Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM TELECOM


ΚΑΛΕΣΜΑ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 2.10

 

2 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Όλοι στη συγκέντρωση του ΕΚΑ στις 11πμ πλατεία Κλαυθμώνος
με το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στην INTRACOM TELECOM
αντίστοιχα στα ΕΚΠ και ΕΚΘ

Κλιμακώνουμε την αντίστασή μας με νέα πανεργατική απεργία στις 2 Οκτώβρη, ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που πρόκειται να κατέβει στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ, με μεγάλες επιθέσεις σε βάρος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όλων μας. Η απεργία στις 24 Σεπτέμβρη ανάγκασε την κυβέρνηση να καθυστερήσει την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου κάτω από τον φόβο που έχουν όλες οι κυβερνήσεις της δεξιάς για το εργατικό κίνημα. Η επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων πανελλαδικά, οδήγησαν όλα σχεδόν τα συνδικάτα να κλιμακώσουν με νέα πανεργατική απεργία. Η μάχη για να ανατρέψουμε την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μπροστά μας.

Πάνε να νομοθετήσουν το τέλος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – ΣΣΕ (οι οποίες καταργήθηκαν πλήρως στο 2ο μνημόνιο του 2012 ενώ οι αρχές που τις διέπουν επανήλθαν το 2018 κι ένας περιορισμένος αριθμός κλαδικών υπογράφτηκε). Καταρχήν το Ν/Σ δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην υπογράφουν ΣΣΕ (κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές) και να κλείνει εκεί η διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα, εφόσον ουσιαστικά καταργεί την μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες επέβαλε μια συμβιβαστική ΣΣΕ. Κι αν υπάρξει κάποια κλαδική/ομοιοεπαγγελματική, οι επιχειρήσεις με «οικονομικά προβλήματα» θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της. Οι τοπικές συμβάσεις και οι συμβάσεις των κάθε είδους «Ενώσεων Προσώπων», θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Ο στόχος είναι οι εργοδότες να καταργούν πλέον «νόμιμα» τις συλλογικές συμβάσεις, συμπιέζοντας μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όπως βολεύει στην κερδοφορία τους.

Πάνε να νομοθετήσουν το χτύπημα του συνδικαλισμού και του δικαιώματος στην απεργία. Θέλουν να θεσπίσουν το "ηλεκτρονικό μητρώο" που δεν θα το ελέγχουν και διαχειρίζονται τα ίδια τα σωματεία αλλά ο υπουργός – στο ρόλο του οποίου δεν μπορεί να έχουν καμιά εμπιστοσύνη οι εργαζόμενοι. Έτσι θα μπορούν να φακελώνουν τους συνδικαλισμένους εργάτες. Θέλουν να καθιερώσουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις και τις απεργίες. Προχωράνε ένα βήμα παραπέρα από τον αντισυνδικαλιστικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε την ανέφικτη 50%+1 απαρτία για απεργιακή απόφαση. Τώρα θέλουν να υποβαθμισθούν παραπέρα οι ΓΣ οι οποίες με την φυσική παρουσία και ζύμωση των μελών, με την αυτοπεποίθηση και την ενότητα που χτίζουν, οδηγούν σε ισχυρές αποφάσεις. Η λογική της ηλεκτρονικής ψήφου δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά έχει στόχο να απομακρύνει τον καθένα από τη συλλογική λειτουργία του σωματείου και επίσης δεν διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου.

Δεμένες με αυτές τις επιθέσεις είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το γρήγορο ξεπούλημα στη ΔΕΗ, το Νερό, την Ενέργεια, τα ΕΛΤΑ, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και απολύσεις για τους συμβασιούχους και συνέχιση των περικοπών στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει μπροστά μια μεγάλη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα γιατί ήδη οι υποσχέσεις για επενδύσεις και μείωση των πλεονασμάτων που απαιτεί η ΕΕ, είναι παρελθόν. Η χρεωκοπία της Thomas Cook με την οποία συνομιλούσαν «αναπτυξιακά» οι υπουργοί της ΝΔ και άλλες επερχόμενες χρεοκοπίες, επιβεβαιώνουν ότι πράγματι προδιαγράφεται μια νέα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, που σημαίνει ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν προχωράει σε νέες επενδύσεις αλλά τα προηγούμενα κέρδη αποθησαυρίζονται και λιμνάζουν. Για τη δεξιά κυβέρνηση ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα συμφέροντα της εγχώριας ελίτ και να μαζεύονται τα υπέρογκα πλεονάσματα του 3,5% για τους δανειστές είναι να τσακιστούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Με την επιτυχία της απεργίας στις 2 Οκτώβρη θα ανοίξουμε τον δρόμο για νέα πανεργατική κλιμάκωση αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα για ψήφιση. Επίσης θα δυναμώσουμε κι όλες τις μάχες ενάντια στη λιτότητα, τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την πάλη για πλήρη απασχόληση και σταθερή δουλειά για όλους.



                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου