Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17/12 - ΜΟΥΣΕΙΟ 11:00 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΟΒΑ

Συνάδελφοι, -σες

Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση στις 17/12, μετά την άστοχη ανακοίνωση της ΑΕΕ που δυστυχώς αποπροσανατολίζει και διαστρμπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση της 17/12.

Το ότι η ΓΣΕΕ (ΕΚΑ, ΠΟΕΜ κλπ.) δεν αποφάσισε απεργία για τις 17/11 αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για απραξία αλλά ένα παραπάνω λόγο για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων. Αυτή την έννοια είχε και το ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε στην απεργιακή μας συγκέντρωση στην Παιανία στις 26/11. Την πρωτοβουλία-πρόταση κι απόφαση για απεργία την είχαν από την αρχή σημαντικός αριθμός από πρωτοβάθμια σωματεία και μετά μερικές ομοσπονδίες (αναμεσά τους και τα σωματεία κι οι ομοσπονδίες που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ), ζητώντας την κήρυξη απεργίας κι από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πράγμα που δεν δέχθηκαν οι ηγεσίες των τελευταίων. Το ΠΑΜΕ βέβαια στη συνέχεια παρουσιάζει την απεργία σαν δική του και μόνο πρωτοβουλία, κάτι που δεν είναι αλήθεια, ενώ κι η συμμετοχή είναι ευρύτερη, κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά. Και τώρα συμβαίνει όπως κι άλλοτε, ότι δηλ. πολλά α’βάθμια σωματεία κι ενώσεις προχώρησαν μόνα τους παρά τις υπαναχωρήσεις ή και την απραξία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, π.χ. πραγματοποίησαν αντί να ματαιώσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη 2008 που είχε αποκτήσει ξεχωριστή σημασία λόγω της νεολαιίστικης εξέγερσης κι αστυνομικής βίας και καταστολής που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κι αργότερα, την Πρωτομαγιά 2009 που οργάνωσαν μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία παρά την αντίθεση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι οποίες προτίμησαν να γιορτάσουν με συναυλία.

Έτσι και τώρα η απεργιακή κινητοποίηση στη σημερινή συγκυρία στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση, ΕΕ, εργοδοσία, Τράπεζες, «συμβούλους» και κερδοσκόπους που βάλθηκαν να κατατρομοκρατήσουν τον εργαζόμενο κόσμο για να πληρώσει αυτός τα σπασμένα της κρίσης, αλλά και αντίθετα με στη συμβιβαστική στάση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ. που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και να σταθούν μπροστά στους αγώνες που ανεξάρτητα κι από τα κάτω αποφασίζουν σωματεία κι ομοσπονδίες για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση.

Η μέρα της 17/11 είναι μέρα απεργίας. Διάφορα σωματεία κι ομοσπονδίες αποφάσισαν συμμετοχή με όποιο τρόπο μπορούσαν κι έκριναν προσφορότερο ή εφικτό. Έτσι μέχρι τις 14/12 π.χ. η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει 2 τρίωρες στάσεις εργασίας, απεργία η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) αλλά και το Διασωματειακό των Ενώσεων στα ΜΜΕ, ενώ πολυάριθμα πρωτοβάθμια σωματεία, άλλα στάση κι άλλα απεργία. Όλοι αυτοί συμμετέχουν με τον τρόπο που καθένας μπορεί και κρίνει καλύτερα σ’ αυτόν τον αγώνα.

Τι προτείναμε εμείς; ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 26/11, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Και ποιος ήταν ο τρόπος για να γίνει αυτό; Για κήρυξη απεργίας με βάση το καταστατικό μας μπορεί ν’ αποφασίσει μόνο η Γενική Συνέλευση (με κάλπη). Τη ΓΣ που παρά τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων μπλόκαραν ΑΚΕ και ΑΕΕ μαζί στις 19/11. Κι αυτή που δεν ζήτησαν καν να ξανασυγκληθεί σε ώρα εργασίας όπως είχαμε δικαίωμα κι έχουμε επανειλημμένα πράξει πετυχημένα στο παρελθόν. Εκεί θα μπορούσαμε άνετα να είχαμε αποφασίσει και για συμμετοχή στην απεργία της 17/11. Αλλά οδήγησαν κατευθείαν σε στάση εργασίας στις 26/11 έχοντας βέβαια απογοητεύσει και κουράσει τον κόσμο. Και πάλι το ψήφισμα στη συγκέντρωση κατά τη στάση της 26/11 που προτείναμε η ΓΕΝΟΒΑ κι έγινε απ’ όλους ομόφωνα δεκτό στην απεργιακή συγκέντρωση ζήταγε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 17/12 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, συνδέοντάς τις και με τον δικό μας αγώνα κι αιτήματα απέναντι στην εργοδοσία. Και εξουσιοδοτούσε το ΔΣ να ζητήσει από ΓΣΕΕ-ΠΟΕΜ-ΕΚΑ να κηρύξει 24ωρη απεργία. Έτσι μόνο θα μπορούσε και το σωματείο πλέον (αφού δεν έγινε η ΓΣ) να συμμετάσχει κανονικά σε 24ωρη, αλλιώς μόνο με στάση μπορούσε να αποφασίσει το ΔΣ την έμπρακτη συμμετοχή του: αυτό το ξέραμε όλοι και το δηλώσαμε στις 26/11 ότι έτσι θα γινόταν – κάτι άλλωστε που και πολλά άλλα σωματεία έχουν στο μεταξύ αποφασίσει κι είναι πάντα προς τιμή τους, ότι δηλ. κινητοποιούνται αγωνιστικά στις 17/12. Δεν εξουσιοδότησε η απεργιακή συγκέντρωση με το ψήφισμά της το σωματείο να στηρίξει απλά το ΣΕΤΗΠ ή το ΠΑΜΕ στην απεργία που αυτά αποφάσισαν – και καλά κάνουν, όπως και πολλοί άλλοι.

Το ότι στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ οι συνάδελφοι καλυπτόμαστε κι από τις κινητοποιήσεις κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων όπως ΣΕΤΗΠ ή ΣΜΤ για να απεργήσουν και σε 24ωρη βάση (ισχύει αυτό), δεν απαλλάσσει όμως το σωματείο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ να αποφασίσει τη δική του συμμετοχή σ’ ένα δίκαιο αγώνα, στηρίζοντας παράλληλα ενωτικά όλες τις κινητοποιήσεις. Σαν σωματείο δεν υπαγόμαστε βέβαια στο ΣΕΤΗΠ ή ΣΜΤ κλπ. ακόμη κι αν ανήκουμε σαν άτομα κι ούτε βέβαια δεσμεύεται το σωματείο μας από τυχόν δικές τους αποφάσεις, ασφαλώς ούτε και τις αντιστρατεύεται, αλλά συμπορεύεται συμφωνώντας με τον κοινό στόχο για κινητοποιήσεις στις 17/11. Το σωματείο μας όμως είναι από τα μεγαλύτερα στον ιδιωτικό τομέα, οφείλει το ίδιο ευθέως να αποφασίσει τη συμμετοχή του κατ’ ανάγκη με στάση, όπως ζητάει και το ψήφισμα της 26/11. Δεν μπορεί η απόφαση για στάση να μπλοκάρεται με την ξεδιάντροπη υπαναχώρηση της ΑΚΕ και μάλιστα με θλιβερές δικαιολογίες για υποταγή σε κομματική απαίτηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε βέβαια να μπλοκάρουμε τη μόνη δυνατή αγωνιστική απόφαση ακολουθώντας τις υπεκφυγές και πονηριές της ΑΕΕ που προσπαθεί να μας «μαντρώσει» κάτω από «καπέλο» ΣΕΤΗΠ και ΠΑΜΕ τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε άμεσα με δική μας κινητοποίηση. Αυτές οι πρακτικές και των δύο παρατάξεων ουσιαστικά υποβιβάζουν το σωματείο σε ρόλο ουραγού ή απλού χειροκροτητή αποφάσεων που παίρνονται αλλού. Το ζήτημα είναι τι κάνει το δικό μας σωματείο κι αυτό που πρέπει να κάνει είναι ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 17/11, αυτό καλούμε και την τελευταία στιγμή τις άλλες παρατάξεις να συμφωνήσουμε.

Ακόμη και χωρίς απόφαση συμμετοχής του σωματείου μας – και σ’ αυτή την περίπτωση εμείς στη ΓΕΝΟΒΑ θα πρέπει να παλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά για τα δίκια όλων μας, σε κάθε περίπτωση η μέρα 17/12 είναι απεργιακή και για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στηριζόμαστε αναγκαστικά πλέον στις αποφάσεις άλλων συγγενών σωματείων που μας καλύπτουν όπως προαναφέραμε. Μια και η πρόσκληση έρχεται από τα κάτω κι όχι από τη ΓΣΕΕ, θα γίνουν διάφορες συγκεντρώσεις τη μέρα αυτή κι οι συνάδελφοι έχουν να επιλέξουν που να πάνε.

Εμείς σαν ΓΕΝΟΒΑ στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ θα κατέβουμε με το πανό μας και συνθήματα
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ - ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ –
Η ΖΩΗ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
και καλούμε όλους τους συναδέλφους στην προσυγκέντρωση στο Μουσείο 11:00 όπου παραδοσιακά μαζευόμαστε στα εργατικά συλλαλητήρια, κι όπου θα συμμετέχουν διάφορα σωματεία κι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο με αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία ή και στάσεις εργασίας. Στη συνέχεια θα συμπορευτούμε προς τη Βουλή μαζί με τη συγκέντρωση στα Προπύλαια που αποφάσισε η ΟΛΜΕ (κύρια από σωματεία κι ενώσεις εκπαιδευτικών), αλλά και με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Πρέπει όμως εδώ να αναφέρουμε ότι το ΠΑΜΕ αρνήθηκε την κοινή ισότιμη συγκέντρωση που πρότεινε η ΟΛΜΕ κ.ά. σωματεία, επιμένοντας σε μια στρατηγική περιχαράκωσης από το ευρύτερο εργατικό κίνημα.

Καλούμαστε να παλέψουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι ενωμένοι από τα κάτω για δουλειές μόνιμες και για ανθρώπινες αμοιβές αντίστοιχα με τον πλούτο που παράγουμε – ενάντια στις απολύσεις στην ανεργία που καλπάζει και στην ελαστική εργασία – για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους απέναντι στα αρπακτικά της αγοράς – ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ - κεφαλαίου να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους – για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν θησαυρίζοντας ακόμη και σήμερα και τέλος ενάντια στην κρατική βία και καταστολή που για μια φορά ακόμη εκδηλώθηκε ενάντια στη νεολαία και τους εργαζόμενους στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη.


Όλοι στο Μουσείο 11:00 στην απεργιακή - αγωνιστική κινητοποίηση στις 17/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου