Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Σύσκεψη στο Δ.Σ. στις 10 Ιουνίου.

Στις 10 Ιουνίου συγκλήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. του Σωματείου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κύρια για να προετοιμάσει τα αιτήματα που θα μπουν στη Γ.Σ. για να εγκριθούν εκεί και να προωθηθεί η περαιτέρω αποφασιστική διεκδίκησή τους από τη διοίκηση, που πιθανότατα να απαιτήσει κινητοποιήσεις, συνυπολογίζοντας και την αντίδραση της διοίκησης και τυχόν άλλα δεδομένα που θα προκύψουν στην πορεία.

Κατ' αρχήν αποφασίστηκε σα μέρα σύγκλησης Γ.Σ. η Πέμπτη, 25/6 και θα βγεί σχετική ανακοίνωση. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη για να υπάρχει απαρτία αλλά και να στηριχθούν ουσιαστικά τα αιτήματα κι η διεκδίκησή τους.

Επίσης κανονίστηκε επίσκεψη του Δ.Σ. για ενημέρωση των συναδέλφων, νέες εγραφές κλπ. στη HOL την Πέμπτη 11/6, ενώ αποφασίστηκε να γίνει επίσκεψη στο παράρτημα Πάτρας στις 18 και στη Θεσαλλονίκη στις 19/6. Η μετάβαση αποφασίστηκε να γίνει ομαδικά με ενοικιαζόμενο van/minibus για μείωση του κόστους. Ενημερώσεις θα γίνουν στα κτίρια στην Παιανία 22-24/6.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι μισθολογικές προτάσεις - αυξήσεις των παρατάξεων, ως εξής:
Για την ΑΚΕ, η πρόταση είναι 6% αύξηση από 1/1/2009 με ελάχιστη τα 60ευρω και μέγιστο τα 150.
Για την ΑΕΕ, πρότεινε το πλαίσιο του σχέδιου κλαδικής σύμβασης που έχει ετοιμάσει το ΣΕΤΗΠ (με βασική αφετηρία - ελάχιστο) τα 1400ευρώ και διαπραγμάτευση για τις τελικές αυξήσεις.
Η ΓΕΝΟΒΑ χαρακτήρισε αφενός τελείως ανεπαρκή την πρόταση της ΑΚΕ, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα και τις απώλειες τα 2 τελευταία χρόνια και γενικό και μαξιμαλιστικό το πλαίσιο ΣΕΤΗΠ χωρίς δυναμική να κινητοποιήσει τον κόσμο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης έγινε η παρατήρηση πως δεν έχει υπάρξει προηγούμενα συνενόηση ενδιαφερόμενων σωματείων σχετικά με διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης, κάτι που απαιτεί σωστό προγραμματισμό και χρόνο ενώ τα αιτήματα πρέπει να είναι άμεσα για να αντιμετωπισθεί η απώλεια εισοδήματος, ειδικά σε χαμηλόμισθους. Η εργοδοτική πλευρά συνήθως βάζει αυξήσεις με δικά της κριτήρια και σε ψηλότερα κλιμάκια.
Η πρόταση λοιπόν της ΓΕΝΟΒΑ που βγαίνει από συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και τα πραγματικά δεδομένα που συσσωρεύει η κρίση κι αποφασίστηκε σε συνάντηση της παράταξης στις 9/6, είναι γενική αύξηση 170 ευρώ για όλους (ακαθάριστα). Είναι ανοιχτή όμως για μια κοινή υποστηριζόμενη πρόταση από το Δ.Σ., π.χ. θα μπορούσε να είναι το ελάχιστο 150.
Η ΕΚΕΙ (Χ.Βουλδής) δέχτηκε σαν αρχή τα 150 στη βάση της πρότασης ΓΕΝΟΒΑ αλλά θα επανέλθει πιθανόν με μια συμβιβαστική πρόταση.

Στη συνέχεια η ΑΚΕ συσκέφθηκε χωριστά και κατέβασε μια πρόταση που θεώρησε συμβιβαστική, δηλ. αύξηση 10% μέχρι το ανώτατο ποσό των 120 ευρώ, με τη λογική να μην είναι η πρόταση μακριά από τις περιορισμένες δυνατότητες στον όμιλο αυτή η στιγμή, αλλά και να μην ζητείται η ίδια γενική απόλυτη αύξηση που η διοίκηση έχει απορρίψει στο παρελθόν.

Η ΓΕΝΟΒΑ ξανασυσκέφθηκε και απέρριψε τη νέα πρόταση της ΑΚΕ, θεωρώντας ότι οι πραγματικές ανάγκες πρέπει να οδηγούν το αίτημα της αύξησης και κυρίως για τους χαμηλόμισθους και να μην μπαίνουμε στην εργοδοτική λογική, οπότε μια και δε βγήκε ενιαία υποστηριζόμενη πρόταση, θα επιμείνει στην αρχική για 170ευρώ να μπεί στη Γ.Σ.
Το ίδιο κι η ΑΚΕ, γύρισε στην αρχική πρόταση για 6% (min.60, max. 150ευρώ), η δε ΑΕΕ επέμεινε στο πλαίσιο του σχέδιου κλαδικής του ΣΕΤΗΠ.
Έτσι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 τουλάχιστον προτάσεις να μπουν στη ΓΣ στις 25/6, η ΓΕΝΟΒΑ όμως παραμένει ανοιχτή για κάποια συμβιβαστική πρόταση όπως ήδη πρότεινε.

Εκτός απ' το μισθολογικό, συμφωνήθηκε να στηριχθούν πάλι τα αιτήματα για αμοιβή στις υπερωρίες, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, αύξηση στο επίδομα παιδικού σταθμού όπου οι τιμές εχουν εκτιναχθεί.

Θα υπάρξει για τα παραπάνω αιτήματα κι αναλυτικότερη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ πριν τη ΓΣ στις 25/6.

Ακόμη συζητήθηκε κι αποφασίστηκε να προχωρήσει η έκδοση καρτών μελών του σωματείου και να ζητήσουμε και διαπραγματευθούμε ειδικές εκπτώσεις με καταστήματα και παρεχόμενες υπηρεσίες για τα μέλη. Συζητήθηκαν κάποια ειδικά θέματα για τους εργαζόμενους στην ΙΝΜΑΙΝΤ και θα εξασφαλισθούν σαν τους άλλους εργαζόμενους (κατασκηνώσεις παιδιών, κράτηση εισφοράς σωματείου από το μισθό). Τέλος προχωράει η συγκρότηση web site και forum του σωματείου (το κοιτάζει ο Ν. Τσονιώτης).

Με συναδελφικούς και συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου