Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Στις εκλογές 23.10 στηρίζουμε-ψηφίζουμε "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ στην INTRACOM ΤΕLECOM ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"


17/10/2019
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 23/10 ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ στην INTRACOM ΤΕLECOM ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ"
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Μετά την επιτυχημένη μαζική εγγραφή μελών στο σωματείο μας (950 μέλη), προχωράμε στις 23 Οκτώβρη σε εκλογές για ανάδειξη Δ.Σ. για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς και αντιπροσώπων μας σε Ομοσπονδία και Εργατικά Κέντρα. 
Οι συσχετισμοί μέσα στο Δ.Σ. παίζουν ρόλο για την κατεύθυνση του σωματείου μας την επόμενη περίοδο. Για πρώτη φορά συστήνουμε σωματείο αποκλειστικά σαν εργαζόμενοι στην Telecom  αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ήμασταν ήδη συνδικαλισμένοι μέσα από το πρώην ενιαίο σωματείο και οι τρεις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές δεν είναι καινούργιες, έχουν γνωστή συνδικαλιστική διαδρομή και αντίληψη.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε συνέταιροι με την εργοδοσία. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να είμαστε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας και να έχουμε ένα αγωνιστικό πρόσωπο απέναντι στην εργοδοσία  ώστε να μπορούμε  την  περίοδο των κερδών να αποσπούμε μεγαλύτερο μερίδιο από τον πλούτο που παράγουμε και στην περίοδο των ζημιών (λογιστικών ή πραγματικών) να  μπορούμε να εμποδίσουμε  την εργοδοσία να  φορτώσει την κρίση στη δική μας πλάτη μέσα από απολύσεις και μειώσεις στους μισθούς - αλλά να την επωμιστεί η ίδια (που έχει τα προνόμια αλλά και τον έλεγχο των κερδών στην περίοδο των παχιών αγελάδων).
H ΓΕΝΟΒΑ έχει πρωτοστατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στις συλλογικές προσπάθειες και τους απεργιακούς αγώνες των συναδέλφων στην Telecom (και γενικότερα στις εταιρείες του πρώην ενιαίου ομίλου). Μεγάλοι αγωνιστικοί σταθμοί  στην Telecom ήταν η 24ωρη απεργία το 2008 που στηρίξαμε ενωτικά σαν ΓΕΝΟΒΑ χωρίς δισταγμούς και οι δύο δυνατές 48ωρες απεργίες το 2011 (ενάντια σε απολύσεις και μειώσεις μισθών) που εμείς προτείναμε σαν ΓΕΝΟΒΑ και παλέψαμε αταλάντευτα για να στηριχτούν και να κλιμακωθούν, έχοντας εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση των συναδέλφων,  επιμένοντας ότι δεν υπάρχει απάντηση μέσα από ατομικές  στάσεις, τραβώντας και συμπορευόμενοι με την ΑΕΕ - μέχρις εκεί που έκανε πίσω- και σέρνοντας και την ΑΚΕ, μέσα κι από τη δυναμική των συναδέλφων. Στις απεργίες αυτές είχαμε καθολική συμμετοχή και βάλαμε φρένα για τη συνέχεια στις επιθέσεις της εργοδοσίας. Αντίστοιχα σαν ΓΕΝΟΒΑ κινηθήκαμε και  στον πολυήμερο αγώνα στη DΕFENSE το 2012 ενάντια στο τετραήμερο και στην INMAINTτο 2013 αλλά και το 2017 ενάντια στην απληρωσιά και τις εκδικητικές απολύσεις και είχαμε νίκες. Αυτή η δύναμη της συλλογικότητας, που είχαμε από κοινού κτίσει, ήταν ο λόγος που και πρόσφατα υποστηρίξαμε με συνέπεια τη θέση για μη σπάσιμο του ενιαίου σωματείου - σε αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα για τάχα ανταγωνιστικές σχέσεις των εργαζομένων λόγω ανταγωνισμών των εργοδοτών, που αποπροσανατολίζουν  και σπρώχνουν σε προσαρμογή των σωματείων στα μέτρα των εργοδοτών.
Αυτοί οι αγώνες ήταν η κοινή μας παρακαταθήκη, αποτέλεσαν ουσιαστικά το μεγάλο διαπραγματευτικό μας όπλο και στην Τelecom τα τελευταία χρόνια απέναντι σε κάθε σκέψη και της νέας -μετά το 2014- εργοδοσίας για περαιτέρω χειροτερεύσεις. Συλλογικά και αγωνιστικά  χρειάζεται να κινηθούμε με το νέο σωματείο την επόμενη περίοδο πατώντας στο συσχετισμό που έχουν κτίσει οι προηγούμενοι αγώνες μας, αυτός είναι ο αποτελεσματικός δρόμος για να υπερασπίσουμε δουλειές, μισθούς, δικαιώματα.
Και στις γενικές μάχες των εργαζομένων επιμένουμε σαν ΓΕΝΟΒΑ ότι είναι αναγκαιότητα  να παλεύουμε μετωπικά οι εργαζόμενοι για να έχουμε νίκες.
Έτσι δώσαμε όλες τις προηγούμενες μάχες και συνεχίζουμε και τώρα -ήδη με τις δύο γενικές απεργίες στις 24/9 και στις 2/10- για να μην περάσει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης που απροσχημάτιστα επιτίθεται  στη μισθωτή εργασία χτυπώντας το συνδικαλισμό και καταργώντας τις αρχές των Συλλογικών Συμβάσεων (που αρχικά καταργήθηκαν με το 2ομνημόνιο το 2012, αλλά είχε επαναφέρει πέρσι με την πίεση των εργαζομένων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού όμως πρώτα πέρασε το απεργοκτόνο 50%+1 απαρτία για απόφαση απεργίας). Ενημερώσαμε και βάλαμε τα εργατικά επιχειρήματα μέσα από τις παρεμβάσεις κι ανακοινώσεις μας και στηρίξαμε σαν παράταξη το κοινό κατέβασμα κάτω από το πανό του νέου σωματείου μας στις συγκεντρώσεις που κάλεσε το ΕΚΑ.
Ταυτόχρονα τρέξαμε ενωτικά και με συνέπεια κάθε ζήτημα της καθημερινότητας που δημιουργούσε προβλήματα στους όρους εργασίας (πληρωμή νυχτερινών στις διευθύνσεις που δεν γινόταν, αλληλεγγύη στις καθαρίστριες, βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας) και είχαμε θετικά αποτελέσματα. Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά την επίθεση της εργοδοσίας με τη συνδικαλιστική δίωξη εκλεγμένου στο ΔΣ μέλους μας, για την οποία εκκρεμεί η δικαστική  απόφαση,
Όσον αφορά την ΟΜΕ-ΟΤΕ όπου προς το παρόν δεν γινόμαστε δεκτοί ως σωματείο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της (και γι’ αυτό είχαμε την πρόταση στην εκλογοαπολογιστική να μην είμαστε εκτός Ομοσπονδίας μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί των συνέδρων της ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά να ενταχθούμε για την ώρα στην ΠΟΕΜ), θα παλέψουμε να υπάρξει ουσιαστική διεύρυνσή της και ισότιμη συμμετοχή του σωματείου μας και των άλλων του κλάδου σε μια Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Την κατάσταση που θα προκύψει  και τις προοπτικές  μετά το τακτικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ το Μάϊο 2020, θα πρέπει να αξιολογήσουμε με έκτακτη Γ.Σ. του σωματείου μας.
Η παράταξη της ΑΚΕ έχει κινηθεί διαχρονικά στη γραμμή της υποταγής στις απαιτήσεις της εργοδοσίας αφήνοντας εκτεθειμένους τους συναδέλφους. Μέσα από μια «οικογενειακή» υποτίθεται νοοτροπία με την εργοδοσία  (στην οποία επιμένει) υιοθετούσε κάθε φορά την κινδυνολογία της εργοδοσίας, ότι αν δεν αποδεχτούμε τις θυσίες που μας προτείνουν  θα έρθουν τα χειρότερα και έβαζε εμπόδια και τρικλοποδιές  στις απεργίες, έτσι καλλιεργούσε αντικειμενικά τον ατομισμό/ιδιώτευση, τον ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων. Στις δε γενικές απεργίες η ΑΚΕ είναι σχεδόν εξαφανισμένη τόσο στην προετοιμασία, όσο και στο κατέβασμα στις συγκεντρώσεις, ενώ με τους  αντιπροσώπους που εκλέγει συμμετέχει στα β’βάθμια  όργανα στηρίζοντας τελικά τη συμβιβαστική (απέναντι σε εργοδότες και μνημόνια) πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ. Παρόλα αυτά, η αποφασιστική κι ενωτική στάση της ΓΕΝΟΒΑ κι όταν υπάρχει δυναμική στους συναδέλφους, αναγκάζει συχνά την ΑΚΕ να αποδεχτεί να βγουν από το Δ.Σ. ανακοινώσεις στήριξης των κινητοποιήσεων που εμείς προτείνουμε  (έστω κι αν στην πράξη συμμετέχει σπάνια και αναιμικά).
Η παράταξη της ΑΕΕ πατάει σε δυο βάρκες. Εναντιώνεται σε επίπεδο επιχειρημάτων στη γραμμή υποταγής στην εργοδοσία αλλά δεν έχει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους. Ταλαντεύεται διαρκώς, τελικά ακόμη και προκρίνει αποκλιμάκωση/αναστολή των κινητοποιήσεων, υποτιμώντας τη δυναμική των συναδέλφων (χαρακτηριστική η στάση της για σταμάτημα του αγώνα όταν διανύαμε τη δεύτερη 48ωρη απεργία το 2011).
Στις γενικές απεργίες η ΑΕΕ ακολουθεί τη διασπαστική τακτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, το οποίο στέλνει εκνευριστικά τελεσίγραφα στους εργαζόμενους ότι κοινός αγώνας δε θα γίνει αν ο κόσμος δεν ξεφορτωθεί τις σημερινές «ξεπουλημένες» ηγεσίες, υψώνοντας τείχη, εκφράζοντας ουσιαστικά ηττοπάθεια ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Όταν εμπιστεύεσαι το κίνημα, δίνεις απαντήσεις με επιχειρήματα, ενώνεις στη βάση και στριμώχνεις και τις πιο συμβιβαστικές πλειοψηφίες στις ηγεσίες ώστε να ξεκουνηθούν, έτσι αλλάζουν κι οι συσχετισμοί.
Είναι εξάλλου απαράδεκτος και αβάσιμος ο ισχυρισμός της για τη ΓΕΝΟΒΑ ότι δήθεν δικαιώσαμε «στα σημεία» την ΑΚΕ για τις μηνύσεις της μελών του ΔΣ από την ΑΕΕ το 2017 – Η ΓΕΝΟΒΑ καταδίκασε δημόσια και ρητά και ζήτησε την άμεση χωρίς όρους απόσυρσή τους. http://protovoulia-genova-intracom.blogspot.com/2017/10/defense.html
Παρά τις κριτικές μας στην ΑΕΕ θα επαναφέρουμε την πρότασή μας για κοινό προεδρείο από ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ αν οι συσχετισμοί των εκλογών το επιτρέψουν ως την καλύτερη δυνατή έκφραση ενός αγωνιστικού προσώπου του νέου σωματείου απέναντι στην εργοδοσία (πρόταση που η ΑΕΕ είχε απορρίψει σε 2 θητείες στο παρελθόν εκφράζοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στους συναδέλφους και τελικά ατολμία - όταν από κοινού ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ είχαμε ανατρέψει τους συσχετισμούς με 4+4 = 8 έδρες στις 15- χαρίζοντας το προεδρείο στην ΑΚΕ που συνεχώς καταγγέλλει ως εργοδοτική).
Oι κύριες διεκδικήσεις μας στην επιχείρηση σαν ΓΕΝΟΒΑ και για τη συνέχεια, που θα στηριχθούν σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, είναι:
·         Καμιά απόλυση.
·         Όχι στην τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που μεταφέρουν ισχύ στον εργοδότη και ισοπεδώνουν τους μισθούς
·         Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μισθών μέσα από επιχειρησιακή σύμβαση με την εργοδοσία της ΙntracomTelecom, που θα επαναφέρουν πλήρως τα επίπεδα μισθών του 2010 και  τα minimum επίπεδα των «κατηργημένων» κλαδικών-ομοιοεπαγελματικών συμβάσεων για παλιούς και νέους εργαζόμενους.
·         Όχι στις αξιολογήσεις που είναι εργαλείο εντατικοποίησης, πειθάρχησης, διαίρεσης των εργαζομένων και συμπίεσης των μισθών -μας εγκλωβίζουν σε μια ανταγωνιστική κούρσα προς τα κάτω με νικητή τον φθηνότερα αμειβόμενο εργαζόμενο-,  χρησιμοποιούνται ακόμη για να δικαιολογούνται οι απολύσεις.
·         Καμιά παραβίαση, αντίθετα διεκδίκηση και παραπέρα από τις  νομοθετικές προβλέψεις που αφορούν στην πληρωμή των υπερωριών, των εκτός έδρας, των νυχτερινών, στην  πληρωμή τα Σαββατοκύριακα, στο standby, στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Ταυτόχρονα σε σύνδεση με τα άλλα συνδικάτα θα επιμείνουμε σαν ΓΕΝΟΒΑ, σε σωματείο και β’βάθμια, να δώσουμε μετωπικά τις μάχες και απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ήδη ότι η «ανάπτυξη» που υπόσχονταν δεν προκύπτει και πρακτικά έχει μετατραπεί σε πολιτικές μεροληψίας υπέρ των πλουσίων. Υπηρετώντας την άρχουσα τάξη η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδια που ευνοούν το κεφάλαιο και ταυτόχρονα στοχοποιούν κάθε εργατικό κομμάτι (που αντιστέκεται και παλεύει για δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να απεργεί και να συνδικαλίζεται), ενώ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με ρατσιστικές εκστρατείες. Σε μια περίοδο εντεινόμενων διεθνών οικονομικών αβεβαιοτήτων και προβλέψεων για νέα ύφεση - ενώ οι πληγές για τον εργαζόμενο λαό είναι ανοιχτές, αλλά και βρόμικων ανταγωνισμών στην περιοχή που ξαναμοιράζουν ζώνες επιρροής χαράζοντας γραμμές με το αίμα των λαών -αυτή την ώρα των Κούρδων-, δυναμώνουμε τις δράσεις του σωματείου ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, που αποπροσανατολίζουν, διαιρούν, σπέρνουν το μίσος μεταξύ των απλών ανθρώπων αλλά και ολόκληρων λαών, οδηγούν στη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στην εξόντωση και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων για τα κέρδη των λίγων -της ίδιας αιτίας που ευθύνεται και για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή που απειλεί όλους μας.
Σαν  ΓΕΝΟΒΑ καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανατρέψουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τους σημερινούς συσχετισμούς στο Δ.Σ. και στα β’βάθμια στηρίζοντας αποφασιστικά με την ψήφο τους στις 23/10 το ενωτικό μας ψηφοδέλτιο σε συμπαράταξη με την «Ένωση Εργαζομένων» με τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM   TELECOM KAI ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» σε Δ.Σ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΕΚΑ (και για το ΕΚΠ την Ένωση Εργαζομένων). Για να δώσουμε με τους καλύτερους συσχετισμούς και τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τους συλλογικούς μας αγώνες το επόμενο διάστημα για τα δικαιώματά μας μέσα στην επιχείρηση σε αλληλεγγύη και σε κοινό αγώνα με όλο το εργατικό κίνημα για να μπουν οι Άνθρωποι πάνω απ’ τα Κέρδη σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής μας ζωής.
οι υποψήφιοι της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM TELECOM KAI ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»:

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. και ΟΜΕ-ΟΤΕ


        ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑ

1.    ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

2.    ΜΕΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
      (συνεργαζόμενος από την Ένωση Εργαζομένων)

3.    ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

4.    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΗΣ

5.    ΣΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

6.      ΧΟΡΜΠΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
(συνεργαζόμενη από την Ένωση Εργαζομένων)                           
         

1.    ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

2.    ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

3.    ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΗΣ

4.     ΣΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου