Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 8.10 ΣΤΙΣ 12.00 -13.30 ΣΤΟ Α5 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ


      ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗN INTRACOM TELECOM          8/10/2019

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ  ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ  ΓΕΝΙΚΗ         ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΣΗΜΕΡΑ 8.10 ΣΤΙΣ 12.00 -13.30  ΣΤΟ Α5  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

          Στη σημερινή εξ’ αναβολής Γ.Σ. κάνουμε τον απολογισμό μας για το προηγούμενο διάστημα, εκλέγουμε εφορευτική επιτροπή για να προχωρήσουμε στις εκλογές του σωματείου μας στις 23 Οκτώβρη και αποφασίζουμε για την ένταξή μας σε Εργατικό Κέντρο (ΕΚΑ)  και Ομοσπονδία.

Η θέση μας σαν ΓΕΝΟΒΑ στην Intracom Telecom για την επιλογή Ομοσπονδίας είναι η ένταξή μας στην ΠΟΕΜ για όσο χρόνο δεν υπάρχει κλαδική ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών και εάν και εφόσον στο μέλλον μετατραπεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, τότε με απόφασή μας μέσα από νέα Γ.Σ. θα πρέπει να αποφασίσουμε την προσχώρησή μας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ (και τη διαγραφή μας από την ΠΟΕΜ).

Στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 7/10 μεταξύ του προσωρινού Δ.Σ. του σωματείου μας  και της ΟΜΕ-ΟΤΕ διαπιστώθηκε και υπογραμμίστηκε ότι:

     α) κανένα  αίτημα ένταξης σωματείου στην ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν γίνεται δεκτό από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Τα αιτήματα δεν έρχονται καν σε συζήτηση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ.  Ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, απαντώντας σε σχετική μας  ερώτηση, δήλωσε  ότι ο λόγος που δε συζητούνται στο Δ.Σ. τα αιτήματα ένταξης ήταν ότι επιλέχτηκε η διαδικασία της αποφυγής της συζήτησης γιατί δεν υπήρχε στην πράξη ο συσχετισμός (75% υπέρ) για να γίνουν αποδεκτά. Τελικά οι αιτήσεις ένταξης (από 1 χρόνο πριν) συμφωνήθηκε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποσυρθούν, ενώ όσοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται σύστησαν μια κοινή προπαρασκευαστική επιτροπή (δήλωσαν συμμετοχή από 3 σωματεία εκτός ΟΤΕ), που δεν έχει ακόμη συσκεφθεί.

   β) η εκτίμησή του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ ήταν  ότι ούτε στο συνέδριό τους, το Μάη του 2020,  θα υπάρχει ο συσχετισμός (75% των συνέδρων υπέρ) για να περάσει η μετατροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία τηλ/νιών και να ανοίξει ο δρόμος  για την ένταξη  σε σωματεία εργαζομένων εκτός ομίλου ΟΤΕ.

Είναι ξεκάθαρο το συμπέρασμα ότι ο δρόμος για την προσχώρησή μας  στην ΟΜΕ –ΟΤΕ, που θα μετασχηματιστεί σε κλαδική ομοσπονδία τηλ/νιών, είναι για την ώρα μπλοκαρισμένος.  Εδώ και 19 χρόνια έχει υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο καταστατικό της ΟΜΕ-ΟΤΕ που δίνει τη δυνατότητα της ένταξης σ’ αυτήν σωματείου εκτός ΟΤΕ (έγκριση με πλειοψηφία 75%! στο ΔΣ ή σε συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ), αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο θετικών διακηρύξεων για την ενότητα του κλάδου αλλά οι πραγματικοί συσχετισμοί τόσο μέσα στη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ όσο και στα συνέδριά τους μπλοκάρουν την υλοποίηση των διακηρύξεων.

Η συζήτηση ανανεώθηκε πριν ένα χρόνο με κάλεσμα της διοίκησης της ΟΜΕ –ΟΤΕ για εκδήλωση ενδιαφέροντος στα σωματεία του κλάδου αλλά οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, ουσιαστικά δε συζητήθηκαν καν για να μην απορριφθούν και κλείσει εντελώς το ζήτημα. Οι ίδιοι αρνητικοί συσχετισμοί θα υφίστανται και στο επόμενο συνέδριο κατά τη δήλωση της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η σωστή στρατηγική στόχευση να μπούμε στην κλαδική Ομοσπονδία τηλ/νιών (όταν αυτή υπάρξει  και με βασικό πυρήνα τη σημερινή ΟΜΕ-ΟΤΕ), δεν έρχεται πιο κοντά με το να μείνουμε για άγνωστο χρονικό διάστημα εκτός οποιασδήποτε Ομοσπονδίας. Δεν αποτελεί πίεση προς το συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ η συνθήκη να είμαστε ξεκρέμαστοι συνδικαλιστικά, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, όσο είναι μπλοκαρισμένη η είσοδός μας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Αντίθετα χρειαζόμαστε  συνδικαλιστική κάλυψη σε πανελλαδικό επίπεδο, σε περίπτωση που κάνουμε απεργία και η διοίκηση τη βγάλει παράνομη, σε κάλυψη σε γενικές κινητοποιήσεις όπως στις δύο πρόσφατες για τις κλαδικές συμβάσεις που η ΓΣΕΕ, συγκυριακά, δεν μπορούσε να καλύψει. Και ταυτόχρονα, συντεταγμένα, μπορούμε και πρέπει να συμμετέχουμε και στην προπαρασκευαστική επιτροπή για την κλαδική Ομοσπονδία τηλ/νιών δείχνοντας  τη βούλησή μας να αλλάξουμε Ομοσπονδία με έκτακτη Γ.Σ. αν σε κάποιο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο μέλλον γίνουν πράξη οι σημερινές διακηρύξεις. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει δέσμευση όλων στη σημερινή Γ.Σ.

Η ΠΟΕΜ είναι η Ομοσπονδία στην οποία ανήκαμε για δεκαετίες και μέχρι πριν δύο μήνες, έχουμε αγωνιστικούς δεσμούς και αποτελεί τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του ιδιωτικού τομέα που έχει στη δύναμή της τη βαριά κατασκευαστική βιομηχανία και με υψηλή τεχνολογία/τεχνογνωσία (και σε αυτή τη βάση, της βιομηχανίας τηλ/κού εξοπλισμού, είχαμε και στο παρελθόν ενταχθεί και μας δέχονται και τώρα). Εξ άλλου σε αυτήν εξακολουθεί να ανήκει και το αδελφό (πρώην ενιαίο) σωματείο INTRACOM στο οποίο ανήκαμε κι εμείς μέχρι εντελώς πρόσφατα. Σε σχέση με την κάλυψή μας σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων, η ΠΟΕΜ  μπορεί να καλύψει ένα μικρό σχετικά μέρος των συναδέλφων, κύρια στην παραγωγή, ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ, για όσο παραμένει Ομοσπονδία περιορισμένη στην επιχείρηση του ΟΤΕ, δεν μπορεί να καλύψει κανένα συνάδελφό μας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι μια ομπρέλα για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι σε κάποιο οργανωμένο κλάδο, δεν έχουμε δεσμούς από το παρελθόν, μια τέτοια επιλογή δεν αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό που μας αποφέρει κάποιο όφελος, αντίθετα  μας αποδιοργανώνει, αποσυντονίζει και αποπροσανατολίζει.

Η  μάχη των κλαδικών συμβάσεων δε θα χαριστεί σε καμιά Ομοσπονδία (με κάθετη αντίθεση του ΣΕΒ σε κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές), είναι σκληρή μάχη όλων μας σε κάθε επιχείρηση καθώς και σε κλαδικούς και σε πανελλαδικούς αγώνες, ιδιαίτερα μετά την επαναφορά των μνημονιακών καταργήσεων των αρχών των κλαδικών συμβάσεων που επιχειρεί με το αντεργατικό Ν/Σ η δεξιά κυβέρνηση, ακυρώνοντας και τη θετική αναίρεση των μνημονιακών καταργήσεων των αρχών των ΣΣΕ (που έγινε πέρσι από την προηγούμενη κυβέρνηση με την πίεση του εργατικού κινήματος και που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή 15 κλαδικών συμβάσεων που αφορούσαν το 10% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα). Αυτά παλέψαμε στις πρόσφατες γενικές απεργίες στις 24/9 και στις 2/10.

Με συντεταγμένο τρόπο θα δώσουμε αυτές τις μάχες το επόμενο διάστημα, αυτό είναι το κριτήριο και η δική μας πρόταση για να πάμε παρακάτω. Σαν ΓΕΝΟΒΑ θα επιμείνουμε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα τακτικής  έχουμε σύγκλιση με τη θέση της ΑΚΕ. Η τακτική  της ΑΕΕ  για το ζήτημα χαρακτηρίζεται από την  αδυναμία των  επιχειρημάτων της να συνεχίζει να υποστηρίζει την άμεση ένταξή μας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, όταν είναι επίσημα διατυπωμένο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό τελικά καταφεύγει στο να καλλιεργεί την καχυποψία προς όλους τους άλλους μιλώντας για καρεκλοκένταυρους ή τοποθετείται κρίνοντας  εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤ.Α5, 12μεσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου