Το επόμενο βήμα που χρειάζεται να κατοχυρώσουμε είναι η μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ. του σωματείου μας  για να παίρνουμε άμεσα και συλλογικά ισχυρές αποφάσεις.
          Σε ένα σύντομο απολογισμό της προηγούμενης θητείας του ενιαίου σωματείου, σαν ΓΕΝΟΒΑ επιμείναμε να πιέζουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση για να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση με πλήρη αποκατάσταση των μειωμένων μισθών και με επαναφορά των  ελάχιστων μισθών για νέους και παλιούς συναδέλφους με βάση τις «καταργημένες» συλλογικές συμβάσεις.  Ενημερώσαμε και οργανώσαμε ταυτόχρονα τη συμμετοχή μας σε όλες τις γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις για τα εργατικά δικαιώματα, ενωτικά και μαχητικά, ενώ κρατήσαμε ταυτόχρονα ψηλά και το μέτωπο ενάντια στη ρατσιστική και τη φασιστική απειλή. Συμμετείχαμε ενεργά στη δράση και στη διοίκηση των 2βάθμιων ΠΟΕΜ και ΕΚΑ, στηρίζοντας τα δικαιώματα και πρωτοστατώντας στους αγώνες των εργαζόμενων. Υπερασπίσαμε τη δημοκρατική λειτουργία του σωματείου, απορρίπτοντας τις δικαστικές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, προτάσσοντας τις ευθύνες  της εργοδοσίας. Στηρίξαμε αποφασιστικά τον Κ. Βοργιά, μέλος του Δ.Σ. από τη ΓΕΝΟΒΑ,  ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη που δέχτηκε από την εταιρεία του, την ΙΝΜΑΙΝΤ/ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επειδή πρωτοστάτησε στους αγώνες στο  χώρο του  (το δικαστήριο δεν έχει βγάλει  ακόμη απόφαση για επιστροφή ή όχι στον όμιλο Ιntracom όπου εργαζόταν).
          Ασκήσαμε κριτική στη φιλοεργοδοτική πολιτική της ΑΚΕ, που αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στις επιθέσεις της εργοδοσίας αλλά και στην καταγγελτική τακτική της ΑΕΕ που δεν προσπαθεί να ενώσει στη δράση την πλειοψηφία των συναδέλφων γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στην ενωτική δύναμη του κόσμου, η οπαία μπορεί να σύρει μέσα από Γ.Σ.  και τις πιο συμβιβαστικές πλειοψηφίες στη διοίκηση των σωματείων.
          Για το ζήτημα του σπασίματος του σωματείου κρατήσαμε με συνέπεια τη θέση μας  υπέρ της διατήρησης του ενιαίου σωματείου  στη βάση της ενίσχυσης της συλλογικότητάς μας που είχε χτιστεί με αγώνες και είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό ταξικό συσχετισμό δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας, τόσο στην Telecom όσο και στις εταιρείες της Holdings - σε αντίθεση με ΑΚΕ και ΑΕΕ που από κοινού τοποθετήθηκαν υπέρ της διάσπασής του. Η θέση μας μειοψήφησε στη Γ.Σ., οπότε, όπως είχαμε δεσμευθεί, οργανώσαμε από κοινού με τις υπόλοιπες παρατάξεις την υλοποίηση της απόφασης της Γ.Σ.
          Στη σημερινή εκλογοαπαολογιστική Γ.Σ. του νέου σωματείου θα πρέπει εκτός από την εφορευτική επιτροπή να αποφασίσουμε εγγραφή σε Εργατικό Κέντρο (ΕΚΑ) και Ομοσπονδία. Η θέση μας για την επιλογή Ομοσπονδίας (ΠΟΕΜ ή ΟΜΕ-ΟΤΕ),  όπου έχει εκφραστεί διαφωνία στο  προσωρινό Δ.Σ. για την τακτική μας, όχι για την τελική μας επιδίωξη (στο βάθος εκτιμάμε ότι βρίσκεται ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των παρατάξεων για τη συνέπειά τους) είναι σαφής και μπορεί εκτιμάμε να αποτελέσει μια κοινή βάση συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. 
          Ως ΓΕΝΟΒΑ στην Ιntracom Telecom είμαστε υπέρ της προσχώρησης στην Oμοσπονδία ΟΜΕ-ΟΤΕ με ένα συντεταγμένο τρόπο, κάτι που δεν είναι εφικτό τώρα λόγω καταστατικού της και της πρακτικής να αρνούνται την εγγραφή σματείων εκτος ΟΤΕ. Αυτό θα γίνει με δέσμευση όλων των παρατάξεων ότι θα κάνουμε νέα Γ.Σ., το Μάη του 2020, για να αποφασίσουμε ή όχι την ένταξή μας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, αφού γίνει το συνέδριό της, όπου θα κριθεί αν θα πάρει σάρκα και οστά η αλλαγή που έχει κάνει εδώ και 20 χρόνια στο καταστατικό της ανοίγοντας τη δυνατότητα διεύρυνσής της, που όμως σέρνεται και ακόμη δεν υλοποιείται. Και τα 5 σωματεία του κλάδου που ξέρουμε ότι έχουν κάνει αιτήσεις ή ενδιαφέρονται για ένταξή τους στην ΟΜΕ–ΟΤΕ δεν έχουν πάρει θετική απάντηση, δεν έχουν ενταχθεί. Βρίσκονται χωρίς την κάλυψη καμιάς Ομοσπονδίας όλο αυτό το διάστημα και το αίτημά τους έχει παραπεμφθεί από το Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο συνέδριό τους, το Μάη του 2020, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία του 75% των συνέδρων για να εγκριθεί.
          Δεν στέκει να μείνουμε για 7 μήνες χωρίς Ομοσπονδία μόνο και μόνο για να περιμένουμε το συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Και δεν έχουμε καμιά εγγύηση ότι στη συνέχεια θα γίνει δεκτό το αίτημα ένταξης. Ούτε αντισταθμίζονται αυτά τα ελλείμματα από το γεγονός ότι αν κάνουμε τώρα αίτημα στην ΟΜΕ-ΟΤΕ δε θα γίνουμε δεκτοί αλλά θα συμμετέχουμε σε μια προπαρασκευαστική επιτροπή (που δυστυχώς είναι σε πολύμηνη αδράνεια) ενώ θα έχουμε 2 αντιπροσώπους μας στο συνέδριο της ΟΜΕ–ΟΤΕ, με μόνο τελικά δικαίωμα να παρακολουθήσουν το συνέδριο υποστηρίζοντας το αίτημα εγγραφής χωρίς  δικαίωμα ψήφου.
          Μπορούμε να προσχωρήσουμε στην ΠΟΕΜ με απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. που είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία εργαζομένων στις βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα και δεν τίθεται θέμα να μη μας δεχτούν εφόσον εκεί ανήκαμε μέχρι τώρα (ως βιομηχανία Τηλ/νιών με διεύθυνση παραγωγής) μέσα από το προηγούμενο συνδικαλιστικό μας σχήμα/σωματείο και έχουμε δεσμούς και απ’ όπου μπορούμε να έχουμε συνδικαλιστική κάλυψη αν χρειαστεί.  Και να  προχωρήσει το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί σε ένα γύρο επαφών με την ΟΜΕ-ΟΤΕ (μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά επαφή του προσωρινού Δ.Σ. ή του ενιαίου προηγούμενου Δ.Σ. με το Δ.Σ. της ΟΜΕ –ΟΤΕ), να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να εκφράσουμε στις επαφές μας τη βούλησή μας και τις θέσεις μας και το Μάη να πάμε σε νέα Γ.Σ. να πάρουμε απόφαση έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα να αξιολογήσουμε.
          Και εφόσον έχει τουλάχιστον ενταχθεί έστω και ένα αξιόλογο σωματείο εκτός ΟΤΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, δηλ. έχει στην πράξη μετατραπεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών, πολύ περισσότερο αν έχει τροποποιηθεί το καταστατικό και η ονομασία της ώστε να γίνει ουσιαστικά και τυπικά κλαδική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, όπως διακηρύσσεται – και είναι βέβαια μια αναγκαιότητα, τοτε να επανεξετάσουμε και να αποφασίσουμε με Γ.Σ. και τη δική μας ένταξη στην ΟΜΕ–ΟΤΕ ή όπως θα ονομάζεται και τη διαγραφή μας από την ΠΟΕΜ, εφόσον είμαστε κατεξοχήν εταιρεία προμηθευτής τηλ/νιών. Ώστε να  οργανωθούμε καλύτερα σε επίπεδο κλάδου και να συμβάλουμε αλλά και να ωφεληθούμε από την ενιαία πάλη μας για τα δικαιώματά μας, με κύρια διεκδίκηση από τους εργοδότες την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς κλαδικής σύμβασης για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες του κλάδου των τηλ/νιών, διεκδίκηση που είναι ζητούμενο και για τα μεγαλύτερα σωματεία του κλάδου, όπως αυτά που είναι ήδη στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.
          Η πάλη μας στην επιχείρηση και στον κλάδο προφανώς συνδέεται και με την απεργία στις 24/9 και την κλιμάκωση που ακολουθεί στις 2/10 για να αποκρούσουμε το  κυβερνητικό Ν/Σ που υπονομεύει τις αρχές των ΣΣΕ, δηλ. του να αναγκάζονται οι εργοδοτικοί φορείς να υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις με τη βοήθεια του ΟΜΕΔ και αυτές να γίνονται υποχρεωτικές σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και να ισχύει, όταν υπάρχει συρροή συμβάσεων, η ευνοϊκότερη  σύμβαση για τον εργαζόμενο. Επίσης να μην περάσει η απόπειρα για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των σωματείων με την εγγραφή τους σε κυβερνητικό ηλεκτρονικό μητρώο και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάτω από Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδίδονται (με οδηγίες του ΣΕΒ)...

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤ.Α5, 12μεσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου