Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παρατηρήσεις στην ανακοίνωση της ΑΕΕ σχετικά με τις απεργίες στην ΙΝΜΑΙΝΤ αλλά και σκέψεις για τη μαύρη επαίτιο της 21.4.1967



Μια πρόχειρη απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση της ΑΕΕ σχετικά με τις πρόσφατες πετυχημένες απεργίες στην ΙΝΜΑΙΝΤ αλλά και σκέψεις που έχουν σχέση και με τη σημερινή μαύρη επέτειο της 21ης Απρίλη 1967…

Καλά και άγια όσα γράφονται και σωστά στη μεγαλύτερη έκτασή τους στη σημερινή ανακοίνωση της ΑΕΕ για την ΙΝΜΑΙΝΤ με 2-3 όμως επισημάνσεις για λαθροχειρίες, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που προέρχονται από τη συγκεκριμένη παράταξη και λογική.

1.      Τα σωματεία και συλλογικότητες που συμπαραστάθηκαν με διάφορους τρόπους, με ψηφίσματα, με παρουσία, με ετοιμότητα για προσφορά κάθε βοήθειας για την επιτυχία της απεργίας, ήταν πάμπολλα – όμως η ανακοίνωση στη λογική «περιχαράκωσης» του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε μόνο σ’ αυτά που ανήκουν στη δύναμή του, των οποίων βέβαια τη συνδρομή τιμούμε - όταν όμως κάθε βοήθεια σε ένα δύσκολο απεργιακό αγώνα είναι καλοδεχούμενη. Αναφέρουμε συγκεκριμένα τα σωματεία στη ΝΟΚΙΑ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, των εκτάκτων στο υπ. Πολιτισμού, την ΠΟΣΠΕΡΤ, από το μετρό και πλήθος άλλα. Επίσης παρόν ήταν όλες τις απεργιακές μέρες και συνεργείο από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη που έγραψε με έκταση σχετικά, όπως και το ΠΡΙΝ, ο διαδικτυακός τόπος pandiera κ.ά. Η ertopen πρόβαλε τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΙΝΜΑΙΝΤ ζωντανά στο ραδιοφωνικό πρόγραμμά της (με συνέντευξη με μέλος του Δ.Σ. του σωματείου στην INTRACOM) αλλά και στον ιστότοπό της.
2.      Στο Δ.Σ. του ΕΚΑ, όταν η εργοδοσία της ΙΝΜΑΙΝΤ προχώρησε σε δικαστική απαγόρευση της απεργίας στις 16.3 εκτός από την παράταξη ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και την οποία αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΕΕ, κι ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (στην οποία συμμετέχει κι η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ INTRACOM) «έτρεξε» από την πρώτη στιγμή για να προτείνει, εξασφαλίσει και στηρίξει την άμεση κήρυξη απεργίας από το ΕΚΑ στην ΙΝΜΑΙΝΤ για την Παρασκευή 17.3, έτσι που καλύφθηκε και συνεχίσθηκε η απεργία κανονικά και μαζικά εξασφαλίζοντας μέσα στη μέρα την επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων συνδικαλιστών. Και οι άλλες παρατάξεις μέσα στο ΔΣ του ΕΚΑ συντάχθηκαν τελικά στην κήρυξη τας απεργίας αυτής κι έτσι ψηφίστηκε ομόφωνα. Να σημειωθεί εδώ ότι η εργοδοσία στην ΙΝΜΑΙΝΤ προχώρησε στη συνέχεια σε αγωγή και κατά του ΕΚΑ, η οποία θα εκδικασθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη…
3.      Η πιο «καραμπινάτη» λαθροχειρία όμως είναι στην προτελευταία παράγραφο, όπου, έντεχνα, αναφερόμενη σε όλες τις απεργίες μέχρι τώρα και στην πρακτική των παρατάξεων, λασπολογεί κατά της ΓΕΝΟΒΑ ότι προωθεί απεργίες light, χωρίς συγκεντρώσεις και περιφρούρηση !!!  Όταν σε όλες τις απεργίες που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα στην πρόσφατη στην ΙΝΜΑΙΝΤ η ΓΕΝΟΒΑ πρωτοστάτησε και για την κήρυξή τους και για τη μαζική συμμετοχή και αποτελεσματική περιφρούρησή τους. Κι είναι ντροπή κι υπονομεύουν την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων να γράφονται αυτά, όταν ζωντανή είναι ακόμη η εμπειρία για τις απεργίες της ΙΝΜΑΙΝΤ τον περασμένο μήνα. Οι εργαζόμενοι εκεί, κάνοντας πέρα τις διαλυτικές κι απεργοσπαστικές απειλές του προεδρείου της ΑΚΕ στο ΔΣ, προχώρησαν κι επέβαλαν και τη μαζική υπερψήφιση αλλά και διεξαγωγή και περιφρούρηση της απεργίας, πάντα με αμέριστη κι αταλάντευτη στήριξη από τη ΓΕΝΟΒΑ – αλλά κι από την ΑΕΕ: στη συγκεκριμένη περίπτωση, εδώ δεν κρύβουμε και δεν κάνουμε «μασάζ» στην αλήθεια, με την όποια σκοπιμότητα (π.χ. οι επερχόμενες εκλογές στο σωματείο…). Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΓΕΝΟΒΑ σε αρκετές περιπτώσεις έχει στηρίξει τη συμμετοχή του σωματείου μας και σε συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ όταν έχουν ανοιχτό κάλεσμα κι αγωνιστικό περιεχόμενο – και μέλη μας συμμετείχαμε και αυτοπροσώπως σαν μια έμπρακτη διακήρυξη ενότητας (κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια αντίστροφα…).

Το δίδαγμα, το μήνυμα που βγαίνει από όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στο παρελθόν αλλά κι ιδιαίτερα στην  ΙΝΜΑΙΝΤ το Μάρτη 2017 είναι ένα και το συνειδητοποιούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι:

ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ!

Μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς αλλά και στις κινητοποιήσεις που γίνονται ήδη σε πολλούς κλάδους και πρέπει να γιγαντωθούν για να ανατρέψουμε και τα νέα θανάσιμα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και το εγχώριο κεφάλαιο κι ετοιμάζονται να περάσουν στη Βουλή μέσα σε ένα ορυμαγδό παραπληροφόρησης και απειλών που προωθούν και τα εργολαβικά ΜΜΕ, η απάντηση που μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του χειμαζόμενου λαού είναι μόνο μία:

ΕΝΟΤΗΤΑ κι ΑΓΩΝΑΣ μέχρι τη νίκη, για την ανατροπή των μνημονίων της θανατερής λιτότητας και πλιάτσικου σε κάθε δημόσια περιουσία και κοινωφελή αγαθά κι υπηρεσίες, για διαγραφή του επονείδιστου κι αβάσταχτου χρέους, για μια πορεία και πολιτική σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, σπάζοντας τα δεσμά από τους λογής «θεσμούς» ή τρόικες εξωτερικού κι εσωτερικού.

50 χρόνια μετά τα tanks της χούντας στις 21.4.1967, έχουμε σήμερα τα banks και τη «θρησκεία» που έχει το κέρδος σαν θεό να ισοπεδώνουν και κονιορτοποιούν ζωές, κατακτήσεις, δικαιώματα, να φαλκιδεύουν κι εξευτελίζουν και τους στοιχειώδεις δημοκρατικούς θεσμούς και την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας (βλ. και το δημοψήφισμα ΟΧΙ 62% που έγινε ΝΑΙ μέσα σε μια νύχτα τον Ιούλιο του ’15 κάτω από την ασφυκτική πίεση κι εκβιασμούς εγχώριων και ξένων «παραγόντων»). Κι όπως και τότε η αντίσταση στη χούντα (το ’67-‘74, με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Πολυτεχνείο), όπως και παλιότερα στη συγκλονιστική Εθνική Αντίσταση (στην Κατοχή στο Β’ΠΠ), έτσι κι η σημερινή γενιά παλεύει για μια άλλη πολιτική σύμφωνα με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, για να συντρίψει τις αναγεννήσεις του φασισμού μέσα από τη Χρυσή Αυγή (αλλά και σε άλλα καθεστωτικά κόμματα όπου έχουν τρυπώσει οπαδοί κι υμνητές των Απριλιανών) κι ενάντια στο ρατσισμό με όποιο προσωπείο. Μαζί με τα κινήματα στις άλλες χώρες που αντιμάχονται το φασισμό, τον αυταρχισμό, τη λιτότητα, το ρατσισμό, τον πόλεμο.

ΒΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου