Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πρώτη ενημερωση απο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM για τις συναντήσεις με την εργοδοσία στις 17.1.2014



Παιανία 17/1/2014.

Την Παρασκευή 17/1/2014 το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στον όμιλο INTRACOM συναντήθηκε με τη διοίκηση στην INTRACOM TELECOM στις 10:00 και στην INTRACOM DEFENSE στις 13:00, όπου συζητήθηκε η κατάσταση και προοπτικές των εταιρειών αλλά και η μισθολογική πολιτική και τα εργασιακά για το 2014. Όσον αφορά την προοπτικές για το μέλλον, εκφράσθηκε η προσδοκία για καλύτερη πορεία των επιχειρήσεων στο νέο χρόνο. Για τη μισθολογική και εργασιακή πολιτική σε γενικές γραμμές δεν ανακοινώθηκε μια ουσιαστική αλλαγή από ό,τι ίσχυσε το 2013. Από μας σαν ΓΕΝΟΒΑ και άλλα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου προβλήθηκε η διεκδίκηση για αποκατάσταση των αμοιβών και παροχών στα επίπεδα πριν τις μειώσεις, δηλ. το 2010, με δεδομένη και τη μεγάλη επιβάρυνση σε φορολογία, εισφορές, καλπάζουσα ανεργία που πλήττει τις περισσότερες οικογένειες κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα:
Στην συνάντηση με την TELECOM τη διοίκηση εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ahmed (CEO) και Προύντζος (διευθυντής HR).

Ο κ. Ahmed παρουσίασε αρχικά τη συνολική εικόνα της εταιρείας το 2013 όπου αναφέρθηκε σε μια μείωση του τζίρου (περίπου - 12-13%) που αναμένεται να κλείσει στα 160εκ. ευρώ. Τελικά η εταιρεία αναμένεται να κλείσει τη χρήση με οριακές ζημιές στο EBITDA αλλά με σχετική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας τον επόμενο χρόνο.

Για το 2014 οι στόχοι της εταιρείας είναι να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της κοστολογικά και σε ανταγωνιστικές τιμές, σε διεύρυνση (diversification), νέες αγορές, ιδιαίτερα επικέντρωση σε αγορές ΕΕ, CIS (πρώην ΕΣΣΔ, μέσω MTS κλπ.), στα Βαλκάνια όπου αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα επιθετική διείσδυση των κινέζων προμηθευτών (HUAWEIZTE). Επιδιώκεται και σημαντική ανάκαμψη και στην εγχώρια αγορά με προοπτική να φθάσει και το 36-40% του τζίρου (κυρίως HOL-VODAFONE αλλά και Δημόσιο), μικρότερο ποσοστό αλλά ακόμη πιο σημαντική επέκταση σε Μέση Ανατολή-Αφρική, σε ΝΑ Ασία κλπ. Με την Ericsson υπήρξε σημαντικός τζίρος από το SWDC με σταθερά πρωτοποριακή θέση του σαν αξιόπιστου προμηθευτή με καλές προοπτικές. Συνολικά η στόχευση είναι για τζίρο πάνω από 190εκ ευρώ και επάνοδο σε κερδοφορία το ’14.

Για τις εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό δεν προέκυψε κάτι καινούργιο, συζητήσεις γίνονται αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των μετόχων, ενώ ο κ. Ahmed αφ’ ενός αναφέρθηκε ότι δημιουργούνται προβλήματα από την μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων αλλά επέμεινε ότι η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίζει κατά το δυνατόν ανεπηρέαστη τη λειτουργία της.

Μισθολογικά η εταιρεία σκοπεύει να ακολουθήσει την πολιτική του 2013 (με βάση το 15% μείωση πάνω από 1000ευρώ μικτά). Ο κ. Προύντζος εξειδίκευσε ότι για το 98% του προσωπικού οι μισθοί θα είναι οι (μειωμένοι) του ’13, με ελάχιστες περιπτώσεις αλλαγών π.χ. όπου πρόσφατα έληξαν συμβάσεις. Όταν τους ζητήθηκε να πληρώνονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι με τους μισθούς που προβλέπονταν στις (καταργηθείσες μνημονιακά συλλογικές συμβάσεις), αρνήθηκαν κι επέμειναν ότι είναι πάντως σημαντικά πάνω από τους μισθούς της αγοράς. Η διοίκηση διακήρυξε ότι δεν υπάρχει πλάνο για μαζικές απολύσεις – μειώσεις προσωπικού (απομακρύνσεις θα γίνουν μεμονωμένα για λόγους απόδοσης ή κακής διαγωγής).

Δεν προβλέπονται δραματικές μεταβολές σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. αποκλείσθηκε η διακοπή του Μηχανουργείου, όπου π.χ. επιδιώκονται συμβάσεις με Vodafone, γίνονται και προσπάθειες με ZTE για ανάληψη επισκευαστικού έργου και logistics). Θα συνεχίσουν όμως να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού με επανεκπαίδευση κ.ο.κ. για αύξηση της απόδοσης και μείωση του κόστους. Αποκλείσθηκε όταν τους ζητήθηκε σχετικά η μισθολογική ενίσχυση των φυλάκων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, με τη λογική ότι η εναλλακτική του outsourcing θα στοίχιζε πολύ λιγότερα.

Έγινε αναφορά στις προσπάθειες να διατηρηθεί η θέση σαν προμηθευτή της Globul στη Βουλγαρία (και ει δυνατόν να επεκταθεί και στην Telenor που είναι ιδιοκτήτης) αλλά και στη συνέχιση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ με την CONKLIN με το IPTV και στόχευση στους content providers κι όχι μόνο στους service providers και προοπτική να επεκταθεί μεταγενέστερα η δραστηριότητα στην Ευρώπη κι άλλού.


Στην περίπτωση της DEFENSE στη συνάντηση η διοίκηση εκπροσωπήθηκε από τον CEO κ. Τρουλλινό και τον υπεύθυνο HR κ. Κρόκο.

Η γενική εκτίμηση του κ. Τρουλλινού είναι ότι το 2013 υπήρξε μια σταθεροποίηση που θα δώσει τελικά κι ένα μικρό θετικό αποτέλεσμα (0,5-1εκ ευρώ) στα κέρδη προ φόρων που οφείλεται στις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, συχνά σε αντίξοες συνθήκες (όπως π.χ. με την ουσιαστική αχρήστευση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είχαν αναλάβει σημαντική υπεργολαβία στο έργο EMG για Raytheon). Αυτό σε ένα περιβάλλον με μηδενικές αμυντικές παραγγελίες στην Ελλάδα, και η Defense εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών από την Raytheon.

Με δεδομένη την σχετικά καλύτερη πορεία της εταιρείας δόθηκαν και κάποια bonus σε μέρος του προσωπικού, στην αρχή του χρόνου στο 10% με καλύτερη αξιολόγηση, το καλοκαίρι λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης του έργου EMG στην ομάδα των 67 του έργου και στο τέλος του χρόνου πάλι στο 25% του προσωπικού με την καλύτερη αξιολόγηση. Τα bonus ήταν της τάξεως του μισού μηνιαίου μισθού με τη μορφή διατακτικών.

Η DEFENSE έχει κατά τον κ. Τρουλλινό κτίσει μια σοβαρή βάση κι έχει κερδίσει την αναγνώριση στους πελάτες στο εξωτερικό, σκοπεύει όμως κι αυτή σε διαφοροποίηση (diversification), π.χ. στον τομέα των προϊόντων για ασφάλεια (security), ενώ γίνονται επενδύσεις στην ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων, εν μέσω συρρίκνωσης των αμυντικών δαπανών και στην ΕΕ κι αλλού. Η εταιρεία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει εξάρτηση από δάνεια.

Μισθολογικά η εταιρεία σκοπεύει να κινηθεί περίπου στο πλαίσιο του ’13, με κάποιες διαφοροποιήσεις με βάση την απόδοση (εδώ όμως δεν έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία πόσους και πόσο αφορά, υποσχέθηκαν όμως να τα έχουν μέχρι την επόμενη Τρίτη 21/1). Επίσης δεν σκοπεύουν να προβούν σε ομαδικές απολύσεις (εκτός από μεμονωμένες για λόγους απόδοσης ή ενδεχόμενα παραπτωμάτων). Από πλευράς ΓΕΝΟΒΑ προτάθηκε ότι είναι προτιμότερο να δοθούν μισθολογικές βελτιώσεις γενικά παρά bonus, π.χ. αποκαθιστώντας κατά προτεραιότητα όσους είχαν υποστεί μείωση κάτω από τις (μνημονιακά καταργηθείσες) συλλογικές συμβάσεις, αλλά δεν συμφώνησε η διοίκηση της DEFENSE. Επίσης δεν συμφώνησε για καλύτερη μισθολογική αντιμετώπιση στους φύλακες (όπως και στην TELECOM, αλλά και για τα νυκτερινά κλπ.).

Για την INTRASOFT INTERNATIONAL επιδιώκεται videoconference με τον κ. Κωτσή στις αρχές της προσεχούς βδομάδας, ενώ για τη HOL διαμηνύθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση μισθών το 2014 ούτε πρόγραμμα «απολύσεων» – τη στιγμή βέβαια που υπάρχει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» δηλ. η αναγκαστική απαξιωτική και βλαπτική απομάκρυνση του 60% του προσωπικού στην “360 Connect” ακριβώς πριν 1 μήνα. Για την INMAINT ισχύουν όσα προέκυψαν τον Οκτώβρη του ’13 μετά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το ΔΣ του Σωματείου θα συγκαλέσει με ανακοίνωσή του Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στον όμιλο την προσεχή Πέμπτη 23/1, με ενδεικτική ώρα 11:00-14:00. Επίσης θα ανακοινωθούν ενημερωτικές επισκέψεις μελών του ΔΣ σε Πάτρα και Θεσ/κη (Τρίτη 22/1).

Στη ΓΣ πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να δώσουν αγωνιστικό παρών. Η διοίκηση στον όμιλο και στις επιμέρους εταιρείας και με τις εξαγγελίες στις 17/1 συνεχίζει την πολιτική των άδικων μειώσεων που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στο πλαίσιο κι εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη επίθεση στις δουλειές, μισθούς, δικαιώματα που υφίστανται οι εργαζόμενοι ώστε να πληρώσουν αυτοί την κρίση και να ικανοποιήσουν έτσι τους πράγματι υπεύθυνους κερδοσκόπους δανειστές αλλά και την κερδοφορία του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Να πληρώσουν από τα συγκεντρωμένα κέρδη και τον πλούτο που προήλθε από την εκμετάλλευση της εργασίας μας σαν εργαζόμενων. Εδώ να θυμηθούμε άλλωστε ότι για το 9μηνο Ιαν.-Σεπτ. 2013 για το οποίο έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία αποτελέσματα, σε επίπεδο ομίλου INTRACOM τα μικτά κέρδη φθάνουν τα 65,7 εκατ. ευρώ (κύρια από τη HOL)...

Απέναντι στη δική μας εργοδοσία πρέπει να δώσουμε αγωνιστική απάντηση διεκδικώντας αποφασιστικά:
·         Καμιά απόλυση.
·         Μισθοί-επιδόματα στο ύψος του 2010
·         Να εφαρμόζονται οι (μνημονιακά καταργημένες) συλλογικές συμβάσεις στις προσλήψεις νέων συναδέλφων.
·         Υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που να κατοχυρώνει τα παραπάνω.

Θα προτείνουμε σαν ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ στη Γ.Σ. την κήρυξη κατ’ αρχήν μιας 24ωρης απεργίας στον όμιλο την Παρασκευή 24/1, διεκδικώντας αυτά τα αιτήματα και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Η μόνη εγγύηση για τα δικαιώματά μας απέναντι στον εργοδότη μέσα στην κοινωνική καταστροφή που έφεραν οι πολιτικές διαχείρησης της κρίσης είναι η αγωνιστική ενότητα κι αλληλεγγύη μας. Βλέπουμε τους κινδύνους που μας απειλούν από την εργοδοτική αυθαιρεσία, π.χ. την πρόσφατη εφιαλτική εμπειρία στη HOL αλλά ζήσαμε και την μαχητική αντίσταση στην INMAINT και παλιότερα στη DEFENSE και προηγούμενα σε όλο τον όμιλο που αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη γι όλους μας. Ενότητα ανάμεσα μας και με τους άλλους εργαζόμενους και την κοινωνία παλεύοντας για τα δικαιώματά μας απέναντι στην εργοδοσία αλλά και για την ανατροπή των μεσαιωνικών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου