Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Δ.Σ. στις 27 Μάη

Στο Δ.Σ. στις 27 Μάη συζητήθηκαν διάφορα θέματα της ατζέντας, ανάμεσα στα οποία, συνοπτικά:

  1. Κατασκηνώσεις. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί απ' τη διοίκηση της εταιρίας να επιδοτήσει όπως και το 2008 τις παιδικές κατασκηνώσεις του προσωπικού, δηλ. για μισθό μέχρι 2500 ευρώ με 60%, μέχρι 3000 με 50% και για μέχρι 4000 με 40% κι έγινε το σχετικό αίτημα στον κ. Προύντζο που τελικά ενημέρωσε ότι το αίτημα έγινε δεκτό, οπότε εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση Δ.Σ. στις 28/5, όπου αναφέρονται αναλυτικά κι οι κατασκηνωτικές περίοδοι. Για τις (4) συμβαλλόμενες κατασκηνώσεις, ζητήθηκε απ' την Θ. Σιόμπολου να ελέγξει ότι δεν έχουν γίνει ανατιμήσεις από πέρσι.
  2. Έγιναν καταγγελίες στο Δ.Σ. ότι στο Defense ζητείται από το προσωπικό στην παραγωγή και στις προμήθειες να υπογράφουν έντυπα δηλώσεων με προσωπικά δεδομένα, πράγμα παράνομο και προσβλητικό για τους εργαζόμενους. Αποφασίστηκε να ζητηθεί εξήγηση από τη διοίκηση και με βάση αυτό θα υπάρξει περαιτέρω τοποθέτηση.
  3. Καταγγέλθηκε ότι για παρεχόμενες εκπαιδεύσεις κόστους άνω των 2000 εθρώ το άτομο, ζητείται από τον εργαζόμενο που θα τη λάβει να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό ότι αν φύγει απ' την εταιρία με δική του πρωτοβουλία θα επιστρέψει το ποσό και για 2 χρόνια απ' τη λήψη εκπαίδευσης. Η ΓΕΝΟΒΑ ήταν κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια πρακτική που μπορεί να αποτελεί και παγίδα-εκβιασμό για τον κεθε εργαζόμενο, ενώ η ισχύς ιδ. συμφωνητικών είναι αμφισβητήσιμη νομικά. Και πάλι αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη διοίκηση εξήγηση για την πρακτική αυτή και να αποφασισθεί μετά η περαιτέρω στάση.
  4. Για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν χορηγηθεί στο προσωπικό για επαγγελματική χρήση της εταιρίας, υπογράφονται συμφωνητικά ορίου στο κόστος χρήσης και απειλούνται όσοι τα υπερβαίνουν με κράτηση μισθού, χωρίς σαφή οριοθέτηση της επαγγελματικής χρήσης (κατά περίπτωση στην ερμηνεία κάθε διεύθυνσης). Για το θέμα αυτό η ΓΕΝΟΒΑ έκρινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια γενική ρύθμιση, αν όμως καταγγελθεί καταχρηστική κράτηση μισθού το σωματείο θα παρέμβει υπέρ του εργαζόμενου,
  5. Αναφέρθηκε ότι πρόσφατα μπήκαν στο κτίριο Δ (ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΙΝΜΑΙΝΤ) βιομετρικές κάμερες ελέγχου πρόσβασης με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος και σε χώρο όχι ιδιαίτερης ασφάλειας (αποθήκες). Κρίθηκε ότι είναι καταχρηστική πρακτική και θα ζητηθεί από τη διοίκηση να σταματήσει και να αντικατασταθεί π.χ. με κωδικό εισόδου. Έγινε συζήτηση και για το θέμα χρήσης των καμερών παρακολούθησης στα κτίρια κι επισημάνθηκε ότι ισχύεει η δέσμευση της διοίκησης ότι δεν καταγράφουν τις ώρες του κανονικού ωράριου (07:00-17:00).
  6. Συζητήθηκε το πρόγραμμα περιοδειών Δ.Σ. για εγγραφές νέων μελών αλλά και για διατύπωση νέου πακέτου αιτημάτων για το 2009, με συμφωνία η Γ.Σ. να γίνει στις 23/6. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ.
  7. Η ΓΕΝΟΒΑ έθεσε θέμα και υποστήριξε τη διοργάνωση επίσκεψης εκπροσώπων κομμάτων και σχηματισμών πριν τις ευρωεκλογές και συμμετοχή σε panel με θέμα σχετικά με την κρίση, την ΕΕ και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Η πρόταση θα ήταν ανοικτή (με δελτίο τύπου) σε όσους σχηματισμούς ή κόμματα θάθελαν να στείλουν αντιπροσώπους και με βάση αιτήματα για πρόσκληση από συγκεκριμένους συναδέλφους προς το ΔΣ. Από τη ΓΕΝΟΒΑ υποστηρίχθηκε και η συμμετοχή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στο panel, υποστηρίζοντας ότι σε ένα εργασιακό χώρο και με συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων δεν ισχύουν οι κανόνες εκπροσώπησης π.χ. στα κανάλια, αλλά οικοδεσπότες είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που έχουν και την ευθύνη των προσκλήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα σπάσει και το embargo που αποφασίζουν τα κόμματα της βουλής μαζί με τους καναλάρχες σε βάρος της ενημέρωσης των εργαζόμενων κι όλων των πολιτών, φιμώνοντας τη φωνή μικρότερων κομμάτων με την εξαίρεση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ που πριμοδοτούνται σκανδαλωδώς, στα πλαίσια προφανώς του να αναδειχτούν σε νέο πόλο στα πλαίσια του ίδιου εκμεταλλευτικού και διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας, καρπωνόμενοι αυτοί την κοινωνική και νεολαιίστικη αγανάκτηση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την ΕΕ και την ελληνική κυβάρνηση. Δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων παρατάξεων με διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες (παλιότερα όμως είχε γίνει παρόμοια εκδήλωση), οπότε το θέμα των επισκέψεων εκπροσώπων θα αντιμετωπισθεί κατά περίπτωση με τη διοίκηση, με ανάλογα για όλους τους ενδιαφερόμενους κριτήρια.
  8. Έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον Ν. Τσονιώτη σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος για τη δημιουργία forum από το σωματείο. Προτείνεται να υπάρχει μια δημόσια ιστοσελίδα με ανακοιώσεις, πληροφορίες, links κλπ. με διαπαραταξιακό έλεγχο του ΔΣ αλλά και πρόσβαση από το iknow, ενώ η προσπέλαση στο forum θα γίνεται από "συνδρομητές" που θα εγγραφονται από administrator του σωματείου, όπου θα κατατίθενται απόψεις, προτάσεις, ερωτήματα κλπ. Θα υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση για το θέμα.
  9. Συνάντηση με τη διοίκηση (Μ. Προύντζο) για τα θέματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα γίνει την Τρίτη, 2/6. Η ΓΕΝΟΒΑ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΔΣ να τεθεί στη διοίκηση και το αίτημα απο την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για επίσκεψη εκπροσώπου και υποψηφίου της μέσα στην άλλη βδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη), για περιοδεία κι επαφή με τους εργαζόμενους. Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α θα γίνει τη Δευτέρα 1/6, στις 8μ.μ. στην Ομόνοια και μετά πορεία προς το Σύνταγμα και τα γειτονικά γραφεία της Ε.Ε. Το site της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. :
http://www.antarsya.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου