Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗ HOL



                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ» 10/6/2013                     
Συναδέλφισες, συνάδελφοι στη HOL,                                                                                                    Στη HOL οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συστηματικές εργοδοτικές  επιθέσεις στις θέσεις εργασίας (με απολύσεις ανοιχτές ή συγκαλυμμένες) και στους μισθούς (ιδιαίτερα των νεοπροσλαμβανόμενων που κυμαίνονται στα κατώτατα όρια των μνημονιακών νόμων και της «κουρεμένης» Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των 586 ευρώ και ακόμη χαμηλότερα  για μερική απασχόληση, απειλώντας ταυτόχρονα τους παγωμένους μισθούς αλλά και τις θέσεις εργασίας συναδέλφων που αμείβονται ακόμη με βάση τις καταργημένες κλαδικές συμβάσεις). Επίσης βιώνουν  εκβιαστικές μετακινήσεις σε άλλες εταιρείες καθώς και συνθήκες  εργασίας δύσκολες ως απαράδεκτες  (ιδιαίτερα στα Call Centers).
 Πρόσφατα η εργοδοσία στη HOL προχώρησε και σε συνδικαλιστικές διώξεις-απολύσεις (σε συναδέλφους που ήταν στο ψηφοδέλτιο της ΑΕΕ) για να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων και να ανακόψει την αντίδραση των συναδέλφων απέναντι στις επιθέσεις, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό  πλαίσιο που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις των μνημονίων  καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας κι εκφοβισμού που προκαλεί η εκτίναξη της επίσημης ανεργίας πάνω από 27% και για τους νέους πάνω από 64%.
Το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ  και με σταθερή επιδίωξη της παράταξής μας, έκανε παρέμβαση,  ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια,  κήρυξε  στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στο χώρο της HOL  ώστε σύμφωνα με το καταστατικό να αποφασισθεί με κάλπη αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία.
Η  Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, παράταξη που αντιπροσωπεύεται στο απερχόμενο Δ.Σ.  με 4 έδρες στις 15, στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην HOL. Ιδιαίτερα στόχευσε στη μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων της HOL στο σωματείο και στις δράσεις του, στις Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, στην οργανωμένη συζήτηση, ζύμωση, ωρίμανση και λήψη αποφάσεων και μάλιστα αγωνιστικών ώστε να έχουν όλο το κύρος και δύναμη της ενότητας κι αποφασιστικότητας των εργαζόμενων (φέτος πάλεψε για να βγει απεργία στις 1/2 και στις 8/2 ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις-απολύσεις). Η  πρόταση για απεργία μειοψήφησε, συγκεντρώνοντας όμως σημαντικό αριθμό ψήφων. Μια τέτοια απόφαση που πάρθηκε από τη Γ.Σ. των συναδέλφων είναι αυτονόητο ότι τη σεβόμαστε όλοι, αλλά εξίσου σε περίπτωση που αποφασιστεί μια απεργία, αυτή θα πρέπει καθολικά να υιοθετείται και να περιφρουρείται από το Δ.Σ. του σωματείου και τους συναδέλφους. Μόνο η πλατειά αγωνιστική ενότητα οδηγεί στη μαζικοποίηση και στο δυνάμωμα των αγώνων. Αυτή είναι η σταθερή μας θέση και επιδίωξη σαν ΓΕΝΟΒΑ ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Πρωτοστατήσαμε στη μεγάλη απεργία στη DEFENSE το 2012, στις 48ωρες απεργίες στον όμιλο το 2011, κατεβάζουμε ενωτικά και μαζικά με το πανό του σωματείου τους συναδέλφους στα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα κι αλλού. Θεωρούμε ότι το  επιχειρησιακό σωματείο σ’ ένα μεγάλο χώρο δουλειάς σαν το δικό μας, είναι το ισχυρότερο εργαλείο για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων γιατί στην πράξη μπορεί να συσπειρώσει μαζικά τον κόσμο απέναντι στον εργοδότη και να πάρει άμεσα αποφάσεις για να υπερασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα.  
Είναι όμως γεγονός ότι η παράταξη της ΑΚΕ δεν στηρίζει την αγωνιστική προοπτική, αλλά άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε συγκαλυμμένα βάζει πλάτη στην εργοδοσία, κινδυνολογεί αναμασώντας τα εργοδοτικά επιχειρήματα για απαραίτητες θυσίες των εργαζομένων προκειμένου να μην έρθουν τα χειρότερα, να μην  κλείσει η εταιρεία, να μην επωφεληθούν οι ανταγωνιστές. Στην πραγματικότητα αυτή η λογική στηρίζει μόνιμα τα προνόμια των μετόχων και των μεγαλοστελεχών σε βάρος των δικαιωμάτων των απλών εργαζομένων  και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης τους οδηγεί σε μαζική εξαθλίωση.
 Η ΑΚΕ και στη τελευταία θητεία συνέχισε μια μακρά προϊστορία υπονόμευσης των αγωνιστικών  κινητοποιήσεων των συναδέλφων. Ψήφισε όχι στην πενθήμερη απεργία πέρσι στον όμιλο ενάντια στη συνεχιζόμενη μείωση μισθών και την εφαρμογή του τετραήμερου στη Defense, σε αντιπαράθεση με την κοινή πρόταση για απεργία που είχαμε κατεβάσει ΓΕΝΟΒΑ και ΑΕΕ.
Στη δυνατή πολυήμερη  απεργία που ακολούθησε στη Defense, η ΑΚE  στην αρχή ψήφισε μεν υπέρ της απεργίας, αλλά στη συνέχεια δεν έδωσε καμιά στήριξη για την περιφρούρηση και το δυνάμωμα της απεργίας, αντίθετα καλλιέργησε ένα κλίμα φόβου και ηττοπάθειας, στη μέση δε της κινητοποίησης εναντιώθηκε ανοιχτά στη συνέχισή της, επιχειρηματολογώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να δεχτεί να διαπραγματευτεί η εταιρεία, πράγμα που αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυσε, αντίθετα η εταιρεία παρουσίασε ανταλλάγματα μόνο κάτω από την πίεση της συνεχιζόμενης απεργίας.
Στη φετινή Γ.Σ. του ομίλου η ΑΚΕ (μαζί και η παράταξη ΕΚΕΙ) εναντιώθηκε στην κοινή πρόταση από ΓΕΝΟΒΑ-ΑΕΕ για απεργία ενάντια στο σπάσιμο και των κλαδικών συμβάσεων, παρά τα ότι στα λόγια δήλωναν στους συναδέλφους ότι θα αντιδράσουν σε μια τέτοια εξέλιξη.
Και στις Γ.Σ. στη HOL φέτος ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις–απολύσεις, η ΑΚΕ δεν πήρε  την ευθύνη να προτείνει την υπερψήφιση της απεργίας, παρόλο που στα λόγια ήταν αντίθετη στις απολύσεις. Κράτησε μια «ουδέτερη» στάση όσον αφορά την απεργία, στο μοτίβο ό,τι πουν οι συνάδελφοι, αλλά και καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη θέση ότι δε θα εμποδιστεί κανείς να σπάσει την απεργία στην περίπτωση που η απεργία ψηφιστεί. Απεργία χωρίς περιφρούρηση είναι απεργία ξεπουλημένη, όποιος έχει στοιχειωδώς απεργήσει σε ένα ιδιωτικό χώρο εργασίας το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Η εργοδοσία θα χρησιμοποιήσει το διευθυντικό της μηχανισμό  για να τρομοκρατήσει  και να  σπάσει την απεργία, αν οι απεργοί δεν πάρουν τα δικά τους μέτρα για να περιφρουρήσουν την απεργία και να  υπερασπιστούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην εργασία των υπό απόλυση συναδέλφων.
Η ψήφος στην  ΑΚΕ στα δευτεροβάθμια ΕΚΑ, ΠΟΕΜ είναι ψήφος στην  ΠΑΣΚΕ, είναι στήριξη στη σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου, που δεν έχει πρόσωπο να εμφανιστεί μπροστά στον κόσμο της δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι στη HOL στις εκλογές της 20/6 έχουν να δώσουν μια απάντηση στη διαφαινόμενη προσδοκία της εργοδοσίας ότι με τις αθρόες εγγραφές θα πριμοδοτηθεί η φιλοεργοδοτική παράταξη (ΑΚΕ), κάτι που θέλησε να διευκολύνει με την απόφασή της να αποδεχτεί -μετά από τρία χρόνια και μόλις την παραμονή των εκλογών– την παρακράτηση των εισφορών μέσω μισθοδοσίας χωρίς βεβαιώσεις που επίμονα ζητούσε μέχρι σήμερα.
Πολύτιμο παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας είναι η όλη εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεων πέρσι στη Defense. Με παρόμοια επιχειρήματα για το καλό της επιχείρησης που είναι και καλό για τους εργαζόμενους και με  εκβιασμούς  (απειλές για απολύσεις κλπ.), εκεί η εργοδοσία πίεζε τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία. Εξεπλάγη όμως, μια και στις αλλεπάλληλες Γ.Σ. αυτό που έγινε ήταν να υπάρξουν αθρόες νέες εγγραφές συναδέλφων (τελικά γράφτηκαν το 95% των εργαζομένων σαν μέλη του σωματείου από το 70% που αρχικά ήταν εγγεγραμμένοι)  και να ψηφίζουν με ολοένα και μεγαλύτερες πλειοψηφίες την αγωνιστική συνέχεια με απεργία. Αυτό δείχνει το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι και στη HOL με τη συμμετοχή τους στο σωματείο, τη ψήφο τους στις εκλογές, τη συμμετοχή τους στις Γ.Σ. και τις  αγωνιστικές τους αποφάσεις να δυναμώσουν το σωματείο απέναντι σε κάθε εργοδοτική μεθόδευση. Τα σωματεία ανήκουν στους εργαζόμενους κι όχι στην εργοδοσία, αυτό όμως πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το παλέψουν και κερδίσουν, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, διεκδικώντας να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο σ’ αυτό το θεμελιώδες κύτταρο της δημοκρατίας, το σωματείο στο χώρο δουλειάς. Στην καθημερινή βιοπάλη αυτό ζυγίζει ακόμη περισσότερο κι από την ψήφο κάθε 4 χρόνια στις βουλευτικές ή στις δημοτικές εκλογές.
Ήδη έχουμε κάνει κριτική απέναντι στην ΑΕΕ και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας για τον απολογισμό δράσης του σωματείου, για απομόνωση από τους συναδέλφους στις γενικές απεργίες μέσα από τη στήριξή τους στη διασπαστική γραμμή του ΠΑΜΕ, για την άρνησή της να βγάλουμε την ΑΚΕ από το προεδρείο και να συγκροτήσουμε εδώ και 4 χρόνια από κοινού ΓΕΝΟΒΑ-ΑΕΕ αριστερό-αγωνιστικό  προεδρείο αξιοποιώντας τις 4+4=8 έδρες σε σύνολο 15 εδρών στο Δ.Σ., αλλά και για τα πισωγυρίσματα και τους δισταγμούς που εκφράσανε στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέσα στον όμιλο, μέσα στη δεύτερη  48ωρη το 2011 και κατά τη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας στη DEFENSE .
Ιδιαίτερα στη HOL η στάση της ΑΕΕ είναι προβληματική και για τον εξής λόγο. Το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να υποκαταστήσουν τις συλλογικές μαζικές λειτουργίες, τις οποίες το επιχειρησιακό σωματείο μπορεί να οικοδομήσει, με συμβολικές κυρίως δράσεις μέσω του κλαδικού σωματείου, του ΣΕΤΗΠ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Αυτή η τακτική για  απεργιακές κινητοποιήσεις με περιφρούρηση που αναγκαστικά στηρίζεται σε αλληλέγγυες δυνάμεις- στη λογική ότι ο κόσμος μέσα στο χώρο φοβάται και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της απόφασης για απεργία και της πραγματοποίησής της απέναντι στην  εργοδοσία- απομάκρυνε πολλούς εργαζόμενους και τους άφησε ακάλυπτους απέναντι στα διλήμματα και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας -για το τι θέση παίρνει ο κάθε εργαζόμενος απέναντι στην πρακτική των αποκλεισμών των εισόδων από το ΣΕΤΗΠ- ακριβώς γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να αποφασίσουν τελικά οι ίδιοι για την όποια κινητοποίηση προτεινόταν και για  την οργάνωσή της. Αυτή η τακτική δε δίνει επίσης καμιά ουσιαστική προοπτική για πραγματική δράση με κλιμάκωση από τους εργαζόμενους, μένει σ’ ένα επίπεδο συμβολικών κινήσεων.
Στις εκλογές του Σωματείου στις 20/6 καλούμε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν αποφασιστικά το συνδυασμό της ΓΕΝΟΒΑ για το ΔΣ του σωματείου αλλά και για εκπροσώπηση σε ΕΚΑ και ΠΟΕΜ. Πρέπει να βγει το σωματείο πιο δυνατό, με ένα Δ.Σ. ενισχυμένο σε αγωνιστική κι ενωτική κατεύθυνση ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας αλλά και των κυβερνήσεων των μνημονίων, γι αυτό η ΓΕΝΟΒΑ πρωτοστατεί με όλες της τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου