Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΕ (24.7.2013)

Μετά το Δ.Σ. που έγινε την Τρίτη, 23/7 κι όπου συζητήθηκε η πρόταση της ΑΕΕ για συγκέντρωση και κινητοποίηση των ηλεκτροτεχνιτών στην ΙΝΜΑΙΝΤ, η ΑΕΕ προχώρησε σε καταγγελτική ανακοίνωση με ημερομηνία 24/7.

Κάποιες διευκρινήσεις και σχόλια:

Υπογράφτηκε πριν 3 μήνες με ισχύ από 15/4/2013 - 31/5/2015 ΣΣΕ για ηλεκτροτεχίτες "...ηλεκτρολογικών καταστημάτων" ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας (ΟΗΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), όπου κατοχυρώνονται οι προηγούμενοι μισθοί με αύξηση στο βασικό μισθό 0,5%. 

 Στην ΙΝΜΑΙΝΤ οι αμοιβές των ηλεκτοτεχνιτών ακολουθούσαν μέχρι τώρα την ΣΣΕ για τα ηλεκτρολογικά καταστήματα. Η προηγούμενη, υποχρεωτική τότε, από 5/11/2010 έληγε με την 3μηνη μετενέργεια στις 15/5/2013, είχε όμως υπογραφεί τότε από 5 κι όχι 1 εργοδοτικό φορέα. 

Το θέμα είναι ότι πλέον με μνημονιακό νόμο δεν υπάρχει η αυτόματη "επέκταση" που υπέγραφε ο υπουργός σε ΣΣΕ κι έτσι η ΙΝΜΑΙΝΤ δεν υποχρεώνεται στην υιοθέτηση της νέας ΣΣΕ, αφού δεν είναι μέλος στην ΠΟΣΕΗ. –πράγμα που μας δήλωσε το Η.R. και στη συνάντηση που ζητήσαμε και κάναμε σαν Δ.Σ. ακριβώς για αυτό το ζήτημα. Από κει και πέρα κάτι τέτοιο μπορεί να επιδιωχθεί με εργατική κινητοποίηση μόνο. Η κινητοποίηση θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να διεκδικήσει αμοιβές ίσες ή και ανώτερες με της νέας (αλλά όχι αυτόματα εφαρμοστέας στην ΙΝΜΑΙΝΤ) ΣΣΕ, στο βαθμό που θα υπήρχε η μαζικότητα, μαχητικότητα, κλιμάκωση, αλληλεγγύη και τελικά ευνοϊκός συσχετισμός δυνάμεων.

 Στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ έχουμε προσπαθήσει, ιδιαίτερα φέτος με τη ΓΣ του σωματείου το Γενάρη (23/1) ανάμεσα στα άλλα να εμποδίσουμε με αγωνιστικό τρόπο στην πράξη το σπάσιμο των ΣΣΕ που ίσχυαν και σταδιακά είτε έληξαν είτε κοντεύουν να λήξουν κι οι ελάχιστες που μένουν ενργές. Δυστυχώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας-κάλπης δεν ήταν θετικό για την αγωνιστική-απεργιακή (αρχικά 24ωρη) κινητοποίηση στον όμιλο, αν και τα αιτήματα για μη μείωση μισθού-παροχών αλλά και μη σπάσιμο στις ΣΣΕ υιοθετήθηκαν παμψηφεί και στο ΔΣ και στη ΓΣ. Έτσι η εταιρεία προχώρησε ξανά στις μειώσεις 15% (για το κομμάτι του μισθού πάνω από 1000μικτά) των προηγούμενων χρόνων, αυτή τη φορά "σπάζοντας" και τις προϋπάρχουσες ΣΣΕ που είχαν μέχρι και τη μετενέργειά τους υποχρεωτική εφαρμογή. 

 Στη συγκεκριμένη περίπτωση των ηλεκτροτεχνιτών στης ΙΝΜΑΙΝΤ, η εταιρία έχει ξεκινήσει να καλεί σε ατομική σύμβαση για σπάσιμο της προηγούμενης υποχρεωτικής σύμβασης μέχρι το τέλος του '13 όπως έχει κάνει και για τους άλλους εργαζόμενους (και σε TELECOM και DEFENSE) .

 Η διεκδίκηση από τους ηλεκτροτεχνίτες για την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης που δεν δεσμεύει πια την ΙΝΜΑΙΝΤ (όταν μάλιστα έχει πολύ πιο περιορισμένη εφαρμογή μια και υπογράφεται από 1 μόνο εργοδοτικό φορέα) μπορεί να γίνει μόνο αγωνιστικά και μια και οι εργαζόμενοι που τους αφορά είναι ολιγάριθμοι κι εύκολα στοχοποιούμενοι, μόνο με γενική κινητοποίηση τουλάχιστον στην ΙΝΜΑΙΝΤ κι εν ανάγκη σε όλον το όμιλο.             

Κάτι τέτοιο όμως με βάση και το αποτέλεσμα της ΓΣ τον Γενάρη που δεν έβγαλε απεργία ενάντια στο σπάσιμο των συμβάσεων στον όμιλο για το 2013, εκτιμάμε ότι δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή. Το επιχειρησιακό σωματείο θα μπορούσε να στηρίξει μια αποφασιστική στάση των ίδιων των εργαζόμενων που να εξασφαλίζει όμως και μια γενικότερη στήριξη για να είναι αποτελεσματική. Η αλήθεια είναι ότι στις υπόλοιπες  κατηγορίες εργαζομένων που αμοίβονταν πάνω στις ΣΣΕ έχουν ήδη περάσει οι  μειώσεις και η στήριξή τους για τους ηλεκτροτεχνίτες για τη νέα ΣΣΕ - που δεν δεσμεύει την ΙΝΜΑΙΝΤ - δεν είναι εφικτή και ρεαλιστική, ακόμη περισσότερο μέσα στη  περίοδο των  αδειών.

Το να αναλάβει ένας μικρός αριθμός εργαζομένων να βγεί στην κόντρα με την εργοδοσία, προσπαθώντας να "καθαρίσει" αγωνιστικά το θέμα της καταργημένης "επέκτασης" δεν εξασφαλίζει όρους μαζικότητας και ευρύτατης αλληλεγγύης επιχειρησιακά αλλά και στον όμιλο (όπως έγινε πέρσι με τη Defense αλλά και με τις ανακοινωμένες απολύσεις στην ΙΝΜΑΙΝΤ) κι άρα κινδυνεύει άμεσα να θεωρηθεί τυχοδιωκτική (όπως συχνά αρέσκεται η ΑΕΕ να μας "χειροτονεί" σαν ΓΕΝΟΒΑ). 

Ωραία, θα μπορούσε να καλέσουμε συγκέντρωση των ηλεκτροτεχνιτών, π.χ. έξω από τον Ευαγγελισμό όπου εργάζονται κάποιοι απ' αυτούς, πολύ δύσκολο να είχαμε επαρκή συμμετοχή στην πράξη απ' όλο το λεκανοπέδιο, αλλά έστω την είχαμε. Πέρα από την ενημέρωση για τα δεδομένα, λίγο-πολύ γνωστά, τι θα τους λέγαμε στο δια ταύτα, ποιά θέση θα έπρεπε να πάρει το επιχειρησιακό σωματείο, το ΔΣ, οι παρατάξεις, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με βάση το συγκεκριμένο συσχετισμό και την αποτυχία φέτος να αποφασίσουμε για αγωνιστική στήριξη των ΣΣΕ; Πρόσωπο με πρόσωπο, θα τους λέγαμε βγείτε εσεις στην κόντρα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μαζική στήριξη; Μην ξεχνάμε άλλωστε και παλιότερα δεν υπήρξε μαζική ανταπόκριση στη στάση εργασίας για στήριξη των λίγων συναδέλφων που δεν υπέγραψαν τις μειώσεις όταν είχε ήδη χαθεί η δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης μετά την 2η 48ωρη απεργία κι όλοι σχεδόν είχαν ήδη  υπογράψει (το 2011). 

Οι κλαδικές συμβάσεις για να εφαρμοσθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο χωρίς πια την επέκταση απαιτούν σαν προϋποθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης και κλαδική κινητοποίηση αλληλεγγύης αλλά κυρίως γενική επιχειρησιακή κινητοποίηση, ιδίως αν οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι ολιγάριθμοι κι εύκολα στοχοποιούμενοι. Όμως η επιχειρησιακή κινητοποίηση μπορεί και πρέπει κύρια να εστιάζεται στη στήριξη των αμοιβών και θέσεων εργασίας σε όλη την επιχείρηση (ή στον όμιλο). Αυτό έχει σαν νόημα η διεκδίκηση επιχειρησιακής σύμβασης που να κατοχυρώνει μισθούς και παροχές του 2010 (και περιλαμβάνει τις τότε ΣΣΕ). Αλλιώς ουσιαστικά εκθέτουμε ένα πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων  σε μεγάλους κινδύνους όταν μπορούν να στοχευθούν εύκολα (είναι σαν να ζητάμε από κάποιον απροετοίμαστο να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, κινδυνεύοντας άμεσα να πάθει ζημιά) αλλά μάλλον απλά επιδιώκουμε είτε να νίψουμε τας χείρας σαν Πόντιοι Πιλάτοι (αν δεν προκύψει συμμετοχή και κινητοποίση - "εμείς σας τα λέμε, πρόβλημά σας αν δεν βγαίνετε αγωνιστικά") ή να κάνουμε απλά καταγγελίες για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας. Στην καλύτερη περίπτωση είναι  μια συμβολική κίνηση που στην πράξη μπορεί να πάρει χαρακτήρα τυχοδιωκτικό γιατί δεν έχει δυνατότητα μαζικής στήριξης. 

Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη κλαδικών ΣΣΕ σαν τη νέα των ηλεκτροτεχνιτών, έστω και χωρίς την επέκταση (που σαφώς όμως θα είχε μεγαλύτερη αξία αν κάλυπτε πλατιά κι εργοδοτικούς φορείς κι όχι μόνον 1) αποτελεί ένα θετικό δεδομένο για τους ίδιους και για όλους τους εργαζόμενους, η αξιοποίησή του όμως σε επίπεδο επιχειρήσεων αναγκαστικά προϋποθέτει δυνατή αγωνιστική συμμετοχή και μαζική στήριξη. 

Θα συνιστούσαμε στους συναδέλφους στην ΑΕΕ να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο καταγγελτικοί όταν απευθύνονται στα μέλη του σωματείου και τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και στην ΙΝΜΑΙΝΤ. Όταν προετοιμάζουμε και δίνουμε αγώνες να εξασφαλίζουμε την μαζικότητα και αποφασιστικότητα στον ευρύτερο δυνατό βαθμό. Κι όταν ο κόσμος μπαίνει σε πραγματική μάχη εκεί να λειτουργούμε σαν καταλύτης για να κλιμακωθεί ο αγώνας κι όχι να αρχίζουμε τα «δεν τραβάει ο κόσμος» και να σαλπίζουμε υποχώρηση.  

Σε κάθε περίπτωση οι ηλεκτροτεχνίτες κι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην ΙΝΜΑΙΝΤ αλλά και στον όμιλο θα κληθούν πολύ σύντομα να αποφασίσουν για τι και με ποιο τρόπο θα παλέψουν - εννοείται συλλογικά κι αγωνιστικά. Μετά τις διακοπές θα μπούν όλα αυτά τα θέματα στο τραπέζι για να προετοιμασθούν και να διεκδικηθούν μαζικά και αποφασιστικά. Στο σημείο αυτό μπορεί και πρέπει να υπάρξει και σύμπραξη και συντονισμός και με κλαδικά κι άλλα επιχειρησιακά σωματεία που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.


ΒΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/7 στις 19:00

Μετά τη χθεσινή μεγάλη πορεία - συλλαλητήριο που κατέληξε στο Σύνταγμα και τη βραδινή συγκέντρωση - συναυλία πάλι στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση και του νέου μίνι-μνημόνιου - νέου αντισυνταγματικού τέρατος, ξεκινάει τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές συμβάσεις με τον κυβερνητικό καθορισμό ελάχιστου μισθού, ουσιαστικά καταργεί και δικαιώματα προσφυγής για ασφαλιστικά μέτρα στις εργατικές διαφορές, με διάταξη - "κερκόπορτα" υπονομεύει το 8ωρο-5θήμερο-υπερωρίες κλπ. Η απάντηση είναι ένας ξεσηκωμός από αυτούς που χτυπιούνται κύρια, στήριξη από όλους τους εργαζόμενους.

Και απόψε που πρόκειται να ψηφίσουν στην ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν διαρκείς διαδηλώσεις και πορείες, το βράδι της Τετάρτης 17/7 πάλι στο Σύνταγμα συγκέντρωση-συλλαλητήριο που καλούν τα συνδικάτα στις 7μμ. Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στα μνημονιακά εκτρώματα, παλεύουμε να τα ανατρέψουμε, καθώς και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.


Ακόμη συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για να μείνει ανοιχτή, ενάντια στις απολύσεις, βγάζοντας ελεύθερο πρόγραμμα, ανοιχτό στα προβλήματα κι αγώνες όλων των εργαζόμενων, για να μην περάσουν τα καραγκιοζιλίκια της "ΔΤ" του Καψή και το πλιάτσικο των δημόσιων συχνοτήτων από τους μεγαλοεργολάβους-εφοπλιστές καναλάρχες της διαπλοκής.
Το αποψινό (17/7) πρόγραμμα στο προαύλιο στην ΕΡΤ - το βάρος όμως σήμερα είναι στο Σύνταγμα:

21.30 Ορχήστρα Δήμου Νέου Ηρακλείου «Νάστρα» σε μια βραδιά Ελληνικής μουσικής
Καλλιτεχνική διευθύντρια: Γιώτα Καραγιάννη
Τραγούδι: Στέφανος Σίμης και Μαριάνθη Λιουδάκη
Δημήτρης Τίγκας πλήκτρα, Διονύσης Διονυσόπουλος μπουζούκι, Νίκος  Καραγιάννης ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Λίνα Καραγεώργη κρουστά- τύμπανα,  Λευτέρης Αθανασόπουλος βιολί, Μάριος Μηλιώτης ηλεκτρικό μπάσο.
23.30 ακολουθεί συγκρότημα Λαϊκής μουσικής



Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ & ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ_ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10:30πμ

Το σωματείο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ έβγαλε ανακοίνωση που βάζει τα βασικά ζητήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ωρη Πανεργατική Απεργία Τρίτη 16/7 ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – μινι μνημόνιο με τσεκούρι σε βασικούς τομείς κι εργαζόμενους στο δημόσιο (δήμοι, εκπαίδευση γενική και τεχνική, έπονται νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κλπ.), επίσημο «θάψιμο» και της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ (ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με κυβερνητική απόφαση - σύντομα ακόμη και τα 586ευρώ θα είναι ανάμνηση, κάτι βέβαια που δεν αφορά τις νέες στρατιές ανέργων). Κάτω οι επιστρατεύσεις, όχι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλου του προσωπικού της αλλά και στην πειρατική εκπομπή «ΔΤ»-καρικατούρα και στο πλιάτσικο των δυμ'οσιων συχνοτήτων. Τέρμα τα κλεισίματα επιχειρήσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου, η ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, η φτώχεια με την ανεργία, τσάκισμα μισθών-συντάξεων, φοροληστεία, κατασχέσεις που γίνονται (σε περιουσίες-ακίνητα κλπ.) ή και έρχονται (στις καταθέσεις). Τέρμα τα μνημόνια κι οι νεοαποικιακές δανειακές συμβάσεις.

Στην Αθήνα προσυγκέντρωση στο Μουσείο (Μάρνη & Πατησίων) με το πανό του Σωματείου 10:30 και στη συνέχεια πορεία προς το Σύνταγμα όπου θα κατευθυνθούν οι διάφορες προσυγκεντρώσεις.

Στο Σύνταγμα συναυλίες γίνονται απόψε Δευτέρα και την Τρίτη στις 8μμ. Την Τετάρτη συνεχίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις από ΠΟΕ-ΟΤΑ και μια σειρά άλλες ομοσπονδίες.και το βράδυ στις 7μμ πάλι συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ θα πρόκειται να ψηφισθεί το "πολυνομοσχέδιο" - έκτρωμα.

Για τα ΜΜΜ:

Λόγω συμμετοχής των Εργαζομένων στα ΜΜΜ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ τα ΜΜΜ θα λειτουργούν ως εξής:
·        Ο.ΣΥ. (Λεωφορεία και Τρόλλεϋ): Θα λειτουργούν από 09:00 έως 21:00
·        ΣΤΑ.ΣΥ. (Ηλεκτρικός - Μετρό - Τραμ): Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση, αλλά με δεδομένη την επιστράτευση που συνεχίζεται, μάλλον θα έχουν στάση εργασίας μέχρι τις 9πμ και μετά θα δουλεύουν (όπως και στις 13/6).
·        Προαστιακός Σιδηρόδρομος: 24 ωρη απεργία (ΟΣΕ)

* * Το Μετρό θα φθάνει μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν θα φθάνει Αεροδρόμιο)

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας ΕΚΑ για τις εξελίξεις στη συγκρότηση προεδρείου

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας, την οποία στηρίζει κι η Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ (με 3 πλέον αντιπροσώπους) για τη (μη) συγκρότηση προεδρείου στο ΕΚΑ.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ (ΜΗ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ του ΕΚΑ και τη στάση των δυνάμεων

Μετά και από την 5η συνεδρίαση για συγκρότηση του ΔΣ του ΕΚΑ χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι χάνεται μια ευκαιρία για συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου στο ΕΚΑ. Μια ευκαιρία που επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται, τόσο από τους συσχετισμούς που προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριο, όσο και από τις ανάγκες της ταξικής πάλης αυτή την περίοδο. Αντί γι αυτό, δόθηκε το περιθώριο στις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού να απειλούν για προσφυγή στα δικαστήρια και διορισμό διοίκησης. Με βάση τις εξελίξεις αυτές θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
·       Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας επίθεσης, τεράστιας κλίμακας, ενάντια στους εργαζόμενους, σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τίθεται ως άμεση ανάγκη η ταξική ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα αναγκαίο πλαίσιο και αντίστοιχες μορφές πάλης και οργάνωσης του κινήματος, που να προωθεί αυτό το στόχο.
·       Η ταξική ενότητα των εργαζόμενων σήμερα και ένα πανίσχυρο μέτωπο ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και των εκπροσώπων τους, κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις συνελεύσεις, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους. Χρειάζεται να υπηρετείται και να προωθείται και στα συνδικάτα, στα όργανα και τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εάν και όπου μπορούν να «επιβληθούν» συσχετισμοί σε βάρος του υποταγμένου, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπου υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις και συσχετισμοί.
·       Στη βάση των παραπάνω, το σχήμα μας, η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΚΑ που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο, δια των 2 εκπροσώπων της που εξέλεξε στο ΔΣ, πρότεινε τη συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου, στη βάση ενός πλαισίου-προγράμματος αγωνιστικών διεκδικήσεων και στόχων που υπηρετούν την λογική της ανάπτυξης και ισχυροποίησης ενός μετώπου αγώνα, ρήξης και ανατροπής. Απηύθυνε επανειλημμένα την πρόταση αυτή στις δυνάμεις εκείνες που αναφέρονται στον ταξικό συνδικαλισμό, στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, στην ανάγκη ξεπεράσματος του συνδικαλισμού της υποταγής και ήττας, της γραφειοκρατίας και του συμβιβασμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο αγωνιστικό πλαίσιο για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, των ανέργων, του εισοδήματος των εργαζομένων και μια λογική και πρόταση για τις αναγκαίες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση αυτών. Η απάντηση των άλλων δυνάμεων, η καθεμία από διαφορετική σκοπιά, ήταν αρνητική. (Αποκλείονται προφανώς, από αυτή τη συζήτηση οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ που αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό).
·       Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αν και πρώτη δύναμη στο ΔΣ, αρνείται κάθε συζήτηση, κάνοντας σαφές σε κάθε τόνο ότι δεν συμμετέχει σε κανένα προεδρείο. Η κριτική της ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται εν τέλει προσχηματικά για να μην υπάρξει αγωνιστικό προεδρείο, εξέλιξη πού θα βαθύνει τον εκφυλισμό και την διάλυση του ΕΚΑ και πού ίσως ανοίξει το δρόμο για δικαστικό πραξικόπημα. Η στάση «μη συμμετοχής σε κανένα προεδρείο», δεν δίνει καμία λύση και προοπτική, αποκλείει τη δυνατότητα να εκφραστούν, έστω και σε αυτό το επίπεδο, αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για διεκδικήσεις, για οργάνωση και συμβολή στην ανάπτυξη μαχών. Η στάση, μάλιστα, αυτή, δε συμβαδίζει με τη στάση της ίδιας παράταξης (ΠΑΜΕ) σε όλες σχεδόν τις άλλες ομοσπονδίες και τα όργανα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου η πρότασή του είναι παντού τα «αναλογικά- αντιπροσωπευτικά» προεδρεία, ακόμα και εκεί, που με αυτή τη γραμμή τα προεδρεία «παραδίνονται» στις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ! Οι «εξηγήσεις» που δίνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ-στην ανακοίνωσή τους για τη στάση τους- δεν είναι πειστικές. Γιατί άλλο ισχύει στο ΕΚΑ, και άλλο στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, στην ΕΙΝΑΠ ή άλλες Ομοσπονδίες;
·       Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η οποία ήταν ενταγμένη στο σύστημα διαχείρισης του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού στο ΕΚΑ, και συμμετέχει στις περισσότερες ομοσπονδίες σε «αναλογικά- αντιπροσωπευτικά» προεδρεία, «δείχνει» να μην θέλει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πατάει σε 2 βάρκες. Ή θα επιλέξει πάλι τις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού για συνοδοιπόρους της, συγκροτώντας μαζί με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προεδρείο, ή θα πρέπει να ξεκόψει από τον υποταγμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής, να πάρει θέση στην προσπάθεια πραγματικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικό κίνημα, πρώτα απ΄ όλα με περιεχόμενο ανατροπής και σκληρών ταξικών αγώνων, και όχι αγώνων διαμαρτυρίας, ενταγμένων στην κοινοβουλευτική (ή και κυβερνητική) λογική και τακτική. Μέχρι στιγμής, προτάσσει τη λογική του «αντιπροσωπευτικού- αναλογικού» προεδρείου, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του υποταγμένου συνδικαλισμού .
·       Καταγελούμε τη στάση της ΠΑΣΚΕ (Παναγόπουλου) για προσφυγή στα δικαστήρια και διορισμό διοίκησης αν δεν εκλεγεί από το ΔΣ! Τέτοιες πρακτικές αρμόζουν σε εκείνους που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα των διορισμένων διοικήσεων και των εργατοπατέρων άλλων δεκαετιών, στα χέρια του κράτους, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια απόπειρα! Στην ίδια ρότα, του βαθιά υποταγμένου και χρεοκοπημένου συνδικαλισμού που υπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας-εργοδοσίας βρίσκονται και οι δύο ΔΑΚΕ.
·       Ευθύνες έχει φυσικά και η άλλη ΠΑΣΚΕ (Συνεργαζόμενοι), η οποία, αφού είχε την ευθύνη και την πλειοψηφία του ΕΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού συνέργησε στην κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης του ΕΚΑ και του συνδικαλιστικού κινήματος, τώρα ακροβατεί ανάμεσα σε ένα αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προεδρείο και μια θολή στάση -και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο-διεκδικήσεις-στόχους- πρόταση για προγραμματικό προεδρείο.
·       Η πρόταση για οποιοδήποτε ‘’αντιπροσωπευτικό’’ ή ‘’αναλογικό’’ προεδρείο, αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε δυνάμεις που δε δεσμεύονται από την προοπτική αγώνων. Η πρόταση αυτή, τελικά νομιμοποιεί και συγκαλύπτει το συμβιβασμό και την υποταγή στις κυβερνητικές μνημονιακές παρατάξεις, τους απολογητές της λιτότητας, της τρομοκρατίας, της ευρωδουλείας.
·       Η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» επιμένει και θα επιμείνει και στο ΔΣ του ΕΚΑ, και έμπρακτα με τη στάση και τις πρωτοβουλίες της, στην ανάγκη μιας αγωνιστικής και ταξικής σύμπραξης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του κινήματος ξεκαθαρίζοντας ότι: Η κοινή στάση-δράση των αγωνιστών και των ταξικών δυνάμεων, η συζήτηση για ένα κοινό αγωνιστικό βηματισμό στο ΕΚΑ και τα συνδικάτα, και κυρίως στους αγώνες, πρέπει να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τους αγώνες των ανθρώπων και να μην αποτελούν απλά πλειοδοσία στα λόγια. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ταξικές δυνάμεις και αγωνιστές με σοβαρές ιδεολογικές – πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες προφανώς δεν θα κρυφτούν, ούτε θα ισοπεδωθούν με έναν κοινό βηματισμό, που μπορούν, όμως, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός προεδρείου και μιας προσπάθειας οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση, κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ιμπεριαλισμός. Η υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης για μας δεν προκύπτει ‘’κατά δήλωση’’, αλλά κρίνεται στην πράξη. Εκεί δοκιμάζονται και οι διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, επιλογές των πολιτικών δυνάμεων, επικυρώνονται ή ακυρώνονται, ενισχύοντας ή αδυνατίζοντας την πλευρά των εργαζομένων στην αναμέτρησή της με την αστική πολιτική. Δεν πρόκειται για πρόταση που παραβλέπει τις μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμούνται τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγμένου στην αστική πολιτική, όμηρου της κυβερνητικής πολιτικής και αιχμάλωτου της στενής κομματικής λογικής, σε ένα φόντο πλήρους σχεδόν απουσίας δημοκρατικών διαδικασιών βάσης. Βήματα όμως στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής πλειοψηφίας και κινήσεων στο ΕΚΑ, θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν ταυτόχρονα γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική, όλων των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της αναίρεσης των παραπάνω προβλημάτων, ενώ έχουν μερίδιο ευθύνης για την γενικευμένη αναξιοπιστία και αδράνεια.
·       Το ερώτημα για όσους μιλούν για ταξικό συνδικαλισμό είναι σαφές: θέλουν να συμβάλλουν, ώστε και το ΕΚΑ να γίνει ένα εργαλείο πάλης στα χέρια των εργαζομένων για την οργάνωση των αγώνων; Ή προτιμούν τον εκφυλισμό, τη διάλυση και την απαξίωση, οι μεν στην προοπτική μιας "κυβέρνησης" που θα μας σώσει, οι δε στο όνομα των «μη ώριμων συνθηκών και όρων» για αγώνες ανατροπής; Όλες οι δυνάμεις είναι υπόλογες στους εργαζόμενους και θα κριθούμε για τη στάση μας, τώρα, μέσα στις μάχες και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αθήνα, 11 Ιούλη 2013
 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έξω από το "πειρατικό" στούντιο που εκπέμπει η "Δημόσια" τηλεόραση του Καψή

Σήμερα Πέμπτη 11 Ιούλη, με τη "Δημόσια Τηλεόραση" που με τη βοήθεια της DIGEA εκπέμπει σήμα και "πρόγραμμα" με παλιές τσαινίες και μικυμάους: εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σε άλλα ΜΜΕ κι άλλοι αλληλέγγυοι συνδικαλιστές και πολίτες ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των ομοσπονδιών (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ) ένακαν διαμαρτυρία έξω από το "στούντιο". Πρόκειται για το παλιό στούντιο MEGA (Μπομπολιστάν), λίγο πιο κάτω (προς Κορωπί) από την INTRACOM  Defense στη λεωφ. Μαρκοπούλου. Μας περίμεναν βέβαια ξεροσταλιάζοντας στον καλοκαιρινό ήλιο οι διμοιρίες των ΜΑΤ, άξιος ο "μισθός" τους...

Εκεί, σχεδόν δίπλα μας,  βρεθήκαμε κι από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ από τη ΓΕΝΟΒΑ και φωνάξαμε μαζί με τους υπόλοιοπους συναδέλφους: ότι
η ΕΡΤ ανήκει στο λαό,
Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή
Λαέ μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής κ.ά.,
και μετά από μια περίπου ώρα ανανεώθηκε το ραντεβού και για απόψε και φύγαμε, αφήνοντας πιστούς φύλακες των "πειρατών" του δημόσιου, τα ΜΑΤ...

Για περισσότερα, στο  http://financialcrimesnews.blogspot.gr/

Κάθε μέρα, κάθε βράδυ μαζευόμαστε στην ΕΡΤ, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα απέναντι στην αυθαιρεσία και το φασισμό του "μαύρου" - που τώρα αντικαθίσταται με πειρατικό σήμα, για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην ενημέρωση, για τα δημόσια αγαθά που ποδοπατιούνται. Τώρα βάζουν χέρι και σε δήμους, σχολεία κλπ... Πολλοί δήμοι είναι ήδη σε κατάληψη.

Παρακολουθούμε και διαδίδουμε σε όλους το ελεύθερο πρόγραμμα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ. με τα κανάλια αναλογικά ή ψηφιακά όπου είναι δυνατό, διαδικτυακά σε πάμπολλες ιστοσελίδες (π.χ. www.ebu.ch, www.ertopen.com/, www.thepressproject.gr/www.ert-live.gr, για ΕΤ3 http://www.greektvlive.net/et3-live.html, αντίστοιχα ΕΡΑ (διαδικτυακά και στην Αθήνα στην κλασσική συχνότητα των μεσαίων 729khz).
Ένα πρόγραμμα αυτοδιαχειριζόμενο, ανοιχτό σε εργαζόμενους, ανέργους, κοινωνικά κινήματα, καλλιτέχνες κι ανθρώπους των γραμμάτων, απλούς ενεργούς πολίτες, μακριά από την προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των μεγαλοεργολάβων-καναλαρχών.

Τις προσεχείς μέρες μέλη του ΔΣ θα περιοδεύσουν διαθέτοντας αριθμημένα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης που κυκλοφόρησε η ΠΟΣΠΕΡΤ για στήριξη τυ αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ


Επόμενο μεγάλο ραντεβού η πανεργατική απεργία την Τρίτη 16/7. Θα βγεί και κάλεσμα από το σωματείο.Απέναντι σε ένα ακόμη (υπο)μνημόνιο, για μια ακόμη "δόση" της καταστροφής.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΒΣ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Παρατηρήσεις στην ανακοίνωση της ΑΕΕ για τις εκλογές στη HOL

Η ΑΕΕ σήμερα επανήλθε σήμερα (5 Ιουλίου) με μια "οφειλόμενη απάντηση" στην προηγούμενη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Στην ανακοίνωση αυτή η ΑΕΕ ξεκινάει από κάποιες γενικότερες θέσεις, σεβαστές αλλά τις έχουμε κριτικάρει σαν ΓΕΝΟΒΑ και νομίζω καθόλου δεν απαντάει επί της ουσίας στα βασικά σημεία της πρεοηγούμενης ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΒΑ. Εδώ θα περιοριστώ μόνο να κάνω κάποιες παρατηρήσεις ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση για τη στάση της ΓΕΝΟΒΑ παλιότερα και τώρα, όπου δυστυχώς όσα γράφει η ΑΕΕ είναι "αβασάνιστα" (αν όχι προβοκατόρικα) και δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση τιμούμε όλους τους αγωνιστές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα τους συναδέλφους στην ΑΕΕ γενικά (έχουμε σε μια σειρά αγώνες συμπορευθεί μέσα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ αλλά και συμμετέχοντας σε πανεργατικές και κλαδικές κινητοποιήσεις, έστω και σε διαφορετικά μπλόκ (θα προτιμούσαμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί με το πανό του σωματείου, κάτι που έγινε από τα πράγματα στη Γενική Απεργία -συλλαλητήριο έξω από την ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου φέτος). Ιδιαίτερα τους 4 συναδέλφους που δέχθηκαν την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση από την εργοδοσία πριν 5 μήνες για τη δράση τους και συμπαραστεκόμαστε σε όλη την προσπάθεια για να δικαιωθούν δικαστικά. Η περίπτωση απόλυσης των 4 συναδέλφων είναι καραμπινάτη αντισυνδικαλιστική - τρομοκρατική επίθεση στην ουσία σε όλους τους εργαζόμενους στη HOL, αυτό πιστοποιείται κι από την παρουσία της τότε προέδρου και μελών της διοίκησης στο Εργατικουπαλληλικό Κέντρο Αθήνας αλλά και της προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημά μας και παραστήκαμε απέναντι στη διοίκηση μαζί με το ΔΣ του Σωματείου βάζοντας ακριβώς αυτή την απαράδεκτη διάσταση διώξεων. Για το λόγο αυτό η μη υιοθέτηση της πρότασης για απεργία (με σοβαρή ευθύνη της ΑΚΕ) αποτέλεσε μια σαφή ήττα και πισωγύριμα για τη δυνατότητα συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και στη συνδικαλιστική δράση και χτύπησε σε μας τα "καμπανάκια" για το βαθμό επιβολής της εργοδοτικής άποψης απέναντι σε μια αυτονόητη υποχρέωση δράσης του σωματείου. Μας στενοχώρησε, δεν μας εξέπληξε όμως, με βάση όσα είχαν προηγηθεί.

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους :

1. Δεν συμφωνούμε ότι οι αγώνες απλά πρέπει να έχουν απλά την "κάλυψη" του "επιχειρησιακού σωματείου" - ή του ΣΕΤΗΠ, αλλά πρέπει να βγαίνουν δημοκρατικά μέσα από ανοιχτή συνέλευση είτε ΓΣ αν πρόκειται για τον όμιλο, είτε τοπική όπως π.χ. στην HOL. Δεν ισχύει ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Τουλάχιστον για όσο ακόμη θα έχουμε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο και δεν θα έχουμε υποστεί ακόμη και συνδικαλιστική απαγόρευση , αλά 1967-χούντα. Είναι σημαντικό να κερδίζουμε τη συμμετοχή και δράση των συναδέλφων μέσα από μαζική, δημοκρατική διαδικασία. Στο καταστατικό του σωματείου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, την έχουμε επανειλημμένα εξασκήσει με συνελεύσεις μέσα από στάση εργασίας (παραδείγματα στην 2η 48ωρη στον όμιλο το Φλεβάρη 2011, στο Defense 5 φορές Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2012, πιο πρόσφατα στην ΙΝΜΑΙΝΤ και τα τελευταία 2 χρόνια σε 4 περιπτώσεις στη HOL). Κατά κανόνα δεν προχωρούσαμε σε αποκλεισμούς των εισόδων αν δεν είχαμε προηγούμενα πάρει την απόφαση για απεργία δημοκρατικά μέσα από ΓΣ. Δεν είναι ότι θεωρούμε "παράνομη" την περιφρούρηση μιας στάσης που κυρήσσει το ΔΣ αλλά έχει άλλη δύναμη κι εξασφαλίζει πλατιά συμμετοχή η απεργιακή περιφρούρηση που βγαίνει δημοκρατικά μέσα από ΓΣ. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφίσει, όλοι ομως δεσμεύονται να εφαρμόζουν και περιφρουρούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίζονται δημοκρατικά. Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες βοηθάει και μια κινητοποίηση π.χ. στάση εργασίας που αποφασίζει το ΔΣ, ακόμη κι αυθόρμητη κινητοποίηση των εργαζόμενων όταν είναι μαζική σε ένα χώρο, αλλά κανόνας είναι να κινητοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερους με εδραιωμένη την αλληλεγγύη μέσα από τις διαδικασίες του σωματείου.

2. Για τις κατηγορίες της ΑΕΕ στην ΑΚΕ δεν διαφωνούμε, για την ακρίβεια το Φλεβάρη φέτος ούτε ο πρόεδρος δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απεργίας στη ΓΣ κατά τη στάση εργασίας σε 2 περιπτώσεις, παρόλο που η στάση είχε αποφασισθεί ομόφωνα, έλεγε ότι ας αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους, ανεπηρέαστοι...(δηλ. βορά στις εργοδοτικές απειλές και μεθοδεύσεις).

3. Η ΓΕΝΟΒΑ παλιότερα είχε δημόσια αντιταχθεί στην απαίτηση της ΑΕΕ το Γενάρη του 2010 να καλύψει εκ των υστέρων το σωματείο απεργιακή κινητοποίηση στη HOL που είχε αποφασίσει το ΣΕΤΗΠ και για την οποία ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων. Εμείς ζητήσαμε να γίνει αμέσως συνέλευση (με στάση) στη HOL για να παρθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους σχετική απόφαση. Κι αυτό για να μην επιβάλλουμε στους εργαζόμενους μια απόφαση στην οποία δεν συμμετείχαν, χωρίς να στηριζόμαστε κυρίως στους ίδιους για την περιφρούρηση αλλά σε αλληλέγγυους απ' έξω, να τους απομακρύνουμε από το σωματείο και τις διαδικασίες του οδηγώντας τη μεγάλη πλειοψηφία στο να χειραγωγείται από την εργοδοτική ιδεολογία και τρομοκρατία. Την ορθότητα αυτής της προσέγγισης έχει ουσιαστικά υιοθετήσει κι η ΑΕΕ καθώς οι πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις από πέρσι κι ιδίως φέτος έγιναν με στάσεις εργασίας και ΓΣ που κήρυξε το ΔΣ (χωρίς μέχρι στιγμής να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα που άνοιξαν οι προηγούμενες πρακτικές της ΑΕΕ με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων). Σε κάθε περίπτωση βρεθήκαμε μπροστά στην είσοδο της HOL προσπαθώντας να κερδίσουμε τον κόσμο για την ανάγκη να γίνει κινητοποίηση. Η περιφρούρηση είναι χρήσιμη και σε μια στάση εργασίας που κηρύσσει το ΔΣ αλλά δεν μπορεί να γίνει με το ίδιο κύρος και δύναμη που έχει όταν αποφασισθεί από συνέλευση όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι εφόσον είναι ή γραφτούν μέλη στο σωματείο.

4. Σχετικά με το ότι στη ΓΕΝΟΒΑ υπήρχε αρχικά μια σύγχυση για το αν πρέπει να ψηφίζουν και οι Managers (για τους Senior Managers πάντα υποστηρίζαμε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη στο σωματείο), αυτό οφειλόταν στο ότι δεν γνωρίζαμε το οργανόγραμμα στη HOL και το ότι σε πλείστες περιπτώσεις οι Managers απευθείας διευθύνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων χωρίς καν να έχουν Senior από πάνω τους αλλά μόνο τους Directors (στη λογική να αποκλείουμε τις 2 ανώτερες κλίμακες στην ιεραρχία όπως και στην υπόλοιπη ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπου όμως υπάρχει διαφορετική δομή στην ιεραρχία). Μόλις πληροφορηθήκαμε πλέον το οργανόγραμμα, σαφώς κι υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό και των Managers από μέλη στο σωματείο. Αυτό δεν έχει καθόλου προσωπική αιχμή απένατι σε κάθε manager αλλά το γεγονός ότι αποφασίζει ή επηρεάζει αποφασιστικά για την τύχη εργαζομένων (μισθός, απόλυση, πρόσληψη), οπότε εν δυνάμει υπάρχει αντικρουόμενο εργασιακό συμφέρον.

5. Την απόφαση να έχει το σωματείο τον έλεγχο σχετικά με τις αθρόες εγγραφές από τη HOL που ξεκίνησαν με τις 2 συνελεύσεις με στάση εργασίας το Φλεβάρη φέτος, την είχαν πάρει ομόφωνα όλες οι παρατάξεις κι η λογική ήταν να δώσουμε ένα κίνητρο σε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν διαρκώς στη ζωή και δράση του σωματείου (και συμμετέχοντας στην εκλογοαπολογιστική αλλά και με την ταμειακή τακτοποίηση) κι όχι ευκαιριακά. Κι εμείς (και πιστεύω κι η ΑΕΕ, όπως τεκμηριώνει και στην "απάντησή" της) θεωρούμε ότι αυτό γίνεται στην πραγματικότητα κάτω από την πίεση της εργοδοσίας μόνο για να (μην) αποφασίζουν απεργία σε συνελεύσεις (είτε απέχοντας για να μην υπάρχει απαρτία είτε ψηφίζοντας κατά) είτε για να ψηφίζουν τους εκλεκτούς της εργοδοσίας στις εκλογές του σωματείου. Η στάση άλλαξε καθώς πλησιάζαν οι εκλογές, προσδοκώντας εκλογικά κέρδη, μόνο που πολύ πιο κερδισμένη βγήκε η φιλοεργοδοτική παράταξη (ΑΚΕ) και βέβαια η ίδια η εργοδοσία που, παραμονές εκλογών δέχτηκε ξαφνικά αυτό που 3 χρόνια τώρα επιμελώς αρνιόταν, να κάνει δηλ. παρακράτηση της συνδρομής του σωματείου από το μισθό. Αυτή τη φορά "της βγήκε" το παιχνίδι, εκμαίευσε ακόμη περισσότερες εγγραφές της τελευταίας στιγμής κι οδήγησε το αποτέλεσμα των εκλογών να καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό απο την αθρόα συμμετοχή στη HOL που προέκυψε αφύσικα στη HOL (κάτι που η ΑΕΕ δεν εκτίμησε σωστά, δήλωνε μάλιστα ότι θα πλειοψηφίσει στη HOL, ενώ η ΑΚΕ κι η εργοδοσία έτριβαν τα χέρια τους από το απροσδόκητο λαχείο που τους έτυχε... ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας στο ΔΣ). Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, όπως κι η σχετική επιτυχία της ΑΕΕ να διπλασιάσει τις ψήφους της (σε ένα σύνολο όμως 3,5 φορές περισσότερων ψηφισάντων), θα παλαίψουμε κι εμείς για να κερδηθούν πραγματικά όλοι αυτοί οι συνάδελφοι - νέα μέλη κι ακόμη περισσότεροι, μακάρι να είναι όλοι, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για το σωματείο με την ουσιαστική συμμετοχή σε συνελεύσεις, κινητοποιήσεις κλπ. τόσο τοπικά αλλά κυρίως και σε επίπεδο ομίλου (με τη ΓΣ) αλλά και πανεργατικά, για τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων τα οποία δεν ταυτίζονται με της εργοδοσίας (ούτε βέβαια με τις τροϊκανές κυβερνήσεις) και προασπίζονται και κερδίζονται μόνο με αγώνες.

6. Μια θλιβερή λαθροχειρία δυστυχώς κάνει η ΑΕΕ όταν συσχετίζει την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΒΑ με μια προ 3,5 ετών της εργοδοσίας που υποτίθεται κι οι 2 αντιτ΄θενται στους αποκλεισμούς των εισόδων. Η εργοδοσία το βάζει το θέμα "νομικά" στο στυλ για "δικαίωμα στην εργασία" και δασκαλεύει ένα κόσμο που επηρρεάζει να αρνείται την απεργιακή δέσμευση για όλους καθώς και την περιφρούρηση. Κάτι τέτοιο όμως σαφώς και δεν ισχύει όπταν η απόφαση για απεργία παίρνεται δημοκρατικά από συνελεύσεις (ο νόμος βάζει κι αυξημένα κριτήρια και προϋποθέσεις), οπότε η τήρηση μια αποφασισμένης απεργίας είναι υποχρέωση όλων - ακόμη καλύτερα όταν συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση και στον "αποκλεισμό των εισόδων". Όλη η ιστορία του εργατικού κινήματος κι όλες οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με περιφρούρηση στις απεργίες και συχνά σκληρές ακόμη κι αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους μπράβους των αφεντικών, με επαγγελματίες απεργοσπάστες κλπ. Επομένως, για τη ΓΕΝΟΒΑ η περιφρούρηση της απεργίας είναι βασικός παράγοντας για να έχει επιτυχία όταν η απεργία έχει αποφασισθεί δημοκρατικά. Στην περίπτωση της HOL βέβαια, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι φανερό θα πρέπει να κατακτήσει αυτό το επίπεδο συνείδησης συνδικαλιστικής δράσης, θα προσπαθήσουμε για αυτό κι ελπίζουμε κι η ΑΕΕ να ταχθεί αποφασιστικά σε μια τέτοια προσπάθεια αντί να εξαπολύει λίβελλους κατά της ΓΕΝΟΒΑ. Στο σημείο αυτό δεν τιμά τους συντάκτες της ανακοίνωσης της ΑΕΕ ότι μας ψέγουν ότι πήραμε μόλις 6 ή 7 ψήφους στη HOL, αυτό ακριβώς δείχνει το πόσο στρεβλή και ανώμαλη έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα η κατάσταση μέχρι τώρα. Στο σημείο αυτό έχουμε ήδη παρατηρήσει το πολύ αυξημένο ποσοστό ακύρων-λευκών στη HOL, εδώ ασθαλώς έχουμε πρόβλημα σαν ΓΕΝΟΒΑ ότι δεν μπορέσαμε τουλάχιστον να στρέψουμε την εν μέρει δικαιολογημένη αγανάκτηση αυτών των συναδέλφων στο να μας υποστηρίξουν, αυτό δε οφείλεται στο ότι πολύ δύσκολα είχαμε σαν παράταξη προσβάσεις στο χώρο κι η κατάσταση πολώθηκε ατελέσφορα στην κόντρα ΑΕΕ-εργοδοσίας, κι όχι εργαζόμενων - εργοδοσίας ώστε να ξετυλιχθεί ολόκληρο το δυναμικό της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό ξαναείπαμε ήδη ότι η ΑΕΕ στην πράξη έχει έρθει σταδιακά κοντά σ' αυτό που σαν ΓΕΝΟΒΑ υποστηρίζαμε και παλεύαμε, αυτό πρέπει όλοι  οι συνάδελφοι στη HOL να το αξιολογήσουν θετικά σχετικά με το ρόλο μας, ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν ΑΚΕ ή και λευκό-άκυρο ή δεν συμμετείχαν. Η ουσιαστική συμμετοχή στο σωματείο σε αγωνιστική κατεύθυνση αποτελεί μεγάλη συλλογική δύναμη κι αυτό θα πρέπει να το αξιοποήσουν όλοι οι συνάδελφοι στη HOL (ασφαλώς κι απ' όλες τις επιχειρήσεις στον όμιλο) για το δικό τους συμφέρον αλλά και για όλων των συναδέλφων στον όμιλο και γενικότερα.

7. Συμπερασματικά, οι μεγάλες προκλήσεις, "τα δύσκολα" είναι μπροστά μας και στον όμιλο και στη HOL αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και την τεράστια πλειοψηφία του λαού. Οι αγώνες θα είναι δύσκολοι και σκληροί, όλοι θα δοκιμασθούμε και πρέπει για να πετύχουμε να τους δώσουμε σε ένα ενιαίο μέτωπο οι εργαζόμενοι και στους χωρους δουλιάς απέναντι στην εργοσδοτική αυθαιρεσία αλλά και κεντρικά, απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων που  θέλουν να φορτώσουν τις εφιαλτικές συνέπειες της τεράστιας κρίσης που το κεφαλαιοκρατικό σύστημα κι οι αντινομίες του δημιούργησαν. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να ενωθούμε για να αντρέψουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στις ζωές μας κι αυτούς που την επιδιώκουν ή την υπηρετούν, να αλλάξουμε το παιχνίδι και τους κάλπικους κανόνες του σε ένα πραγματικό εργατικό έλεγχο και κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών μας. Η πρόσκληση-πρόκληση είναι ανοιχτή σε όλους, όλοι θα κριθούμε στην πράξη, αρκεί να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπηρετούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο. Ξεκινώντας από την προάσπιση των πιο άμεσων δικαιωμάτων μας στο χώρο δουλιάς, προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς μας. Και μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα (σε αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες, η κρίση κι η αντεργατική επίθεση που φέρνει είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια) για να υπάρξουν οι ουσιαστικές πολιτικές κι οικονομικές ανατροπές που ειναι αναγκαίες για να ξεφύγουμε από το κρεββατι του Προκρούστη (=τρόικα, μνημόνια, επαχθής δανεισμός, "δόσεις" κλπ.) και τις κυβερνήσεις ανδρικέλων - βασανιστών ολόκληρης της εργαζόμενης κοινωνίας, από τον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα που απεργάζονται το μεγάλο κεφάλαιο και οι λογής κερδοσκόποι και τοκογλύφοι.

Β. Συλαϊδής

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 20/6



                                ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ                        1/7/2013

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι                                                                                     
Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου στις 20 Ιούνη καταγράφουν την επιμονή των συναδέλφων  να συνεχίσουν να συσπειρώνονται σε αγωνιστική βάση απέναντι στις εργοδοτικές και τις κυβερνητικές επιθέσεις το επόμενο διάστημα.
Το γεγονός ότι δεν έχουμε πλέον εν δυνάμει ένα αγωνιστικό-αριστερό προεδρείο, αφού η ΓΕΝΟΒΑ έχασε μια έδρα υπέρ της ΑΚΕ, αλλά μια ισχυρή αγωνιστική-αριστερή αντιπολίτευση (με 7 έδρες στις 15, αθροίζοντας ΓΕΝΟΒΑ με 3 και ΑΕΕ με 4 έδρες),  οφείλεται αποκλειστικά στο ότι ψήφισαν στο Σωματείο αυτή τη φορά 1436 συνάδελφοι αντί για 1000 περίπου που ψήφιζαν τις προηγούμενες φορές. To μέγιστο αυτής της μεταβολής προήλθε από τη HOL, κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Η αύξηση της δύναμης της ΑΚΕ σε ποσοστά ψήφων και έδρες (7) και η απόλυτη πλειοψηφία που έχει πλέον στο Δ.Σ. σε σύμπραξη με ΕΚΕΙ (1 έδρα), προήλθε αποκλειστικά από τη HOL (ψήφισαν 390 συνάδελφοι από 120 την προηγούμενη φορά) και  έδωσαν στην ΑΚΕ  σχεδόν 2 επιπλέον έδρες, όπως αποτυπώνει και η σύνθεση του νέου Δ.Σ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων (δείτε και το blog μας http://protovoulia-genova-intracom.blogspot.com/) δείχνει καθαρά ότι σε όλο τον υπόλοιπο όμιλο οι συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει με την εκλογή στις 20/6/13 σε σχέση με το 2011. Το επόμενο διάστημα έχουμε όλες τις δυνατότητες να προχωρήσουμε σε ένα πλατύ ζωντανό, μαχητικό, δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας κι αγώνα για την ανατροπή των δεινών που μας φορτώνουν εργοδοσία στον όμιλο ΙΝTRACOM και μνημονιακό καθεστώς, πάντα σε αλληλεγγύη με τους άλλους εργαζόμενους.
Σαν ΓΕΝΟΒΑ ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στήριξε και έδειξε μεγάλη σταθερότητα και αγωνιστική διάθεση, ουσιαστική συμμετοχή και αλληλεγγύη μέσα στο Σωματείο, σε μια περίοδο όπου βιώνουμε μια καταιγίδα επιθέσεων στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας, αλλά και διαιρέσεων, αποπροσανατολισμών, εκβιασμών, εργοδοτικών μεθοδεύσεων. Το ψηφοδέλτιο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ», με τη μεγαλύτερη συνοχή και αποφασιστικότητα,  συγκέντρωσε  227 ψήφους στο Δ.Σ, από 220 ψήφους που είχαμε την προηγούμενη εκλογή, 230 ψήφους στην ΠΟΕΜ (από 177), 198 ψήφους στο ΕΚΑ.(από 128), εκλέγοντας από 3 αντιπροσώπους σε όλα τα όργανα.

TI ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ HOL
Με ευθύνη κύρια της ΑΚΕ, αλλά και τις λάθος εκτιμήσεις και τακτικές της ΑΕΕ, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις μας σαν ΓΕΝΟΒΑ να τηρηθεί το καταστατικό για να διασφαλίσουμε όσο γίνεται την ουσιαστική συμμετοχή στο Σωματείο όσων ψηφίζουν και η κάλπη μπήκε με ένα τρόπο όπου την πρωτοβουλία στη HOL την πήρε η εργοδοσία. Η διοίκηση της HOL άλλαξε γραμμή την τελευταία στιγμή όσον αφορά την παρακράτηση των εισφορών υπέρ του Σωματείου. Αρχικά, τα προηγούμενα 2 χρόνια, απαιτούσε βεβαιώσεις ατομικής αποδοχής της παρακράτησης της εισφοράς του Σωματείου για να κάνει την αυτόματη παρακράτηση μέσω λογιστηρίου. Το Δ.Σ. είχε συγκεντρώσει 110 βεβαιώσεις από συναδέλφους της HOL μέχρι τέλος του Μάη, που έδειξαν έτσι  τη διάθεσή τους να συμμετέχουν και να κατοχυρώσουν την ιδιότητα του μέλους, όπως ομόφωνα είχαμε συμφωνήσει όλες οι παρατάξεις. Η  διοίκηση της ΗΟL άλλαξε στάση τελευταία στιγμή ενόψει εκλογών  και έκανε τον ελιγμό να μη ζητά καθόλου βεβαιώσεις, για να δώσει τη δυνατότητα στην ΑΚΕ να πιαστεί και να «νομιμοποιήσει» αθρόες εγγραφές (έφτασαν τελικά στην εκλογοαπολογιστική στις 6/6 να κλείσουν στις 460) σε συμφωνία με ΑΕΕ.
 Η διοίκηση της HOL συνεχώς από τη μια προβάλλει ένα εξατομικευμένο, φιλο-εταιρικό πρότυπο συμπεριφοράς των εργαζομένων και από την άλλη τρομοκρατεί προχωρώντας σε απολύσεις και επιβάλλοντας υπερεντατικοποίηση και τσακισμένες αμοιβές σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων. Ταυτόχρονα κινδυνολογεί για το ρόλο των αριστερών παρατάξεων οι οποίες υποτίθεται ότι υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας αξιοποιώντας και άστοχες επιλογές της ΑΕΕ. Συγκεκριμένα σ’ ένα προηγούμενο διάστημα η ΑΕΕ μέσω ΣΕΤΗΠ/ΠΑΜΕ υιοθέτησε μια τακτική υποκατάστασης των συλλογικών διαδικασιών- στη λογική ότι ο κόσμος φοβάται μέσα στο χώρο να στηρίξει κινητοποιήσεις- και προχώρησε σε αποκλεισμούς των εισόδων της HOL.  Αυτή η τακτική απομάκρυνε και άφησε  ακάλυπτους τους περισσότερους εργαζόμενους στα διλήμματα και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας –για το τι θέση παίρνει ο καθένας απέναντι στην πρακτική των αποκλεισμών– ακριβώς γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι, βήμα-βήμα μέσα από την επιχειρησιακή συνέλευση του Σωματείου, για την όποια κινητοποίηση προτεινόταν και την οργάνωσή της. Αυτή η κατάσταση ευνόησε την ΑΚΕ που εξέφραζε μια στάση υποταγής και συμβιβασμών με την εργοδοσία. Τέλος η διοίκηση της ΗΟL πριμοδότησε εκλογικά ευθέως την ΑΚΕ δίνοντάς της ακόμη και τη δυνατότητα, σταματώντας ολόκληρη διεύθυνση, της μονομερούς επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, όπως και η ΑΕΕ κατήγγειλε πριν τις εκλογές.
Εμείς σαν ΓΕΝΟΒΑ σε όλο το προηγούμενο διάστημα στη HOL υπερασπιστήκαμε την ανεξαρτησία του Σωματείου απέναντι στην εργοδοσία στη βάση ότι το Σωματείο πρέπει να αξιοποιηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους σαν εργαλείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.  Ενόψει των εκλογών διαφωνήσαμε με ΑΚΕ-ΑΕΕ και επιμείναμε να τηρηθούν οι διατάξεις του καταστατικού γιατί έχουμε την άποψη ότι η τήρηση του καταστατικού όχι μόνο δεν εμποδίζει κανένα συνάδελφο να είναι μέλος του Σωματείου και να ψηφίζει στις εκλογές, αλλά αντίθετα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία  του Σωματείου από την εργοδοσία και επιτάσσει την ουσιαστική συμμετοχή του καθενός εργαζόμενου στο Σωματείο, ο οποίος λειτουργεί σαν μέλος του, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Οι διατάξεις του καταστατικού επικεντρώνονται στη συμμετοχή των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση του ομίλου που είναι το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου. Μέσα από τη Γ.Σ. εκφράζεται και ζει το Σωματείο.
Υποχρεώνει το καταστατικό μας να αναμιχθούν και να κουβεντιάσουν στη Γ.Σ. του ομίλου όλα τα μέλη για να πάρουν συλλογική απόφαση στα κεντρικά ζητήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη διεξαγωγή των  εκλογών του Δ.Σ που είναι απόρροια της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. Απαιτείται ενιαία έκφραση των μελών, εφόσον έχουν τακτοποιημένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με κοινό χώρο τελικής ζύμωσης πριν την κάλπη, ελεγχόμενο από το Σωματείο και περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό την πιθανότητα να ασκηθούν επιρροές και πιέσεις από την εργοδοσία, εξασφαλίζοντας  ίσους όρους για όλα τα μέλη και για τους υποψηφίους. Επίσης το καταστατικό στοχεύει στο να  προσανατολίσει και να διαπαιδαγωγήσει μέσω και των όρων της  εκλογικής διαδικασίας για την αναγκαιότητα και μετά τις εκλογές της συμμετοχής στις Γ.Σ. του ομίλου, για να παίρνουμε συλλογικά αποφάσεις στα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό το καταστατικό μας ορίζει ότι στην περιοχή της Αττικής δεν εκλέγεται τοπική εφορευτική επιτροπή, αλλά όλα τα μέλη  του Σωματείου στην Αττική ψηφίζουν υποχρεωτικά ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στην έδρα του Σωματείου-όπως γινόταν παλιότερα με ΟΠΑΠ, ΙΚΑ, ΝΟΜΟΣ, παράλληλα και ταυτόχρονα με τα μέλη της επαρχίας που εξαιρούνται λόγω απαγορευτικής απόστασης και ψηφίζουν ενώπιον των τοπικών τους εφορευτικών επιτροπών.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Σαν ΓΕΝΟΒΑ θα συνεχίσουμε με τη δυνατή βάση που μας στηρίζει να αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις που μας επιφυλάσσουν οι δύσκολες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας. Θα απευθύνουμε και στη συνέχεια ενωτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις παρατάξεις για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να στηρίζουμε τους αγώνες που έχουμε ανάγκη εκφράζοντας τη δυναμική των συναδέλφων, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων. Θα προσπαθήσουμε να ξεπερασθεί η οποιαδήποτε σύγχυση για το ρόλο και τις δυνατότητες του Σωματείου σαν την ενιαία έκφραση όλων των εργαζόμενων στον όμιλο και θα αναδείξουμε μια τακτική που μπορεί να συσπειρώνει τη βάση του Σωματείου απέναντι στις επιθέσεις και μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, παραμερίζοντας αρνήσεις, φόβους και δισταγμούς.
Όποιο πρόσωπο (ιδιοκτησιακά) κι αν έχει η εργοδοσία το επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί να δώσουμε αγώνες για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Θα χρειαστεί να πυκνώσουμε τους αγωνιστικούς μας δεσμούς απέναντι στον εργοδότη, αλλά και να σταθούμε στο πλευρό όλου του υπόλοιπου εργατικού κινήματος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε