Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΠΡΟΧΕΙΡΑ. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι, πρόχειρα τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο είναι τα εξής (πρόχειρα όπως τα σημείωσα), αργότερα θα δημοσιεύσει η εφορευτική τα οριστικά.:

Για Δ.Σ.

Ψήφισαν συνολικά 1435. Έγκυρα 1345, Λευκά-Άκυρα: 90   (το 2011 είχαμε αντίστοιχα 1004-926-78)

 Έλαβαν:   (Α= Παιανία, Θ=Θεσ/κη, Π=Πάτρα, Η=HOL)
ΑΚΕ            605ψ.   έδρες 7- (Α-320, Θ-51, Π-24, Η-210) - το 2011 είχε 6 με 367 ψήφους

ΑΕΕ            373ψ.    έδρες 4 - (Α-194, Θ-15, Π-36, Η-128) - το 2011 είχε 4 με 251

ΓΕΝΟΒΑ:   227ψ.   έδρες 3 -(Α-190, Θ-17, Π-13, Η-7) το 2011 είχε 4 με 220 ψήφους. Εκλέχτηκαν Θεοχάρης, Συλαϊδής, Βοργιάς

ΕΚΕΙ:          65ψ.    έδρα 1 - (Α-12, Θ-11, Π-42) το 2011 είχε 1 με 58 ψήφους

Ζώτος (ανεξ.)  44ψ.    (Α-37, Η-7)

Νέο Ξεκίνημα 30ψ? (το 2011 είχε 30 με την ονομασία "Αγανακτισμένοι ΙΝΤΡΑΚΟΜ")

Για ΕΚΑ είχαμε συνολικά 1029 ψηφ. (Α-696, Η-333), αντιπρόσωποι εκλέγονται 14 (1029/75=13,72) έγκυρα 939, άκυρα-λευκά 90

Έλαβαν:
ΑΚΕ:           382ψ              αντιπρ. 6 -είχε3,

ΑΕΕ:           319ψ     αντιπρ.  5 είχε3,

ΓΕΝΟΒΑ: 198ψ      αντιπρ. 3 είχε2 (Θεοχάρης, Βοργιάς, Συλαϊδής)

Νέο Ξεκίνημα 40ψ  - 

Για ΠΟΕΜ δέν έχω πρόχειρα τα ψηφοδέλτια, αλλά εκλέγονται 12 αντιπρόσωποι,

ΑΚΕ: 5 (από 3),  ΑΕΕ:  4 (από 3),   ΓΕΝΟΒΑ: 3 (από 2) Θεοχάρης, Βοργιάς, Συλαϊδής


Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στήριξε, κι έδειξε μεγάλη σταθερότητα μέσα σε εργοδοτικές μεθοδεύσεις (και τις λάθος εκτιμήσεις και τακτικές της ΑΕΕ ειδικά στη HOL που χάρισαν το σωματείο στην ΑΚΕ σε σύμπραξη με ΕΚΕΙ), εξηγούμαι παρακάτω.

Σχόλιο: Είναι φανερό ότι δεν έχουμε πλέον εν δυνάμει αριστερό-αγωνιστικό προεδρείο, αλλά ..."αριστερή αντιπολίτευση" (4+3 από 15). Η ΑΕΕ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την τακτική της που διευκόλυνε την ΑΚΕ να "ξαναελέγξει" το σωματείο (χαρές η εργοδοσία - νομίζουν...). Δεν έχουμε πάντως συζητήσει κι αποφασίσει για τη συγκρότηση του προεδρείου με αυτή τη σύνθεση ΔΣ.

Παρατηρούμε μια τεράστια αύξηση των ψηφισάντων, στο μέγιστο μέρος από τη HOL. Το 2011 είχαν ψηφίσει 120 και τώρα 390 στη HOL για ΔΣ. Η ΑΚΕ εξασφάλισε έτσι περίπου 165 ψήφους επιπλέον και η ΑΕΕ περίπου 60 επιπλέον. Υπήρξε και μια αύξηση, μικρότερη σε Πάτρα, Θεσ/κη, Παιανία, οπότε συνολικά η αύξηση είναι πάνω από 400 ψήφους ή +40%, στο μέγιστο από HOL.

Σαν ΓΕΝΟΒΑ είχαμε καταγγείλει εργοδοτική μεθόδευση για αθρόες εγγραφές στη HOL την τελευταία στιγμή με την ασφυκτική πίεση των προϊσταμένων και την "εκλογική" διευκόλυνση - υπόσχεση μετά από 3 χρόνια άκαρπα αιτήματα του σωματείου η HOL να αρχίσει από δω και πέρα να κατακρατεί το 1 ευρώ το μήνα, εξουδετερώνοντας (με την πλήρη υπαναχώρηση - σύμπλευση - αποδοχή ΑΚΕ & ΑΕΕ!!!) την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να απαιτήσει από όλα τα μέλη στη HOL να καταβάλουν τουλάχιστον τις συνδρομές από Φλεβάρη για να είναι στοιχειωδώς ταμειακώς εντάξει (κάτι για το οποίο είχαν δηλώσει μόνο περίπου 110, ενω μόλις η εργοδοσία ξαφνικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές έκανα την τρίπλα, νομιμοποίησε κάπου 360 που είχαν κυρίως γραφτεί το Φλεβάρη στο σωματείο σε 2 στάσεις-ΓΣ για απεργιακή απόφαση κάτω από το άγριο βλέμμα των προϊσταμένων) και με νέες αθρόες εγγραφές την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή έφθασαν τους 465, ψήφισαν τελικά οι 390, οι 210 ΑΚΕ (60%)..... Απόδειξη ότι οι συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία να γραφτούν και ψηφίσουν είναι ότι σχεδόν 40 λευκά-άκυρα από τα 90 συνολικά να προέλθουν από τη HOL, προφανώς σαν μορφή διαμαρτυρίας για τον εξαναγκασμό (δεν ψήφιζαν τουλάχιστον ΓΕΝΟΒΑ...).

Η ΓΕΝΟΒΑ αν και δεν μπόρεσε ουσιαστικά να διεισδύσει παρά οριακά στον πολωμένο χώρο της HOL (ΠΑΜΕ/ΣΕΤΗΠ/ΑΕΕ - εργοδοτική ΑΚΕ), κατά τα άλλα αυξάνει ελαφρά τις ψήφους της από το 2011 (227 αντί 220), παρά την εκλογική διαφοροποίηση του Αλ. Ζώτου που κατέβηκε σαν ανεξάρτητος και πήρε 44 ψήφους (ασφαλώς κυρίως από ΓΕΝΟΒΑ). Η απώλεια της έδρας οφείλεται στη εκτίναξη του εκλ. μέτρου από 62 το 2011 σε 89 χθες. Ακόμη έχουμε σημαντική αύξηση σε ψήφους ΓΕΝΟΒΑ κυρίως σε ΠΟΕΜ αλλά και σε ΕΚΑ λιγότερο (λόγω πάλι του μεγάλου ειδικού βάρους της HOL όπου δεν ψηφιστήκαμε). Σίγουρα μια εξαιρετική βάση για ανασυγκρότηση κι ανάπτυξη στις δύσκολες συγκυρίες αλλά και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Μια μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει οι υποψήφιοι και μέλη στη ΓΕΝΟΒΑ κι όλος ο κόσμος που μας στήριξε να βάλουμε τα δυνατά μας είναι να μπορέσουμε όλο αυτό τον κόσμο που σπρώχτηκε βίαια να γραφτεί και ψηφίσει στο σωματείο κυρίως στη HOL να μας γνωρίσει καλύτερα, να τον κερδίσουμε και να αισθανθεί το σωματείο σαν "σπιτι" του και τη ΓΕΝΟΒΑ σαν καλή αδελφή. Απαιτητική ίσως αλλά πάντα παρούσα, αγωνιστική και συσπειρωτική, να προχωρήσουμε μαζί σε ένα πλατύ ζωντανό, μαχητικό, δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας κι αγώνα για την ανατροπή των δεινών που μας φορτώνουν εργοδοσία στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μνημονιακό καθεστώς στη υπηρεσία δανειστών και μεγάλου κεφαλαίου, αλληλέγγυοι με τους άλλους εργαζόμενους.



Εδώ να αναφέρουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια όσοι εκλεγήκαμε σε ΠΟΕΜ και ΕΚΑ να συσπειρωθούμε με αγωνιστές συναδέλφους μας από αλλους χώρους σε γραμμή ρήξης με τις επίσημες ηγεσίες του συνδικαλισμού, σε γραμμή ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και κυβερνήσεων, για ένα ισχυρό και νικηφόρο κλαδικό, περιφερειακό και πανεργατικό μέτωπο εργαζομένων. Και οι αντιπρόσωποι σε ΕΚΑ - ΠΟΕΜ ελέγχονται και ανακαλούνται αν χρειασθεί από την παράταξη αλλά και θα βάζουμε τα ζωτικά θέματα μπροστά σε συγκεντρώσεις και ΓΣ του σωματείου, μέσα από την ιστοσελίδα του αλλά και της ΓΕΝΟΒΑ. Εδώ δηλώνουμε τη μεγάλη απογοήτευσή μας που η παράταξη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στο ΕΚΑ που ενώ πια μετά το συνέδριο-εκλογές προ 20ημέρου έχει πια τη σχετική πλειοψηφία (9/31 έδρες) αφού κατέρρευσε η ΠΑΣΚΕ, αλλά υπάρχει κι εν δυναμει αγωνιστική-αριστερή πλειοψηφία με 16 τουλάχιστον από τις 31 έδρες (από τις οποίες έχουμε 2 αντί 1 πριν η παράταξη Α.Τ.Ε. που συμμετέχει η ΓΕΝΟΒΑ), λοιπόν η ΔΑΣ αρνείται κάθε συμμετοχή στο προεδρείο, ακόμη κι αντιπροσωπευτικό-όπως προτείνει εδώ στο ΔΣ του σωματείου μας η ΑΕΕ, κι όπως ίσχυε στο ΕΚΑ πριν το πρόσφατο συνέδριο. Δηλ. η ΔΑΣ γυρίζει στη λογική που ακολουθούσε η ΑΕΕ το 2009 όταν πρωτοείχαμε αριστερή-αγωνιστική πλειοψηφία στο σωματείο μας κι η ΑΕΕ απείχε... Εμείς (δηλ. η Α.Τ.Ε.) προτείνει βέβαια αγωνιστικό προγραμματικό προεδρείο, όπως κι εμείς στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μια που υπήρχε η δυνατότητα... Ελπίζουμε η εξέλιξη των πραγμάτων κι η πίεση των εργαζόμενων και της αδήριτης αναγκης για ενότητα απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα να αλλάξει τη στάση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στο ΕΚΑ και σε άλλους χώρους. Στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ όπου η ΑΕΕ κλώτσησε 2 φορές την ευκαιρία που ήταν και καθημερινή απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων και χθες οδήγησε με τις λάθος κινήσεις στην επάνοδο σε φιλοεργοδοτική πλειοψηφία στο ΔΣ, θα πρέπει τώρα να συνεργασθούμε στενά απέναντι σε αναμενόμενες-πιθανές εργοδοτικές επιθέσεις και για να αποκαταστήσουμε όσα μας πήραν τα τελευταία 3 χρόνια και να προετοιμάσουμε το έδαφος σε μια προσεχή στιγμή που μπορεί να μην αργήσει καθόλου να αποκτήσουμε μια οργανική και λειτουργική πλειοψηφία κι έλεγχο στο προεδρείο του Σωματείου στην υπηρεσία των συμφερόντων των συναδέλφων κι όχι της εργοδοσίας.

 Η εργοδοσία νομίζει ότι έβγαλε ένα βραχνά από το λαιμό της, απαλλάχτηκε βέβαια από την αντικειμενικά αριστερή πλειοψηφία, ιδιαίτερα τη ΓΕΝΟΒΑ που αποτέλεσε τον κύριο στόχο της και τώρα θα μπορεί να περνάει τις επιθέσεις της χωρίς άμεση αντίδραση από το σωματείο - ΔΣ. Σίγουρα η de facto πλειοψηφία ΑΚΕ-ΕΚΕΙ μπορεί να επιχειρεί να βάζει τρικλοποδιές στην αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων όταν δέχονται εργοδοτικές ή μνημονιακές επιθέσεις ή και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, όταν η εργοδοσία θεωρεί ότι θίγεται. Όμως δε θα τους κάνουμε τη χάρη -κι εννοούμε την εργοδοσία- και σαν ΓΕΝΟΒΑ και σαν κόσμος που μας ψήφισε, θέλουμε να πιστεύουμε και από ΑΕΕ και τους ψηφοφόρους της. Καλούμε όμως και τους συναδέλφους που συμπαθούν ή εξαπατήθηκαν ή εκβιάστηκαν να ψηφίσουν ΑΚΕ να προσέχουν μην η ψήφος τους (υπέρ "της εργασίας μας που αγαπάμε πολύ" όπως διατείνεται αφίσα της ΑΚΕ στη HOL) αποδειχτεί μπούμεραγκ και στραφεί σε εργοδοτικές επιθέσεις κατά όλων κι αυτών των ίδιων... Εμείς θα είμαστε εκεί, τσιμπούρια και ταμπούρια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας που πιθανόν να εκτυλιχθούν και συμπαραστάτες κι εμψυχωτές για εργατικές αντιστάσεις που θα χρειασθούν ενώ βρισκόμαστε στη μέση (μάλλον ούτε καν) της λαίλαπας της κρίσης. Καλούμε και τα μέλη του ΔΣ από ΑΚΕ και ΕΚΕΙ να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν είναι "εργοδοτικοί" όπως οι ίδιοι διατείνονταν εμφατικά προεκλογικά.
Εμείς θα είμαστε εκεί για να παλέψουμε με τους συναδέλφους για ένα πλατύ νικηφόρο μέτωπο αγώνα από τα κάτω, για τα δικαιώματά μας μέσα στις επιχειρήσεις του ομίλου αλλά και δίπλα στους άλλους εργαζόμενους που υφίστανται τη μνημονιακή λαίλαπα.

Venceremos.

ΒΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου