Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Παρατηρήσεις στην ανακοίνωση της ΑΕΕ για τις εκλογές στη HOL

Η ΑΕΕ σήμερα επανήλθε σήμερα (5 Ιουλίου) με μια "οφειλόμενη απάντηση" στην προηγούμενη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Στην ανακοίνωση αυτή η ΑΕΕ ξεκινάει από κάποιες γενικότερες θέσεις, σεβαστές αλλά τις έχουμε κριτικάρει σαν ΓΕΝΟΒΑ και νομίζω καθόλου δεν απαντάει επί της ουσίας στα βασικά σημεία της πρεοηγούμενης ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΒΑ. Εδώ θα περιοριστώ μόνο να κάνω κάποιες παρατηρήσεις ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση για τη στάση της ΓΕΝΟΒΑ παλιότερα και τώρα, όπου δυστυχώς όσα γράφει η ΑΕΕ είναι "αβασάνιστα" (αν όχι προβοκατόρικα) και δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση τιμούμε όλους τους αγωνιστές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα τους συναδέλφους στην ΑΕΕ γενικά (έχουμε σε μια σειρά αγώνες συμπορευθεί μέσα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ αλλά και συμμετέχοντας σε πανεργατικές και κλαδικές κινητοποιήσεις, έστω και σε διαφορετικά μπλόκ (θα προτιμούσαμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί με το πανό του σωματείου, κάτι που έγινε από τα πράγματα στη Γενική Απεργία -συλλαλητήριο έξω από την ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου φέτος). Ιδιαίτερα τους 4 συναδέλφους που δέχθηκαν την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση από την εργοδοσία πριν 5 μήνες για τη δράση τους και συμπαραστεκόμαστε σε όλη την προσπάθεια για να δικαιωθούν δικαστικά. Η περίπτωση απόλυσης των 4 συναδέλφων είναι καραμπινάτη αντισυνδικαλιστική - τρομοκρατική επίθεση στην ουσία σε όλους τους εργαζόμενους στη HOL, αυτό πιστοποιείται κι από την παρουσία της τότε προέδρου και μελών της διοίκησης στο Εργατικουπαλληλικό Κέντρο Αθήνας αλλά και της προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημά μας και παραστήκαμε απέναντι στη διοίκηση μαζί με το ΔΣ του Σωματείου βάζοντας ακριβώς αυτή την απαράδεκτη διάσταση διώξεων. Για το λόγο αυτό η μη υιοθέτηση της πρότασης για απεργία (με σοβαρή ευθύνη της ΑΚΕ) αποτέλεσε μια σαφή ήττα και πισωγύριμα για τη δυνατότητα συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και στη συνδικαλιστική δράση και χτύπησε σε μας τα "καμπανάκια" για το βαθμό επιβολής της εργοδοτικής άποψης απέναντι σε μια αυτονόητη υποχρέωση δράσης του σωματείου. Μας στενοχώρησε, δεν μας εξέπληξε όμως, με βάση όσα είχαν προηγηθεί.

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους :

1. Δεν συμφωνούμε ότι οι αγώνες απλά πρέπει να έχουν απλά την "κάλυψη" του "επιχειρησιακού σωματείου" - ή του ΣΕΤΗΠ, αλλά πρέπει να βγαίνουν δημοκρατικά μέσα από ανοιχτή συνέλευση είτε ΓΣ αν πρόκειται για τον όμιλο, είτε τοπική όπως π.χ. στην HOL. Δεν ισχύει ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Τουλάχιστον για όσο ακόμη θα έχουμε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο και δεν θα έχουμε υποστεί ακόμη και συνδικαλιστική απαγόρευση , αλά 1967-χούντα. Είναι σημαντικό να κερδίζουμε τη συμμετοχή και δράση των συναδέλφων μέσα από μαζική, δημοκρατική διαδικασία. Στο καταστατικό του σωματείου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, την έχουμε επανειλημμένα εξασκήσει με συνελεύσεις μέσα από στάση εργασίας (παραδείγματα στην 2η 48ωρη στον όμιλο το Φλεβάρη 2011, στο Defense 5 φορές Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2012, πιο πρόσφατα στην ΙΝΜΑΙΝΤ και τα τελευταία 2 χρόνια σε 4 περιπτώσεις στη HOL). Κατά κανόνα δεν προχωρούσαμε σε αποκλεισμούς των εισόδων αν δεν είχαμε προηγούμενα πάρει την απόφαση για απεργία δημοκρατικά μέσα από ΓΣ. Δεν είναι ότι θεωρούμε "παράνομη" την περιφρούρηση μιας στάσης που κυρήσσει το ΔΣ αλλά έχει άλλη δύναμη κι εξασφαλίζει πλατιά συμμετοχή η απεργιακή περιφρούρηση που βγαίνει δημοκρατικά μέσα από ΓΣ. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφίσει, όλοι ομως δεσμεύονται να εφαρμόζουν και περιφρουρούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζονται δημοκρατικά. Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες βοηθάει και μια κινητοποίηση π.χ. στάση εργασίας που αποφασίζει το ΔΣ, ακόμη κι αυθόρμητη κινητοποίηση των εργαζόμενων όταν είναι μαζική σε ένα χώρο, αλλά κανόνας είναι να κινητοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερους με εδραιωμένη την αλληλεγγύη μέσα από τις διαδικασίες του σωματείου.

2. Για τις κατηγορίες της ΑΕΕ στην ΑΚΕ δεν διαφωνούμε, για την ακρίβεια το Φλεβάρη φέτος ούτε ο πρόεδρος δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απεργίας στη ΓΣ κατά τη στάση εργασίας σε 2 περιπτώσεις, παρόλο που η στάση είχε αποφασισθεί ομόφωνα, έλεγε ότι ας αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους, ανεπηρέαστοι...(δηλ. βορά στις εργοδοτικές απειλές και μεθοδεύσεις).

3. Η ΓΕΝΟΒΑ παλιότερα είχε δημόσια αντιταχθεί στην απαίτηση της ΑΕΕ το Γενάρη του 2010 να καλύψει εκ των υστέρων το σωματείο απεργιακή κινητοποίηση στη HOL που είχε αποφασίσει το ΣΕΤΗΠ και για την οποία ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων. Εμείς ζητήσαμε να γίνει αμέσως συνέλευση (με στάση) στη HOL για να παρθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους σχετική απόφαση. Κι αυτό για να μην επιβάλλουμε στους εργαζόμενους μια απόφαση στην οποία δεν συμμετείχαν, χωρίς να στηριζόμαστε κυρίως στους ίδιους για την περιφρούρηση αλλά σε αλληλέγγυους απ' έξω, να τους απομακρύνουμε από το σωματείο και τις διαδικασίες του οδηγώντας τη μεγάλη πλειοψηφία στο να χειραγωγείται από την εργοδοτική ιδεολογία και τρομοκρατία. Την ορθότητα αυτής της προσέγγισης έχει ουσιαστικά υιοθετήσει κι η ΑΕΕ καθώς οι πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις από πέρσι κι ιδίως φέτος έγιναν με στάσεις εργασίας και ΓΣ που κήρυξε το ΔΣ (χωρίς μέχρι στιγμής να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα που άνοιξαν οι προηγούμενες πρακτικές της ΑΕΕ με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων). Σε κάθε περίπτωση βρεθήκαμε μπροστά στην είσοδο της HOL προσπαθώντας να κερδίσουμε τον κόσμο για την ανάγκη να γίνει κινητοποίηση. Η περιφρούρηση είναι χρήσιμη και σε μια στάση εργασίας που κηρύσσει το ΔΣ αλλά δεν μπορεί να γίνει με το ίδιο κύρος και δύναμη που έχει όταν αποφασισθεί από συνέλευση όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι εφόσον είναι ή γραφτούν μέλη στο σωματείο.

4. Σχετικά με το ότι στη ΓΕΝΟΒΑ υπήρχε αρχικά μια σύγχυση για το αν πρέπει να ψηφίζουν και οι Managers (για τους Senior Managers πάντα υποστηρίζαμε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη στο σωματείο), αυτό οφειλόταν στο ότι δεν γνωρίζαμε το οργανόγραμμα στη HOL και το ότι σε πλείστες περιπτώσεις οι Managers απευθείας διευθύνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων χωρίς καν να έχουν Senior από πάνω τους αλλά μόνο τους Directors (στη λογική να αποκλείουμε τις 2 ανώτερες κλίμακες στην ιεραρχία όπως και στην υπόλοιπη ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπου όμως υπάρχει διαφορετική δομή στην ιεραρχία). Μόλις πληροφορηθήκαμε πλέον το οργανόγραμμα, σαφώς κι υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό και των Managers από μέλη στο σωματείο. Αυτό δεν έχει καθόλου προσωπική αιχμή απένατι σε κάθε manager αλλά το γεγονός ότι αποφασίζει ή επηρεάζει αποφασιστικά για την τύχη εργαζομένων (μισθός, απόλυση, πρόσληψη), οπότε εν δυνάμει υπάρχει αντικρουόμενο εργασιακό συμφέρον.

5. Την απόφαση να έχει το σωματείο τον έλεγχο σχετικά με τις αθρόες εγγραφές από τη HOL που ξεκίνησαν με τις 2 συνελεύσεις με στάση εργασίας το Φλεβάρη φέτος, την είχαν πάρει ομόφωνα όλες οι παρατάξεις κι η λογική ήταν να δώσουμε ένα κίνητρο σε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν διαρκώς στη ζωή και δράση του σωματείου (και συμμετέχοντας στην εκλογοαπολογιστική αλλά και με την ταμειακή τακτοποίηση) κι όχι ευκαιριακά. Κι εμείς (και πιστεύω κι η ΑΕΕ, όπως τεκμηριώνει και στην "απάντησή" της) θεωρούμε ότι αυτό γίνεται στην πραγματικότητα κάτω από την πίεση της εργοδοσίας μόνο για να (μην) αποφασίζουν απεργία σε συνελεύσεις (είτε απέχοντας για να μην υπάρχει απαρτία είτε ψηφίζοντας κατά) είτε για να ψηφίζουν τους εκλεκτούς της εργοδοσίας στις εκλογές του σωματείου. Η στάση άλλαξε καθώς πλησιάζαν οι εκλογές, προσδοκώντας εκλογικά κέρδη, μόνο που πολύ πιο κερδισμένη βγήκε η φιλοεργοδοτική παράταξη (ΑΚΕ) και βέβαια η ίδια η εργοδοσία που, παραμονές εκλογών δέχτηκε ξαφνικά αυτό που 3 χρόνια τώρα επιμελώς αρνιόταν, να κάνει δηλ. παρακράτηση της συνδρομής του σωματείου από το μισθό. Αυτή τη φορά "της βγήκε" το παιχνίδι, εκμαίευσε ακόμη περισσότερες εγγραφές της τελευταίας στιγμής κι οδήγησε το αποτέλεσμα των εκλογών να καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό απο την αθρόα συμμετοχή στη HOL που προέκυψε αφύσικα στη HOL (κάτι που η ΑΕΕ δεν εκτίμησε σωστά, δήλωνε μάλιστα ότι θα πλειοψηφίσει στη HOL, ενώ η ΑΚΕ κι η εργοδοσία έτριβαν τα χέρια τους από το απροσδόκητο λαχείο που τους έτυχε... ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας στο ΔΣ). Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, όπως κι η σχετική επιτυχία της ΑΕΕ να διπλασιάσει τις ψήφους της (σε ένα σύνολο όμως 3,5 φορές περισσότερων ψηφισάντων), θα παλαίψουμε κι εμείς για να κερδηθούν πραγματικά όλοι αυτοί οι συνάδελφοι - νέα μέλη κι ακόμη περισσότεροι, μακάρι να είναι όλοι, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για το σωματείο με την ουσιαστική συμμετοχή σε συνελεύσεις, κινητοποιήσεις κλπ. τόσο τοπικά αλλά κυρίως και σε επίπεδο ομίλου (με τη ΓΣ) αλλά και πανεργατικά, για τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων τα οποία δεν ταυτίζονται με της εργοδοσίας (ούτε βέβαια με τις τροϊκανές κυβερνήσεις) και προασπίζονται και κερδίζονται μόνο με αγώνες.

6. Μια θλιβερή λαθροχειρία δυστυχώς κάνει η ΑΕΕ όταν συσχετίζει την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ με μια προ 3,5 ετών της εργοδοσίας που υποτίθεται κι οι 2 αντιτ΄θενται στους αποκλεισμούς των εισόδων. Η εργοδοσία το βάζει το θέμα "νομικά" στο στυλ για "δικαίωμα στην εργασία" και δασκαλεύει ένα κόσμο που επηρρεάζει να αρνείται την απεργιακή δέσμευση για όλους καθώς και την περιφρούρηση. Κάτι τέτοιο όμως σαφώς και δεν ισχύει όπταν η απόφαση για απεργία παίρνεται δημοκρατικά από συνελεύσεις (ο νόμος βάζει κι αυξημένα κριτήρια και προϋποθέσεις), οπότε η τήρηση μια αποφασισμένης απεργίας είναι υποχρέωση όλων - ακόμη καλύτερα όταν συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση και στον "αποκλεισμό των εισόδων". Όλη η ιστορία του εργατικού κινήματος κι όλες οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με περιφρούρηση στις απεργίες και συχνά σκληρές ακόμη κι αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους μπράβους των αφεντικών, με επαγγελματίες απεργοσπάστες κλπ. Επομένως, για τη ΓΕΝΟΒΑ η περιφρούρηση της απεργίας είναι βασικός παράγοντας για να έχει επιτυχία όταν η απεργία έχει αποφασισθεί δημοκρατικά. Στην περίπτωση της HOL βέβαια, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι φανερό θα πρέπει να κατακτήσει αυτό το επίπεδο συνείδησης συνδικαλιστικής δράσης, θα προσπαθήσουμε για αυτό κι ελπίζουμε κι η ΑΕΕ να ταχθεί αποφασιστικά σε μια τέτοια προσπάθεια αντί να εξαπολύει λίβελλους κατά της ΓΕΝΟΒΑ. Στο σημείο αυτό δεν τιμά τους συντάκτες της ανακοίνωσης της ΑΕΕ ότι μας ψέγουν ότι πήραμε μόλις 6 ή 7 ψήφους στη HOL, αυτό ακριβώς δείχνει το πόσο στρεβλή και ανώμαλη έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα η κατάσταση μέχρι τώρα. Στο σημείο αυτό έχουμε ήδη παρατηρήσει το πολύ αυξημένο ποσοστό ακύρων-λευκών στη HOL, εδώ ασθαλώς έχουμε πρόβλημα σαν ΓΕΝΟΒΑ ότι δεν μπορέσαμε τουλάχιστον να στρέψουμε την εν μέρει δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτών των συναδέλφων στο να μας υποστηρίξουν, αυτό δε οφείλεται στο ότι πολύ δύσκολα είχαμε σαν παράταξη προσβάσεις στο χώρο κι η κατάσταση πολώθηκε ατελέσφορα στην κόντρα ΑΕΕ-εργοδοσίας, κι όχι εργαζόμενων - εργοδοσίας ώστε να ξετυλιχθεί ολόκληρο το δυναμικό της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό ξαναείπαμε ήδη ότι η ΑΕΕ στην πράξη έχει έρθει σταδιακά κοντά σ' αυτό που σαν ΓΕΝΟΒΑ υποστηρίζαμε και παλεύαμε, αυτό πρέπει όλοι  οι συνάδελφοι στη HOL να το αξιολογήσουν θετικά σχετικά με το ρόλο μας, ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν ΑΚΕ ή και λευκό-άκυρο ή δεν συμμετείχαν. Η ουσιαστική συμμετοχή στο σωματείο σε αγωνιστική κατεύθυνση αποτελεί μεγάλη συλλογική δύναμη κι αυτό θα πρέπει να το αξιοποήσουν όλοι οι συνάδελφοι στη HOL (ασφαλώς κι απ' όλες τις επιχειρήσεις στον όμιλο) για το δικό τους συμφέρον αλλά και για όλων των συναδέλφων στον όμιλο και γενικότερα.

7. Συμπερασματικά, οι μεγάλες προκλήσεις, "τα δύσκολα" είναι μπροστά μας και στον όμιλο και στη HOL αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και την τεράστια πλειοψηφία του λαού. Οι αγώνες θα είναι δύσκολοι και σκληροί, όλοι θα δοκιμασθούμε και πρέπει για να πετύχουμε να τους δώσουμε σε ένα ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και στους χωρους δουλιάς απέναντι στην εργοσδοτική αυθαιρεσία αλλά και κεντρικά, απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων που  θέλουν να φορτώσουν τις εφιαλτικές συνέπειες της τεράστιας κρίσης που το κεφαλαιοκρατικό σύστημα κι οι αντινομίες του δημιούργησαν. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να ενωθούμε για να αντρέψουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στις ζωές μας κι αυτούς που την επιδιώκουν ή την υπηρετούν, να αλλάξουμε το παιχνίδι και τους κάλπικους κανόνες του σε ένα πραγματικό εργατικό έλεγχο και κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών μας. Η πρόσκληση-πρόκληση είναι ανοιχτή σε όλους, όλοι θα κριθούμε στην πράξη, αρκεί να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπηρετούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο. Ξεκινώντας από την προάσπιση των πιο άμεσων δικαιωμάτων μας στο χώρο δουλιάς, προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς μας. Και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα (σε αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες, η κρίση κι η αντεργατική επίθεση που φέρνει είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια) για να υπάρξουν οι ουσιαστικές πολιτικές κι οικονομικές ανατροπές που ειναι αναγκαίες για να ξεφύγουμε από το κρεββατι του Προκρούστη (=τρόικα, μνημόνια, επαχθής δανεισμός, "δόσεις" κλπ.) και τις κυβερνήσεις ανδρικέλων - βασανιστών ολόκληρης της εργαζόμενης κοινωνίας, από τον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα που απεργάζονται το μεγάλο κεφάλαιο και οι λογής κερδοσκόποι και τοκογλύφοι.

Β. Συλαϊδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου