Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τη συγκρότηση του Δ.Σ/13 Μάη

Συνάδελφοι,
Η Γένοβα πρότεινε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13/5 για τη συγκρότηση των αντιπροσώπων σε σώμα και σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωσή μας ,να ψηφιστεί Πρόσεδρος από την Α.Ε.Ε. και Γενικός Γραμματέας από τη ΓΕΝΟΒΑ, για να εκφραστεί και στο προεδρείο με καθαρό τρόπο η βούληση των συναδέλφων για αλλαγή στη διοίκηση του σωματείου σε μια αγωνιστική και ενωτική κατεύθυνση, όπως αναδείχτηκε στην κάλπη.
Η ΑΕΕ έκλεισε τα αυτιά της στο μήνυμα των συναδέλφων. Δεν αναγνώρισε την αγωνιστική στροφή των συναδέλφων που έχει ξεκινήσει από την περίοδο της εθελουσίας και του ωραρίου αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργίες για το ασφαλιστικό και την κρίση που κηρύχτηκαν από τη ΓΣΕΕ , για να καταλήξει μετά την επιτυχημένη 24ωρη απεργία του Νοέμβρη να εκφραστεί και στην κάλπη με τη σαφή πλειοψηφία στις παρατάξεις ΓΕΝΟΒΑ-Α.Ε.Ε (8 στις 15 έδρες) που διαφοροποιούνται σαφώς από την εργοδοσία.
Χάρισε ουσιαστικά η Α.Ε.Ε. το προεδρείο στην ΑΚΕ επιλέγοντας να μη βάλει καμία υποψηφιότητα αλλά και να μην ψηφίσει κανένα χρησιμοποιώντας μια αντιφατική και αλλοπρόσαλλη δικαιολόγηση (παρότι. δήλωσε ότι αντιτίθεται απόλυτα να πάρει η ΑΚΕ το προεδρείο, με τη στάση της αποχής από τη διαδικασία της ψηφοφορίας που υιοθέτησε ,χάρισε τελικά την προεδρεία στην ΑΚΕ). Αρνήθηκαν να την ψηφίσουμε σαν ΓΕΝΟΒΑ ακόμα και όταν τους προτείναμε να τους ψηφίσουμε για όποιες θέσεις επέλεγαν αυτοί να κατέβουν.
Ούτε όμως ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη ΓΕΝΟΒΑ να πάρει την Προεδρία ή και όποια άλλη θέση όταν ανακοινώσαμε ότι εμείς θα διεκδικήσουμε αφού η ΑΕΕ αρνιόταν.
Εμείς διεκδικήσαμε την Προεδρεία για να πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο μήνυμα της κάλπης και την επιταγή των συναδέλφων για πιο αγωνιστικό Σωματείο και Δ.Σ.
Τελικά, στη 2η ψηφοφορία και με σχετική πλειοψηφία 6 ψήφους πήρε ο Δ. Τσόκας (ΑΚΕ) την Προεδρία απέναντι στις 5 ψήφους του Γιάννη Θεοχάρη (Γένοβα) που υποστηρίχθηκε κι απ' τον Χρ. Βουλδή ("ΕΚΕΙ").
Η Γένοβα μετά τη στάση της ΑΕΕ για την προεδρεία, διεκδίκησε μόνο τη θέση του αντιπροέδρου και ψηφίστηκε με 11 ψήφους στην 1η ψηφοφορία (4 ΑΕΕ πάντα ...απόντες).Όλες τις υπόλοιπες θέσεις τις πήρε η ΑΚΕ χωρίς δική μας υποστήριξη, πλην μιας, του Αναπληρωτή Γ.Γ. που πήρε ο Χρ. Βουλδής (“EKEI”).
Η συμμετοχή της ΓΕΝΟΒΑ στο προεδρείο στη θέση του Αντιπρόεδρου δείχνει ότι εμείς ήμασταν πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο μήνυμα των συναδέλφων στις εκλογές, αλλά και δεν δεχτήκαμε συναινετικό προεδρείο με την ΑΚΕ, μια που αυτό θα φαλκίδευε το αγωνιστικό μήνυμα από την κάλπη, ιδιαίτερα σήμερα στην κρίσιμη περίοδο που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.
Αν το πρόβλημα της Α.Ε.Ε είναι ότι δεν μας εμπιστεύονται γιατί όπως λένε δεν είμαστε φερέγγυοι και γι’ αυτό δεν ήθελαν στήριξη για την προεδρεία από μας, είχαν κάθε δυνατότητα να αποδείξουν στην πράξη τους ισχυρισμούς τους, ψηφίζοντας εμάς για την προεδρεία και βάζοντάς μας μπροστά στην ευθύνη μας για τις επιλογές ,τις προτάσεις ,τη γενικότερη στάση μας (για τα περί αφερεγγυότητας αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων, που έκριναν, ψήφισαν πριν μια βδομάδα και μόνο η ΑΕΕ δεν μπορεί να διαβάσει το μήνυμα που έστειλαν).
Απευθυνόμαστε συναδελφικά στους εκπροσώπους της Α.Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι έχουν μείνει πίσω από τις διαθέσεις και την ψυχολογία των συναδέλφων. Η δυναμική και η ριζοσπαστικοποίηση των συναδέλφων που εκφράζεται πλέον και μέσα στο Δ.Σ. από μια αγωνιστική-αριστερή πλειοψηφία από τις παρατάξεις ΓΕΝΟΒΑ και Α.Ε.Ε., κύρια σ’ αυτές τις εκλογές εκφράστηκε με την άνοδο της ΓΕΝΟΒΑ.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η τακτική από τη μεριά της Α.Ε.Ε. δεν κερδίζει κανένα. Αναφερόμαστε στη τακτική της απομόνωσης και των ξεχωριστών συγκεντρώσεων στις γενικές απεργίες, των συμβολικών αιτημάτων για 1400 βασικό σαν απαραίτητο όρο για να προχωρήσουμε από κοινού σε διεκδικήσεις, των ταλαντεύσεων πριν και των βιαστικών αποχωρήσεων με το επιχείρημα ότι δεν νομιμοποιούμε, την κρίσιμη ώρα που στη Γ.Σ. υπονομεύεται η αποφασισμένη απεργία για το ωράριο (2005), αλλά και της διχαστικής και κατά συνέπεια διαλυτικής στάσης την κρίσιμη ώρα που έχει τραβηχτεί και η ΑΚΕ την τελευταία στιγμή στην απεργία για τις απολύσεις (Νοέμβρης 2008), στο όνομα της αγωνιστικής πλειοδοσίας σε αιτήματα και μέρες απεργίας. Δεν κερδίζει κανένα αυτή η τακτική γιατί κουβαλάει την απαισιοδοξία ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι οι αγώνες σήμερα δε μπορούν να νικήσουν, ότι δεν ενώνουμε την κρίσιμη ώρα για να κάνουμε βήματα που θα σπρώξουν τα πράγματα προς το συμφέρον των εργαζόμενων, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για να διαχειριστούμε την ήττα ή να μη χρεωθούμε την ήττα.. Ουσιαστικά είναι μια αμυντική στάση και υπονοεί ότι αν ήταν αλλιώς τα πράγματα και υιοθετούσαν οι εργαζόμενοι το πλαίσιο αιτημάτων της Α.Ε.Ε., δηλαδή του ΠΑΜΕ, και άλλους τρόπους δράσης π.χ. για δύο απεργίες, τότε οι εργαζόμενοι θα νικούσαν , προς το παρόν δεν μπορεί η πλειοψηφία των συναδέλφων να ακολουθήσει, δεν μπορεί να βγάλει ούτε καν την πρώτη απεργία.
Σε πείσμα αυτής της ηττοπάθειας η 24ωρη απεργία του Νοέμβρη ήταν απόλυτα επιτυχημένη –διαφορετικά θα επικρατούσε η παραίτηση, η απογοήτευση και η διάσπαση, αν αποδεχόμασταν τη λογική του εργοδότη. Είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και τώρα μέσα από το καταλυτικό εκλογικό αποτέλεσμα που είναι και ιστορικό για το σωματείο μας και επιβεβαιώνει τη δυναμική της απεργίας, ανατρέψαμε την προηγούμενη πλειοψηφία στο Δ.Σ., που υποχωρώντας στην πίεση της διοίκησης υπονόμευσε το δεύτερο γύρο για απεργιακή κινητοποίηση, οδηγώντας τους συναδέλφους σε Γ.Σ. το απόγευμα. Αντίθετα η ΓΕΝΟΒΑ μαζί με την Α.Ε.Ε. προτείναμε στάση εργασίας και Γ.Σ. στο προαύλιο, και επιπρόσθετα σαν ΓΕΝΟΒΑ προτείναμε στο Δ.Σ. αλλά και με ανακοίνωσή μας κλιμάκωση με δεύτερη 24ωρη απεργία.

Από δω και πέρα
Θα συνεχίσουμε την τακτική μας να παίρνουμε ενωτικές πρωτοβουλίες συστηματικά, που να εκφράζουν τη δυναμική των συναδέλφων απέναντι στην εργοδοσία και να τις απευθύνουμε σε όλες τις παρατάξεις. Βοηθάει στην αυτοπεποίθηση των συναδέλφων και φέρνει όλες τις παρατάξεις μπροστά στις ευθύνες τους. .Αν πιστεύεις πραγματικά ότι το περιβάλλον γύρω σου μπορεί να μεταβληθεί, προσπαθείς να τραβήξεις και τις παρατάξεις που συνήθως δίνουν τη συναίνεσή τους στον εργοδότη σε πρωτοβουλίες που δε θέλουν αλλά δεν μπορούν εύκολα να αρνηθούν ακριβώς γιατί πιέζονται από τη βάση τους. Δε φοβάσαι κάποιες φορές να ψηφίσεις μαζί τους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αγωνιστείς με πιο μαζικούς όρους για τις διεκδικήσεις σου. (Θυμίζουμε ότι τα 90 ευρώ έγιναν το β’ αίτημα στην απεργία του Νοέμβρη ακριβώς γιατί δε χωρούσανε μέσα στη λογική της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας και τελικά δεν τα πήραμε, γιατί δεν μπορέσαμε μέσα από κλιμάκωση της απεργίας να ανατρέψουμε τη λογική της ανταγωνιστικότητας του εργοδότη που σήμαινε μηδενικές αυξήσεις για το 2008).
Και στην πράξη κάθε φορά θα αναδειχτεί και η φερεγγυότητα του καθενός αλλά και η συμβολή του στον αρχικό στόχο. Δε σε εμποδίζει αυτή η παραπάνω στάση να βρίσκεσαι στην αντίπερα όχθη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια ανοιχτά φιλεργοδοτική στάση.
Ξέρουμε ότι με την Α.Ε.Ε. θα συμπορευτούμε πολλές φορές στο μέλλον γιατί η περίοδος μπροστά μας είναι περίοδος κρίσης και επιθέσεων. Τους καλούμε να χρησιμοποιήσουμε την πλειοψηφία που έχουμε μαζί, για να ενώσουμε όλους τους συναδέλφους και να παλέψουμε με αισιοδοξία για πραγματικά βήματα, για να μην μας φορτώσει στο χώρο μας ο εργοδότης την κρίση. Το 2009 πρέπει να είναι χρονιά πραγματικών διεκδικήσεων. Η αποφασιστικότητα των συναδέλφων, όπως και στην κάλπη εκφράστηκε, δεν αφήνει κανένα περιθώριo για παραπέρα πισωγυρίσματα.
Πιστεύουμε όλοι οι συνάδελφοι, ακόμη και ψηφοφόροι της ΑΕΕ είναι βαθιά απογοητευμένοι, ακόμη κι αγανακτισμένοι από τη στάση των εκπροσώπων τους στο ΔΣ και συμμεριζόμαστε αυτό το αίσθημα.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή της ΑΚΕ στο προεδρείο με τον τρόπο που έγινε, απέχει παρασάγγες από παλιότερα που πλειοψηφούσε. Την πλειοψηφία στο Δ.Σ. την έχουμε οι δύο αριστερές παρατάξεις (ΓΕΝΟΒΑ-Α.Ε.Ε). Κύριος κι αποφασιστικός στο Σωματείο είναι ο λόγος όλων των συναδέλφων κι αυτός εκφράζεται με το μόνο κυρίαρχο όργανο, τη Γενική Συνέλευση, όπου θα παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ, συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που ακολουθεί, για αγωνιστική και συνεπή διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζόμενων, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου