Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ = ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!!!



Συνάδελφοι, συναδέλφισες


Σχετικά με το άρθρο 4.1. – «Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης»= σε απλά νεοελληνικά ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ, στις σελ. 27-28 του αγγλικού κειμένου του συμπληρωματικού μνημονίου (όπως δημοσίευσε η γερμανική Handelsbatt – όπως κατατέθηκε στην Budestag – γερμανική βουλή) - και αναδημοσίευσε η Καθημερινή http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/entwurf-griechenland.pdf  ).


Το ζήτημα όπως διαμορφώνεται με τις μαζικές απολύσεις, είναι πάρα πολύ σοβαρό στις επιπτώσεις του, ουσιαστικά καταργεί τη μέχρι τώρα δυνατότητα του υπουργού να βετάρει τις απολύσεις (εννοείται πάνω από το όριο 5% που τυπικά «παραμένει»), κάτι που είχε μεταβιβασθεί από το 2014 στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας. Μιλάμε για de facto πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και πέραν του τυπικού ορίου 5% (το «φύλλο συκής» ότι δήθεν καερδήθηκε και διατηρείται στη «διαπραγμάτευση»…).

Τώρα πια θα υπάρχει μόνο υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει στο ΑΣΕ (τριμερής σύνθεση εξ ίσου κυβέρνηση-εργοδότες-εργαζόμενοι) ένα φάκελο με διάφορες πληροφορίες και σχέδια-ευχολόγια (κι αυτά προαιρετικά) και να έχει διεξαγάγει διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων μέχρι 30 μέρες. Αν το ΑΣΕ διαπιστώσει ότι ο «φάκελος» που υποβλήθηκε είναι πλήρης και η διαβούλευση έγινε, τότε μπορεί να δώσει το ΟΚ να γίνουν άμεσα οι απολύσεις, αλλιώς θα γίνουν έτσι κι αλλιώς 3 μήνες μετά την ειδοποίηση του ΑΣΕ! Ακόμη κι αν στο «φάκελο» υπάρχει μέσα μια μούτζα! Σαν κι αυτή που η κυβέρνηση μας μοστράρει μέχρι να της μοστράρουμε κι οι εργαζόμενοι τη δική μας…

Μιλάμε κανονικά για πλήρη απελευθέρωση απολύσεων, με maximum καθυστέρηση 3 μηνών!!! Δηλ. μια επιχείρηση να απολύει ακόμη και το 90% των εργαζομένων μέσα σε 3 μήνες, χωρίς άλλο κώλυμα νομικά.

Κι από την άλλη, τορπίλη στη δυνατότητα για απόφαση απεργίας (το μόνο όπλο που τυπικά μένει στους εργαζόμενους) με την εισαγόμενη απαρτία του 50%, νέος νόμος για fast track ακύρωση απεργιών κλπ…

Μιλάμε για διαδικασίες πιστολέρο του Φάρ-Ουέστ!!!

Απορώ που το θέμα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που έχει… Από συνδικάτα, κόμματα κλπ.
Μέχρι που βγαίνει ο Βρούτσης απ’ αριστερά…

Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, στο συμφωνημένο «συμπληρωματικό» (όπως επιγράφεται) μνημόνιο, υπάρχουν και προβλέψεις για τα εργασιακά – συνδικαλιστικά:
·        Ουσιαστική άρση των περιορισμών (χρονικών και διαδικαστικών) στις ομαδικές απολύσεις μέσω 3μηνης απλής ενημέρωσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (τριμερής θεσμός)
·        Διαδικασίες με νομοθετημένο fast-track για τη δικαστική προσβολή απεργιών.
·        «Εκσυγχρονισμός» του 1264/1982, μετά διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» με έμφαση – προαπαιτούμενα – στην αναθεώρηση των λόγων απόλυσης συνδικαλιστών καθώς και των συνδικαλιστικών αδειών. Επίσης, στην επόμενη αξιολόγηση πρέπει να έχει νομοθετηθεί απαρτία τουλάχιστον 50% στα α’βάθμια σωματεία για κήρυξη απεργίας (μέχρι σήμερα επέτρεπε και με απαρτία ακόμη κι ¼ να αποφασίζεται απεργία που όμως τότε θα ψηφιζόταν από τα ¾).
·        κλπ.

Μπράβο στο διαπραγματευτικό team, Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου – Σταθάκης κ.ά. και βέβαια, Τσίπρας… Οι νέοι Μυνχάουζεν… Ή Πινόκιο με μύτη ίσαμε 2 μέτρα… ή μάλλον, μας τάκρυβαν μια χαρά, "επιτυχία στη διαπραγμάτευση", "τρεχάλα στην ανάπτυξη" κλπ. κλπ.
Ολόκληρο το κείμενο του νέου μνημονίου (στα αγγλικά, να δούμε αν προλάβουν να το μεταφράσουν για ή θα το καταπιούν αμάσητο και θα ψηφίσουν οι πάντα «πρόθυμοι» και με τα 2 χέρια – όπως περηφανεύτηκε ο Ν. Αθανασίου…).
 
Τα εργασιακά είναι στο άρθρο 4.1, σελ. 26κεξ. (σε μια ψευτο-περίληψη 140 σημείων που έντεχνα προωθήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ, τα θέματα αυτά είναι "θαμμένα" ή "μασαζαρισμένα")





ΑΠΑΝΤΗΣΗ εργατική με την πανεργατική Τετάρτη 17.5 και κλιμάκωση!

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ!!!

Δεν μπορεί να μας εμπαίζει ο κ. Τσίπρας ότι τον στηρίζουμε γιατί, λέει, δεν βγαίνουμε στους δρόμους…

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Αύριο Πέμπτη 11.5 στις 7μμ στα Προπύλαια συλλαλητήριο - διαδήλωση από α’βάθμια σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις κ.ά.

ΒΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου