Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΑΕΕ"

Η παράταξη ΑΕΕ (Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα) που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, έστειλε σήμερα στους συναδέλφους στις επιχειρήσεις INTRACOM μια ανακοίνωση εκθέτοντας τις απόψεις της σχετικά μετην ανάγκη νέου σωματείου στην INTRACOM TELECOM

Πέρα από τις απόψεις αυτές με τις οποίες διαφωνούμε και υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ενίσχυση του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο επιχειρήσεων INTRACOM που καλύπτει σε απόλυτη συμφωνία με το εγκεκριμένο καταστατικό όλους τους συναδέλφους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που προήλθαν από την πρώην ενιαία INTRACOM (ονομαστικά περιλαμβάνεται κι η INTRACOM TELECOM) ή θυγατρικές ανεξάρτητα από τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου όπου και για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με ανακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ενόψει και των προγραμματιζόμενων εκλογών του σωματείου στις 9/6.

Καταγγέλουμε όμως στο σύνολο των συναδέλφων, των μελών και μη μελών του Σωματείου μας αλλά και των άλλων εργαζομένων στον κλάδο και γενικά σαν απαράδεκτη και ψευδολογική την ανακοίνωση της ΑΕΕ:

  • Κύρια για τον ισχυρισμό ότι απάντηση, έτσι αόριστα, στην πρόταση της ΑΕΕ για ξεχωριστό Σωματείο με αποφάσεις Γ.Σ. πήραν "ΣΙΓΑ ΜΗ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ" και μάλιστα ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ!!! Κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε στο ΔΣ, κι αν είχε ακουστεί θα το καταγγέλαμε αμέσως σαν ΓΕΝΟΒΑ. Πρόκειται για υβριστική και προσβλητική ψευδολογία και μας πέρνουν κι εμάς τα βόλια, έστω έμμεσα.
  • Εμείς υποστηρίξαμε την ανάγκη να συσπειρώσουμε τον κόσμο στο Σωματείο κι αυτό ζητάμε στις συγκεντρώσεις, συζητήσεις και εκλογοαπολογιστική ΓΣ αλλά και τις εκλογές. Εδώ έχουμε χτίσει τη συλλογική μας δύναμη και δεν θα δεχθούμε να μας την διαιρεί η εκάστοτε εμφανιζόμενη εργοδοσία (άσε που είναι και "σκοτεινή" η ταυτότητά της για την περίπτωση της Intracom Telecom). Σε κάθε περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα καταστατικά να καλούμε ΓΣ συνολικά αλλά και σε κάθε επιχείρηση ή και τοπικά για θέματα που τους αφορούν, κάτι που έχουμε επανειλημμένα πράξει κι έχουμε δώσει και σκληρούς απεργιακούς αγώνες (π.χ. Defense, INMAINT). Η ΓΕΝΟΒΑ δεν αντιτάχθηκε στο να γίνουν  Γ.Σ. ή συγκεντρώσεις για ζύμωση κι έκφραση γνώμης παρά το ότι είναι οριακό καταστατικά να αμφισβητείται έτσι η ενότητα του ίδιου του σωματείου - οριστική αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο από καταστατική ΓΣ με αυξημένες πλειοψηφίες κι απαρτίες.  Βέβαια τα σχετικά θέματα θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στον κύκλο συγκεντρώσεων κι εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. πριν τις εκλογές. Η άρνηση της ΑΚΕ κι ΕΚΕΙ δεν έδωσε πρακτικά συνέχεια στην πρόταση της ΑΕΕ, η αλήθεια βέβαια είναι ότι στις 22/4 που μπήκε το θέμα σε ολομέλεια του Δ.Σ. δεν άφηνε πρακτικά χρόνο για ιδιαίτερες συζητήσεις για το ίδιο το μέλλον του σωματείου, πριν τις εκλογές που ορίσθηκαν στις 9/6. Σε κάθε περίπτωση θα παρέμβουμε αποφασιστικά για την ενότητα και συσπείρωση στο σωματείο.
  • Η τελευταία αλλαγή στο καθεστώς της Telecom έγινε στις 18/12 του 2014 (κι όχι 1 χρόνο πρίν), η δε έκτασή της (δηλ. το ολοκληρωτικό πέρασμά της σε ένα απρόσωπο fund μας έγινε γνωστή μόνο στη συνάντηση του Δ.Σ. με τον CEO κ. Ahmed στις 9/1/2015) όπου και δεν ανακοινώθηκε καμιά διοικητική αλλαγή ή άλλη αλλαγή, αλλά συνέχιση της λειτουργίας για μια 3ετία τουλάχιστον ακόμη.
  • Οι αναφορές για ομοιότητες με τις περιπτώσεις Vodafone και Wind είναι παραπλανητικές. Εκεί ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία με συμμετοχή των 2 και μεταφέρθηκαν 300 περίπου εργαζόμενοι κι από τις δύο, χωρίς να καλύπτονται από τα υπάρχοντα σωματεία με το παλιό καταστατικό τους, που άλλαξε για το λόγο αυτό αλλά αμφισβητήθηκε προσχηματικά από την εργοδοσία στη Wind κ.ο.κ. Εμείς έχουμε  νόμιμο σωματείο, καλύπτουμε όλον τον κόσμο μας, όσο για το αν θα μας αναγνωρίζουν οι εργοδότες, δεν έχουμε μέχρι τώρα καμιά άλλη ένδειξη, είναι δε φανερό να προτιμούν απέναντί να μας έχουν διασπασμένους κι αποδυναμωμένους. Αλλά πραγματικά η ενότητα, συμμετοχή και συλλογική δράση μας θα εξασφαλίσει από κάθε απόπειρα αμφισβήτησης (ειχε επιχειρηθεί και πριν 1,5 χρόνο σε απεργία της INMAINT αλλά κατέπεσε στα δικαστήρια αλλά και κυρίως μπροστά στην ενότητα κι αποφασιστικότητα των εργαζόμενων,
  • Οι εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα βάση για ανσύνταξη κι ενίσχυση του Σωματείου ΕΝΩΤΙΚΑ κι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ INTRACOM πάντα ήταν μπροστά σ' αυτό τον αγώνα και δίνει καθημερινά μάχες για τα δικαιώματά μας σαν εργαζόμενων σε κάθε εταιρεία, στον όμιλο, αλλά και γενικότερα στον κλάδο και γενικά στη χώρα. ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΓΕΝΟΒΑ, αυτή είναι η καλύτερη "επένδυση" των εργαζόμενων απέναντι σε φιλοεργοδοτικούς συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις των εκάστοτε πλειοψηφιών στο Δ.Σ. αλλά και στη σεχταριστική λογική για διάσπαση κι εξασθένιση του Σωματείου που δυστυχώς "ταξικές", όπως διακηρύσσουν, δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα καλλιεργούν συστηματικά. Δυστυχώς η ΑΕΕ ανέκαθεν αμφισβητούσε την αξία και την αναγκαιότητα του Σωματείου από τότε που άλλαξε το καταστατικό το 2006, κι είναι μια πρακτική που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν κι αλλού επιδείξει, εκεί που δεν ελέγχουν τα σωματεία στις επιχειρήσεις, προωθώντας σαν αντίβαρο κλαδικά σωματεία όταν τα ελέγχουν και δυστυχώς προσφέροντας έτσι (παρά την παρουσία τους σε διάφορους αγώνες) συνολικά αρνητικές υπηρεσίες στην υπόθεση της ενότητας, μαζικότητας, συντονισμού από τα κάτω κι αγώνα με προοπτική των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλιάς. Ιδιαίτερα στην εποχή που αντιμετωπίζουμε (ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ!) τη βάρβαρη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη επίθεση σε μισθούς, θέσεις εργασίας, δικαιώματα καταχτημένα με αγώνες γενιών.
  • Την καλύτερη απάντηση θα  δώσουν οι συνάδελφοι με τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή τους στις τοπικές συγκεντρώσεις, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και στις εκλογές του Σωματείου στις 9/6! Και στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας απέναντι στην εργοδοσία διεκδικόντας τα δίκια όλων των συναδέλφων ανεξαίρετα, αλλά και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να ξηλώσουμε το μνημονιακό άγος, να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λήστεψαν, να διαγράψουμε το ληστρικό χρέος, να πληρώσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο για την κρίση που μας έρριξε.
Β. Συλαϊδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου