Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ -ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ/ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

(σχόλιο από το Γιάννη Θεοχάρη)

Γεια χαρά,
Αύριο, Παρασκευή 17/1, θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου με το διευθύνοντα της Telecom και πιθανόν και με το διευθύνοντα της Defense , για τις συμβάσεις το ’14 και γενικότερα  για την πολιτική που  σχεδιάζει η διοίκηση να ακολουθήσει τη νέα χρονιά.
Θα ακολουθήσουν γρήγορα και συναντήσεις με τις άλλες εταιρείες, αλλά δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία αυτή τη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει άμεσα κύκλος ενημέρωσης που θα καταλήξει μέσα στο Γενάρη σε Γενική Συνέλευση για αν αποφασίσουμε σαν σωματείο τη δική μας στάση

  Και ένα σχόλιο για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που είναι και το πλαίσιο που επηρεάζει και τη δική μας στάση απέναντι στον εργοδότη .
  
  Το εισαγγελικό πόρισμα για το Τ.Τ. (που είναι προφανώς μόνο η κορφή του παγόβουνου των σκανδάλων του τραπεζικού συστήματος), οι μίζες με τα   εξοπλιστικά, οι  συμπεριφορές συγκεκριμένων πρώην υπουργών , αναδεικνύουν τον  τρόπο που οι υπουργοί  των Ν.Δ. ,ΠΑΣΟΚ διαχειρίζονταν τις κυρίαρχες οικονομικές επιλογές των καπιταλιστών και ξεσηκώνουν την λαϊκή κατακραυγή. Αποτέλεσμα η δικομματική κυβέρνηση να οδηγείται σε  μεγαλύτερη κρίση , έχοντας ήδη  αποτύχει στον κεντρικό της στόχο, να  ανακόψει ,εν μέσω μνημονίων, την εργατική αντίσταση και την αριστερή στροφή του κόσμου.

 Ταυτόχρονα  απαξιώνεται συνολικά  το  σύστημα του τυφλού ανταγωνισμού, με κριτήριο την μεγιστοποίηση του ατομικού κέρδους , δηλ. το οικονομικό σύστημα  που προφανώς υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση  και έχει οδηγήσει την ανεργία σε ποσοστό πάνω από 30% και τη μείωση των εργατικών εισοδημάτων όσων συνεχίζουν να εργάζονται στο 40%.   

  1,5 εκ. άνθρωποι δεν εργάζονται στην Ελλάδα, πλάι σε ένα μεγάλο παραγωγικό δυναμικό που δεν αξιοποιείται , υπολειτουργεί ή κλείνει γιατί η προτεραιότητα είναι να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα χωρίς να  ζημιωθούν για τις αστοχίες τους οι τραπεζίτες  και οι  μεγαλο-ομολογιούχοι, να συνεχίζουν να φοροαποφεύγουν οι πλούσιοι, αλλά  και να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη μείωση των μισθών, που μειώνει άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση και σε συνδυασμό με τις περικοπές στο δημόσιο συντρίβουν την εσωτερική ζήτηση.    Η ενίσχυση της κερδοφορίας θα αποτελέσει υποτίθεται κίνητρο για τους επιχειρηματίες , προκειμένου να στρέψουν τα μικτά κέρδη τους από την κερδοσκοπία , στις παραγωγικές επενδύσεις στο μέλλον.
Το τίμημα της γενικευμένης λιτότητας ήταν , από την αρχή, η μείωση βραχυπρόθεσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αποδείχτηκε  ότι η ύφεση είναι τελικά υπερδιπλάσια από ότι υπολόγιζαν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι ,έχουμε περάσει τα 6  χρόνια ύφεσης και  όλοι αυτοί που επιμένουν στη συνέχιση της λιτότητας  δεν έχουν ιδέα αν μιλάνε για άλλα 6 χρόνια , για άλλα 16 χρόνια ή για παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει στο μέλλον σταθεροποίηση της  ύφεσης και όχι ανάπτυξη.
 Στην πραγματικότητα πίσω από τις φιλολογίες της ελπίδας και της αναβίωσης του 'success story', το εξάμηνο που έρχεται κουβαλάει σκληρές κυβερνητικές επιθέσεις χωρίς καμιά προοπτική διεξόδου από την κρίση.  

  Αυτό είναι το υπόβαθρο που φέρνει την κυβέρνηση  αντιμέτωπη με ένα εξάμηνο με ανταρσίες και απεργίες με σύνθημα : Δουλειές για όλους, επαναφορά των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, λεφτά για την υγεία και την παιδεία, φορολογήστε τους πλούσιους, διαγραφή τους χρέους, αλλά και με συλλαλητήρια ενάντια στην Ευρώπη φρούριο  και τους φασίστες και στο βάθος αυτού του μακρύ τούνελ για την προεδρία, είναι η προοπτική των εκλογών που με όλα όσα φαίνονται μέχρι τώρα – είναι δύσκολο να τις κερδίσει.


Στο εργατικό μέτωπο συνεχίζεται η κόντρα

  στην υγεία:  Το 25ευρο της κυβέρνησης Σαμαρά και του ακροδεξιού υπουργού του δεν πέρασε και  στην τελευταία  συνέλευση του ΕΟΠΥΥ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι συνεχίζουν την απεργία τους γιατί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο του Γεωργιάδη για τη δημιουργία «Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας» είναι μια απάτη. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (πάνω από 8 χιλιάδες) θα μπουν σε διαθεσιμότητα για όσο χρειαστεί, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα χάσουν τα ΙΚΑ της περιοχής τους, και οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν πιο απάνθρωπες. Ποιοι θα κερδίσουν, οι Φιλιππίδηδες και οι Κοντομηνάδες που με δάνεια και επιδοτήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία ανοίγουν ιδιωτικά κέντρα υγείας και κλινικές. Η απεργία στον ΕΟΠΥΥ μπορεί να  γίνει κέντρο για τη μάχη σε όλη την υγεία, σε όλο το ΕΣΥ 
 
 στην παιδεία : Η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη, είναι πιθανόν να συμφωνήσει και η ΔΟΕ για την ίδια ημερομηνία. Στις ΕΛΜΕ θα γίνουν συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα (22-24) και συνέλευση προέδρων στις 25/1. Οι Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διεκδικούν το άπλωμα της απεργίας σε όλο το δημόσιο. Εάν η ΑΔΕΔΥ πάρει αύριο απόφαση να μετατρέψει την 24ωρη των καθηγητών σε πανδημοσιοϋπαλληλική αυτό θα την κάνει σημαντικό   πολιτικό γεγονός.

 στις συγκοινωνίες: Στις 28 Γενάρη οι εργαζόμενοι στο Μετρό κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Αθηνάς. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιστράτευση του Μετρό, στη μέση μιας απεργιακής κινητοποίησης που είχε ξεσηκώσει όλες τις συγκοινωνίες. Η πρωτοβουλία του Μετρό είναι να καλέσει κοινή σύσκεψη με όλες τις συγκοινωνίες, έτσι ώστε η στάση εργασίας και η συγκέντρωση να γίνει απ’ όλους.

 στην  ΕΡΤ: Στις 11 Φλεβάρη συμπληρώνονται οκτώ μήνες από την κατάληψη της ΕΡΤ, και οι εργαζόμενοι οργανώνουν συναυλία στο κλειστό γήπεδο στο Περιστέρι. Η αφίσα της συναυλίας της ΕΡΤ θα θυμίζει σε όλους ότι αυτή η μάχη συνεχίζεται και δεν θα τελειώσει πριν ο τελευταίος εργαζόμενος βρεθεί μέσα στο γραφείο του, που άφησε μέσα από την τρομοκρατική επιδρομή των ΜΑΤ.

στον ιδιωτικό τομέα η μάχη συνεχίζεται ενάντια  στις απολύσεις σε διάφορους ομίλους και επιχειρήσεις, αρκετές φορές παίρνοντας ένα δυναμικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της COCA COLA στη Θεσσαλονίκη έχουν περάσει τις 107 μέρες απεργίας για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και να επαναπροσληφθεί το σύνολο του προσωπικού .
 Αλλά και το μέτωπο των μισθών και των κλαδικών συμβάσεων είναι συνεχώς ανοικτό  κατά τόπους, στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, αλλά και σε συνολικό πολιτικό επίπεδο (αυτή τη στιγμή, με την πλάτη των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι εργοδότες  έχουν επιβάλει  μειώσεις μισθών, κάτω από τις συλλογικές που έληξαν, στο 64% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως με ατομικές συμβάσεις ,αλλά και  με επιχειρησιακές. Είναι  ζήτημα  συσχετισμού δύναμης σε κάθε χώρο ,αλλά και συνολικά,  το τι θα  γίνει στη συνέχεια).


Στο αντιφασιστικό μέτωπο υπάρχουν σαφή αποτελέσματα :
 Η φυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι λόγος πανηγυρισμού για το αντιφασιστικό κίνημα. Ηλιόπουλος, Γερμενής, και Μπούκουρας, και οι τρεις εκπαιδευτές των ταγμάτων εφόδου, πάνε να βρούνε τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του στον Κορυδαλλό. Το πόσο γρήγορα θα τους ακολουθήσουν και τα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ανοιχτό.

Τίποτα δεν εξαρτάται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τα πάντα εξαρτώνται από τη δράση και τις μάχες του αντιφασιστικού κινήματος.
Η μισή  κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. είναι προφυλακιστέοι για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση ,αλλά ακόμη  δεν απαντιέται το ερώτημα , μετά από τον καταιγισμό των καταγγελιών και των στοιχείων , ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί οι μισοί να είναι στη φυλακή και οι άλλοι μισοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι; Μήπως για να οργανώνουν επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων μαζί με τους 50 τραμπούκους που μάζεψαν έξω από τα δικαστήρια; Ή για να συνεχίζεται η εγκληματική δράση των μελών της Χ.Α – όπως του χρυσαυγίτη που πριν λίγες μέρες σταμάταγε τα διερχόμενα αυτοκίνητα στο Πήλιο για να μάθει την καταγωγή των οδηγών (!) και στο σπίτι του τελικά βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο και κάθε λογής υλικά της Χ.Α;
  Είναι καθαρό ότι  το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό να αποκαλύπτει τους εγκληματίες της Χ.Α -τα χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος, τους αδίσταχτους δολοφόνους που τώρα προσπαθούν να το παίξουν “θύματα”- για να καταλήξουν δράστες και ηθικοί αυτουργοί στην φυλακή, για να στείλουμε το ναζιστικό εφιάλτη πίσω στους υπονόμους της ιστορίας.

Η πρώτη μάχη του αντιφασιστικού που είναι μπροστά είναι η δίκη και καταδίκη των δολοφόνων του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν.
Η δίκη των δυο δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν γίνεται στις 17 Γενάρη και είναι μια μέρα κρίσιμη στη διαδικασία. Την Παρασκευή 17/1 εξετάζονται σαν μάρτυρες, όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η δολοφονία είχε ρατσιστικά κίνητρα και οι δολοφόνοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Εάν το δικαστήριο αποδεχτεί αυτή την άποψη, τότε θα είναι η πρώτη καταδίκη μ’ αυτή την κατηγορία. Η μόνη δίκη- πρόκριμα για την τύχη και προφυλακισμένων της Χ.Α. και των υπολοίπων κατηγορουμένων είναι αυτή του Λουκμάν. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και οργανώνεται  μεγάλη κινητοποίηση για την Παρασκευή στις 9πμ έξω από τα δικαστήρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αρχίζει επίσης στις 22 Γενάρη και η δίκη για το τάγμα εφόδου της Χ.Α. στη Μεταμόρφωση και τις άγριες επιθέσεις που έκαναν στην περιοχή στις 10/9/2012 σε 2 πακιστανούς και 1 έλληνα, που έτυχε να βρεθεί στο τόπο της εγκληματικής τους δράσης, τραυματίζοντας τον έλληνα και τον ένα Πακιστανό . Η αστυνομία τότε δεν έκανε απολύτως καμία έρευνα , ενώ ο γνωστός Άδωνης , βουλευτής τότε της Ν.Δ.,  ζητούσε από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. να εξετάσει αν ο Πακιστανός που τραυματίστηκε  …ήταν λαθρομετανάστης. Το βράδυ στις 22.9.2012 , που έγινε αντιφασιστική διαδήλωση στη Μεταμόρφωση έγιναν σοβαρές επιθέσεις με μαχαίρι σε 3 Πακιστανούς εργάτες –μετανάστες   http://ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=9225:i1105&Itemid=62

Η επόμενη μάχη είναι να γίνει η 22 Mάρτη  μέρα διεθνούς αντιφασιστικής δράσης . Η ΚΕΕΡΦΑ έχει μπει στον αγώνα για την επιτυχημένη συμμετοχή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά,  από όλο τον κόσμο που θέλει να παλέψει το φασισμό, τα δίκτυα και τις αντιφασιστικές οργανώσεις, σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μια μεγάλη κινητοποίηση με χιλιάδες κόσμου να δουλεύει για τις 22 Μάρτη σημαίνει ότι ένας κόσμος συνεχίζει να παλεύει και για το εκλογικό τσάκισμα της Χ.Α. στις ερχόμενες εκλογές.


Ούτε η   καταστολή οδηγεί σε διέξοδο την  κυβέρνηση. Στις 8 Γενάρη, η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα την  βγάλει καθαρή με μια απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στη λιτότητα, που συνεχίζεται με την ελληνική προεδρεία στην Ε.Ε. και βρέθηκε μπροστά σε συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν το πρωί και τελείωσαν το βράδυ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» συνχίζεται αμείωτη.

  Η  μάχη μέχρι τις εκλογές θα δοθεί κυρίως στο πεζοδρόμιο, στους εργατικούς χώρους ενάντια στην ανεργία και την φτωχοποίηση ,αλλά και στην προοπτική που έχουν τα κόμματα της   αριστεράς να προτείνουν. Αυτή η μάχη  θα καθορίσει  το αποτέλεσμα και των εκλογών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου