Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 20/6



                                ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ                        1/7/2013

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι                                                                                     
Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου στις 20 Ιούνη καταγράφουν την επιμονή των συναδέλφων  να συνεχίσουν να συσπειρώνονται σε αγωνιστική βάση απέναντι στις εργοδοτικές και τις κυβερνητικές επιθέσεις το επόμενο διάστημα.
Το γεγονός ότι δεν έχουμε πλέον εν δυνάμει ένα αγωνιστικό-αριστερό προεδρείο, αφού η ΓΕΝΟΒΑ έχασε μια έδρα υπέρ της ΑΚΕ, αλλά μια ισχυρή αγωνιστική-αριστερή αντιπολίτευση (με 7 έδρες στις 15, αθροίζοντας ΓΕΝΟΒΑ με 3 και ΑΕΕ με 4 έδρες),  οφείλεται αποκλειστικά στο ότι ψήφισαν στο Σωματείο αυτή τη φορά 1436 συνάδελφοι αντί για 1000 περίπου που ψήφιζαν τις προηγούμενες φορές. To μέγιστο αυτής της μεταβολής προήλθε από τη HOL, κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Η αύξηση της δύναμης της ΑΚΕ σε ποσοστά ψήφων και έδρες (7) και η απόλυτη πλειοψηφία που έχει πλέον στο Δ.Σ. σε σύμπραξη με ΕΚΕΙ (1 έδρα), προήλθε αποκλειστικά από τη HOL (ψήφισαν 390 συνάδελφοι από 120 την προηγούμενη φορά) και  έδωσαν στην ΑΚΕ  σχεδόν 2 επιπλέον έδρες, όπως αποτυπώνει και η σύνθεση του νέου Δ.Σ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων (δείτε και το blog μας http://protovoulia-genova-intracom.blogspot.com/) δείχνει καθαρά ότι σε όλο τον υπόλοιπο όμιλο οι συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει με την εκλογή στις 20/6/13 σε σχέση με το 2011. Το επόμενο διάστημα έχουμε όλες τις δυνατότητες να προχωρήσουμε σε ένα πλατύ ζωντανό, μαχητικό, δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας κι αγώνα για την ανατροπή των δεινών που μας φορτώνουν εργοδοσία στον όμιλο ΙΝTRACOM και μνημονιακό καθεστώς, πάντα σε αλληλεγγύη με τους άλλους εργαζόμενους.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στήριξε και έδειξε μεγάλη σταθερότητα και αγωνιστική διάθεση, ουσιαστική συμμετοχή και αλληλεγγύη μέσα στο Σωματείο, σε μια περίοδο όπου βιώνουμε μια καταιγίδα επιθέσεων στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας, αλλά και διαιρέσεων, αποπροσανατολισμών, εκβιασμών, εργοδοτικών μεθοδεύσεων. Το ψηφοδέλτιο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ», με τη μεγαλύτερη συνοχή και αποφασιστικότητα,  συγκέντρωσε  227 ψήφους στο Δ.Σ, από 220 ψήφους που είχαμε την προηγούμενη εκλογή, 230 ψήφους στην ΠΟΕΜ (από 177), 198 ψήφους στο ΕΚΑ.(από 128), εκλέγοντας από 3 αντιπροσώπους σε όλα τα όργανα.

TI ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ HOL
Με ευθύνη κύρια της ΑΚΕ, αλλά και τις λάθος εκτιμήσεις και τακτικές της ΑΕΕ, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις μας σαν ΓΕΝΟΒΑ να τηρηθεί το καταστατικό για να διασφαλίσουμε όσο γίνεται την ουσιαστική συμμετοχή στο Σωματείο όσων ψηφίζουν και η κάλπη μπήκε με ένα τρόπο όπου την πρωτοβουλία στη HOL την πήρε η εργοδοσία. Η διοίκηση της HOL άλλαξε γραμμή την τελευταία στιγμή όσον αφορά την παρακράτηση των εισφορών υπέρ του Σωματείου. Αρχικά, τα προηγούμενα 2 χρόνια, απαιτούσε βεβαιώσεις ατομικής αποδοχής της παρακράτησης της εισφοράς του Σωματείου για να κάνει την αυτόματη παρακράτηση μέσω λογιστηρίου. Το Δ.Σ. είχε συγκεντρώσει 110 βεβαιώσεις από συναδέλφους της HOL μέχρι τέλος του Μάη, που έδειξαν έτσι  τη διάθεσή τους να συμμετέχουν και να κατοχυρώσουν την ιδιότητα του μέλους, όπως ομόφωνα είχαμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις. Η  διοίκηση της ΗΟL άλλαξε στάση τελευταία στιγμή ενόψει εκλογών  και έκανε τον ελιγμό να μη ζητά καθόλου βεβαιώσεις, για να δώσει τη δυνατότητα στην ΑΚΕ να πιαστεί και να «νομιμοποιήσει» αθρόες εγγραφές (έφτασαν τελικά στην εκλογοαπολογιστική στις 6/6 να κλείσουν στις 460) σε συμφωνία με ΑΕΕ.
 Η διοίκηση της HOL συνεχώς από τη μια προβάλλει ένα εξατομικευμένο, φιλο-εταιρικό πρότυπο συμπεριφοράς των εργαζομένων και από την άλλη τρομοκρατεί προχωρώντας σε απολύσεις και επιβάλλοντας υπερεντατικοποίηση και τσακισμένες αμοιβές σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων. Ταυτόχρονα κινδυνολογεί για το ρόλο των αριστερών παρατάξεων οι οποίες υποτίθεται ότι υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας αξιοποιώντας και άστοχες επιλογές της ΑΕΕ. Συγκεκριμένα σ’ ένα προηγούμενο διάστημα η ΑΕΕ μέσω ΣΕΤΗΠ/ΠΑΜΕ υιοθέτησε μια τακτική υποκατάστασης των συλλογικών διαδικασιών- στη λογική ότι ο κόσμος φοβάται μέσα στο χώρο να στηρίξει κινητοποιήσεις- και προχώρησε σε αποκλεισμούς των εισόδων της HOL.  Αυτή η τακτική απομάκρυνε και άφησε  ακάλυπτους τους περισσότερους εργαζόμενους στα διλήμματα και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας –για το τι θέση παίρνει ο καθένας απέναντι στην πρακτική των αποκλεισμών– ακριβώς γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι, βήμα-βήμα μέσα από την επιχειρησιακή συνέλευση του Σωματείου, για την όποια κινητοποίηση προτεινόταν και την οργάνωσή της. Αυτή η κατάσταση ευνόησε την ΑΚΕ που εξέφραζε μια στάση υποταγής και συμβιβασμών με την εργοδοσία. Τέλος η διοίκηση της ΗΟL πριμοδότησε εκλογικά ευθέως την ΑΚΕ δίνοντάς της ακόμη και τη δυνατότητα, σταματώντας ολόκληρη διεύθυνση, της μονομερούς επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, όπως και η ΑΕΕ κατήγγειλε πριν τις εκλογές.
Εμείς σαν ΓΕΝΟΒΑ σε όλο το προηγούμενο διάστημα στη HOL υπερασπιστήκαμε την ανεξαρτησία του Σωματείου απέναντι στην εργοδοσία στη βάση ότι το Σωματείο πρέπει να αξιοποιηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους σαν εργαλείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.  Ενόψει των εκλογών διαφωνήσαμε με ΑΚΕ-ΑΕΕ και επιμείναμε να τηρηθούν οι διατάξεις του καταστατικού γιατί έχουμε την άποψη ότι η τήρηση του καταστατικού όχι μόνο δεν εμποδίζει κανένα συνάδελφο να είναι μέλος του Σωματείου και να ψηφίζει στις εκλογές, αλλά αντίθετα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία  του Σωματείου από την εργοδοσία και επιτάσσει την ουσιαστική συμμετοχή του καθενός εργαζόμενου στο Σωματείο, ο οποίος λειτουργεί σαν μέλος του, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Οι διατάξεις του καταστατικού επικεντρώνονται στη συμμετοχή των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση του ομίλου που είναι το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου. Μέσα από τη Γ.Σ. εκφράζεται και ζει το Σωματείο.
Υποχρεώνει το καταστατικό μας να αναμιχθούν και να κουβεντιάσουν στη Γ.Σ. του ομίλου όλα τα μέλη για να πάρουν συλλογική απόφαση στα κεντρικά ζητήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη διεξαγωγή των  εκλογών του Δ.Σ που είναι απόρροια της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. Απαιτείται ενιαία έκφραση των μελών, εφόσον έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με κοινό χώρο τελικής ζύμωσης πριν την κάλπη, ελεγχόμενο από το Σωματείο και περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό την πιθανότητα να ασκηθούν επιρροές και πιέσεις από την εργοδοσία, εξασφαλίζοντας  ίσους όρους για όλα τα μέλη και για τους υποψηφίους. Επίσης το καταστατικό στοχεύει στο να  προσανατολίσει και να διαπαιδαγωγήσει μέσω και των όρων της  εκλογικής διαδικασίας για την αναγκαιότητα και μετά τις εκλογές της συμμετοχής στις Γ.Σ. του ομίλου, για να παίρνουμε συλλογικά αποφάσεις στα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό το καταστατικό μας ορίζει ότι στην περιοχή της Αττικής δεν εκλέγεται τοπική εφορευτική επιτροπή, αλλά όλα τα μέλη  του Σωματείου στην Αττική ψηφίζουν υποχρεωτικά ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στην έδρα του Σωματείου-όπως γινόταν παλιότερα με ΟΠΑΠ, ΙΚΑ, ΝΟΜΟΣ, παράλληλα και ταυτόχρονα με τα μέλη της επαρχίας που εξαιρούνται λόγω απαγορευτικής απόστασης και ψηφίζουν ενώπιον των τοπικών τους εφορευτικών επιτροπών.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Σαν ΓΕΝΟΒΑ θα συνεχίσουμε με τη δυνατή βάση που μας στηρίζει να αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις που μας επιφυλάσσουν οι δύσκολες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας. Θα απευθύνουμε και στη συνέχεια ενωτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις παρατάξεις για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να στηρίζουμε τους αγώνες που έχουμε ανάγκη εκφράζοντας τη δυναμική των συναδέλφων, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων. Θα προσπαθήσουμε να ξεπερασθεί η οποιαδήποτε σύγχυση για το ρόλο και τις δυνατότητες του Σωματείου σαν την ενιαία έκφραση όλων των εργαζόμενων στον όμιλο και θα αναδείξουμε μια τακτική που μπορεί να συσπειρώνει τη βάση του Σωματείου απέναντι στις επιθέσεις και μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, παραμερίζοντας αρνήσεις, φόβους και δισταγμούς.
Όποιο πρόσωπο (ιδιοκτησιακά) κι αν έχει η εργοδοσία το επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί να δώσουμε αγώνες για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Θα χρειαστεί να πυκνώσουμε τους αγωνιστικούς μας δεσμούς απέναντι στον εργοδότη, αλλά και να σταθούμε στο πλευρό όλου του υπόλοιπου εργατικού κινήματος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου